Hakuna matata! :D
DE - ÁJK LEVELEZŐRE JOGHALLGATÓNAK MEGY VKI???
Ok. Aristoteles "Impy" Onassis!
Marci,
belül tengeri vagyok. Tengeri beteg. :D Egyszer majd leköltözöm oda, és ott öregszem meg, egy vitorláson. Az a vénnek való vidék. :)
Impy!
Ha belül is teljesen budapesti vagy az már baj,
hiszen ez helyben, mesterségesen kitenyésztett faj....
/beleértve magamat is/
Timi: gondolom, hogy a kolikban
www.unideb.hu, ez debrecen honlapja, biztos van cím, és telefonszám
Na a francba! Budapesti vagyok. :DDD
Sziasztok!
A leendő csop.társak közül vkinek van msn-e?Itt az enyém, ha vkinek lenne kedve ismerkedni.: hercegno003@hotmail.com
Akkor ne tanuljon senki semmit, irány vissza a barlangba, és csináljuk azt, amihez igazán ért az ember: vágjuk ki az erdőt, pusztítsuk önmagunkat és embertársainkat és közben dugjuk a fejünket a homokba?! :D
Kacsa1111
Egyetértek ezen mondatoddal:
"hülyeségen vitatkoztok…"
Utóirat:
Mint már vagy sokan említették volt, hogy egyazon "tanarak" tanítanak itt és másutt, akkor miért kell vitatkozni rangsorokról és más egyebekről?!
És még egy közmondás melyet nagyon szeretek, útravalóul. Kérem, hogy akinek nem inge az ne vegye nadrágra a következőt:
"A buta fecseg, az okos beszél, a bölcs hallgat."
Mindenkinek minden jót!
Üdv: Zsolesz!
Én is most kezdem :) Tudja valaki, hogy hol lehet olcsón megszállni a konzultációk idején?
lol :DDD
Kedves Papiniana,
úgy gondolom, hogy nem Egyjogász, hanem én minpsítettem a debreceni jogi kar színvonalát egyedül a korábbi hozzászólásokban...
megtehetem ismét: szar. csakúgy, mint a pécsi, szegedi, bármelyik bp-i stb...az összes.
hülyeségen vitatkoztok...
Kacsa11
Kedves zsoleszreg!
Igen, azért is vagyunk itt, hogy mások véleménye alapján valamilyen előképet kapjunk az elkövetkezendő időkre. Természetes, hogy még azok között is sok a "sértett" személy, akik itt végeztek, ennek számos oka lehet.Mondjuk az is , hogy "ellébecoltam" az 5 évet, így, vagy úgy átmentem, ott a nevem előtt a vágyott "Dr", mégsem stimmel valami!
Én 1/1 helyen jutottam be a DE-ÁJK-ra, büszke vagyok rá, bár itt már eddig többet dicsekedtem vele, mint a környezetembe, de tanulni akarok, tanulni is fogok, meg sem fordul a fejemben mostmár hogy esetleg máshol kevesebbel is felvettek volna, vagy kevesebb az elvárás.
Főleg az első hozzászólások némelyikéből tűnik ki, hogy igazán örül a felvett hallgató , hogy bejutott, bizonyosan meg is lesz az eredménye.
Van néhány jogvégzett ismerősöm és érdekes módon majdnem mind Pécsett végzett levelezőn, pedig van debreceni is közöttük, ennek is meg lehet az oka!
Mindenesetre rangsor és egyebek említése nélkül magamnak is és társaimnak is csak azt tudom kívánni, hogy állja meg a helyét azon az egyetemen ,amit választott, azonban, ha az élet úgy hozza, hogy át kell mennie másik helyre, az nem bűn.
Én maradok a DE-ÁJK-n és mellette is. A képzés kezdete óta bekövetkezett változásokat bizonyosan nem az egyetem akarta, (hiszen mi érdeke fűződne hozzá?). Sok sikert kívánva mindenkinek
üdv
lacirek
Egyjogász!
Tudni vélem, azt hallottam, ezeket meg ezeket mondták... Ez pletyka. Én pedig ezt nem szeretem. Úgyhogy ezennel tisztelettel felhívom azokat a kollégákat, akikre utaltál, hogy SZEMÉLYESEN írják le az élményeiket.
Egy szóval sem írtam, hogy "mindehová könnyebb bejutni, mint a nagymúltú debreceni jogi karra". (idézet Tőled) Ha ezt olvastad ki soraimból, igen sajnálom. És még egyszer leírom, hogy mire gondoltam, mint egy potenciális magyarázatra: Olyan évek valóban voltak, amikor magasabb volt Debrecenben a ponthatár, mint egyéb (vidéki) jogi karokon. Ha nem hiszed, nézz utána a felvi.hu-n.
A nagy múltú jelzőt egyébként tudom, hogy cinikusan írtad. A leendő debreceni joghallgatók kedvéért leírom, hogy Debrecenben már a két világháború között is folyt jogászképzés. Van mire büszkének lennünk. Csak egy nevet említek: Marton Géza. És emelem a kalapom professzor úr előtt, ahogy illik. (persze csak képletesen, mert engem Debrecenben így tanítottak)
Papiniana
Papiniana!
Köszönöm az "ilyen" jellegű infókat! Remélem a munkahelyem tolerálni fogják, hogy 2 hetente "hiányzok"
Papiniana!
Én egy tényt írtam le, egy fél szóval sem minősítettem a debreceni jogi oktatást és semmilyen képet nem festettem róla. (Ezért is nem írtam le a debreceniek döntésének "magyarázatát", pedig elég részletesen és mélyrehatóan elmondták az okokat.)
Ugyanakkor ha te tudni véled az egyébként a többi egyetemet leszóló "magyarázatot" (azaz, hogy mindehová könnyebb bejutni, mint a nagymúltú debreceni jogi karra) jelzem, hogy az átjárás "magyarázata" nem ez volt, a kollégák nem a magas debreceni ponthatár elől menekültek.
Zsoleszreg!
Teljesen igazad van, tényleg eltértünk a témától.
Épp az imént írtam a másik DE ÁJK-s topicba, hogy a levelezős konzultációk pénteken és szombaton lesznek kéthetenként. (Legalábbis eddig ez volt a rendszer.) A kar honlapján azonban saját tapasztalataim szerint csak aug. végén-szept. elején lesz megtalálható az órarend.
Papiniana
Nos!
Nem akarok beleszólni a "nagyok" vitájába, de szerintem "kissé" eltértünk a címben szereplő témától, bár örülök ennek az "agyviharnak" mert legalább tájékozódok a nagyvilágból.
Továbbá nem is szeretnék úgy istenigazából beleszólni, mert mellette és ellene is egyetértek a véleményekkel.
Néhány gondolat a tömegoktatásról: Mit is közvetít a média? Iskolázatlan munkanélküli. Mit tesz az ember tanul. A jobb remény tükrében. (Arról már kevesebbet említ, hogy "iskolázottak" munkanélküliek)
Summa sumarum tanulsz=nagyobb esélyel tudsz dolgozni.
Igen sokan azért tanulnak tovább:
1., Presztízs
2., Mert a szomszéd Gizike is tanul
3., Mert apu akkor veszi meg nekem az autót,
És a végtelenségig sorolhatnám. De ezek az emberek (hacsak apu be nem teszi őket jó helyre) nem fogják diplomájukat 100%-ban kamatoztatni, ergo, mintha el sem végezték volna, porosodik a vitrinben!
Nekem ez lesz a harmadik diplomám, nincs hátszelem, nem is volt soha, de mikor pedagógus egyetemi diplomám megszereztem a közhiedelemmel ellentétben nem én kerestem munkát, hanem engem hívtak. Velem egy évfolyamon végeztek helyiek még 8-an őket mégsem hívták, pedig ugyan ott végeztek ahol én. Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy a tudást nem csak az oktatás, hanem a hallgató tanulás/tudásvágya is befolyásolja.
Amúgy, mint említettem volt, amit eddig itt olvastam 90%-val egyetértek!
Egyjogász!
Én meg úgy hallottam, hogy a ... jogi kar vonzáskörzetéből 6 órányi távolságot jelentő másik karra járnak sokan.
Szerintem ezzel a megjegyzésemmel a ... jogi karról egy igen negatív képet festek. Te ezt tetted, és én ezt nem hagyhattam szó nélkül. Ja, és igen alaposan elolvastam, amit írtál, mindig el szoktam, és csak akkor válaszolok a fórumon, ha többszöri olvasás után is fontosnak vélem. És igen, a Te megjegyzésedet ilyennek minősítettem.
Olyan év vagy évek mindig vannak és lesznek, amikor akár több Hajdú-Bihar megyei kolléga megy az ország másik végére tanulni. A magyarázat igen egyszerű: A DE ÁJK levelező vagy épp nappali tagozatán valószínűleg magasabb az adott évben ponthatár.
Papiniana
Kedves Lacirek és Papiniana,
for the record: én nem azt írtam, hogy ne jelentkezzenek jogi karokra az emberkék, hanem azt, hogy mindegy hová jelentkeznek, mert egyformán színvonalatalan a képzés...
remélem nem értettük félre egymást...:)
Kedves Egyjogász,
örülök, hogy egyetértünk. Intercity prof. úr engem is oktatott...:)))
azzal a nagyfokú tudatszűkültségben szenvedő ügyvéddel nem tudsz mit kezdeni, aki csak ELTE-n végzettekkel áll szóban...
ps:
én nem gondolom, hogy a Mo. legjobb karán végeztem...fenti véleményem fényében furán is nézne ki, ha így gondolnám...:)))
Kacsa11
Kedves Egyjogász!
Bocsánat, hogy beleszólok, de itt HB. megye északi részén is ismerik az általad említett "szakot", de itt "büfé-ruhatár" szak-ként.
Természetesen nem nevén nevezzük ezeket, de vannak, azzal, meg ha egy ügyvéd úr, vagy iroda válogat, nem tudunk mit tenni, megteheti, van kiből. D ha a jó oldalát nézzük, ne a "nagyarcoknak" tanuljunk.
üdv
lacirek
A vége lemaradt:
De olyanról is hallottam, hogy egy felvételnél (nem ügyvédjelölt) az volt az "előszűrő", hogy az X. és az Y. jogi karokon végzettek jelentkezéseit elolvasás nélkül dobták a kukába, mert a Főnök azokat "büfékaroknak" minősítette.
Kedves Kacsa,
"a magyar jogi karok közötti megkülönböztetéshez igen nagy tájékozatlanság szükséges…"
Ezzel teljesen egyetértek. (Nekünk volt olyan oktatónk, akit csak Intercity Bácsinak hívtunk, mert Intercityvel szaladgált több vidéki jogi kar között és nyomatta az okosságait:) Vizsgaidőszakban ebből akadtak egyeztetési problémák... )
Csak azt kérem, hogy erről az igen nagy tájékozatlanságukról világosítsd fel egyes tanult ügyvéd kollégádat is, akik hirdetéseikben ELTE-n (PTE-n, SZTE-n, stb.) szerzett diplomához kötik a felvételt. Ennek mi értelme van, ha mind egyforma???
Egyszer rákérdeztem egy ilyenre, az volt a válasz, hogy ő "a piac" és ő dönti el, hogy a pénzéért mit akar.
Lehet itt vitatkozgatni, hogy melyik egyetem a legjobb, és biztos, hogy mindenki szerint az a legjobb, ahol ő végzett (azzal egyetértek, hogy az amerikaihoz hasonló objektív rangsor itt belátható időn belül nem lesz), de ha "a piac" azt mondja, hogy neki ELTÉ-n szerzett diplomás jogász kell (nem ott végeztem!), akkor az ellen mit tudsz tenni?
