szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Danina # 2013.01.25. 19:23

Kata, gratulálok!

Más. Az euvonalhoz csak annyit tennék hozzá, hogy valóban hasznos, de vigyázzatok vele, mert 2012. augusztus 23. óta nem frissül...

cincimóki # 2013.01.25. 10:30

Sziasztok!

Amennyiben szeretnétek tudni és úgy tűnik kell is a vizsgához itt megtaláljátok az EU fontosabb vezetőit.
Mo-i intézményeit stb.
Jó oldal , ajánlom figyelmetekbe:
www.euvonal.hu

Versenyjogos tétel?
Kidolgozott van esetleg valakinek?

C

Kata567 # 2013.01.24. 10:21

Sziasztok! KIM-ben voltam vizsgázni, sikerült, a bizottság nagyon kedves volt és alap dolgokat kérdeztek.
Munkajog: munkaszerződés részei, 14 éves gyerek hogy köthet, osztott munkaidő, munkáltató tájékoztatási kötelezettsége, mi a különbség a táppénz és a betegszabadság között.
Közig-alk.: diszkrimináció tilalma, ide vonatkozó törvény, EBH nagyvonalakban, alkotmánybíróság feladatai (csak párat kellett mondani), önkormányzat kötelező feladatai.
EU: ki kapta a béke Nobel díjat 2012-ben, azt ki veheti át, melyik szervet ki vezeti. Tanácsok közötti különbségek. Milyen eu-n kívüli egyezményeket ismerek az emberi jogok védelmére, határozat.
Csink féle könyv néhol hiányos, néhol terjengős, én néztem hozzá a régi szakvizsgakönyveket. Mt. és a többi csak törvényből. Sok sikert mindenkinek.

miami # 2013.01.24. 06:48

Sziasztok!
Most jöttem át a C részre, ez az utolsó vizsgám és nagyon nehezen állok neki, még csak addig jutottam, hogy átnézzem a tételsort, de ez bőven elég volt a teljes kétségbeeséshez...
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy melyik tárgyat miből tanuljam, mihez kell könyv, mihez nem kell, ha esetleg valakinek van kidolgozott valamelyik tárgyból (ami hatályos is) akkor azt nagyon szépen megköszönném ha elküldené az e-mail címemre.
Az egyes tárgyakhoz mennyire kellenek a tölteték szabályok, kiegészítések, AB határozatok???
A segítséget előre is hálásan köszönöm!

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.01.23. 21:51

Újra sziasztok!

Az 'ates' jegyzetekből van egy újabb!
Kidolgoztam, összeollóztam a fórumon elhangzott 2012-es eu-s kérdéseket egy jegyzetbe!

Akinek kell jelezzen!
:-) viszonzásul jól jönne az eu 40-41-42 tételek!

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.01.23. 21:37

Sziasztok!

Egy kérdésem volna mindenkihez! Kinek van kidolgozva az Eu-s 40-41-42?

Attila

Smileka # 2013.01.23. 10:53

Sziasztok!

El tudnátok nekem is küldeni azt az anyagot, amit Ati küldött? Vagy az az, ami a freemailen is fenn van?
Mindenkinek jó készülést!

Köszi:

Smileka

kunhegyi@gmail.com

Gucorka # 2013.01.22. 09:52

Sziasztok!

Én még csak most regisztráltam ide, szakvizsgára készülök, illetve anyagokat gyűjtök. Először a C részből gondoltam vizsgázni, több ismerősöm is ajánlotta, hogy munka+tb-ből menjek írásbelizni. Tudnátok nekem segíteni anyagokkal, jogesetekkel amik vizsgán voltak, és élménybeszámolókkal is?:-) Köszi előre is.

Fru22 # 2013.01.21. 11:39

TB-ből a szoc biztonsági rendszerek koordinácójáról van valakinek valamilyen anyaga? (Én elolvastam az egyik rendeletet... nos....maradjunk annyiban, hogy még a mondatok értelmezésével is bajom volt, nemhogy azzal, hogy azt megválaszoljam, hogy akkor a mo-on élő német nyugdíjas hogyan kap nyugdíjat..)

Mókusok # 2013.01.21. 10:29

Még nem vagyok túl a vizsgán, szóval én is csak tervezgetek egyelőre, mit miből hogyan, de a többiektől amiket hallottam, hogy a jegyzet elég jó, munka tb csak jogszabály
Ket. is lényegében csak jogszabály, és az alkotmányt próbálja mindenki könyvből, bár őszintén szólva a jegyzet sokkal barátibb mennyiség, minden Ab-t úgyse fogunk végig venni szerintem , elég kell, hogy legyen a lényegük a többiektől hallottak alapján. Engem inkább az Eu-s ügyek zavarnak, hogy azokat vajon mennyire kell precízen ismerni.

