Attika vazze, ne írjál már baromságot, olvass inkább dologi jogot. Kauzális és tradíciós IS nálunk, ezek nem ellentétek. :D Ajánlom figyelmedbe: Lenkovics Barnabás: Dologi jog
Aztán visszajöhetsz vitatkozni. Ha még lesz miről. :D
Attika vazze, ne írjál már baromságot, olvass inkább dologi jogot. Kauzális és tradíciós IS nálunk, ezek nem ellentétek. :D Ajánlom figyelmedbe: Lenkovics Barnabás: Dologi jog
Aztán visszajöhetsz vitatkozni. Ha még lesz miről. :D
Impossible! Nálunk ( már ha Magyarországra gondoltál ) nem kauzális rendszer van, hanem tradicionális ui. a tulajdonjog átszállásához a kauzán kívül a tradició is szükséges. A kauzális rendszert tk. a Code Civil ismeri.
Én korábban már írtam itt egy javaslatot arról, hogy a jogi szakvizsga rendszerét az orvosi szakvizsgához kellene igazítani.
Ott is van ugye az általános orvos, aki aztán szakosodik és több éves gyakorlat után leteszi pl. a szemész szakorvosi szakvizsgát. (Azaz nem az általános orvosoknak írt szemész tankönyvet kérdezik ki tőle újra a szakvizsgán, mint pl. jogászéknál a Btk-t...)
Az is igaz, hogy pl. ezek után a szemész szakorvos nem műthet szívet, de nem is megy oda hozzá senki, ha a bütyke fáj.
Jogászéknál ez ugye úgy van, hogy hiába nem foglalkozott az ember soha pl. válóperes ügyekkel, a "jóbarát, ismerős" gond nélkül letámad az ezzel kapcsolatos kérdésével ("mé', te nem jogász vagy?" alapon), és még ő van megsértődve (és néz hülyének) ha elirányítod egy erre szakosodott ügyvédhez, azzal, hogy te nem értesz hozzá.
Azt hiszem fentiek kapcsán a múltkor is finoman le lettem hülyézve, hogy hát ez a magyar jogászi piacon így nem működne...OK., de akkor mi működne??
Kacsa,
nemegészen, mert a iusta causa miatt hívják kauzális rendszernek, tehát a iusta causa használatára több ok van, a krumpli viszont semmivel sem helyesebb a burgonyánál, itt tényleg csak arról van szó, melyik szimpatikusabb, a iusta causa esetében viszont ennél többről van szó, mint ahogyan írtam.
Kedves Impossible,
kb ugyanilyen szintű volt a iusta causa melletti érvelésed is:)))
Kedves bajussz,
nem letorkolni akartalak, csak rámutatni, hogy a szakvizsga egyáltalán nem szak-vizsga...márpedig felesleges valaki olyat basztatni pl. büntetőjogból, amikor az életben nem fog dolgozni a területen...
olyan szakvizsga kellene, ami tényleg szak-vizsga...az egyes részvizsgák az egyes területeken való jogászi tevékenységre jogosítanának...
így ha valaki nem kíván dolgozik pl. büntetőjogi területen, az nem teszi le...cserébe nem lesz jogosult bíróként, ügyészként védőként eljárni...
aki meg pl. ügyészként kíván tevékenykedni, ne legyen kénytelen polgárból is vizsgázni, mert minek...
Kacsa11
csak példa: van olyan ügyvéd, aki odatéved tárgyalásra, és az előző btk-t mondja folyamatosan
na mindegy, jaavslat volt, elvetettétek, szép dolog :D
tanuljon hülyeségeket az akinek hat anyja van és imrének hívják az egyiket...
én akkor is pont ugyanolyan jól végezném a munkámat, ha sosem hallottam volna azt a szót, hogy büntetőjog...nemhogy még 3-5 évente opassanak belőle.
Kacsa11
bajusz,
nana, beszélj csak a magad nevében inkább :D
Kacsa,
krumpli! Egyértelmű. :D
Kedves Impossible,
most azon vitatkozol, hogy a krumpli vagy burgonya...UGYANAZ!:)
Kacsa11
Kacsa: nem mutatja, de a szakvizsgán nem engednek át olyan könnyen, egy kis tanulás pedig senkinek sem árt.
Ok, jobban hangzik. Tehát: JOBB. :D Kész passz. :D (Egyébként szerintem nem csak ennyi az oka, de nem tudom, mi lehet.)
jobban hangzik...semmi több:)
Kacsa11
Kacsa,
dehogynem, épp ezért lesz igazam. Azért nevezték el kauzálisnak, mert a iusta causa jobb kifejezés. :D Most mondd meg, miért nem tituluszosnak nevezték el? Mert az hasonlít a szifiliszesre, vagy mi? Csak volt valami oka. Szerinted véletlen?
Kedves bajussz,
minek? jelen formájában tökéletesen értelmetlen: a szakviszga eredmény sem mutatja meg a jogászi képességeket...
sok sikert a polgárhoz!
Kacsa11
Javasolnám, hogy az ügyvédeknek 3-5 újra évente le kelljen szakvizsgázni. Ha nem is mindenből, de bizonyos területekből, amiben praktizálnak. Ennek megállapítása nem könnyű, de majd a nagyokosok csak kitalálják.
Következő javaslatom az, hogy végre engedjenek át a polgári szakvizsgán, mert már ideje lenne:D
Kedves Impossible,
attól mert kauzálisnak nevezték el okosok a "rendszert", attól még nem lesz igazad atekintetben, hogy iusta causa vagy iustus titulus...:)
Kacsa11
Kacsa,
hát szerinted tök mindegy, az egy dolog, de attól még az a neve, és nyilván nem tök véletlenül, ezért mondom, hogy a iusta causa helyesebb, hiszen onnét van a kauzális rendszer neve. (De ezt már írtam párszor, szóval most nem tudom, miért azzal jössz, hogy szerinted tök mindegy. Hogy szerinted tök mindegy, az tök más kérdés, szóval nem cáfolat a iusta causa elnevezés helyesebb voltára. :) )
bocsánatot kell kérnem hunfrakktól...ő sem hibázott:)))
Kacsa11
szerintem tök mindegy, hogy kauzális rendszer a neve vagy sem.
mint ahogy az is mindegy, hogy iustus titulus vagy iusta causa...
szóval Legislator nem hibázott...
mindenki mással ellentétben:)))
Kacsa11
Nagyon szép mindez, de elgondolkozott már valaki azon, hogy miért "kauzális rendszer"? Az a "iusta causa"-ból származik. A tulajdonjog átszállásához szükség van iusta causára, érvényes jogcímre, ezért nálunk kauzális a rendszer. Ezért mondom, hogy a iusta causa a helyes kifejezés (akkor tegyük hozzá: szerintem).
Hát igen. A hosszú ú betű, meg az elmaradt i betű. "mea culpa" Tényleg érdemes elolvasni a tanult barátom által citált ( ha már latinozunk ) könyvet. Két külön címszóban taglalja a két kifejezést. A kettő közötti eltérés a jognak okán- jogból eredően szópárral lehetne szemléltetni.
Érdemes Takács Györgyöt olvasni (Jogászok-latinul). Pl. a iusta causa, és a titulus címszókat.
Sunshine after the rain.
Jó ég! Ennyi helyen utánanéztél? :D Ok, legalább akkor alá van támasztva megfelelően, hogy "Dr.Attikának" nem volt igaza. (Egyébként nem véletlenül nem tituluszos :D, hanem kauzális rendszer...szóval a iusta causa kifejezés helyesebbnek tűnik.)
forrás:
Földi-Hamza: Római jog
Lenkovics: Dologi jog
Latin nyelvkönyv
és ezt most honnan ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |