ügyvedjelölti fizetes

Kacsa1111 # 2013.12.28. 05:59

Kedves kbs,

mint láthatod lentebb, nem én vagyok az üvegházban...:)

Kedves Egyjogász,

Nk-i iroda szempontjából mindegy, hogy itthon vagy külföld. Itt is, ott is heti 50-100 óra között alakul a munkaidő.
Szóval ennek semmi köze holmi a "gyarmatokhoz", vagy a "bennszülöttekhez".
A kölönbség annyi, hogy nálunk nyugatabbra még magasabbak az órabérek, ezért ugyanazért a melóért többet kap az ottani "bérrabszolga".

Kacsa11

Impossible # 2013.12.21. 17:22

"tanulni szándékozó mesterlegényekeknek nem fizetett pénzt a mester úr, ha beengedte őket a műhelyébe tanulni."

...jó, hogy lépést tart a korral. :D

Egyjogász # 2013.12.21. 12:01

Ilyenről újságcikket is olvastam, ügyvéd úrnak az volt a szokása, hogy a jogvégzett kolléga szüleivel (!!) tárgyalt előzetesen, hogy mennyi beugrót tudnak fizetni, hogy a fiúcska/leányka megszerezhesse nála a szakvizsgához a gyakorlati időt.
Amikor meg megkérdezték, hogy nem tartja-e törvénysértőnek a "fizetés: tapasztalat" elvet, nem is értette a kérdést, valami olyat vállaszolt, hogy évszázados szokás, hogy a tanulni szándékozó mesterlegényekeknek nem fizetett pénzt a mester úr, ha beengedte őket a műhelyébe tanulni.

A nemzetközi irodákkal kapcsolatban meg csak annyit, hogy egy ismerősömmel a külföldi ügyvéd úr közölte, hogy "a 8 órás munkaidőt, meg az ilyen hülyeséget felejtse el, itt ő egy jól fizetett bérrabszolga" (sic.).

Az ismerős utánanézett, ha külföldiügyvédúr ilyet merne mondani, pláne csinálni, ott, ahonnan ideszabadult, úgy basznák ki a kamarából, hogy a lába nem érné a földet, de vélhetően úgy gondolják, hogy a gyarmatokon a bennszülöttekkel azt csinálnak, amit akarnak...:(

PGabe # 2013.12.21. 08:20

A negatív rekord eddig nekem az, aki fizetett azért, mert dolgozott. Nem csak maga után a járulékokat (ez is érdekes kérdés), hanem még havi x tízezer forintot is... Fogalmam sincs mi van vele azóta.
A másik véglet pedig egy nagy, nemzetközi iroda, jó sok pénzzel, viszont nulla szabadidővel. Ott is hagyta az illető egy idő után, mert azt mondta arra sincs ideje, hogy elköltse, amit megkeres, úgy meg sok értelme nincs.

orangeman # 2013.12.19. 16:14

Kezdőként?

Az kb. átlagos.

For God and Ulster

Sherlock # 2013.12.19. 15:56

Nekem egy ismerősöm van, aki magyar, 7-8 fős (ügyvéd és jelölt vegyesen) irodában helyezkedett el, ő 130-at kapott próbaidő után.

PGabe # 2013.12.19. 15:21

Nekem azért több a nettó 100 körüli. Aki ennél többet kapott, az titkolta.

orangeman # 2013.12.19. 13:26

Nekem is soványnak tűnik a havi nettó 100 egy ügyvédjelöltnek. (Ismerőseim többsége ennél többért dolgozott kezdőként is.)

For God and Ulster

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.18. 16:42

Azért a havi 40-50-et átlagosnak nevezni túlzás...
Mivel ez heti 20 órára vonatkozott, beszoroztam kettővel. De aki üvegházban nevelkedett, az ezt úgysem hiszi el.

Sherlock # 2013.12.18. 16:40

A BÜK a jelöltiskolában vagy 5 éve (lehet több) végzett anonim felmérést, hogy ki mennyit keres, de nem lett belőle hagyomány, lehet hogy vállalhatatlan eredmények jöttek ki.

Kacsa1111 # 2013.12.18. 15:23

Kedves kbs,

Ez ugyanis egy átlagos jelölti bér, az is csak a próbaidő után

Azért a havi 40-50-et átlagosnak nevezni túlzás...ha jelölti fizetéseket egy koordináta rendszerbe helyezzük, akkor ez az aljához áll közel, nem az átlagoshoz. Persze ha tömeg szerint is súlyozod, akkor már picit más a helyzet...:) de még akkor sem átlagos.

Kacsa11

wers # 2013.12.17. 10:12

bizonyos szakmáknál az iskola ill. a tanuló fizet a mesternek, hogy nála gyakorlatot szerezzen, ez nem zárja ki azt, hogy az elvégzett munkáért ad némi fizetést

PGabe # 2013.12.17. 10:02

Dr. Attika, igen, az ügyvédjelölt az. Elvileg a gyakornok is, hiszen munkát végez, munkaideje van, feladatokat bíznak rá, stb... Gyakorlatilag viszont az utóbbiaknak nem nagyon szeretnek fizetni. (Bár ugye olyat is hallottunk, amikor a jelölt fizette maga után a járulékokat és örült, hogy legalább ketyeg a gyakorlati ideje...)

Dr.Attika # 2013.12.17. 09:48

Ügyvédjelölt alkalmazott, tehát fizetés jár neki. Mielőtt eltelik a 3 év pert indíthat a fizetése iránt kamatostól.

PGabe # 2013.12.17. 08:09

Tegnap direkt rákerestem, kb 10 hirdetésből 2-nél írták oda, hogy fizetés is jár érte. Az a 2 heti 20-nál többet dolgoztat és folyékony szakmai angol kellett. A többinél tapasztalatszerzés, szakmai fejlődés volt a "fizetés". Mondjuk többen azt is odaírták, hogy a feladat az ügyfelekkel való kapcsolattartás, hivatali ügyintézés. Ebből azért olyan nagyon sokat nem tanul az ember...
Lássuk be, amíg öntik az egyetemek a jogászokat (még mindig), addig jobban megéri gyakornokot foglalkoztatni ingyen, mint felvenni plusz egy titkárnőt. Aki amúgy a jelöltnél is jobban keres.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.17. 06:24

Akkor kevés normális iroda van. Ez ugyanis egy átlagos jelölti bér, az is csak a próbaidő után. Egy gyakornok pedig azért mégsem ugyanaz.

siomnes # 2013.12.16. 23:10

Gyakornok (3-4. körül minimum), heti 20 óra, normális irodában 40-50 ezer nettó.

Sherlock # 2013.12.16. 15:59

Az attól függ mit tud. De heti 20 órában valszeg semmit. (multiknál a nyári gyakornoki programok mások, mert ott adót optimalizálnak ezzel, ott 100 körül lehet keresni)

PGabe # 2013.12.16. 13:33

Havi nettó 300.000 + cafeteria + céges autó + korlátlan mobilhasználat.
Komolyra fordítva a szót: gyakornok (azaz még egyetemista)?
Kábé semmit, és örülhet, ha talál normális helyet. Általában a gyakornokság lényege a tapasztalatszerzés (több multi is hirdet gyakornoki pozíciót, fizetés a tapasztalat meg az a lehetőség, hogy esetleg őt veszik fel, ha végzett). Általában azért pár tízezer forint leakasztható, jobb helyeken étel + italfogyasztás. Esetleg beleszállnak a bérletbe.
Hozzáteszem: nem dolgozok ügyvédként és nincs gyakornokom sem. Aki jön kötelező gyakorlatot teljesíteni (tudom, ez kicsit más), az nem kap semmit. Kaját / kávét / teát sem, mert ezekért én is fizetek.

bona fides # 2013.12.14. 14:31

Mekkora havi összeget kérhet egy jogász gyakornok? (heti 20+néhány óra)

FRAKK # 2008.04.21. 11:12

Időközben tudomásomra jutott,
hogy az egyik adósságbehajtó cég honlapján meghirdetett ügyvédjelölti álláshely
a céggel kizárólagos szerződésben álló ügyvédi iroda hirdetése.

A honlap tanúsága szerint a cég keres ügyvédjelöltet - természetesen rossz a megfogalmazás -
alapvető információkról sem tájékoztatják honlapukon a betérőket
(pedig az, hogy konkrétan melyik ügyvédi iroda alkalmazásában fog állni a jelölt,
ajánlatos minél előbb tudni,
nem csak az interjút követően).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.18. 16:05

Semennyit. Ügyvédjelölt ugyanis csak ügyvéd vagy ügyvédi iroda alkalmazottja lehet.

FRAKK # 2008.04.18. 13:48

van esetleg valakinek forrása arról, hogy az adósságkezelő, pénzbehajtó cégeknél az ügyvédjelöltek mennyit keresnek?

Legislator # 2008.04.10. 15:26

Ez az a helyzet, amikor a darázs belecsíp a csókába:-).

Sunshine after the rain.

_Wasp_ # 2008.04.10. 08:35

ennek a remennytelenseg csókának már a nickjétől kiütést kapok....

r.: hiszed vagy sem, a leírt számok reálisak lehetnek. Csakhogy marha sokat kell ám dolgozni érte, és a két (de minimum 1) felsőfokú nyelvvizsga + előzetes munkagyakorlat nélkül ne csodálkozz, ha neked nem ajánlanak fel ilyen állást.

Volt levelezős osztálytársaim mindegyike elhelyzkedett. (nekik volt munkatatpasztalatuk)

Ismerek egy hölgyet, aki most keres KEZDŐ jogászi állást (pár nyelvvizsgával - előzetes gyakorlattal nemzetközi ügyvédi irodáknál) nap mint nap KERESIK őt, és ajánlatot nem hallottunk 150 nettó alatt. (de az is csak a legsoványabb volt)

Hagyd abba a rombolást pls.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása