Évfolyamdolgozat (haszonélvezeti jog)

Legislator # 2010.04.12. 13:21

"Volt egy zseniális angol tanár, aki imádta a magyar kocsmákat, és ha meghívtad sörözni, cserébe a kocsmában egész estés külön csevegést kaphattál."

:-D, ez mekkora már!

Sunshine after the rain.

kaméleon # 2010.04.12. 13:05

Bocs’ hogy beleszólok a magánbeszélgetésbe: a misztifikált nyelvtanulási elképzelést nézve, a munkaügyi központok által finanszírozott lehetőség jutott eszembe. Nem tudom pontosan, hogy most milyen módon lehet nyelvi képzést választani, de szerintem egy próbát megérne, ha valakinek ilyen fontos, és egyedül nem megy.
A munkanélküli kérhet képzést arra hivatkozva, hogy ezzel biztosítani tudná az elhelyezkedését. Nekem – igaz, jó néhány éve – ilyen finanszírozással sikerült két intenzív, hosszabb tanfolyamra bekerülni és a felsőfokú vizsgáig 1 év alatt eljutni. (Az igaz, hogy így is az otthoni munka tette ki a tanulás 80%-át.) Mindkét nyelviskola neves, nagyon jó volt, és felső szinten anyanyelvi tanárok is vannak. Volt egy zseniális angol tanár, aki imádta a magyar kocsmákat, és ha meghívtad sörözni, cserébe a kocsmában egész estés külön csevegést kaphattál. (Nem csak a képzést fizetik, hanem mellette havi minimálbérnek megfelelő támogatást + bérletet.)

Legislator # 2010.04.12. 12:36

(ujját tanárosan fölemelve, okoskatörp-hangon): És ne feledd el kedves Impossible, hányszor megmondtam, hogy Lomb Katót kell olvasni. (Ezt azonban saját hangján) Azt nagyon sajnálom, hogy vele (és Szűcs Jenővel, a híres magyar középkorásszal) sem találkozhattam.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.04.12. 12:26

Kedves Impossible,

én sem mentem angliába, ismerősöm sem ment dániába...a gép előtt tanultuk a nyelvet...meg a tv-ből.

Kacsa11

Kacsa1111 # 2010.04.12. 12:25

Kedves Berényi Miki,

én meg erre mondtam, hogy hülyeség...:)

Kacsa11

Legislator # 2010.04.12. 12:05

Enten ellen et livs-fragment. Ha már dán.-D.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.04.12. 11:56

A válság nem ért véget. Messze nem.

Sunshine after the rain.

Berényi Miki # 2010.04.12. 11:51

Mondtam én, hogy beszűkíti? Annyit mondtam, hogy a kutyát se érdekli... annyi hasznát veszed, mint a gimis rajzversenyen kapott oklevélnek.

Impossible # 2010.04.12. 11:48

Ja persze... előbb felveszik a helybélit, meg a külföldit, mint a magyart. Azok is dolgozni akarnak, most volt a válság.

bajussz # 2010.04.12. 11:44

odakinn lehet dolgozni is, ha nem is jogász melót. közben még tanulni is lehet. fél év alatt rengeteget fejlődik az ember, főleg ha már tud nyelvet, és fejlődni szeretne

net ott is van:)

Kacsa1111 # 2010.04.12. 11:43

Kedves Berényi Miki,

igazad van, a nyelvtudás beszűkíti a lehetőségeidet!

eredj már...

Kacsa11

Impossible # 2010.04.12. 11:39

Miki,

valahogy nem ez a fixaideálom. :D

Kacsa,

igen-igen, de ha semmi pénzed sincs, úgy eléggé nehézkes minden, ezt talán nem kell jobban magyarázni.

Berényi Miki # 2010.04.12. 11:28

Azért ne túlozzuk el a nyelvtudás, Erasmus, külföldi tanulmányok fontosságát. A magyar munkahelyek nagy többségében az életben nem lesz szükséged a nyelvtudásra.

Kivel beszélsz majd angolul a nyírbátori polgármesteri hivatalban, a szegedi városgazdánál, a komlói ingatlankezelőnél, egy miskolci ügyvédi irodában, a salgótarjáni városi bíróság bírájaként?

Kacsa1111 # 2010.04.12. 11:22

Kedves Impossible,

van egy ismerősöm.
mérnök végzettségű.
munkanélküli.
az interneten kezdett dánul(!) tanulni.
letöltött oktatóprogramokat. utána nézett neten, hogy a dán állam mennyiben segít ösz-töndíjakkal a dán nyelv tanulását (segíti(!)). Dán művészfilmeket töltött le, és nézett "rongyosra".
Most már ott tart, hogy dánul lenyom egy telefoninterjút simán, és készül Dániába.
Én is magamtól tanultam meg angolul, nem pedig nyelviskolákban.

