Ügyvédi irodát nyitni

kondidori # 2009.07.01. 10:19

Szia Calmus!

Jogi asszisztensként általában a titkárnőt szokták hivni a hirdetések. (Bár van ilyen oki-s képzés, de nem ér egy kalap sz.. -t se. Legalábbis egy ismerősöm szerint, aki elvégezte a 2 éves képzést)
A gyakornok meg értelemszerűen joghallgató.

Bár szerintem a feladataik nagyjából megegyeznek egy irodában. :)

Másoddiplomás jogászként szerintem ugyanúgy el lehet helyezkedni. Legalábbis nálunk simán felvett a fönököm jelöltnek egy átképzett óvónőt.

calmus # 2009.07.01. 10:14

Tisztelt Fórumozók!

Zöldfülűként kérdezek, a válaszokat előre is köszönöm!

Magamról röviden annyit, hogy az ELTE-re járok, másoddiplomás, levelező jogászképzésre (30-as éveim elején vagyok). Leendő negyedévesként szeretnék jog-közelben dolgozni, majdnem-főállásban. A motivációm maximális, nem elsősorban a pénzről szólna a dolog (csak amennyi nagyon kell), sokkal inkább arról hogy a jog az, ami igazán leköt és érdekel (ezért is kezdtem bele a képzésbe), bár saját szakterületemen rövid, de sikeres pályafutásom volt, amit szintén szerettem, de a jog még annál is jobban érdekel...

Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam magamról, de szeretnék kérni olyan tanácsokat,véleményeket, amelyek nem csak általánosságok.

Kérdéseim:

• jogi asszisztensi és gyakornoki pozíció között van-e bármilyen fontos eltérés (azon kívül, ami a pályázati kiírások alapján nyilvánvaló :)), pl. alapvető elvárások, fizetés,etc.;
  • másoddiplomás joghallgatónak milyen esélyeket látnak/láttok állás-elnyerésben (tapasztalatok?).

Ha bárkinek bármilyen idevágó tanácsa, tapasztalata van, sokat segítene.

Calmus

Kacsa1111 # 2009.07.01. 09:13

Kedves Grád András,

asszem az idejét múlt kicsit enyhe kifejezés...
a kolléga teljesen rendben van, bár nem hiányozna, ha eltekintenének a használatától...

Kedves Rexor,

nyilvánvalóan nem tudom feldolgozni, különben nem ide önteném ki frusztráltságomat!:)

Kacsa11

Grád András # 2009.07.01. 09:02

Ez a kartársazás lehet hogy kicsit tényleg idejétmúlt, de bevallom nem igazán értem Kacsa az indulatodat. Én speciel kollégának szoktam szólítani mindenkit, az első éves hallgatókat is beleértve, ha úgy tetszik, megtisztelem őket is ezzel. De valahogy nem értem a dühödet a kartárssal szemben, azért ez mégsem elvtárs! Mellesleg nekem szerencsém volt, a régi időkben még bíróságon szolgáltam, ott meg szerencsére bíró úr voltam. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy valamikor a nyolcvanas évek közepén egy idősebb felperes hölgy "bíró elvtársnak" próbált szólítani. Mondtam neki, hogy itt valami félreértés lesz, én soha nem voltam a párt tagja, úgyhogy aligha vagyunk egymásnak elvtársai, maradjunk a "bíró úrnál". Nagyon felháborodott, végigmért, majd azt mondta: "Most legalább már tudom, hogy kivel állok szemben!" Nem röhöghettem a pulpitusról, úgyhogy mondtam, hogy örülök, hogy sikerült tisztáznunk mindezt, de akkor talán folytassuk a tárgyalást! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Legislator # 2009.07.01. 08:12

Nekik miért nem jó a kollega?

OFF
Szívesen leírnám, hogy ki volt az, aki még 1980-ban is elvtársazta a joghallgatókat, de úgysem hinne nekem senki:-D.
ON

Rexor,

A mai napra én már boldog vagyok:-D.

Sunshine after the rain.

Rexor # 2009.07.01. 08:09

Legislator: helyesen ügyvéd elvkartársak, csak hogy mindenki boldog legyen :)

Legislator # 2009.07.01. 08:08

Nem jól van ez így, ügyvéd elvtársak:-D.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.07.01. 08:07

Nem jól van ez így, ügyvéd elvtársak:-D.

Sunshine after the rain.

Rexor # 2009.07.01. 08:03

Kacsa azért remélem azért fel tudod dolgozni a kartársazás okozta sokkot. Veled vagyunk :)

anetta # 2009.07.01. 07:54

Kedves András!

Nagyon köszönöm a felajánlott segítséget, ha gondban leszek élni fogok vele. Én anyakönyves ügyekben tudok segíteni bárkinek ha szükséges. (névváltoztatás, anyakönyvi kutatás)

Egyjogász # 2009.06.30. 21:02

Valóban, nem vagyok levelező viszonyban egyik kamarával sem:)

Valószínűleg akkor a budapesti kamara levelezésének stílusát még az idősebb ügyvédek határozzák meg.

Viszont Te tagja vagy az ügyvédi karnak (mint kartárs :)) ), javasolj nekik új megszólítási formulákat.

Kacsa1111 # 2009.06.30. 20:02

Kedves Egyjogász,

nem volt az annyira régen, hogy rosszul emlékezzek arra, hogy az állami áruházakban az eladók kartársként szólították meg egymást...például...

válaszodból ítélve viszont nem tudod, hogy a budapesti kamara minden levelében megszólítás gyanánt kartársazik...
a kamarába egyébként is bármikor belerúgnék, de egy-egy ilyen levél után még az esernyőt is beléjük lökném szívesen...:)))

Kacsa11

Egyjogász # 2009.06.30. 19:54

Rosszul emlékszel, 1990 előtt alapvetően az elvtársazás dívott:)) (Olyan szinten, hogy saját fülemmel hallottam, amikor egy kerületi pártpotentát (a fiatalabbak kedvéért MSZMP funkci) - 1990 után megvilágosodott harcos jobboldali - úgy szólított meg egy őt meglátogató, katolikus papokból álló delegációt, hogy "Szeretettel köszöntöm a pap elvtársakat.")

Az idősebb ügyvédek, tisztviselők körében (volt) szokás a kartársazás, de szerintem azért nem kellene beléjük rúgni:)

Ildikóka82 # 2009.06.30. 19:21

:DD

Iwikó

Kacsa1111 # 2009.06.30. 19:07

ettől a kartársazástól a falra bírnék mászni...azt hittem már elmúlt 1990...
ha valamelyik kamarai okostojás élőben valaha lekartársazik engem, tutira belerúgok olyat, hogy lyukat üt az égen...

Kacsa11

Grád András # 2009.06.30. 15:13

Ha telefonos segítség kell, én is megtalálható vagyok! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

anetta # 2009.06.30. 12:32

Köszi!! Minden bátorítás jól jön.

anetta # 2009.06.30. 12:17

Bocsi, de a technika ördöge bezavart. Hiába no holnaptól kell mindennek jól működnie. :)))

anetta # 2009.06.30. 12:15

Katti!
Én holnap kezdem az ügyvédi működésemet. 17 évig a közigazgatásban dolgoztam, nincs ügyvédi tapasztalatom. Nekem 2 millióba került az iroda kialakítása, berendezése, elindítása. Akinek 750 ezerből sikerült nagyon ügyes lehet (csak a laptop 200 ezer volt+ 200 ezer kamarai belépés + a többi kiadás). Biztosan nagyon nehéz lesz az első időben, de optimista ember lévén (plusz agykontroll) remélem, hogy sikerülni fog. Néhány barátom már ügyvédként dolgozik, és Ők segítenek majd ha elakadok valamiben (REMÉLEM MAJD A TISZTELT KARTÁRSAKHOZ IS FORDULHATOK HA GONDOM AKADNA, előre is köszönöm).
Én Budapesttől nem messze egy kis faluban fogok működni, reklámozás, szórólap, hirdetés elintézve, falusi pletykagépezet beindítva. Azzal vigasztalom magam, hogy ha jelölt lettem volna egy olyan ügyvédnél, aki csak a postázást bízza rám és a patyolatot akkor sem lenne több tapasztalatom. Így legalább a közig azon részében otthon vagyok ahol dolgoztam. Szóval gondold át jól, hogy van-e elég erőd anyagilag és szellemileg ehhez az egész beindításához.

anetta # 2009.06.30. 12:05

Katti!

Én holnaptól kezdem az ügyvédkedést. 17 évig dolgoztam a közigazgatásban, és az ottani egyre rosszabb helyzet miatt (is) vágtam bele ebbe az egészbe. Én sem voltam ügyvédjelölt sehol, nincs ilyen jellegű gyakorlatom. Néhány barátom már ügyvédként dolgozik és Ők is biztattak, hogy vágjak bele. Én Budapesttől nem messze egy kis faluban nyitom az irodát, reklámozás, szórólap elintézve, falusi pletyka futár elindítva. Nekem 2 millióba került az egész (garázs átalakítása, kamarai tagdíj, gépek, biztosítás stb....). Elég olcsón megúszta az aki 750 ezerből kihozta (nekem csak a laptop volt 200 ezer + 200 ezer a kamarai tagdíj a többit csak számold hozzá).
Én elég optimista ember vagyok (plusz agykontroll) és nagyon bízom benne, hogy sikerülni fog. Tutira nehéz lesz az elején, de a család mögöttem áll. A barátoktól kapok segítséget, ha elakadok egy ügyben (REMÉLEM, MAJD IDE IS FORDULHATOK A TISZTELT KARTÁRSAKHOZ HA GONDOM AKADNA).
A gyakorlattal kapcsolatban lehet, hogy annak sincs több, aki bojtárkodott valahol, de épp olyan "kedves" főnöke volt, aki csak iktatni engedte, postára zavarta és a tisztítóba a ruháiért (sajnos hallottam ilyenről is).
A magam részéről bizakodó vagyok, ha úgy gondolod, hogy van benned elég erő (plusz megfelelő anyagi fedezet) vágj bele. Nagyon remélem, hogy nekem sem kell majd megbánni a döntésemet.

Grád András # 2009.06.30. 11:23

30-06-tal szinte mindenben egyetértek, kivéve "a büntetőben ismertséget lehet szerezni, a polgáriban pénzt" kitétellel. Büntetős kollégáimat elnézve elég szép pénzeket fizetnek a népek, amikor az a tét, hogy megússzák-e egy felfüggesztettel vagy végrehajtható lesz belőle, illetve hogy mikor jönnek ki az előzetesből. :-) Polgáriban az ilyen kiélezett élethelyzetek ritkák, el kell viszont ismerni, hogy a családjog pont ezek közé tartozik. (Másrészt mentségemre szóljon, amikor eldöntöttem még bírósági fogiként, hogy főleg családjogos leszek, az agyamon nem suhant át a gondolat, hogy ezt valaha esetleg majd ügyvédként űzöm.) :-)

Impossible # 2009.06.30. 09:08

Azt kérdeztem, hogy milyen káros szokásokat nem vettél fel. Nem lesz válasz?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 15:41

A principálisom meg se családjogi se büntető ügyeket nem vállal. :)

Grád András # 2009.06.29. 15:30

Mindenkinek más az esete. Nekem speciel a családjog a kedvencem, ezért végeztem el annak ideján a pszichológiát! Én meg büntetőzni szeretek kevésbé. :-)

Peace # 2009.06.29. 14:59

Családjogi ügyeket eleve nem vállalok

miért nem? a büntetőügyek "jobbak"?