Jogasz szakon vegzettek tapasztalatai

Kolkhisz # 2009.10.05. 15:06

Tudnátok nekem segíteni egy picit, kérlek?!
A tételeket dolgozom ki alkotmányjogból, de van egy kis problémám.
Az 1486. évi I. cikk, vagyis a nádori cikkek felsorolása is szerepel a tételben. Állítólag 15 db van, de én nem találtam annyit. Átbogarásztam a könyvet, de lehet nem látom a fától az erdőt. :D

Valaki leírná nekem, nagyon megköszönném.

Szép napot!

Impossible # 2009.10.04. 19:09

Na majd valami nagy alkalomra megajándékozhatsz valami érdekes könyvvel...na jó ne, inkább borral, azzal többre megyek, mert azt nem kell elolvasni, max a címkéjét. :D
Ha lesz píz, én is viszek Neked vmi bort, csak legyen má píz. Amúgy sikerült visszacsinálnom az álláslehetőséget...nem biztos, hogy postásnak kell lennem, lehet, hogy lehetek jogászi munkakörben...olyan munkaerő leszek, hogy beszarnak tőlem, már laig várom, hogy lehessen dolgozni, és még vannak, akik szerint lusta vagyok, csak mert semmit se csinálok. A fiatalságot tessenek támogatni, ők emelhetik fel a nemzetet. Na jó, lehet, hogy kicsit sok sört ittam. lol

Legislator # 2009.10.03. 11:35

Impi,

Latinul igen, meg a mai magyar fordítást. A Weres Balázs meg megvan itthon. Reprintben.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.10.03. 10:50

Nekem annyi még sok is.

Kolkhisz # 2009.10.03. 08:53

Biztos én is élveztem volna, ha nem egy órát tartanak a jogtöri gyakorlatból. :D

Szép napot mindenkinek!

Impossible # 2009.10.03. 07:59

Leg,

azt a címet Te fejből tudod? :D
Egyébként egyetértek azzal, hogy sok érdekes dolgról nem esik szó órákon, én legalábbis mindig nagyon untam a törit, a jogtörit pláne. Egyedül a jogelmélet hozott lázba, de az nagyon, és az is csak a vizsgáig hatott. :D

Kolkhisz,

26 vagyok, és nagyon sért, ha tegezel, magázz! :DDD (Csak vicc volt.)

Kolkhisz # 2009.10.03. 07:28

Valóban. Ám bármennyit tanulhatunk életünk során, tudatlanul halunk meg. :D

Kolkhisz # 2009.10.02. 20:23

Jó estét!

Kovács Úr,

Ez ismét nekem szólt?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.02. 20:07

Mehet az egész a Modorosblogba,. úgy, ahogy van.

Kolkhisz # 2009.10.02. 19:47

Sajnos első éves joghallgatóként még meglehetősen hiányos a tudásom ilyen téren. Sebaj, ezért vagyok egyetemista. Remélhetőleg rengeteg dolgot tanulok a jövőben.
Jó lenne elmélyülni a jogban, szeretnék többet tudni róla. Érdekel, hogy mi miért alakult így...
Sajnos kezdetben az alapokat kell elsajátítanom, majd később álmodhatok ilyesmiről. :(

Kolkhisz # 2009.10.02. 19:35

Legislator,

Sajnos a történelem órákon is leadják a kötelező anyagot, amit egy picit mindenki kiszínez a maga véleményével. Azt viszont nem mondják el, hogy mi mért történt úgy. Azt mondják el, amit az állam akarata szerint hinnünk kell.

A részleteket mindig elhallgatják, nem kell a tudomásunkra hozni.

Legislator # 2009.10.02. 19:26

1565-ben Weres Balázs ezt a címet adta a magyar változatnak:

Magyar Decretum, kit Weres Balázs a deákból, tudni illik a Werbőczy István Decretumából melyet Tripartitumnak neveznek, Magyarra fordított. Vadnak továbbá abba ez Decretomnak előtte egy néhány írott articulusok, kiket azon Veres Balázs a régi királyok decretomiból törvényhez való jeles dolgokat ki szedegetett.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.10.02. 19:19

Erdélyben később törvényerőre emelték. (Ezt miért nem tanítják?). Közel 430 évig ez volt a magyar jog.

Sunshine after the rain.

Kolkhisz # 2009.10.02. 19:13

A magam 20 évével csirkének számítok akkor az oldalon. :D

Kolkhisz # 2009.10.02. 19:12

Szia Impossible!

Hol vannak a többiek? Láttam, hogy azt írtad, idősebb vagy. Remélem nem sért, ha tegezlek.

Impossible # 2009.10.02. 18:18

Ez aranyos volt. :)

Kolkhisz # 2009.10.02. 18:10

Szép jó estét mindenkinek!

A Werbőczys megjegyzésemet viccnek szántam. Csak olyan jó érzés jelest kapni rá, a többi esetében sajnos nem várható ilyen jegy, de ad egy kis energiát. Sokkal jobb érzés így tanulni a vizsgákra, mint ha hármast kaptam volna.

A történelem valóban nem mindig szép és színes, de vannak érdekes részei. Én többnyire azokat az időszakokat kedvelem, amiket mások nem igazán. PL:
első- és második világháború, róma történelme. Most lesz lehetőségem részletesen áttanulmányozni.

Egyébként mától ismét van neten. Esténként jövök csevegni hozzátok. Jaj de jó!

Impossible # 2009.10.02. 15:54

Rexor,

ennyit még elnézek neked, de csak azért, mert rákérdeztél, hogy haragszom-e. :D

Rexor # 2009.10.02. 15:44

Imp: a történelem szerintem érdekes. Ugye nem haragszol? :)

Impossible # 2009.10.02. 15:44

Jajaja, tényleg. Na mondom, hogy utáltam. :D

Rexor # 2009.10.02. 15:43

Csak a pontosítás kedvéért: Nem Hármas törvénykönyv, csak Hármaskönyv. Nem lett törvénykönyv, mivel a király nem szentesítette, így csak jogkönyvnek tekinthető.

Gratulálok Kolkihisz :), bár Werbőczyt imádni kicsit perverznek tűnik nekem, de gusztus dolga.

Impossible # 2009.10.02. 15:30

Kolkhisz,

grat! Ügyes vagy! :)
Én utáltam a jögtörit. Szerintem tanítani se lenne szabad, nemhogy számonkérni. Ok, volt olyan, hogy Hármas Törvénykönyv, szuper, aztán mire megyünk vele? Mindigis utáltam a történelmet, és iszonyúan bosszantanak azok, akik szerint a történelem érdekes. Ok, egy-egy dolog érdekes, de nem maga a történelem, mint egész. Ez egy baromság. :D
De én már vén f. vagyok, én már mondhatom. lol

Kolkhisz # 2009.10.02. 14:31

Sziasztok!

Matol gyakrabban jovok, eddig nem volt otthon netem.

Kijavitottak a zh-t. Jeles lett, imadom Werboczyt. :D

Szep napot!

Impossible # 2009.09.30. 17:38

Ildi,

ha mindig többre számítasz, akkor hogyan felelhetnék meg az elvárásaidnak? Sehogy. Épp ez történt most is. :D

Ildikóka82 # 2009.09.30. 16:08

Jogos, végülis mi mást is várhattam volna Tőled....

Iwikó