Tudom, hogy úgy értetted. :)
A "vizsgáztató kikéntje" nem rossz! :DDD
Tudom, hogy úgy értetted. :)
A "vizsgáztató kikéntje" nem rossz! :DDD
Filozófiai szakzsargon, tesó:-D.
Sunshine after the rain.
Leg,
majd lenne pár kérdésem, elküldöm e-mail-ben, vagy az is lehet, hogy meglátogatlak. Melyik jobb?
Mail jobb volna.
Sunshine after the rain.
Ennyit a vendégszeretetről? lol
Ok, akkor mail megy hamarosan.
Ennyi történet publikus egy jogi fórumon? :))))
Sziasztok!
Úgy irigylem azokat, akik már túl vannak az államvizsgákon! Nekem ez az utolsó évem és nagyon félek.
Tudtok valami tanácsot adni, hogy szóbelizés közben mire figyeljek (a jó válaszokon kívül persze)?
Köszönöm a segítséget!
Akiknek még hátra van a vizsga, azoknak sok sikert és kitartást kívánok!
p.-né, üdv a klubban! ;)
Különben add magadat. Én legalább is azt teszem. Biztos van már bevált előadásmódod.
Nekem jobban megy a szóbelizés, ettől nem tartok.
Jobban félek attól, hogy lesz e elegendő időm a felkészülésre.
Szia!
Mitől félsz? Mi történhet? Az államvizsga bizottság alkalmasnak nyilvánít. Be kell venni a "leszarom tablettát". Ez azt jelenti, hogy az áv. reggelén arra kell koncentrálni, hogy kit hívok fel a sikeres vizsga esetén.
Komolyra fordítva: Korán kell odamenni, amikor az adminisztrációs alkalmazottak viszik fel a tételeket a helységbe. Köszönni kell nekik és jópofizni. Ott kell lenni, amikor a tanársegéd megérkezik. Köszönni, jópofizni. Ezután elárulja, hogy "mi az okosság".
Végül nyugodtan bemenni és kidolgozás közben keresni kell a bizottsággal a szemkontaktust. Amikor az előtted vizsgázó rossz választ ad, akkor diszkréten az arcodra ez legyen ráírva. Figyeld meg, hogy a bizottság több figyelmet fordít a következőkre, mint a promt vizsgázóra.
És van még abszolút szabály.
Soha nem szabad azt mondani, hogy nem tudom. Esetemben kétszer elkövette ezt két kolléganő. Mind a kettő "megbukott". Az egyik még tudott is. Pécsett Földvári professzornál követte el, aki még próbálta rávezetni, hogy ne tegye. Nem volt hajlandó a kollegína venni a lapot.
Kedves Dr. Attika és Naina!
Köszönöm a válaszotokat és a bíztatás, meg persze a tippeket.
Én szóbelizni úgy szoktam, hogy egyszerre dolgozom ki a két tételt. Azzal kezdem, amire kapásból minimum 4 mondat eszembe jut. Ha elakadok, akkor a másik tételre írok 1-2 gondolatot, vagy többet, attól függően, hogy mennyi jut eszembe. Ha a másiknál elakad a gondolat, megyek vissza az elsőre..és így tovább.
Nem tudom, hogy általában mennyire jó módszer, de eddig nálam bevált.
:)
Kedves Dr. Attika!
Mit tegyek akkor, ha államvizsgán olyan kérdést kapok, amire ténylegesen lövésem sincs, hogy mi a válasz?
A 4 év alatt kétszer mondtam, hogy nem tudom a választ, a többi nehéz kérdésre pedig tippeltem, volt, ami bejött, volt, ami sajnos nem volt jó.
Ha nem haragszol Dr. Attika, megkérdezném, hogy tanár vagy-e és, hogy ha igen, mit tanítasz? Tényleg borzalmasak vagyunk mi hallgatók a vizsgán (utalnék az elegyes esetek-re, nem tudom, hogy ismered-e)?
Szívesen olvasnék néhány oktatói tapasztalatot, de akár hallgatóit is:)
Köszönöm szépen a segítséged:)
Kedves "p-né"!
A vizsgára úgy megy el az ember, hogy birtokában van annak a tudásnak, amit az adott vizsgakövetelmény felállít. Ha azt jelenti ki valaki, hogy nem tudom, akkor saját magát első sorban a vizsgáztatókat másod sorban alázza meg.
Ezen igazság miatt nem szabad azt mondanod, hogy nem tudod.
Nem az én okosságom, de megosztom.
"Próbálj meg tudni legalább, ha semmi nem jut eszedbe."
Nálunk szóbeli vizsgák alkalmával csak a legritkább és legjelentéktelenebb tárgyak esetén volt tétel húzás.
Kidolgozás így szóba sem jöhet, mert az arcodba tolják a kérdést, és mondod.
Azért egy tételsorra egzaktabban fel lehet készülni, így remélem az államvizsgán ez előny lesz.
Az én módszerem a szóbeli vizsgákra, hogy úgy válaszolok a kérdésre, mintha elmagyaráznám valakinek, mintha előadást tartanék.
Naina hozzászólása juttatta eszembe az egyik -nem egyetemi- vizsgámat.
Volt tételsor, de nem vettem elő, hanem a megadott jogszabályokat néztem át.
Nem is tételt kérdeztek, hanem összevissza mindent.
Volt egy kérdés, de én ilyet nem láttam a törvényben, ezért visszakérdeztem, hogy ezt honnan kellene tudnom. Válasz: a tételsorban benne van, a könyv megjelölésével együtt.
Ajaj. Meg is buktam. Szakvizsgán:)
Bajszi ez pech:-). Mi több, malőr.
Sunshine after the rain.
bajussz: én ezt inkább magamba tartottam volna :)
Ha nem tudsz valamit...
Veszítenivaló nincs...
cat981: te szégyellenéd, ugye?
van még különb is, de AZT nem mondom el :)
Kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki "kitalál" egy a-tól q-ig tartó felsorolást pl.? (és a sorrendet is, ha sortartó).
Bajszit miért bántjátok, jó srác. Egyébként ilyen bárkivel megeshet, vagy bárkit lehet olyan helyzetbe hozni, hogy téves választ adjon.
Sunshine after the rain.
bajussz, én büszke lennék a helyedben, nekem tetszett a sztori.
természetesen nem vagyok büszke rá, de a sztori az sztori! :)
Leg: a-k ig még oké, de hogy q-ig?:))
Ha át akarnak engedni - "könyörögnek" , "fenyegetnek" hogy vissza ne add - átengednek, ha csak a c-ig jutsz is :)
De ki mondta, hogy át akarnak engedni:-D?
Sunshine after the rain.
Negyedjére már engem is át akartak engedni, bár az "csak" álomvizsga volt. És át is engedtek. Sőt, az egész csoportot átengedték (ilyen nagyon ritkán, vagy talán soha nem fordul elő POLGÁRBÓL :D ).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |