szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Textilhal # 2011.10.01. 07:23
drkriszti # 2011.10.01. 07:31

Segítség!!!
Elkezdtem ma a munkajogot, a csupasz törvényt nyomtattam csak ki hozzá, de ez így elég lesz??? Vagy kell hozzá tanulni kommentárt, indokolást is???

hunfrakk # 2011.10.01. 10:28

Biztosan elég lesz a törvény,
ha megtanulod mellé a megjelölt, bírói gyakorlatra vonatkozó részeket is (MK-k).

Jobb megértés érdekében a munkaviszony megszüntetéséhez olvass hozzá kommentárt (jogtárból pl.).

Én így tanultam, és sikerrel jártam.

hekate # 2011.10.01. 14:07

Én az Mt-ből inkább a munkaidőre (teljesítménybér) olvasnék kommentárt, csak nekem már nincs időm semmire :( Az a rész a törvényből szörnyűűűű!
Textilhal! Köszi a tippet az eu-hoz én is néztem ezt a 30 oldalas zanzásított jogeseteket, tényleg jó, én is abból tanultam.
Én alkotmány közigből a Dialógos könyvet tanultam és abba benne van az összes abh, ami a tételsorban van (legalábbis az alkotmány részhez-1 könyv, a második könyvbe nincs minden benne) én ezeket tanultam, külön abh-kat nem nyomtattam ki és nem is néztem.
A választási eljárásoktól a hideg ráz, ugyanúgy nem tudom bevenni teljesen, mint te, ami még a mumusom az mt-ből a munkabér :), pihenőidő, rendkívüli munkavégzés, önk-ból a fővárosi és megyei önkormányzatok... De nem is gondolok rájuk, mert akkor ezeket fogják kérdezni! A legnagyobb bajom, hogy nincs egy rendes jegyzet vagy könyv munkából, ami alapján lehetne tanulni, ez a száraz törvény (még az eleje jó) utálom, hogy egyik paragrafus a másikra utal és nem látom az elejét meg a végét!
Jahh, meg hát az írásbeli... holnapután :S csak ne eb-s jogeset legyen... jajjj :(

drkriszti # 2011.10.01. 15:16

Köszönöm a válaszokat. :) Textilhalnak meg a linkeket, ma pont erről tanultam, úgyhogy jól jöttek! :)

Textilhal # 2011.10.02. 10:26

Hekate, sok sikert a holnapi írásbelire, szorítok nagyon! Nyugalom, minden rendben lesz, biztosan ügyes leszel és TB-Istennő!:-)))

Majd számolj be, ha lesz időd és energiád.

Hajrá!!!

Textilhal # 2011.10.02. 10:28

Ja, a névből és az írásaidból következtettem, hogy nőnemű vagy, ha valamit félreértettem, akkor bocs és helyesbítek: TB-Isten.:-)

Textilhal # 2011.10.02. 13:32

Csak én keverem össze-vissza a Ktv.-Kjt.-Kormtisztviselői szabályozást, vagy Ti is? Van egy csomó apró eltérés köztük, amikről nem vagyok meggyőződve, hogy tudom memorizálni. Arról nem beszélve, hogy még az Mt.-t is összezagyválják a fejemben, ami pedig önmagában, egyedül nem feltétlenül lenne gáz, ha csak azt kellene tudni (persze ott is vannak rafinériák pl. a munkaidőnél, meg a munkabérnél...).

Az összekeverésnél most elsősorban határidőkre, meg egyéb apró (de nyilván nem mellékes) elemekre gondolok.

Nyugtassatok meg, hogy nincs ember ezen a bolygón, aki mindezeket meg tudja jegyezni és el is tudja különíteni az adott jogviszonyra...

bogarock # 2011.10.03. 08:03

Egészen biztos vagyok bene, hogy nincs ember a Földön, aki ezeket mind meg tudná tanulni?

Mai kérdésem a következő - szégyen vagy nem szégyen, de igyekszem minimáisra csökkenteni a megtanulandó anyagot maximális hatékonyság mellett - szerintetek, ha alkotmány-közigből a dialógos könyvet tanulom és nem nézem hozzá külön azt a 3476 jogszabályt, akkor jó lehetek...?

bogarock # 2011.10.03. 08:04

Első mondat végén természetesen !!!!! áll.

Textilhal # 2011.10.03. 08:45

Bogarock, nem tudom, mert nem ismerem a Dialógos könyveket, én a Novissima mellett döntöttem (de minek? majd ha lesz több időm írok erről, legyen most elég annyi, hogy szerintem aki könyv mellett dönt, NE Novissimát vegyen...).

Szóval ha jó a könyv, amit használsz és feldolgoz mindent, akkor elég kell, hogy legyen. Ami meg nem világos neked belőle, azt úgyis megnézed a jogszabályban, kommentárban.

Megnyugtat, hogy nem csak én vagyok korlátozott befogadó képességű...

Kérdésed pedig nem szégyened, csak praktikus vagy!:-)

drkriszti # 2011.10.03. 10:41

bogarock: én alk.-közigből csak és kizárólag az új Dialóg könyvet tanultam, se többet, se kevesebbet. Majd meglátjuk mire lesz elég, de én többet képtelen vagyok befogadni. :/

Textilhal: munkából még nem tartok az általad említett tételeknél, de jó lesz akkor vigyázni velük, ha ennyire keverhetőek. Az talán segít valamit, ha nem egyszerre tanulom őket, hanem pár nap különbséggel? :/

Kiszi # 2011.10.03. 12:03

A szakvizsgára valaki tudna küldeni egy pontos linket, hogy hol van a HIVATALOS tételsor? KIM-es oldalon, sehol sincs, pedig a polgárost még anno megtaláltam. Mintha eltűnt volna a netről, vagy csak én vagyok béna... Bárhogy guglizom, nem találom, csak a Novissima oldalán találtam rá.
Félek, hogy nem megbízható, meg ez januári. Bár talán év közben nem variál(hat)nak rajta, ugye?

Előre is köszi!

Textilhal # 2011.10.03. 12:09
Textilhal # 2011.10.03. 14:57

DrKriszti, talán az segíthet, igen, hátha nem folyik annyira össze a sok infó...

Én terveztem egy táblázatot, ami összehasonlító és áttekintést ad az eltérésekről, hasonlóságokról, s nem is annyira ritka azonosságokról. Nos, fejben megvan. De nem jutott időm rá, hogy el is készítsem, gyanítom, hogy péntekig már nem is fogom.:-(

hekate # 2011.10.03. 18:08

Sziasztok!

Na túlestem az írásbelin, tb-t húztam, de nem volt egyszerű eljutnom odáig. A munka-és tb jogosokkal együtt mentem ki tételhúzásnál és velem is a munka tételekből akartak huzatni (amibe mellesleg nem volt egy db tb tétel sem) Mondtam, hogy én tb-t akarok húzni, de azt mondták egybe van a munkával, addig könyörögtem, míg végül megengedték, hogy tb-t húzzak, amit egy külön mappából vettek elő. Tehát jó hír a munkajogosoknak, hogy a munkajog tételek közt nincs tb tétel, a tb-seknek rossz hír, hogy könyörögni kell egy tb tételért.
Jogesetem: munkavállaló üb-t szenved, baleseti táppénzt kap, mert nem viselte munkája közben a védőszemüveget, mert az kényelmetlen volt neki, ezért a szemébe ment valami, A munkáltató tudta, hogy nincs rajta szemüveg, de nem foglalkozott vele. Fizetési meghagyást kapott az eb-től és bírósághoz fordult a fizetési meghagyás hatályon kívül helyezésért. Írjak elsőfokú indokolt ítéletet! A csavar az volt benne, hogy előtte volt polgári bíróságon, ahol kármegosztást állapítottak meg neki a közrehatásuk alapján.
Megoldás: kk 25, a kármegosztás ellenére, a munkáltatónak megtérítési kötelezettsége van, a kk 25 alapján nincs jelentősége, hogy a munkavállaló közrehatott a baleset bekövetkeztében, akkor is teljes megtérítési kötelezettsége van a munkáltatónak. A keresetet elutasítottam!
A jogeset fennt van a jogiszakin!
A KIM-be fogok vizsgázni, akinek bármilyen infója van róla írja meg légyszi!!!
Textilhal igen Istennő vagyok :) vagyis leszek ha levizsgáztam :)
És neked ikrád van, vagy tejed? :D én nem jöttem rá az írásaidból :)

Textilhal # 2011.10.03. 18:21

Na, izgultam érted, gratulálok, ügyes vagy és túl vagy az első megmérettetésen! Azért ez nem semmi, hogy így kell kihúzni belőlük egy TB-tételt...

Én is KIM-ben szóbeliztem A-ból, földszint nemtom hányas szobában. Két bizottság volt, egy jobbra, egy balra. Remélem minden rendben lesz, csütörtök, ugye?

"Nőstényhal" vagyok...aki nagyon fáradt és kimerült.

Hajrá, húzzunk bele az utolsó napokban/órákban és aztán váltsuk meg a világot!

drkriszti # 2011.10.03. 18:40

hekate, szuper, hogy túl vagy az írásbelin, ügyesen megoldottad!! :)

hekate # 2011.10.03. 19:22

Húzzunk bele!!! Hajrá!!! :) Már csak pár nap!!!
Köszi drkriszti :)
Lenne még egy kérdésem: ha szóbelin mind a 3 tárgyból meghúznak akkor ugye ismételni kell az írásbelit, ez tiszta sor. De mi van akkor, ha csak abból húznak meg, amiből az írásbelit írtad (nekem munka-tb-ből) és a másik kettő sikerül, akkor is újra kell írnom az írásbelit??? Ha igen akkor szóbelin már csak munka-tb-ből kell mennem vagy mind a 3 tárgyból újra?
Ma ezt hallottam és ezen beparáztam, mert én utááállloom a munkát és ha ez miatt kell újra írnom az írásbelit és könyörögnöm megint a tb tételekért akkor fejbe lövöm magam :(
Valaki válaszoljon pls!

