Kata, gratulálok!
Más. Az euvonalhoz csak annyit tennék hozzá, hogy valóban hasznos, de vigyázzatok vele, mert 2012. augusztus 23. óta nem frissül...
Kata, gratulálok!
Más. Az euvonalhoz csak annyit tennék hozzá, hogy valóban hasznos, de vigyázzatok vele, mert 2012. augusztus 23. óta nem frissül...
Sziasztok!
Amennyiben szeretnétek tudni és úgy tűnik kell is a vizsgához itt megtaláljátok az EU fontosabb vezetőit.
Mo-i intézményeit stb.
Jó oldal , ajánlom figyelmetekbe:
www.euvonal.hu
Versenyjogos tétel?
Kidolgozott van esetleg valakinek?
C
Sziasztok! KIM-ben voltam vizsgázni, sikerült, a bizottság nagyon kedves volt és alap dolgokat kérdeztek.
Munkajog: munkaszerződés részei, 14 éves gyerek hogy köthet, osztott munkaidő, munkáltató tájékoztatási kötelezettsége, mi a különbség a táppénz és a betegszabadság között.
Közig-alk.: diszkrimináció tilalma, ide vonatkozó törvény, EBH nagyvonalakban, alkotmánybíróság feladatai (csak párat kellett mondani), önkormányzat kötelező feladatai.
EU: ki kapta a béke Nobel díjat 2012-ben, azt ki veheti át, melyik szervet ki vezeti. Tanácsok közötti különbségek. Milyen eu-n kívüli egyezményeket ismerek az emberi jogok védelmére, határozat.
Csink féle könyv néhol hiányos, néhol terjengős, én néztem hozzá a régi szakvizsgakönyveket. Mt. és a többi csak törvényből. Sok sikert mindenkinek.
Sziasztok!
Most jöttem át a C részre, ez az utolsó vizsgám és nagyon nehezen állok neki, még csak addig jutottam, hogy átnézzem a tételsort, de ez bőven elég volt a teljes kétségbeeséshez...
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy melyik tárgyat miből tanuljam, mihez kell könyv, mihez nem kell, ha esetleg valakinek van kidolgozott valamelyik tárgyból (ami hatályos is) akkor azt nagyon szépen megköszönném ha elküldené az e-mail címemre.
Az egyes tárgyakhoz mennyire kellenek a tölteték szabályok, kiegészítések, AB határozatok???
A segítséget előre is hálásan köszönöm!
Újra sziasztok!
Az 'ates' jegyzetekből van egy újabb!
Kidolgoztam, összeollóztam a fórumon elhangzott 2012-es eu-s kérdéseket egy jegyzetbe!
Akinek kell jelezzen!
:-) viszonzásul jól jönne az eu 40-41-42 tételek!
Sziasztok!
Egy kérdésem volna mindenkihez! Kinek van kidolgozva az Eu-s 40-41-42?
Attila
Sziasztok!
El tudnátok nekem is küldeni azt az anyagot, amit Ati küldött? Vagy az az, ami a freemailen is fenn van?
Mindenkinek jó készülést!
Köszi:
Smileka
Sziasztok!
Én még csak most regisztráltam ide, szakvizsgára készülök, illetve anyagokat gyűjtök. Először a C részből gondoltam vizsgázni, több ismerősöm is ajánlotta, hogy munka+tb-ből menjek írásbelizni. Tudnátok nekem segíteni anyagokkal, jogesetekkel amik vizsgán voltak, és élménybeszámolókkal is?:-) Köszi előre is.
TB-ből a szoc biztonsági rendszerek koordinácójáról van valakinek valamilyen anyaga? (Én elolvastam az egyik rendeletet... nos....maradjunk annyiban, hogy még a mondatok értelmezésével is bajom volt, nemhogy azzal, hogy azt megválaszoljam, hogy akkor a mo-on élő német nyugdíjas hogyan kap nyugdíjat..)
Még nem vagyok túl a vizsgán, szóval én is csak tervezgetek egyelőre, mit miből hogyan, de a többiektől amiket hallottam, hogy a jegyzet elég jó, munka tb csak jogszabály
Ket. is lényegében csak jogszabály, és az alkotmányt próbálja mindenki könyvből, bár őszintén szólva a jegyzet sokkal barátibb mennyiség, minden Ab-t úgyse fogunk végig venni szerintem , elég kell, hogy legyen a lényegük a többiektől hallottak alapján. Engem inkább az Eu-s ügyek zavarnak, hogy azokat vajon mennyire kell precízen ismerni.
Az EU-könyv elég hosszú , én lehet, h maradok a jegyzeplusz van még egy két zanzásított rövidebb kidolgozás(bár abból van könyvem)
na meg Tb-ből is van könyvem, de odáig még nem jutottam.
Én Alkotmányt is jegyzet plusz Alaptörvény asszem!
Fru22: én szerintem igen röviden elolvasom az AB-kat, de nem nyomtatom ki őket egyenként. Büntiből megtettem , de már az is rengeteg volt..szóval az idő sem elég rá szerintem, no meg nem szabad elveszni bennük.
Mit csináltok ezzel a rengeteg AB határozattal? Könyvből átolvassátok hogy nagyjából miről szól?
Mókusok!
Eu-ból lenne a jegyzet és könyv mellé olvasni.
Könyv a 2011 novissimás, nemigen van időm hatályosságot nézni, szerinted nagyon nem hatályos már???
Szép magyar beszéd, bocsi.
ket, munka ,tb csak jogszab
alk könyv de elsősorban az új alaptörvény
véleményed?
C
Danina gratulálok, nagyon ügyi vagy és egyben irigykedem is, hogy már túl vagy rajta:))
Jó tanulást mindenkinek mára....én még sehol se tartok de már legalább elkezdtem, mondjuk még nem látom a végét....
Komitológiáról olvastam, de most nem tudom így hirtelen:)Na majd megnézem
Olyan jó tudni, hogy vannak sorstársak akik meló után vagy épp napközben ha mázlijuk van és van szabijuk, akkor épp ugyanezzel gyötrik magukat.
Ja és Cincimóki a jegyzet szerintem is elég jó, bár sokan a könyvekre esküsznek, szerintem ez egyén függő, mint ahogy a tanulással töltött napok száma is az. De ha kevés az időd úgysem lesz arra lehetőséged, hogy mindegyik könyvet elolvasd, akkor már inkább jogszabályt javasolnék a jegyzet mellé.
Sziasztok!
Köszönöm az Atis anyagot Eu-ból!
Arra lennék kíváncsi, hogy a könyv kell-e, ami lássuk be elég sok.
Vagy elég a jegyzet is?
Jegyzet nagyon jó, a lényeg van benne de az jól!
Kevés időm lesz, melyiket tanuljam?
Már vizsgázottak mit javasoltok?
C
Gratulálok Danina, ügyes voltál, és jó, hogy nem is kérdeztek nehezet. Szerintem a komitológiát még az sem érti, aki csinálja :) Jó pihit!
SIKERÜLT!!! :) már csak a polgár van, átköltözök oda lassacskán, de előtte egy óriásit fogok aludni! :D
de, ami a lényeg, h elég kevesen vizsgáztunk ma. ebből a részből két bizottság volt, én MEGINT a KIM Szalay utcába kerültem (tökre kétségbe estem ekkor), és ha jól hallottam, akkor a másik bizottság a Kúrián volt.
végülis nagyon rendesek voltak, illetve csak az eu-ról tudok nyilatkozni. egy vidéki egyetemen eu-t tanító hölgy kérdezett, nem nyaggatott sokat.
az elejét kicsit félreértettem, lehet, h a fáradtság/stressz stb., mert meggyőződésem volt, h az Európai Unió Tanácsának hatásköreire/feladataira kérdezett rá, amit először el is mondtam, de ő nem azt kérdezte, hanem az Európai Unió Bizottságának hatásköreit. Rá is kérdeztem, h elnézést, a Bizottságot kérdezi? mondta igen, én meg mondtam, h akkor felejtsük el az eddig mondottakat, mert én a Tanácsról beszéltem eddig. ciki. de mentségemre szolgáljon, h olyan nincs, h Európai Unió Bizottsága, hanem csak Európai Bizottság (legalábbis az EUSZ felsorolása így szól...). ez kavart meg, részletkérdés. tudtam mindkettő hatásköreit azért.
aztán a komitológiát kérdezte, amit nem tartottam annyira lényegesnek, h megtanuljam, így azt nem tudtam. most néztem utána, annyira nem is értem a könyvből se...
azt kérdezte még, h a Bizottság hogyan ellenőri azt, h a tagállamok végrehajtották az uniós jogból eredő kötelezettségeiket. sajnos nem nagyon értettem, h mire gondol. itt a kötelezettségszegési eljárásról próbáltam beszélni és az irányelv átültetésével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségről.
ennyi, és soha többet nem kell ezzel foglalkoznom, iszonyú megkönnyebbülés, életem egyik legrosszabb rémálma volt ez a vizsga. mindenkinek kitartást, az én példám pedig csak egy a sok közül, a siker sok tényezőből tevődik össze, nekem ez most nem az a széria volt...
Sziasztok! Kinek milyen "gyakran ismételt kérdések" összeállítása van?
KÖSZI!!!! remélem holnap majd a megfelelő lovat akarják megvenni... utána jövök!
Sziasztok! Kérdésem lenne hozzátok, akik már tapasztaltak vagytok a témában: nem tudom eldönteni, hogy munkából vagy közigből menjek-e írásbelizni. A közigazgatásban dolgozom ugyan, de sokan a munkát ajánlották írásbelire. Közigazgatásból van esetleg iratmintája valakinek? Azt lehet tudni, hogy milyen arányban kérdeznek pl. alkotmányt a jogesetnél? Előre is köszönöm a válaszokat.
Hajrá Danina holnap!!!:) Gondolunk Rád, ügyes leszel, és letudod:)))
Majd jelentkezz!
A többieknek kitartást a tanuláshoz, febr. 22-én jön valaki?
Kedves Kín! (Kedves Attila!) Meg tudnád nekem is küldeni, amit Csicsinek küldtél ma? Most készülök én is a "C" részből vizsgázni, nagyon jól jönne egy friss, kidolgozott tételsor. A címem: josandor@freemail.hu Hálásan köszönöm. Üdv, Sándor
Szia Csicsi!
Küldj egy email-címet és ami van anyagom azt átküldöm.
VAN:
Üdv.: Attila
Sziasztok! Eu-s versenyjogból tud valaki anyagot küldeni?
Előre is köszi
Mókusok, Fru! Köszi, remélem nagyon részletekbe menően nem fog felmerülni ez a kérdés még pénteken. Azt én is tudom, h a versenyjog, főleg az eu-s nagyon összetett, speciális terület. Anno az egyetemen is külön tárgyként oktatták.
A tételsorban szereplő kérdésekből arra következtetek, hogy ennek megfelelően reális elvárásokat fog támasztani a vizsgabizottság is...
Az euvonal-as link tényleg jól használható. Én a versenyigazgatóság honlapján találtam egy összefoglalót arról, h milyen szerződéses szabály alapján jár el a bizottság, azon belül is a már említett főigazgatóság, és hogy mikkel foglalkozik. nekem ennyi elég lesz, több rendeletet, meg irányelvet már nem fogok tudni feldolgozni.
Ezek alapján a tételsorban lévő kérdésekre a válaszaim:
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |