szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Textilhal # 2011.10.08. 09:39

Eszembe jutott még egy: Ket.-ből az eljárás akadályozása, eljárási bírság és annak összegei, mikor mennyi és mikor lehet a törvényinél több (végrehajtásnál ha a teljesítési költség 1%-a meghaladja a törvényi határokat, akkor ennek az 1%-nak az összege lesz a bírság). Más egyelőre nem ugrott be.

drkriszti # 2011.10.08. 15:03

Hekate, Textilhal! Hatalmas gratula a sikeres vizsgához!! Jó példák vagytok, és légyszi járjatok vissza buzdítani, kérdésekre válaszolni. :)

hekate # 2011.10.08. 15:24

Textilhal nagyon nagyon ügyes vagy!!! Gondoltam rád és szorítottam!
Hallod nagyon durva amiket írtál, ennyi embernek nem sikerült????? És ennyi mindent kérdeztek???? Kik voltak a bizottság tagjai???
Akkor ezek szerint én össze tehetem a két kezem, mert nálunk azért nem volt ilyen durva a dolog, meg a kérdések sem! Pedig én is a KIM-be voltam, úgy látszik akkor erre nem lehet adni, hogy ki hova kerül, akkor jó vagy rossz bizottság lesz!
Mégegyszer nagy gratula és találkozunk a bünti fórumon. Amúgy erről jut eszembe! Nem tudom, te mikor akartál menni büntiből, de én december utolsó hetében és az online rendszer szerint nincs már hely csak legkorábban dec.7-én utána meg január 18-án! Most azt nem tudom, hogy ezek csak az online jelentkezőket jelenti vagy a teljes létszámot! Ha valaki tudja írjon!

Textilhal # 2011.10.09. 08:19

Köszönöm a gratulációkat!

Hekate, a bizottság tagja két középkorú hölgy és egy fiatalember volt, a két hölgy közül a munkajogos kérdező ügyvéd, ahogyan a férfi is, az elnök pedig, aki az alkotmány-köziget kérdezte...nem emlékszem.:-(

Hát basszus, én is láttam, mennyire nincs már hely, én egyébként december közepén szerettem volna menni B-ből. De ez már esélytelen és mivel meg kell várnom, amíg az eredményemet beviszik elektronikusan és csak azután tudok jelentkezni, ezért asszem az egész december ugrott, mert az a 4-5 hely szépen elúszik addig szerintem. Egyébként kérdeztem a lányokat az irodában a szakvizsga napján, azt mondták, egy hét alatt beviszik az eredményeket a rendszerbe (az elsőt nekem anno 3 és fél hétbe került...), és hiába adok be addig is papír alapon jelentkezést, nem tudom meggyorsítani azzal sem a dolgot. Úgyhogy nagyon úgy fest, hogy marad a január, pedig de szerettem volna úgy karácsonyozni, hogy ez már nem lebeg a fejem fölött...

Egyébként szerintem az a létszám, ami az elektronikusban meg van adva, az a teljes létszámot jelenti. Szerintem, de ha valaki mást tud, ossza meg velünk.

Egy kérdés. Rosszul tudom, hogy 2009. decembere óta nem hatályos a munkáltató kárfelelősségénél az a szabály, mely szerint legfeljebb 10 főt foglalkoztató magánszemély munkáltató csak vétkesség esetén felel? Én úgy tudtam, hogy ezt 2009. december 31-én hatályon kívül helyezték, de a vizsgáztató kérdezte, mint kivételt, én ugyan elmondtam, mert tudtam, hogy van (illetve volt) ilyen, de ő úgy beszélt róla, hogy még most is. S féltem, hogy én vagyok hülye és elnéztem valamit, úgyhogy nem mertem szólni. Én tévedek, még most is él a szabály???

Hekate, majd a B-n eszmét cserélünk büntető ügyben a továbbiakban (miből tanulni, mikor vizsga, stb).:-)

drkriszti # 2011.10.09. 13:39

Sziasztok!

Munkajoggal kapcsolatban lenne pár kérdésem:

  1. Nem tétel, de kellenek-e a távmunkavégzés, illetve az iskolaszövetkezet és tagja között fennálló munkaviszony szabályai?
  2. A kormánytisztviselőkről elég-e annyit tudni, amit a tételcím kér - jogviszony létesítése, módosítása, megszüntetése, tartalma, szakmai vezetőkre vonatkozó közös szabályok -, vagy kell az egész törvény, pl. államtitkárokra, politikai főtanácsadókra, tanácsadókra vonatkozó szabályok is?
  3. Az MK Állásfoglalásokról elég csak tudni a lényeget, pl. MK 18.= munkavállalót szabadság a további munkaviszonya után is megilleti, vagy kell az egész MK?