Papiniana!
Mielőtt nekiesel valakinek, el kellene olvasni, hogy mit írt.
"A DE ÁJK színvonalát érintő megjegyzésedre csak annyit,"
A DE ÁJK színvonalára semmi fajta megjegyzést nem tettem, csupán azt a tényt írtam le, hogy az SZTE ÁJK levelező tagozatára egy időben igen nagy számban jártak debreceniek és Debrecen környékiek, annak ellenére, hogy ez jelentős plusz költséget és időtöbbletet jelentett számukra ahhoz képest, mintha helyben jártak volna egyetemre.
"hogy ha „nem tudod értékelni“, ahogy írtad, akkor ne is tedd!"
Nem tettem....
"Véleményem szerint (amit sokan osztanak azok közt, akik ténylegesen belelátnak a debreceni jogoktatásba) az egyik legjobb „vidéki“ kar."
Az természetes, hogy egy Debrecenben végzett szerint a DE ÁJK a legjobb vidéki kar, pont úgy, ahogy egy Pécsen végzett szerint a pécsi, egy Szegeden végzett szerint a szegedi, stb., stb....
Kedves Papiniana!
Ez az! Ehhez nem kell kommentár! Az én munkahelyemen a "villamosmérnök" a valaminek nézett végzettség, habár ha alkotmányos jog is a tanulás, azért arra sem küldenek mindenkit, csak aki elég közel van a "tűzhöz". Annak viszont fizetik is és megkap minden kedvezményt, ami egy főiskolást munkaviszony melletti tanulás estén megillet.Egy kezem felén meg tudom számolni, ha ezt elvégezték, hányan mennek tovább? A diploma után "elvannak" a már előtte is meglévő beosztásukkal.Van egy köztük, aki a BME-n végzett, már az ittléte első 1 hónapja után megjósoltam, hogy egyszer még ő lesz a főnök utódja. Persze én itt nem "jós" beosztásban vagyok, de ő már az egyetem alatt szakirányú munkahelyen értelmes munkát végzett, ez most meg is látszik, már innen a Nyírségből jár fel a "nagyész" pesti főosztályra az új utasításokat véleményezni, módosítani. Csak azért voltam ilyen hosszú, hogy ezzel is nyomatékosítsam azt a véleményemet, ha akar az a fiatal hallgató valamit, akkor tehet azért már az egyetem ideje alatt, hogy ne kerülhessen olyan helyzetbe, amit "Kacsa1111" írt.
Nem az egyetem felelős kizárólagosan azért, ha valaki a gyakorlaton egy szimpla feladatot sem ért meg, nemhogy még meg is csinálja! üdv
lacirek
Kedves lacirek!
Igen, nekem is tetszett, amit írtál.
Amit mindketten kerülgettünk, de expressis verbis nem mondtuk ki: tanuláshoz való ALKOTMÁNYOS jog. Most minden felvételizőnek mérnöknek kellene mennie? Kötelező, mert most ez az elvárás? Mert ezt akarják felülről?
Na, nem! Ez nem így megy és nem mehet így! Aztán meg lehülyézik, aki nem az általuk preferált szakot választotta...
Bízzuk rá a felvételizőkre, hogy hogy döntenek! Tájékoztatni kell őket, hogy valóban nehéz elhelyezkedni, informálni kell, de nem lebeszélni. A kettő nem ugyanaz!!!
Lacirek!
Az idén végzett levelezősök között bizony volt jól kereső állatorvos (vizsgáztam vele egyszer munkajogból, a tanár megdicsérte, és bizony én is csak kapkodtam a fejem, hogy ennek a jó negyvenes szakállas úrnak milyen érzéke van a (munka)joghoz), agrármérnök, közgazdász, stb. Elvégezték és boldogok. Hogy mit kezdenek a diplomájukkal, kezdenek-e vele egyáltalán valamit, azt nem tudom.
Ne hagyd, hogy elvegyék az álmod!!!
Papiniana
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02