szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Csilla007 # 2011.10.04. 14:50

Azt a megoldást írtam, hogy a 2. fokú határozatot illetően már elkésett a keresetlevele, mivel azt 30 napon belül kellett volna benyújtani. A végrehajtást foganatosító határozat ellen pedig még nincs lehetőség bírósági felülvizsgálatnak, mivel nem merítette ki a fellebbezési lehetőségeket. A fentiek miatt a bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül végzéssel elutasította. Emellett még leírtam, hogy akkor még az Áe. volt hatályban és nem a Ket.
Szerintetek a bírósági végzést is el kell ilyn esetben készíteni? Mondjuk én megpróbáltam, de nem biztos, hogy minden benne van aminek kell.
Előre is köszönöm a segítséget!

Moly01 # 2011.10.04. 18:00

Sziasztok!

Könnyes búcsút vennék Chronowski Nóra:Alkotmányjog és közigazgatási jog I. Dialóg Campus Kiadó 2011. kiadású jó állapotban lévő könyvemtől.

4480,- Ft volt eredetileg, én 3000,- Ft-ért válnék meg tőle + postaköltség.

Akit érdekel emailben egyeztethetünk és Szegeden személyesen átveheti, vagy postai utánvétellel küldöm.

A tételsor első felét én kizárólag ebből tanultam, az összes alapjog, a választási rendszer és az AB. határozatok is benne vannak.

Üdv: Moly

hekate # 2011.10.04. 19:24

Köszi Timililla :)

Én megpróbálok mindent, ami tőlem tellik! Mivel most tudatosodott bennem, hogy, ha munkából nem sikerül, akkor ismételnem kell az írásbelit, így nekiálltam a munkatörvénykönyvének ezerrel, amiből alig emlékeztem valamire :(
szandrus nem gondolkoztál az új szakvizsga gondolatával? Ha köziggel akarsz kezdeni, ott már választhatnál, hogy eu-ból vagy közig-alkotmányból mész, tehát az egyiket ki tudnád hagyni! Ennyivel kevesebb lenne.

Timililla # 2011.10.04. 19:27

Valaki segítsen azzal kapcsolatban , amit kérdeztem Eu-Ból!!!!!!!!

Légyszi!!

Moly01 # 2011.10.04. 19:52

Kedves Timililla!

Az EU Bírósági eljárásoknál azt kell tudni, hogy melyiket milyen indokból indítják, ki indítja, kivel szemben és melyik eu bíróságon. (Nálunk konkrétan az egyes bíróságok hatásköreit kérdezték, hogy melyik mikor jár el.)
Az előzetes döntéshozatal ugye kivétel, mert az igazából nem is igazi peres eljárás.
A mulasztási, semmisségi közvetlen kereset, ott a határidőkre kell odafigyelni, mert a mulasztási: 2 hónapja van a mulasztó uniós intézménynek, hogy orvosolja a mulasztást, ezt követően 2 hónapon belül lehet az eljárást megindítani vele szemben.

A semmisségi per a tudomásszerzés/kihirdetés/közzétételtől, tehát az esettől függően 2 hónapon belül indítható meg.

A kikényszerítésinél kell a Bizottság előtti formális, az indokolt vélemény után pedig a Bírósági szak.

Valóban az írásbeli és szóbeli szakaszok a közvetlen kereseteknél mind egyformán alakulnak.
Kivétel a sürgősségi előzetes döntéshozatal.
Remélem sikerült segítenem.
Sok sikert!

attigirb # 2011.10.04. 20:02

Sziasztok, anno felkészüléskor minden egyes blokk előtt fogtam magam és szántam rá időt/energiát hogy kiszedjem a fórumozók tapasztalatait innen, szépen kigyűjtöttem az összes eddig előforduló kérdéseket, amiket megosztanak itt velünk a sorstársak, és arra gondolok most hogy végeztem mindennel és zsebemben a szakvizsga megosztom veletek remekbe szabott tapasztalataim a C résszel kapcs. (az A ás B már megosztva korábban)Szóval kérdések:
1./ Alkotmány-közig: mi jut eszébe a 60 napról, mi a különbség a bizottság és a frakció között, mi jut eszébe a 6 hónapról, mit csinál a jegyző, mire nem jogosult az alpolgármester, hol van aljegyző, mit tud az esélyegyenlőségről mondjon hozzá AB határozatot is
2./ Munka: szabadság, fizetés, gyes-gyed, mennyi most a minimálbér és mennyi % a táppénz
3./ EU: áruk szabad mozgása, előzetes döntéshozatali elj., letelepedés szabadsága.
Nagyon nagy megkönnyebbülés és öröm hogy sikerült, megvan és hogy nem nyomaszt hogy még mennyi vizsga áll előttem emiatt, tényleg nem volt egyszerű mutatvány, de főleg a tanulás időszaka a nehéz, a vizsga nem annyira ha fel van készülve 8amennyire csak tud) rá az ember VÉGE VÉGRE! :)))
Mindenkinek aki most készül, kesereg hogy ekkora mennyiséget nem lehet megtanulni, annak biztatásul mondom, hogy csak egyszer kell túl lenni rajta és hogy nagy öröm ha vége, kitartást és sok erőt a tanuláshoz!
Brigi