Szóval ez nem (csak) pénz kérdése.

Kacsa11

Kacsa1111 # 2010.04.12. 11:22

Kedves Impossible,

van egy ismerősöm.
mérnök végzettségű.
munkanélküli.
az interneten kezdett dánul(!) tanulni.
letöltött oktatóprogramokat. utána nézett neten, hogy a dán állam mennyiben segít ösz-töndíjakkal a dán nyelv tanulását (segíti(!)). Dán művészfilmeket töltött le, és nézett "rongyosra".
Most már ott tart, hogy dánul lenyom egy telefoninterjút simán, és készül Dániába.
Én is magamtól tanultam meg angolul, nem pedig nyelviskolákban.

Szóval ez nem (csak) pénz kérdése.

Kacsa11

Impossible # 2010.04.12. 10:48

Épp jövök állásinterjúról amúgy. Ügyvédúr szerint azért jó földhivatalba járni, mert ott az ember jogászokkal beszél, és így megtanul viselkedni, meg megtanul beszélni. Egyébként pedig nem tartja illetlenségnek, hogy megkérdeztem, átvállalná-e az ügyvédi kamarába való belépés költségeit... Ha az ilyenek nem vesznek fel, akkor én vagyok a szar alak? :D Csak költői kérdés.

Impossible # 2010.04.12. 10:42

Még annyi kérdés az előzővel kapcsolatban, hogy: ha mindenért az egyén a felelős, akkor minek van az egyetem? Esetleg nem nekik kellene elmondaniuk, hogy fiacskáim, mi itt egyetlen egy középfokú nyelvvizsgát követelünk meg a diplomához (amihez úgy egyébként használható tudás alig jár, ezt is jó, ha tudjátok), de ha csak azt csináljátok meg, amit kérünk, akkor semmivel sem lesztek előrébb annál, mint ha nem csinálnátok?

Miért kellene nekem tudnom 18-20 évesen, hogy az az egyetem, ami folyton dicséri magát, gyakorlatilag átver??? Ez az én felelősségem? Na azért ne szórakozzunk már!

Impossible # 2010.04.12. 10:35

Kacsa,

nulla pénzzel nem gondolod, hogy elég nehéz nyelveket megtanulni olyan szintre, ahogyan pl. te tudsz? Ha kimegyek külföldre, az is pénzbe kerül, minden abba kerül. Egyelőre örülök, hogy még nem haltunk éhen, és nem árverezték el a lakásunkat.

Az ügyvéd unokatesóm is azt a szöveget nyomta nekem, amit te, hogy magamnak köszönhetem, és most akkor viseljem is a felelősséget, és ő nem ajánl be sehova, mert szerinte nem vagyok szorgalmas, nagy tudású, kitartó és precíz. (Namost mindezeket arra alapozza, amit gimnazista koromban rólam szóló híresztelésekből megtudott.) Igen, valóban lehettem volna sokkal szorgalmasabb, de vele ellentétben én rühelltem ezt az egyetemet, és senki sem látott el semmiféle jótanáccsal. Igen, ennek ellenére is lehetett volna annyi eszem, hogy tájékozódom magamtól. Nem volt.

Legislator # 2010.04.12. 09:17

Igaznak lehet igaz, de akkor sem fair. És azt sem tudom, hogy hogyan segíthetnék:-(.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.04.12. 07:53

fair vagy nem fair, de igaz.

Kacsa11

Legislator # 2010.04.12. 05:52

Tény, hogy lehetne fegyelmezettebb, céltudatosabb alkat is. Azonban ez a dolog akkor sem fair.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.04.11. 21:00

Kedves Legislator,

szeretek mindent a lehető legegyszerűbben látni...így elkerülhetem azt, hogy olyasmit lássak bele dolgokba, amik nincsenek is, és ezáltal bonyolítsam a dolgokat...

kérdezd meg a géniusztól, hogy mennyit fejlődött német és/vagy angol nyelvtudása...másfél éve még azt hajtogatta, hogy ő mennyire meg fog tanulni egyik vagy mindkét nyelven, sőt külföldre akart menni LLM-re...
pedig a sok munka nem vette el az idejét...
mi ez, ha nem önsorsrontás???

Kacsa11

Legislator # 2010.04.11. 18:07

ez azért nem ilyen egyszerű

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.04.11. 16:31

az önsorsrontás eredménye...

Kacsa11

Legislator # 2010.04.11. 15:28

Ez azért valljuk meg, nem egy kellemes állapot:-(.

Sunshine after the rain.