Sziasztok!
Eu-s szakjogász képzés és némi gyakorlat után a versenyjog és a Bizottság kapcsolatáról elsőre nekem annyi jutott eszembe, hogy a Bizottság komoly hatósági feladatokat lát el vállalati fúziók kapcsán, jóváhagyása nélkül nem megy teljesedésbe az ügylet. Alapok: http://www.euvonal.hu/index.php?…
Szerintem ennek kell utánna nézni, az 1/2003.-as tanácsi rendelet (ha még az van) lesz jó ehhez. (A versenyjog egyébként nagyon bonyolult, főleg ha valaki részleteiben akarja átnézni. Voltam ilyan konferencián, ahol legalább 50 jogesetről tettek említést, tehát igencsak pörög a jogértelmezés.)
A versenyjog egyes területei a magyar tv-ből ellenőrizhető, az lehet a kérdés, hogy mikor van a Biz-nak és mikor a GVH-nak hatásköre.
A belső piac kialakulása szerintem a 4 szabadság elvével kapcsolatos kérdés, és annak a fejlődése lehet a válasz. A belső piaci szolg von irányelv már a részletszabályokat tartalmazza pl. ha egy tagállamban kapott vki engedélyt, akkor másik országban már nem írható elő neki, hogy engedélyt szerezzen - volt itthon ilyen ügy a sajtóban vmi utazó vidámpark kapcsán. (Vannak kivételek az ált szabályok alól pl. energia.)