Csilla007 # 2011.10.05. 06:51

Kérlek Benneteket segítsetek nekem is, ha tudtok!

drkriszti # 2011.10.05. 09:28

Csilla007!

Első olvasás után nem igazán vágtam, hogy mi a helyzet a jogesettel, de átgondolva, szerintem jó a megoldásod, bár azt nem tudom, hogy annak idején az Áe. a jogorvoslati lehetőségeket miként szabályozta. Tanulság, hogy még Áe-t is vinni kell az írásbelire! :/

Bírósági végzést nem hiszem, hogy készíteni kellett, végülis nem Pp-ből írásbeliztél. :)

Szóbelizni mikor mész? Kérlek írd majd meg, hogy jó lett-e a megoldásod! :)

Timililla # 2011.10.05. 09:33

Moly01 köszi szépen, most már kezdek egyenesbe jönni ezzel a dologgal, ez nekem nagyon katyvasz volt idáig!

Attigirb!
Leírnád pontosan mire gondoltak a 60 nap és 6 hónappal kapcsolatban? Vagy, akinek így kapásból eszébe jutott a megoldás!

Köszi nektek!

szandrus # 2011.10.05. 09:39

Még egy olyan technikai kérdésem lenne, hogy a joggyakorlat igazolását valamilyen formanyomtatványon kell benyújtani, vagy a munkáltató írja meg az igazolást?

drkriszti # 2011.10.05. 11:06

Timililla!

Lehetséges válasz a hat hónapra:

  • Ket. 66. § (4) bekezdés: Az igazolási kérelmet a mulasztásról való tudomásszerzést vagy az akadály megszűnését követő nyolc napon belül, de legkésőbb az elmulasztott határnaptól vagy az elmulasztott határidő utolsó napjától számított hat hónapon belül lehet előterjeszteni.
  • Ket. 112. § (2) bekezdés: A hatóság az újrafelvételi kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, ha a határozat jogerőre emelkedésétől számítva hat hónap eltelt.

Talán válasz a 60 napra: Ket. 33. § (1) bekezdés és (7) bekezdés: A határozatot, az eljárást megszüntető végzést, valamint a másodfokú döntést hozó hatóságnak az első fokú döntést megsemmisítő és új eljárásra utasító végzését az (5) bekezdésben meghatározott időponttól számított harminc napon belül kell meghozni és gondoskodni a döntés közléséről. Az eljáró hatóság vezetője - ha azt törvény vagy kormányrendelet nem zárja ki - az ügyintézési határidőt annak letelte előtt indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatja

Leslie Winkle # 2011.10.05. 12:50

Szandrus!

Nincsen egységes formanyomtatvány, bár nagyobb munkáltatóknak általában van kialakult mintaszövege, amivel igazolják a joggyakorlat idejét.

szandrus # 2011.10.05. 16:20

Köszönöm Leslie Winkle!

Timililla # 2011.10.05. 16:31

Köszi Kriszti! Hirtelen azt se tudtam, melyik témakörben keresgéljek, alk. vagy közig:-)

Textilhal # 2011.10.05. 16:32

6 hónaphoz még (Ket.):

  • kézbesítési vélelem megdöntésére is 6 hónap a jogvesztő határidő;
  • ha az eljárás hatósági közvetítő igénybevétele miatt kerül felfüggesztésre, ennek max időtartama 6 hónap;
  • továbbá ha az eljárás felfüggesztésére az ügyfél kérelmére kerül sor, akkor 6 hónap elteltével az eljárás megszűnik, ha az csak kérelemre indulhatott.

60 napra azon kívül amit Dr. Kriszti írt, én a magam részéről nem tudok mást.