Az EU-könyv elég hosszú , én lehet, h maradok a jegyzeplusz van még egy két zanzásított rövidebb kidolgozás(bár abból van könyvem)
na meg Tb-ből is van könyvem, de odáig még nem jutottam.

Én Alkotmányt is jegyzet plusz Alaptörvény asszem!

Fru22: én szerintem igen röviden elolvasom az AB-kat, de nem nyomtatom ki őket egyenként. Büntiből megtettem , de már az is rengeteg volt..szóval az idő sem elég rá szerintem, no meg nem szabad elveszni bennük.

Fru22 # 2013.01.21. 10:15

Mit csináltok ezzel a rengeteg AB határozattal? Könyvből átolvassátok hogy nagyjából miről szól?

cincimóki # 2013.01.21. 09:26

Mókusok!

Eu-ból lenne a jegyzet és könyv mellé olvasni.
Könyv a 2011 novissimás, nemigen van időm hatályosságot nézni, szerinted nagyon nem hatályos már???
Szép magyar beszéd, bocsi.
ket, munka ,tb csak jogszab
alk könyv de elsősorban az új alaptörvény

véleményed?
C

Mókusok # 2013.01.21. 08:24

Danina gratulálok, nagyon ügyi vagy és egyben irigykedem is, hogy már túl vagy rajta:))

Jó tanulást mindenkinek mára....én még sehol se tartok de már legalább elkezdtem, mondjuk még nem látom a végét....

Komitológiáról olvastam, de most nem tudom így hirtelen:)Na majd megnézem

Olyan jó tudni, hogy vannak sorstársak akik meló után vagy épp napközben ha mázlijuk van és van szabijuk, akkor épp ugyanezzel gyötrik magukat.

Ja és Cincimóki a jegyzet szerintem is elég jó, bár sokan a könyvekre esküsznek, szerintem ez egyén függő, mint ahogy a tanulással töltött napok száma is az. De ha kevés az időd úgysem lesz arra lehetőséged, hogy mindegyik könyvet elolvasd, akkor már inkább jogszabályt javasolnék a jegyzet mellé.

cincimóki # 2013.01.21. 07:18

Sziasztok!

Köszönöm az Atis anyagot Eu-ból!

Arra lennék kíváncsi, hogy a könyv kell-e, ami lássuk be elég sok.
Vagy elég a jegyzet is?
Jegyzet nagyon jó, a lényeg van benne de az jól!

Kevés időm lesz, melyiket tanuljam?
Már vizsgázottak mit javasoltok?

C

Fru22 # 2013.01.19. 10:32

Gratulálok Danina, ügyes voltál, és jó, hogy nem is kérdeztek nehezet. Szerintem a komitológiát még az sem érti, aki csinálja :) Jó pihit!

Danina # 2013.01.18. 17:59

SIKERÜLT!!! :) már csak a polgár van, átköltözök oda lassacskán, de előtte egy óriásit fogok aludni! :D

de, ami a lényeg, h elég kevesen vizsgáztunk ma. ebből a részből két bizottság volt, én MEGINT a KIM Szalay utcába kerültem (tökre kétségbe estem ekkor), és ha jól hallottam, akkor a másik bizottság a Kúrián volt.
végülis nagyon rendesek voltak, illetve csak az eu-ról tudok nyilatkozni. egy vidéki egyetemen eu-t tanító hölgy kérdezett, nem nyaggatott sokat.

az elejét kicsit félreértettem, lehet, h a fáradtság/stressz stb., mert meggyőződésem volt, h az Európai Unió Tanácsának hatásköreire/feladataira kérdezett rá, amit először el is mondtam, de ő nem azt kérdezte, hanem az Európai Unió Bizottságának hatásköreit. Rá is kérdeztem, h elnézést, a Bizottságot kérdezi? mondta igen, én meg mondtam, h akkor felejtsük el az eddig mondottakat, mert én a Tanácsról beszéltem eddig. ciki. de mentségemre szolgáljon, h olyan nincs, h Európai Unió Bizottsága, hanem csak Európai Bizottság (legalábbis az EUSZ felsorolása így szól...). ez kavart meg, részletkérdés. tudtam mindkettő hatásköreit azért.
aztán a komitológiát kérdezte, amit nem tartottam annyira lényegesnek, h megtanuljam, így azt nem tudtam. most néztem utána, annyira nem is értem a könyvből se...
azt kérdezte még, h a Bizottság hogyan ellenőri azt, h a tagállamok végrehajtották az uniós jogból eredő kötelezettségeiket. sajnos nem nagyon értettem, h mire gondol. itt a kötelezettségszegési eljárásról próbáltam beszélni és az irányelv átültetésével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségről.

ennyi, és soha többet nem kell ezzel foglalkoznom, iszonyú megkönnyebbülés, életem egyik legrosszabb rémálma volt ez a vizsga. mindenkinek kitartást, az én példám pedig csak egy a sok közül, a siker sok tényezőből tevődik össze, nekem ez most nem az a széria volt...

Fru22 # 2013.01.18. 12:22

Sziasztok! Kinek milyen "gyakran ismételt kérdések" összeállítása van?

Danina # 2013.01.17. 21:24

KÖSZI!!!! remélem holnap majd a megfelelő lovat akarják megvenni... utána jövök!

agines3 # 2013.01.17. 20:07

Sziasztok! Kérdésem lenne hozzátok, akik már tapasztaltak vagytok a témában: nem tudom eldönteni, hogy munkából vagy közigből menjek-e írásbelizni. A közigazgatásban dolgozom ugyan, de sokan a munkát ajánlották írásbelire. Közigazgatásból van esetleg iratmintája valakinek? Azt lehet tudni, hogy milyen arányban kérdeznek pl. alkotmányt a jogesetnél? Előre is köszönöm a válaszokat.

Mókusok # 2013.01.17. 10:40

Hajrá Danina holnap!!!:) Gondolunk Rád, ügyes leszel, és letudod:)))
Majd jelentkezz!
A többieknek kitartást a tanuláshoz, febr. 22-én jön valaki?

sándor72 # 2013.01.16. 20:03

Kedves Kín! (Kedves Attila!) Meg tudnád nekem is küldeni, amit Csicsinek küldtél ma? Most készülök én is a "C" részből vizsgázni, nagyon jól jönne egy friss, kidolgozott tételsor. A címem: josandor@freemail.hu Hálásan köszönöm. Üdv, Sándor

Csicsi811005 # 2013.01.16. 13:13

Kedves Attila!

lucaescsilla@gmail.com...köszi a kedvességedet.

Üdv:
Csicsi

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.01.16. 08:42

Szia Csicsi!

Küldj egy email-címet és ami van anyagom azt átküldöm.
VAN:

• Eu (hiányzik belőle a 40-42-ig)
  • Mt;Tb...és a többiek. Összesen 70 oldalban, nagyon jó szerintem.
  • Alk. könyv alapján

Üdv.: Attila

Csicsi811005 # 2013.01.15. 17:51

Sziasztok! Eu-s versenyjogból tud valaki anyagot küldeni?
Előre is köszi

Danina # 2013.01.15. 16:42

Mókusok, Fru! Köszi, remélem nagyon részletekbe menően nem fog felmerülni ez a kérdés még pénteken. Azt én is tudom, h a versenyjog, főleg az eu-s nagyon összetett, speciális terület. Anno az egyetemen is külön tárgyként oktatták.
A tételsorban szereplő kérdésekből arra következtetek, hogy ennek megfelelően reális elvárásokat fog támasztani a vizsgabizottság is...

Az euvonal-as link tényleg jól használható. Én a versenyigazgatóság honlapján találtam egy összefoglalót arról, h milyen szerződéses szabály alapján jár el a bizottság, azon belül is a már említett főigazgatóság, és hogy mikkel foglalkozik. nekem ennyi elég lesz, több rendeletet, meg irányelvet már nem fogok tudni feldolgozni.

Ezek alapján a tételsorban lévő kérdésekre a válaszaim:

• Mi a versenyjog funkciója? A közös piac, majd a belső piac célkitűzése a versenykorlátok lebontása és az ilyen magatartások háttérbe szorítása annak érdekében, h a 4 szabadság elve maradéktalanul megvalósulhasson.
  • Milyen jogforráson alapul? EuMSZ. 101-109. cikkei rendelkeznek a versenyjogról, a belső piac működéséhez szükséges mértékben a versenyszabályok az EU kizárólagos hatáskörébe tartoznak.
  • Mi a Bizottság szerepe a versenyjogban? Nem csak jogalkotás előkészítése, hanem hatósági funkciót is betölt. Ezt a hatáskörét a Versenypolitikai Főigazgatóságon keresztül gyakorolja.
  • Milyen eljárást folytat a versenyszabályok megsértésekor? http://ec.europa.eu/…neral_hu.pdf (a fent emlegetett összefoglaló)