Izgalmas, vicces, vérfagyasztó záróvizsgák

Impossible # 2010.07.08. 17:32

Tudom, hogy úgy értetted. :)

A "vizsgáztató kikéntje" nem rossz! :DDD

Legislator # 2010.07.08. 18:55

Filozófiai szakzsargon, tesó:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.07.08. 20:53

Leg,

majd lenne pár kérdésem, elküldöm e-mail-ben, vagy az is lehet, hogy meglátogatlak. Melyik jobb?

Legislator # 2010.07.08. 21:13

Mail jobb volna.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.07.08. 21:25

Ennyit a vendégszeretetről? lol

Ok, akkor mail megy hamarosan.

Naina # 2010.07.27. 09:49

Ennyi történet publikus egy jogi fórumon? :))))

p.-né # 2010.08.05. 16:49

Sziasztok!

Úgy irigylem azokat, akik már túl vannak az államvizsgákon! Nekem ez az utolsó évem és nagyon félek.

Tudtok valami tanácsot adni, hogy szóbelizés közben mire figyeljek (a jó válaszokon kívül persze)?

Köszönöm a segítséget!
Akiknek még hátra van a vizsga, azoknak sok sikert és kitartást kívánok!

Naina # 2010.08.05. 17:18

p.-né, üdv a klubban! ;)

Naina # 2010.08.05. 17:24

Különben add magadat. Én legalább is azt teszem. Biztos van már bevált előadásmódod.
Nekem jobban megy a szóbelizés, ettől nem tartok.
Jobban félek attól, hogy lesz e elegendő időm a felkészülésre.

Dr.Attika # 2010.08.05. 17:37

Szia!
Mitől félsz? Mi történhet? Az államvizsga bizottság alkalmasnak nyilvánít. Be kell venni a "leszarom tablettát". Ez azt jelenti, hogy az áv. reggelén arra kell koncentrálni, hogy kit hívok fel a sikeres vizsga esetén.
Komolyra fordítva: Korán kell odamenni, amikor az adminisztrációs alkalmazottak viszik fel a tételeket a helységbe. Köszönni kell nekik és jópofizni. Ott kell lenni, amikor a tanársegéd megérkezik. Köszönni, jópofizni. Ezután elárulja, hogy "mi az okosság".
Végül nyugodtan bemenni és kidolgozás közben keresni kell a bizottsággal a szemkontaktust. Amikor az előtted vizsgázó rossz választ ad, akkor diszkréten az arcodra ez legyen ráírva. Figyeld meg, hogy a bizottság több figyelmet fordít a következőkre, mint a promt vizsgázóra.

És van még abszolút szabály.
Soha nem szabad azt mondani, hogy nem tudom. Esetemben kétszer elkövette ezt két kolléganő. Mind a kettő "megbukott". Az egyik még tudott is. Pécsett Földvári professzornál követte el, aki még próbálta rávezetni, hogy ne tegye. Nem volt hajlandó a kollegína venni a lapot.

p.-né # 2010.08.05. 17:46

Kedves Dr. Attika és Naina!

Köszönöm a válaszotokat és a bíztatás, meg persze a tippeket.

Én szóbelizni úgy szoktam, hogy egyszerre dolgozom ki a két tételt. Azzal kezdem, amire kapásból minimum 4 mondat eszembe jut. Ha elakadok, akkor a másik tételre írok 1-2 gondolatot, vagy többet, attól függően, hogy mennyi jut eszembe. Ha a másiknál elakad a gondolat, megyek vissza az elsőre..és így tovább.

Nem tudom, hogy általában mennyire jó módszer, de eddig nálam bevált.

:)

p.-né # 2010.08.05. 18:08

Kedves Dr. Attika!

Mit tegyek akkor, ha államvizsgán olyan kérdést kapok, amire ténylegesen lövésem sincs, hogy mi a válasz?
A 4 év alatt kétszer mondtam, hogy nem tudom a választ, a többi nehéz kérdésre pedig tippeltem, volt, ami bejött, volt, ami sajnos nem volt jó.

Ha nem haragszol Dr. Attika, megkérdezném, hogy tanár vagy-e és, hogy ha igen, mit tanítasz? Tényleg borzalmasak vagyunk mi hallgatók a vizsgán (utalnék az elegyes esetek-re, nem tudom, hogy ismered-e)?

Szívesen olvasnék néhány oktatói tapasztalatot, de akár hallgatóit is:)

Köszönöm szépen a segítséged:)

Dr.Attika # 2010.08.05. 18:51

Kedves "p-né"!
A vizsgára úgy megy el az ember, hogy birtokában van annak a tudásnak, amit az adott vizsgakövetelmény felállít. Ha azt jelenti ki valaki, hogy nem tudom, akkor saját magát első sorban a vizsgáztatókat másod sorban alázza meg.

Ezen igazság miatt nem szabad azt mondanod, hogy nem tudod.

Nem az én okosságom, de megosztom.

"Próbálj meg tudni legalább, ha semmi nem jut eszedbe."

Naina # 2010.08.05. 19:58

Nálunk szóbeli vizsgák alkalmával csak a legritkább és legjelentéktelenebb tárgyak esetén volt tétel húzás.
Kidolgozás így szóba sem jöhet, mert az arcodba tolják a kérdést, és mondod.
Azért egy tételsorra egzaktabban fel lehet készülni, így remélem az államvizsgán ez előny lesz.
Az én módszerem a szóbeli vizsgákra, hogy úgy válaszolok a kérdésre, mintha elmagyaráznám valakinek, mintha előadást tartanék.

bajussz # 2010.08.05. 20:29

Naina hozzászólása juttatta eszembe az egyik -nem egyetemi- vizsgámat.

Volt tételsor, de nem vettem elő, hanem a megadott jogszabályokat néztem át.

Nem is tételt kérdeztek, hanem összevissza mindent.

Volt egy kérdés, de én ilyet nem láttam a törvényben, ezért visszakérdeztem, hogy ezt honnan kellene tudnom. Válasz: a tételsorban benne van, a könyv megjelölésével együtt.

Ajaj. Meg is buktam. Szakvizsgán:)

Legislator # 2010.08.05. 22:00

Bajszi ez pech:-). Mi több, malőr.

Sunshine after the rain.

cat981 # 2010.08.06. 06:45

bajussz: én ezt inkább magamba tartottam volna :)

Berényi Miki # 2010.08.06. 08:32

Ha nem tudsz valamit...

• "ki kell találni" hogy mi is lehet az. Pár év után az ember elég jártas abban, hogy rájöjjön, miről is szólhat egy adott jogintézmény.
  • el kell kezdeni beszélni az ahhoz legközelebb eső olyan dologról, amit tudsz.

Veszítenivaló nincs...

bajussz # 2010.08.06. 08:41

cat981: te szégyellenéd, ugye?

van még különb is, de AZT nem mondom el :)

Legislator # 2010.08.06. 14:51

Kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki "kitalál" egy a-tól q-ig tartó felsorolást pl.? (és a sorrendet is, ha sortartó).

Bajszit miért bántjátok, jó srác. Egyébként ilyen bárkivel megeshet, vagy bárkit lehet olyan helyzetbe hozni, hogy téves választ adjon.

Sunshine after the rain.

Eweol # 2010.08.06. 15:11

bajussz, én büszke lennék a helyedben, nekem tetszett a sztori.

bajussz # 2010.08.06. 16:00

természetesen nem vagyok büszke rá, de a sztori az sztori! :)

Leg: a-k ig még oké, de hogy q-ig?:))

Berényi Miki # 2010.08.09. 06:57

Ha át akarnak engedni - "könyörögnek" , "fenyegetnek" hogy vissza ne add - átengednek, ha csak a c-ig jutsz is :)

Legislator # 2010.08.19. 11:08

De ki mondta, hogy át akarnak engedni:-D?

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.08.19. 11:43

Negyedjére már engem is át akartak engedni, bár az "csak" álomvizsga volt. És át is engedtek. Sőt, az egész csoportot átengedték (ilyen nagyon ritkán, vagy talán soha nem fordul elő POLGÁRBÓL :D ).