Köszi a segítséget!

drkriszti # 2011.10.09. 13:41

Textilhal!

Jól tudod, amit tőled kérdeztek kivételként az a szabály 2009.12.31-től hatálytalan, AB határozat helyezte hatályon kívül.

Textilhal # 2011.10.09. 17:08

Hm...azért ez elgondolkodtató, hogy egy 2009. végén hatályon kívül helyezett jogszabályhely miért is képezi a vizsga tárgyát...továbbá, hogy a vizsgáztató miért beszél róla jelen időben... Mindegy.

A kérdéseidre:

  1. Én is voltam hasonló dilemmában, többek között a távmunkával is, meg a munkáltatói jogállásváltozással (mert a tételsor szerint csak a jogutódlást kell tudni), de arra jutottam, hogy mivel lényeges jogszabályról van szó és nem egy mellékes dologról, így megnézem inkább azokat is, amik a tételsor szerint szigorúan véve nem kellenek. Nézd át azért azokat is, miket nem fed le. Konkrétan nem tapasztaltam és nem is hallottam, hogy ezeket kérdezték volna, de nem lehet tudni. Bár, valaki épp nemrég írta itt, hogy idén vizsgázott és a munkáltatói jogállásváltozásról volt szó csak, szinte semmi másról.
  2. Kormánytisztviselőket az én vizsganapomon a másik bizottság kérdezett, a konkrét kérdést nem tudom sajnos. A tételsor szerint "különös tekintettel" vannak felsorolva a kiemeltek, ha jól emlékszem. Én a magam pesszimista hozzáállásával az egészet tanultam...nem mintha túl sokat fel tudtam volna fogni a különféle tanácsadók pozíciójából és juttatásaiból.
  3. MK-KK ügyben szerintem simán elég, ha a lényegét tudod, az az, amire kíváncsiak szerintem.
drkriszti # 2011.10.09. 17:25

Textilhal, köszönöm a válaszokat. :)

A tanuljam, vagy ne tanuljam dilemmám kezd eldőlni abba az irányba, hogy inkább igen, bár, hogy mikor, az még azért kérdéses... :/

A kormánytisztviselőket tanultam ma, bár elég hézagosan, főleg a tételsor szerint "kiemelten" kezelt témákra fókuszálva, de bevallom az illetményrendszer szabályait képtelen voltam bevenni... :/

A válaszodban említett munkáltatói jogállásváltás alatt azt érted, amikor a munkáltató egésze, vagy egy része más munkáltatóhoz kerül át, aki átveszi a munkavállalókat, és pl. a közalkalmazott jogviszonya átalakul kormánytisztviselői jogviszonnyá? Mert ha nem erre, akkor kérlek világosíts fel...

Textilhal # 2011.10.09. 17:33

Igen, arra gondoltam.:-)

Egyébként amit erről (a folyamatán kívül) érdemes megjegyezni, hogy ha Mt. hatálya alá tartozó munkáltató jogállása változik meg, akkor megszűnik a munkaviszony, de továbbfoglalkoztatási kötelezettség van főszabály szerint. Ugyanígy megvan a továbbfoglalkoztatási kötelezettség Kjt. hatálya alá tartozó esetén, viszont Ktv. hatálya alá tartozónál NINCS, ott eldöntheti, hogy továbbfoglalkoztat-e, avagy sem. Ez a fő vonal, de azért nézd meg a részletszabályokat, nem olyan vészes, csak elsőre kicsit soknak tűnik. Ja és persze ellenőrzés gyanánt is, nem biztos, hogy én jól értelmeztem.:-)

Kitartás...mikor is vizsgázol?

drkriszti # 2011.10.09. 18:06

Köszi az összefoglalást, hasznos lesz, ha már mind a 3 szabályozást megtanultam. :)

Az én vizsgám még odébb van: nov. 21. írásbeli (alk-közig), és nov. 23. szóbeli. :/

Timililla # 2011.10.10. 15:03

Gratulálok Textilhal!!!

Meg kell mondanom, szerintem egyáltalán nem voltak könnyűek a kérdéseid, és még ilyen részletesen is kérdezték, nem semmi, minden elismerésem!

A munkajogi kérdések nálam is felmerültek, mint drkrisztinél, de ezek szerint tanuljuk meg azt is, ami kimaradt, miért is ne, annyi időnk van úgyis:-)

drkriszti # 2011.10.11. 17:50

Hahó C részt tanulók!!! Merre van mindenki??? Ki hogy áll, mit tanul, mi megy, mi nem megy??? Senki nem akar eszmét, tapasztalatot cserélni?? :(

Én most nagyon el vagyok keseredve. :( A munkajog végéhez közeledve ma beletörött a bicskám a Kjt-be, a fele tételnél feladtam...holnap azért adok neki még egy esélyt...:/

Textilhal # 2011.10.11. 18:32

Timililla, köszönöm a gratulációt neked is!

DrKriszti, ne keskenyedj el, tedd félre mára a közalkalmazottakat és tanulj mást, ismételj, vagy ilyesmi. November 21-ig még van időd visszatérni rá egy olyan pillanatban, amikor jobban rá tudsz hangolódni. Tudom-tudom, könnyen beszél aki már túl van rajta, de ezt csak azért írtam, mert én is ismerem az érzést, amikor valamitől besokall az ember és ha akkor és ott azt tovább erőlteti, akkor később még nehezebb lesz "barátkozni" vele. Jobb ilyenkor félretenni és tanulni/ismételni valami olyat, ami jobban fekszik.

Kitartás!

drkriszti # 2011.10.11. 18:40

Textilhal, köszönöm a biztatást. :) Végülis azt választottam, hogy egy kis ismétlés után szépen összepakoltam a tételeket, törvényeket, és egy laza mozdulattal eltávolítottam az összeset a közelemből. :)

Segíts kérlek abban, hogy eu-ból miből tanuljak? Vasárnap állnék neki - ha a Kjt. és a Ktv. is megengedi. Van három könyvem: Novissima szakvizsgakönyv, Várnai-Papp könyv, és Horváth Zoltán kézikönyve az EU-ról. Egyik sem túl barátságos, de valamelyiket muszáj lesz kézbe venni...:(

Textilhal # 2011.10.11. 19:59

Én a Novissima könyveket vettem meg, talán (relatíve, a többihez képest!) az EU volt a leghasználhatóbb. Időnként kicsit elnagyoltnak éreztem és több olyan tétel is van, ahol ugyan a könyv is jelzi a szükséges ismereteket a címben, azonban bizonyos kérdéskörök, jogesetek felett említés nélkül, elegánsan elsiklik, szóval én sok mindent a neten néztem hozzá. Egy dolog biztos: a négy szabadságról szóló rész remek, azt jó volt belőle tanulni, alapos és érthető, de itt is vannak hiányzó jogesetek ugyanúgy, úgyhogy figyelni kell. Írtam már korábban is, de most is jelzem azért: a jogiszakin van egy szép munka a jogesetekről, 30 oldalas word dokumentum (eu összes zanza jogeset, valami ilyesmi a neve, a zanza biztos benne van:-)), szépen tagolt és nagyon jól összefoglalt, én azt többször is átnéztem, neked is csak ajánlani tudom és mindenkinek.

Más könyveket a Novissimán kívül nem ismerek (egyelőre, de fogok, mert ha B-re veszek könyvet, akkor az más lesz, bár azt mondják oda elég a jogszabály, én viszont kételkedem...főleg magamban), úgyhogy nem tudok nyilatkozni, várd meg, hátha ír más valami okosabbat. Több szem többet lát alapon gondolom.:-)

A döntésed remek, időnként egy pár óra pihenés és egy-két Leszarom Tabletta bevétele hosszú távon többet ér, mint nyüstölni a végsőkig az agyat. Főleg így, hogy még nincs nyakadon a vizsga, meg tartalékolni is kell az erőt a vizsga előtti 1 hétre - pár napra, ami azért mindig megterhelőbb.

Szóval, pihenj, holnap pedig újult erővel cincáld szét a Kjt.-Ktv. párost!

Textilhal # 2011.10.12. 06:34

Sziasztok Mindenki!

Eszem ágában sincs senkit ijesztgetni, de ezt a B-fórumon olvastam és szerintem nem árt, ha tudtok róla:

"Sziasztok!

Én október 10-én, hétfőn voltam szakvizsgázni. Szeretném jelezni, hogy új rendszer van, belső ellenőrzés folyik, nem tudni meddig, ami annyit jelent, hogy ültetés van, tényleg ellenőrzik, hogy mi van nálad, és amint meglátják, hogy iratmintatárat, bh-t akármit nézel amit nem lehet, azonnal kivágnak. Nálunk is ez történt. Nem vicceltek. Csupasz Btk-t vigyetek, a Kadlót félét elrakatták! És azt is figyelik, hogy a kék fehér Btk végén lévő jogegységi határozatokhoz odalapozol-e vagy sem. Állítólag innentől kezdve ez lesz, de azért bizakodik mindenki, hogy rövid időn belül kiélik magukat a kedves kolléganők, akik felvigyáznak, és utána minden vissza áll a régi rend szerint. Sok szerencsét!"

Bocs, hogy rossz hírt hoztam...

harald # 2011.10.12. 17:14

Szóval, ma voltam szóbelizni.

Hétfőn meg írásbelizni. Valóban kb. 7-8 felügyelő volt bennt. Elején átnézték a jogszabályokat. Talán 2 hölgynek fel is függesztették a vizsgát.
A maiban elég normális bizottság volt, az EU részt leszámítva.

Írásbelim 5 munka 4 alk/közig 4 és a lényee az EU egy nagy kapa, 1-es.

Kérdések: Miért van a zászlón 12 csillag. Mondjak magyar delegáltakat a szervezeteknél (olyat akiket nem választottak közvetlenül), mondjam el a parlamenti frakciókat, nem, hogy mi az, hanem hogy mik vannak most. Majd a tőrdöfés az Alkotmány 2/A. §-a volt. De nem a lényeg, hogy szó szerint idézzem: " ha nem tudja szó szerint, akkor mindegy is...". Hát ennyi. Fl- háromnegyed siker...
:(

drkriszti # 2011.10.12. 19:31

Micsoda "remek" hírek. :( Nincs elég baja az embernek, még akkor rátesznek egy lapáttal. Rettentően örülök, hogy pont most kezdenek el szigorítani...:(
És akkor végülis most mit lehet vinni? Csupasz törvényeket csak? És iratmintát, AB-kat nem? Te jó ég, mi lesz velem??!! :(

netusufloro # 2011.10.12. 20:27

Kedves Harald!
Nehogy elkeseredj! A pohár nemcsak félig, de 4/5-ig tele! Gratulálok hozzá!

Romani ite domum! # 2011.10.13. 06:06

Szia Harald!
Hát f*sza... Helyileg hol voltál? Ki volt ez a "rendes" vizsgáztató? (Nem egy fiatal férfi ügyvéd?)
Kösz, Brian

Pöszke # 2011.10.13. 06:12

Hekate, Textilhal! Gratulálok a sikeres vizsgátokhoz! Ügyesek voltatok!

Herald! Neked is gratulálok, te is ügyes voltál, ne keseredj el. Még mindig jobb helyzetben vagy mint én, aki már egyszer megcsinálta a C részt, de elévült :D és kezdhetem az elején. Mit vigyünk írásbelire? Nekem úgy van kinyomtatva az Mt, Kjt...stb, hogy benne vannak a BH-k, jogegységik. Meg alá van húzva, hiszem abból tanultam. Akkor olyat se lehet bevinni, amiből tanultam és a szélére jegyzeteltem? A két hölgyet miért függesztették fel, azt tudod?

Nagyon mérges vagyok, hogy mi a fenének kell most ez a szigorítás, mikor jövőre úgyis megváltozik az egész...vagy rajtunk tesztelnek??

netusufloro # 2011.10.13. 07:47

Mt 114.§ A tanulmányi szerződéssel kapcsolatban felmerült vitát - kivéve a nappali rendszerű képzésben való részvételre kötött szerződést - a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.... a nappali tagozatra járóval mi a helyzet? Benne van ez a Mt kommentárban és ha igen, hogy lehet "utcáról hozzáférni"? Tudja valaki?

drkriszti # 2011.10.13. 19:41

netusufloro!

Az Mt. indokolása szerint: "Az általános szabálytól eltérően a nappali tagozatos iskolai rendszerű képzésben való részvételre kötött tanulmányi szerződéssel kapcsolatban felmerült vitákban az igény az általános hatáskörű bíróságnál érvényesíthető."

Rafina67 # 2011.10.14. 15:16

Üdvözlet!
Pánikállapot van.
Szóbelire készülök ebből a részből.
November 2.
Mennyi idő kell hozzá a nulláról és mit tanuljak, ha semmit sem olvastam még?
Mondjuk elkönyveltem, hogy az egyik rész elcsúszom az lesz az EU. A többihez kérem, adjatok ötleteket.
Kérem szépen, ne keserítsetek el!
Konstruktív javaslatok segítenének.
Köszönöm!

drkriszti # 2011.10.15. 14:58

Rafina67!

Az én javaslatom:

  • tb-jogból a jogiszaki.hu-n lévő "tbminimum";
  • eu-ból szintén az ott lévő 76 oldalas;
  • munkajogból törvény;
  • alkotmány-közig témában meg a szakvizsga könyv.

Ha legalább ennyit "be tudsz venni", akkor szerintem esélyes lehetsz... :)