szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Fru22 # 2013.01.15. 16:13

Sziasztok!
Eu-s szakjogász képzés és némi gyakorlat után a versenyjog és a Bizottság kapcsolatáról elsőre nekem annyi jutott eszembe, hogy a Bizottság komoly hatósági feladatokat lát el vállalati fúziók kapcsán, jóváhagyása nélkül nem megy teljesedésbe az ügylet. Alapok: http://www.euvonal.hu/index.php?…
Szerintem ennek kell utánna nézni, az 1/2003.-as tanácsi rendelet (ha még az van) lesz jó ehhez. (A versenyjog egyébként nagyon bonyolult, főleg ha valaki részleteiben akarja átnézni. Voltam ilyan konferencián, ahol legalább 50 jogesetről tettek említést, tehát igencsak pörög a jogértelmezés.)
A versenyjog egyes területei a magyar tv-ből ellenőrizhető, az lehet a kérdés, hogy mikor van a Biz-nak és mikor a GVH-nak hatásköre.

A belső piac kialakulása szerintem a 4 szabadság elvével kapcsolatos kérdés, és annak a fejlődése lehet a válasz. A belső piaci szolg von irányelv már a részletszabályokat tartalmazza pl. ha egy tagállamban kapott vki engedélyt, akkor másik országban már nem írható elő neki, hogy engedélyt szerezzen - volt itthon ilyen ügy a sajtóban vmi utazó vidámpark kapcsán. (Vannak kivételek az ált szabályok alól pl. energia.)

Mókusok # 2013.01.15. 15:16

A Bizottság nem csak a tagállamok ellen léphet fel, tagállamok vállalkozásai is sérthetnek uniós jogot. A Bizottság fellépése a vállalkozások versenykorlátozó tevékenységére korlátozódik, vagyis szinte minden olyan tevékenységre ami negatívan befolyásolja az egységes piacot.

Mókusok # 2013.01.15. 15:11

A végrehajtás elsősorban a tagállamok feladata, azonban a Bizottság - mint a közösségi célkitűzések megvalósításáért felelős szerv - is rendelkezik bizonyos végrehajtó, és ebből adódóan számos esetben a tagállamokat ellenőrző funkciókkal (pl. a versenyjog területén)

A versenyjogos tételeket keresgélem, ezt találtam, de még ....

Telstar # 2013.01.15. 14:59

Sziasztok!

Segítsetek légyszi. A barátom, akit nagyon érdekel a legvégső minősítés, nem érti a következő számítási módot, és most már engem is izgat, mert nem tudtam neki megválaszolni (tavaly kezdte a szakvizsgázást, tehát /ha jó az értelmezés/ a régi érdemjegyes számítás vonatkozik még rá):

3 vizsga van (a,b,c) és mindegyikben 3 részvizsga. A régi számítás szerint "az írásbeli vizsga és a szóbeli vizsgák érdemjegyeit össze kell adni, az írásbelit pedig kétszeresen számításba venni".
Tehát akkor végezetül 11 érdemjegyünk lesz (3x3 ill. 2x1), ha mindegyik elégséges is, akkor is van 22 pontunk, mégis a legalsó megfelelő szintnél (ahol már elcsúszik a mi számításunk) a legalsó ponthatár 18. Hát ez, hogy jöhet ki?
Biztos én nem tudok valamit, vagy már képtelen vagyok gondolkodni, de kérlek adjatok rá választ!
Előre is köszönöm!

Mókusok # 2013.01.15. 14:34

Danina, köszi a kiegészítéseket. A belső piaci szolgáltatásokról van egy Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelv. Nem tudom, hogy az hasznos lehet-e, még nem tartok ott, de a 32-eshez szerintem jól gondolod, hogy a jogharmonizációról beszélnél.

Danina # 2013.01.15. 13:06

Én az EU-val kapcsolatos változásokat összefoglaltam gyorsan, kiindulási alapnak segítség:

1.tétel teljesen új, bár amennyire eddig olvastam a tapasztalatokat, már korábban is belekérdeztek, illetve az elsődleges joganyag kapcsán (régi 12. tétel) nagyjából eddig is meg kellett tanulni. a 46 oldalas, freemailról letölthető jegyzet eleje korrekt, én abból tanultam.

4.és 5. tételek (korábban 3. és 4.) kiegészültek azzal, h mi a különbség a Tanács és Európai Tanács között. Ha két tételt az ember önmagában megtanulta, akkor a különbségek is összefoglalhatóak (más funkció, más összetétel, állandó elnökség vs. soros elnökség, jogalkotási szerep vs politikai funkció).

11.tétel a korábbi 10. és 11. tételeket összevonta, érdemben nem változott.

13.tételben új: eu jog és a nki jog viszonya, különbsége. szerintem itt el lehet mondani az uniós jog autonómiája és a van gend en loos ügy kapcsán kialakított bírósági álláspontot (régi 18.), hogy az eu jogrendszer és így a jog is nki alapon létrejött, sajátosan új és attól független rendszer. A nemzetközi jog általában külön belső jogba történő beemelést igényel, míg az eu joga önintegráló hatású és a tagállami jogrendszerek részévé válik automatikusan. Az eu jog bizonyos feltételekkel közvetlenül hatályos, az egyénekre jogokat keletkeztet, amelyekre a nemzeti bíróságok előtt lehet hivatkozni és amelyeket érvényesíteni lehet, míg a nemzetközi jog inkább államok egymás közti viszonyait szabályozza. Az eu és joga is nemzetek feletti rendszer, saját különálló intézményekkel.

20.új: az alapítószerződések hogyan változtattak az uniós polgársághoz fűződő jogok terjedelmén. Szerintem itt a maastrichti szerződéssel érdemes kezdeni, ugyanis ez vezeti be az uniós polgárság fogalmát a szerződéses joganyagba (korábban csak egyes gazdasági intézkedésekkel összefüggésben merült fel, pl szabadságok). Az amszterdami szerződés kibővíti a petíciós jogot, így azt már nem csak a parlament viszonylatában lehet gyakorolni, hanem más intézmények tekintetében is. A nizzai szerződéssel párhuzamosan dolgozzák ki az alapjogi kartát, ami ekkor még nem lesz kötelező erejű, de tartalmaz egy polgárok jogai fejezetet, ezeknek a jogoknak a nagy része szerződéses szinten is megjelenik, de pl a dokumentumokhoz való hozzáférést csak itt szabályozzák. Végleges verzió: lisszabon. ezt meg a tételhez már meg kellett tanulni.

21.diszkr tilalma és az egyenlő bánásmód milyen jogterületeken jelenik meg. ide sztem az irányelvek közül lehet néhányat felsorolni, pl. munkáltatás, foglalkoztatás, faji diszkrimináció, nemi diszkrimináció, ffiak és nők egyenlő bérezés stb.

23.melyik alapszerződésben jelennek meg az alapjogok: már az EEO is utalt az alapjogokra a preambulumában, de ténylegesen a maastrichti szerz vezeti be (jelenleg EUSZ 2. és 6. cikk).

24.uniós hatáskörök és alapjogok védelmének viszonya: a hatáskör korlátja lehet az alapjogvédelem, szerintem ide a wachauf, vajnai és schmidberger ügyeket kell elmondani, amiket már korábban is megköveteltek.

32.milyen közösségi jogalkotási folyamat kapcsolódik a belső piac kialakulásához? ezt nem nagyon értem, h ide mit kéne elmondani... talán a jogharmonizációra és az ezt lehetővé tevő irányelvekre gondoltak?

40.teljesen új, monetáris unió fogalma és jelentősége. szerintem címszavakban: maastrichti szerz vezeti be, közös jegybankot monetáris politikát és valutát jelent. a csatlakozás feltételeit a maastrichti kritériumok adják (költségvetés hiánya, államadósság, infláció, saját valuta leértékelése, kamat)

41.és 42. szintén teljesen új, versenyjog és bizottság, egyelőre nem tudom, honnan tanulom meg. a versenypolitikai főigazgatóság honlapját böngészem: http://ec.europa.eu/…index_hu.htm

Bocs, kicsit hosszú lett, de remélem hasznosítható! :)

Mókusok # 2013.01.15. 11:28

amióta jelentkeztem 3adszorra nyomtatok csak tételsort......

Csicsi811005 # 2013.01.14. 19:07

No komment:((

Fru22 # 2013.01.14. 17:45

Köszi h szóltál Danina.... Eszembe nem jutott volna megnézni...

Danina # 2013.01.14. 15:12

Ez iszonyú!!! A mai napon minden tételsor megváltozott némileg. Én pénteken megyek csak EU-ból és elegem van, h még 3-4 vadiúj tétel után kéne rohangálnom, amikor már beosztottam az időmet, meg, h mit mikor és h tanulok meg... bocsi, de ezt muszáj volt.

sunset85 # 2013.01.14. 10:46

Sziasztok!

Eladásra kínálom az alábbi szakvizsga könyveimet:

Szalayné Sándor Erzsébet-Mohay Ágoston: Az Európai Unió joga (Dialóg) 2011.10.01. lezárású

dr. Csink Lóránt: Alkotmányjog (Novissima) 2012.07.30. lezárású a jogszabályok 2012.09.01-től hatályosak

Csak ajánlani tudom nagyon jól összefoglalja az anyagot, főleg alkotmányjogból nagy segítség, hogy nem kell a jogszabályokat egyenként nézegetni....

Akit érdekel írjon privátban!

fágica # 2013.01.14. 09:19

Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek eladó Rózsás Eszter: Alkotmányjog és Közigazgatási jog II. (2011.)c. könyve.
köszi

IROB # 2013.01.13. 11:22

Kedves Sorstársak!
Sok sikert a holnap írásbelizőknek!Ha van köztetek olyan sorstárs, aki holnap ír, jelezz vissza,légyszi, hogy erősítsük egymást! Addig is hatékony napot, pihenést és nyugalmat, segítséget, időt, hogy azt ismételd át feltétlen amit húzol. Várom rövid jelentkezésedet. Köszönettel: Irob

Csicsi811005 # 2013.01.12. 07:59

Kedves Fórumozók!

Továbbra sincs senkinek TB-Nyugdíj kidolgozás? (lehetőleg friss:) )

Kellemesen tanulós hétvégét!:)

Üdv
Csilla

Csicsi811005 # 2013.01.11. 11:34

Mókusok!

Van eu ból egy 105 oldalasom, sztem nem tétel szerint, de még nem néztem.

Ebből már levizsgáztak.

Küldjem?

lucaescsilla@gmail.com-ide írj

Csicsi811005 # 2013.01.11. 11:27

Kedves ktim!

Elküldtem az emailt.
Köszi előre is. (Ment az eu m is, össze tudod hasonlítani)

Üdv:

Csilla

Mindenki: Eu t én is tudok küldeni, 105 oldal

ktim # 2013.01.09. 11:30

Alkotmányt és EU-t tudok küldeni, légy szíves küldjetek levelet az imea.mail@freemail.hu címre, akinek szüksége van rá.
Közig és munkajog azonban nekem sincs, ezért, ha van valakinek szívesen venném.

Csicsi811005 # 2013.01.08. 15:57

Sajnos nincs, jogszabályokat tanulok...viszont alkotmányból nem elég sztem az alaptv, kellenek azok a szépséges AB határozatok és azért lenne jó összeszedve vmi...:)

az email címem dobom, ha van valakinek használható jegyzete és köszi előre is

Fru22 # 2013.01.08. 13:59

Sziasztok!
Munkajogból az 51. tétel "a közszolgálati dolgozókra von. eltérő rendelkezések". Van valakinek kidolgozott anyaga illetve 1 összefoglalója arról, hogy milyen tartalmi pontok tartoznak ide? Köszi!

Mókusok # 2013.01.08. 12:50

ha valakinek van alkotmány jegyzete aktuális és elküldi Csicsi811005-nek akkor nekem is küldheti, előre is köszi,
amúgy Csicsi, neked a többihez van kidolgozottad tételek szerinti???

Csicsi811005 # 2013.01.07. 09:44

Sziasztok! Febr.8-án megyek a C részből, remélem utolsó alkalommal vizsgázni.:)

Valakinek van esetleg alkotmányjogból kidolgozott jegyzete?
Nem szeretek és nem is tudok könyvből tanulni.

Köszi előre is.

Csicsi811005 # 2013.01.06. 16:28

Sziasztok! Alkotmányjogból szeretnék kidolgozott jegyzetet.
Tud valaki segíteni...?
Köszönöm előre is.
Üdv:
Csilla

Fru22 # 2013.01.04. 12:49

Sziasztok!
Én most kezdem a szakvizsgát, márc 4-én megyek várhatóan. A freemail-es címen tényleg van egy csomó jó anyag, csak mazsolázni kell, hogy mi a jó és mi az, ami már régi. Majd kontaktáljunk, hogy ki mire jutott a tanulás során.

kikk # 2013.01.04. 12:20

Eladnám a legfrissebb lezárású (2011. március) novissimás EU jog szakvizsga könyvemet. A könyv egy színnel van egyszer kihúzva. Ha valakit érdekel, a devkinga@freemail.hu címen egyeztessünk.

katah # 2013.01.03. 20:04

Van egy közös e-mail, ahol bárki beléphet, küldhet és elmenthet anyagokat.

jogiszaki@freemail.hu
belépés a fremail.hu-n: azonosító - jogiszaki
jelszó - vizsga 3

Itt vannak a jogiszaki.hu-ról korábban letöltött anyagok, pl. a 76 oldalas EU rövidítés, kidolgozott tételek, szóbeli és írásbeli GYIK., már 2012-ből is, ha jól láttam.

A novissima.hu oldalán a szakvizsga.hu linken olvasható sok GYIK., a kiadó facebook oldalán a 2011. novemberi hozzászólásokig kell visszalapozni frissebb kérdésekig.

Szerintem a Dialógos könyvekben minden kötelező anyag megvan, ABH, BH, állásfoglalások. Sajnos az EU-t kivéve nem hatályosak, de jól fel lehet építeni rájuk a jogszabályokat. A Csink-féle könyv bevezető szövegei alkotmányból összefoglalják a változásokat.