Hekate, holnap gondolok rád, ügyes legyél (az leszel!!!) és várjuk nagyon a beszámolót. Tudod, a jelszó: HAJRÁ!!!:-)))

drkriszti # 2011.10.05. 17:07

Találtam még a 60 napra alkotmányjogból is, pedig tök véletlenül csaptam fel a könyvet. :)

"Alkotmányjogi panasz benyújtására a jogerős határozat kézbesítésétől számított 60 napon belül van lehetőség."

Gaius1982 # 2011.10.05. 17:58

Én is találtam alkotmányjogból :)

1989. évi II. tv.
14§ (4)
Társadalmi szervezet bejegyzése:

A bíróság legkésőbb a kérelem érkezésétől számított hatvan napon belül köteles dönteni a nyilvántartásba vételről vagy a kérelem elutasításáról....

(5) Ha a bíróság a (4) bekezdés szerinti döntési kötelezettségének határidőn belül nem tesz eleget, a bíróság vezetőjének a határidő lejártát követő nyolc napon belül meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a kérelem elbírálása érdekében.

drkriszti # 2011.10.05. 18:01

Micsoda gyűjtőmunka folyik. :) Mondjuk így könnyebb, mint kapásból, nekem úgy tuti nem ment volna. :( És azért valljuk be egy ilyen kérdés feldobni nem túl korrekt dolog...:/

hekate # 2011.10.05. 22:30

A jelszó hajrá!
Holnap írok, nagyon nagyon izgulok, nem tudtam mindent átnézni és ez rossz érzést kellt bennem, úgy érzem nem tudok semmit :(
Rég izgultam már ennyire :(
SZORÍTSATOK!!!

drkriszti # 2011.10.06. 05:44

Hekate, minden rendben lesz!! Ügyes leszel!! Szorítok!!! :))

hekate # 2011.10.06. 18:22

SIKERÜLT!!!!
Na szóval a KIM-be voltam. Vizsgáztatók: elnök és a közig-alkotmány kérdező is alkotmánybírósági tanácsadó, munka-tb-ből meg egy ügyvéd volt.
Kérdéseim:
munka: munkajogviszony megszüntetése, megszűnése, vezető és vezetőnek minősülő közti különbség, vezetőnél az eltérő szabályok, özvegyi nyugdíj (de az csak azért volt, mert tb-ből írtam, mástól nem kérdeztek)
közig/alk: országgyűlési biztosok, polgármester felelősségre vonása, választójog (hallod textilhal, ez volt az utolsó kérdésem :), pont amit nem akartam
Elég érdekesen kérdeztek és egyszavas válaszokra voltak kíváncsiak, tehát nem kifejtős kérdések voltak.

Amit még tudok, akik előttem voltak azoktól ezeket kérdezték: végrehajtási kifogás, alkotmánybíróság hatásköre, Egyenlő Bánásmód Hatóság, Lisszaboni szerződés, más most nem jut eszembe.

Textilhal!!! Nagyon nagyon szorítok és holnap írd meg a beszámolódat, biztos sikerülni fog!!! HAJRÁ!!!

Én köszönöm mindenkinek a támogatást és az infokat, nagyon sokat segített!
Még nem döntöttem el, de levileg úgy van, hogy decemberbe megpróbálom a büntetőt, úgyhogy megyek abba a forumba!!!
Köszönöm mindenkinek és kitartás!

Textilhal # 2011.10.06. 18:36

Hurrrááá! Királynő vagy, gratulálok!!!:-)))

Teljesen kész vagyok és sokkos állapot, üres a fejem, totál hülye vagyok...

EU-ból nem is kérdeztek tőled???

Jajj, de jó neked, kicsit irigyellek (na jó...nem kicsit), alig várom már, hogy holnap este legyen. Basszus. Azt sem tudom, mit nézzek még át (jó lenne mindent, de lehetetlen, meg azért aludni is kellene pár órát.)

Holnap nem biztos, hogy gépközelben leszek emberi időben, úgyhogy lehet, hogy a beszámolóm szombatra marad, de nem mulasztom el, ígérem.

S ha sikerül...akkor találkozunk a B-fórumon, mert nekem is az jön és én is decemberre tervezem...nah, de előbb ezen legyek túl...

Timililla # 2011.10.06. 20:18

Gratulálok Hekate!

Irigyellek, ügyes voltál! Úgy látom szerencsére rendes bizottságot kaptál!

Én még gyüröm az anyagot november közepéig!

hekate # 2011.10.07. 15:03

basszus az eu-t nem írtam le tényleg :) látszik, hogy fáradt voltam :)
Szóval eu-ból a személyek szabad mozgásának korlátai, és az eu véleményező, tanácsadó szervei volt a kérdésem!

Hajrá Textilhal!!!
Köszi Timililla!!!
Sok sikert kívánok mindenkinek!

Textilhal # 2011.10.08. 08:03

Éééééés...SIKER!!!:-)))

Kim-ben voltam, C-részből két bizottság volt. A "nyerési arány" sajnos elég rossz, ugyanis legjobb tudomásom szerint a két bizottságnál összesen kilencen voltunk, az enyémben ebből hatan és csak egy fiatalember és én jártunk sikerrel. A másik bizottságnál azt hiszem senki, de ezt csak fél füllel hallottam. Többen voltak egyébként olyanok is, akiknek nem csak egy, hanem több nem sikerült. Szóval, nem volt egy jó széria a tegnapi.:-(

A bizottságot illetően azt tudom mondani, hogy elég alaposak voltak, nagyon sokat kérdeztek és nem feltétlenül az egyszerűbb dolgokat. Munkajogból a hölgy eléggé TB-központú volt, sokaknak ez nyomta rá a bélyeget a vizsgaeredményre... De egyébként kérdezett Mt.-t és (tőlem legalábbis) közszolgálatot is, úgyhogy ezúton jelzem, tanuljatok Ktv.-t és még Kjt.-t is, sőt, a másik bizottság úgy hallottam kormánytisztviselőket is kérdezett...

Kérdéseim (amire emlékszem, nagyon sok volt és utolsó voltam, szóval már nagyon zsibbadt):

  • Munka: munkáltató kárfelelőssége, általános, speciális, kivételek, miért felel, hogyan, mikor (szóval oda-vissza és a törvényt szó szerint kellett (!!!), alaposan és részletesen), közszolgálati jogviszony létesítése (kik között, hogyan, milyen feltételekkel, hogy indul, milyen időtartamra, kivételek, megszüntetés, minden oda-vissza itt is), hozzátartozói nyugellátások felsorolása, majd az özvegyi nyugdíj kivesézése, de teljes mértékben, kinek, mikor, hogyan, mennyi, milyen feltételek, százalékok, időtartam, de tényleg minden!
  • Alkotmány-közig: választási szervek (milyen szervek vannak, kikből és hogyan állnak össze, mi a feladatuk, döntéseik ellen milyen jogorvoslat, kifogás, fellebbezés, mikor, hová - ergo itt is minden), polgármester-alpolgármester (hogy jön létre a jogviszony, melyiket hogyan választják, alpolgármesternél új szabályok, azaz nem-képviselőtestületi tag is lehet és visszahívható)...alkotmányból még volt valami, vagy Ket., de esküszöm, hogy nem jut eszembe...
  • EU: munkavállalásnál a közszolgálati kivétel elemzése, jogesettel és a szempontok kifejtése, német állampolgár kitoloncolható-e a M.K. területéről kábszer miatt, ha már büntetést is kapott, ez is jogesettel, európai ombudsman, s még valami, ami ugyancsak nem jut eszembe.:-)

Velem alapvetően normálisak voltak, nem volt ugyan vicces hangulat, szerintem már a végére fáradtak voltak ők is (hát még én...), és nagyon sokat kérdeztek, tényleg, és azonnal kellett a válasz, kicsit sürgettek is. Ugyanakkor nem volt az, ami azért általában bejön, hogy ha látták, hogy tudom, akkor leállítottak. Itt most TÉNYLEG kíváncsiak voltak és hagytak mindent végigmondani, nem lőttek le, csak ha már mindent kielemeztem (mármint amit én tudtam).

Nos, a fenti sorrendben 5-5-4 lett az eredményem, ami nagyon jót tesz a lelkemnek, különösen ennél a bizottságnál, s mert igazán sokat készültem. Kemény volt, tényleg, s bár a büntetőn még nem vagyok túl, de azt mondom, ez a vegyes a legneccesebb és erre kell a legtöbb idő, és ne hagyjatok ki semmit, de tényleg semmit. Legalább átolvasás és fogalom-szinten jó tudni mindenről egy keveset. S a legsajnálatosabb tanulság: igenis kell az a fránya TB-jog, mármint muszáj megtanulni!:-(

Most megyek a B-fórumra, de azért ide is vissza-vissza nézek majd és kérdezzetek nyugodtan, ha tudok, szívesen segítek.

Kitartás és hajrá mindenkinek, ha ezen túlestek, akkor már nagy baj nem lehet!:-)