A maradék 90%-on egyébként egyre nehezebb elhelyezkedni, arra a 10%-ra meg nincs ember.
Nyelvvizsga
jogvégzett villalakó:-))). Werbőczy, Grosschmid, Magyary, és Angyal Pál forog a sírjában:-(.
Sunshine after the rain.
Kacs,
Egyetértek, de úgy érzem, a kolléga beéri a maradék 90%-kal. Természetesen egész más a helyzet a nyelvigényes jogi pályákon.
Sunshine after the rain.
guba,
nyelvtudás nélkül az ember hátrányban van, ez szerintem elég nyilvánvaló.
Egyébként az a 10-20% kevésnek tűnik, viszont ha a 80-90% színvonalából indulunk ki, akkor szerintem megéri a 10-20-at megcélozni.
Kedves guba,
„egy politikus, köztisztviselő, gazdasági társaság tisztségviselője, mérnök, villalakó”
tetszik a szakmák felsorolása - különösen az utolsó! :D
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Kedves Legislator,
az igaz, hogy a jogi pályák 80-90%-án szinte soha nincs szükség az idegennyelvekre...
de sem te, sem én nem ilyen pályán vagyunk, úgy gondolom...idegennyelvek nélkül nem lennénk ott, ahol vagyunk.
szóval, ha megtanul "külföldiül" rendesen, azzal csak azt éri el, hogy a jogi pályák fennmaradó 10-20%-ára is pályázhat.
Kacsa11
„A Mester egy szóval sem mondta, hogy nagy szükség van rá a klasszikus pályákon. Aki ezt állította, az Impossibile volt.”
Én meg azt nem mondtam egy szóval sem, hogy a Mester állította volna.
„Én sem ezt állítottam, ha jobban megfigyeled. Azt állítom, hogy szüksége lesz rá. (Nemcsak a klasszikus pályákból áll az élet, és a klaszikus pályák egy részén is van rá szükség, tehát jelentős hátránnyal indul, ha csak eszperantóul tud.)”
Impi, én mondjuk még azt sem gondolom, hogy egy politikus, köztisztviselő, gazdasági társaság tisztségviselője, mérnök, villalakó, vagy bárki, aki egyébként rendelkezik jogi diplomával, az ettől még egy jogi pályát fut be. Őt biztos segíti a diplomája, de ettől még ez nem lesz jogi pálya.
De, ha veszünk egy cégjogászt például, szerintem első sorban neki sem nyelvtudásra van szüksége, ő ugyanis fordít, de nem nyelvek között, hanem az életbeli jogviszonyokat fordítja le jogintézményekre. Szubszumál. Jó, ha beszélni is tud, de én ha céget vezetnék, biztos sokkal többre értékelném, hogy azonnal vágja nekem Pistikém, hogy akkor ez így jogilag frankó lesz-e vagy sem. Én tárgyalok, nem ő.
A belváros egyik felkapott fotós üzletében próbálta megértetni magát egy külföldi. Legalább 4 nyelven kérdezte a dolgozókat, de egyiken sem jutott velük semmire. A húgocskám, akire nyelvtudás nem, de a hülyeség ragad, nehogy már szégyenben maradjanak, előkapta azt az egy mondatot, amit esperantóul tudott: Ĉu vi parolas Esperante? Gondolta, ezt úgysem beszéli a turista. Az meg, nagy örömmel visszafordult az ajtóból, és közölte, hogy igen. :)
Nem értek hozzá, de amennyire tudom sok nyelvből vett át szavakat, sokat a szlávból is, megalkotójának köszönhetően, talán pár magyar eredetű szó is van benne.
Valami alapfokú nyelvkönyvet még középiskolásként nézegettem, és egy alapszóból kiindulva, toldalékokat használva husz+ szót lehetkihozni sok alapszóból. Nincsenek kivételek, a főnév vége egyértelműen meghatározza a nemet. stb.
+1 Tordesillasnak: mindenkinek sokkal jobb lenne, ha az eszperantó egyfajta modern latinná, egyetemleges közvetítő nyelvvé válhatna. Csak hát az angol anyanyelvűeknek ez nyilván nem érdeke.
A tanulása pedig nem azért könnyebb, mert kisebb értékű lenne, hanem azért, mert a világos és rendkívül könnyen elsajátítható nyelvtan helyett a szókincsfejlesztésre fordítható az idő. (Amely szókincs elsajátítását szintén megkönnyíti, hogy a "nemzetközinek" mondható, tulajdonképpen latin és görög eredetű szókészletből amit lehetett, átvett.)
Kedves kbs,
"A Mester egy szóval sem mondta, hogy nagy szükség van rá a klasszikus pályákon. Aki ezt állította, az Impossibile volt. Nem keverendők!"
Én sem ezt állítottam, ha jobban megfigyeled. Azt állítom, hogy szüksége lesz rá. (Nemcsak a klasszikus pályákból áll az élet, és a klaszikus pályák egy részén is van rá szükség, tehát jelentős hátránnyal indul, ha csak eszperantóul tud.)
Naina, 2 csoporttársamnak 4. évfolyamon teljesen kezdőként elég volt 1 hónap. Ahogy nézegettem a nyelvtanát akkoriban tényleg elég lehet ez az idő.
Akkor fogadták el utoljára az eszperantót azon az egyetemen.
Tordasilles, tényleg elég rá 1 hónap?? :)))))
Akkor nem is csoda, hogy nem fogadják el a jogi karok.hihihi :))))
62.§.
Engem a "jog biztonság", meg az a fajta szégyenérzet háborított fel, melyre a kérdező a második diplomáját akarja alapozni. Ezt hívják nagyfokú etikátlanságnak az Eszperantó Szövetségekkel szemben.
A Miskolci Egyetem tavaly tavasszal döntött úgy, hogy vizsgakövetelményként nem fogadja el az eszperantó nyelvet. Szilvásiék hónapokig leveleztek, egyeztettek az egyetemmel, míg végül az egyetem elfogadta a beterjesztett eszperantó nyelvű jogi irodalmat.
Ha valaki hivatkozik valamire, - így mint jogbiztonság, meg alibi nyelv, meg ugyanannyi, meg meg lehet, - az ne csípőből használja az eszét, hanem forduljon hitelesebb intézményhez.
Kedves Atlanta, biztosan te is hallottál már a jogforrásokról, csak, hogy biztonságban érezd magad:
Felsőoktatásról szóló törvény 2. szakasz b) pontja: mesterképzésben a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgát tett (a továbbiakban: nyelvvizsga). A tantervben a felsőoktatási intézmény meghatározhatja, hogy milyen nyelvekből tett nyelvvizsgát fogad el, azzal a megkötéssel, hogy a középiskolai érettségi bizonyítvány által tanúsított, illetve az érettségi vizsgaként elfogadott nyelvvizsgát általános nyelvi nyelvvizsgaként köteles elfogadni.
Naina
Ezt mondjuk erősen kétlem.
Eszperantóból egy hónap alatt simán meg lehet csinálni a középfokot, angolból vagy németből nem hinném.
Elvileg piszok jó lenne, ha az eszperantó válna az EU közös hivatalos nyelvévé.
Ja, és én ilyen alibi nyelvre, mint az eszperantó, sajnálnám az időt is. Ugyanannyi időből és energiából egy hasznos, élő idegennyelvet is meg lehet tanulni.
Én sem hiszem, hogy tolonganának az ügyvédi irodáknál a külföldi ügyfelek....Ennek ellenére az irodák vezetői már csak presztízsből is a felvétel feltételeként állítják egy vagy több idegen nyelv tudását.
A saját meggyőződésem pedig az, hogy egy felsőfokú végzettségű személynek, legfőképp egy jogásznak:)) illő idegen nyelvet tudni és elvárható, hogy kommunikálni tudjon külföldiekkel is.Számomra még az is elvárható lenne, hogy vagy legyen a feltétele a felsőfokú intézmény felvételi követelményének és a középiskolában gyúrjon rá mindenki, vagy az egyetem-főiskola biztosítsa a nyelvtanulás lehetőségét és az elvárt nyelvvizsga megszerzését az intézmény falai között.
A Mester egy szóval sem mondta, hogy nagy szükség van rá a klasszikus pályákon. Aki ezt állította, az Impossibile volt. Nem keverendők!
Egyébként +1.
Na, most döntsd el, hogy nagy szükséged lesz az idegen nyelvre, vagy soha nem lesz rá szükséged. :)
Én ahhoz csatlakoznék, hogy a klasszikus jogászi pályákon nincs nagyon szükség rá.
(A fogalmazásra, meg a helyesírásra viszont igen...)
Kedves Kolléga!
Ezt a karok maguk döntik el. Korábban az volt az álláspont, hogy másoddiplománál nem kérhető újabb nyelvvizsga, hanem az előző diploma nyelvi követelménye számít. Tudomásom szerint ez mára megváltozott. Ha elkezded a jogot, akkor a most hatályos követelmény vonatkozik rád, tehát oda menj, ahol az eszperantót elfogadják. Mo.-n három dolgot felejtenek el: a legtöbben SOHA nem fognak idegennyelvet használni a munkájukban. A nyelvvizsga még nem jelent nyelvtudást. A magyar nyelv egyedisége miatt minden nyelvet illetően hátrányban vagyunk közel az összes európai nemzettel szemben. Ezek azonban mit sem érnek, van egy helyzet, és az érvényes most.
Sunshine after the rain.
olvastátok Jobbágyi Gábor (PPKE-JÁK) cikkét?
„De ha poén volt, akkor adok rá 5 pontot :P”
Köszi, bár nem tudom, hányból. :)
Sajna, csak értékelni tudom a humort, csinálni nem!
Két külön gondolatmenetet írtam, az első a "trükközésre" vonatkozott, a második pedig egy tanács volt.
De ha poén volt, akkor adok rá 5 pontot :P
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
„Te is jobban jársz.”
Mármint, jobban, mint a kivetett sztárügyvédek? :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02