Textilhal # 2011.10.03. 20:06

"Több tárgy sikertelensége esetén az írásbeli vizsga megismétlendő. Megismétlendő az írásbeli vizsga akkor is, ha a jelöltet abból a tárgyból utasítják pótvizsgára, amelyből írásbeli vizsgát is tett."

"Ha a jelölt a szóbeli vizsgán egy vizsgatárgyból nem felel meg, pótvizsgának, több vizsgatárgy elégtelensége esetén ismétlővizsgának van helye. A második pótvizsga sikertelensége esetén az adott részvizsgát meg kell ismételni. A pótvizsgát és a megismételt írásbeli vizsgát a sikertelen vizsgától számított minimum 30 nap, maximum hat hónapon belül le kell tenni, ellenkező esetben - amennyiben a jelölt a mulasztás elfogadható indokát nem igazolja - az egész rész ismétlendő."

Pippa # 2011.10.03. 20:10

Sziasztok!

Gratula Hekate és köszi az infókat!
Mivel az írásbelire és a szóbelire külön jegyet kapsz,
ha az írásbelid sikerül, a tb-munka szóbelid nem, a másik 2 szóbelid is sikerül, akkor csak az egy szóbeli vizsgát kell megismételned - szerintem.

A kormányzati portálra felrakták az új jogi szakvizsga rendelet tervezetét:

http://www.kormany.hu/…tervezet.pdf!DocumentBrowse

Lehet véleményezni :)

Timililla # 2011.10.03. 20:18

Sziasztok!

Rég nem jelentkeztem, de az alkotmányjog tanulásán túl vagyok legalább, ez is valami.

Hekate, túl vagy az írásbelin, éljen, éljen!Már csak egy picit kell kibírnod!Ügyes leszel!

Kérdésem lenne mindenkihez, Eu-val kapcsolatban, amit most kezdtem el.A bírósági eljárási tételek (15-18) között csak a fogalmi különbség van?Mert mindegyik közvetlen kereset, aminek a szabályai ugyanazok. Csak ennyi lenne a különbség köztük? Az Eu honlapjáról néztem meg őket, de elég röviden írnak róluk. Elég ennyi illetve az írásbeli és szóbeli szakaszuk?

Köszi mindenkinek!

Timililla # 2011.10.03. 20:18

Sziasztok!

Rég nem jelentkeztem, de az alkotmányjog tanulásán túl vagyok legalább, ez is valami.

Hekate, túl vagy az írásbelin, éljen, éljen!Már csak egy picit kell kibírnod!Ügyes leszel!

Kérdésem lenne mindenkihez, Eu-val kapcsolatban, amit most kezdtem el.A bírósági eljárási tételek (15-18) között csak a fogalmi különbség van?Mert mindegyik közvetlen kereset, aminek a szabályai ugyanazok. Csak ennyi lenne a különbség köztük? Az Eu honlapjáról néztem meg őket, de elég röviden írnak róluk. Elég ennyi illetve az írásbeli és szóbeli szakaszuk?

Köszi mindenkinek!

szandrus # 2011.10.04. 12:21

Sziasztok!
December környékén szeretnék menni a c részből, elsőként ebből. Eddig a közigazgatásban dolgoztam, így közigből szeretnék írásbelizni, talán ez menne a legjobban. Valaki tud esetleg tanácsolni valamit? Elektronikusan hogy jelentkezzek? Látom, hogy meg van bontva. Vagy egy napon van minden?előre is köszönöm

Csilla007 # 2011.10.04. 14:45

Tegnap voltam én is írásbelizni alk. közigből. Leírnám a jogesetet és amennyiben tudtok segíteni, kérlek írjatok, mert már egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy jót írtam-e.
A 2. fokon eljáró építésügyi hatóság a szórakozóhely kerthelyiségében engedély nélkül épített pavilon bontását elrendelő jegyzői határozatot 2004. július 02. napján kelt és az ingatlan tulajdonosával 2004. július 07-én szabályszerűen közölt határozatában helybenhagyta. Az e határozat végrehajtását foganatosító jegyző 2004. 08. 05-én közölt határozatával az ügyfelet végrehajtási bírsággal sújtotta. Az ingatlan tulajdonosa augusztus 15-én benyújtott keresetlevelében mind a bontásra kötelezést helybenhagyó 2 . fokú határozat, mind a bírságot kiszabó hat. bírósági felülvizsgálatát kéri.
Fejtse ki milyen tartalmú döntést hoz a bíróság! mutassa be részletesen a döntés indokait!