szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


mamhaaa # 2011.05.24. 12:52

Én múlt héten voltam. A szóbelin kérdezik, hogy szeretnéd.-e kiegészíteni. Ha valamit még el akarsz mondani, azt elmondod... de engem például leállítottak... , hogy így is többet mondtam el, mint ami szükséges... és csak arra kíváncsiak, hogy összefüggéseiben érted-e

TRami (törölt felhasználó) # 2011.05.24. 12:55

Sziasztok!
Felhívtam a kiadót, Eu szakvizsga könyv biztos, hogy nem jön ki a héten, még az is kérdés, hogy mikor...

@Pandaaa
Belekérdeznek, hogy fenntartod-e az írásbeli álláspontodat vagy nem, azon kívül nálam pl megnézték, hogy hol dolgozom és azzal kapcsolatban kérdeztek, és össze-vissza mindenfélét. (Nem tételsor szerint)

Az írásbelivel kapcsolatban: BH-k nagyon fontosak, én két oldalon keresztül indokoltam többféle szemszögből megközelítve, hogy miért az a válasz, amit írtam, a szóbelin fenntartottam az álláspontomat, mire közölték, hogy hát nagyon szép amit leírtam, de van egy BH, ami ugyan nem a legjobb szerintük sem, és amit én írtam az meg logikus, de hát mivel van egy BH, ezért kettest tud felajánlani az írásbeli részre. (Én meg örültem, hogy nem vágtak ki ott rögtön)

Pandaaa # 2011.05.24. 13:19

TRami, köszi az infót. Melyik volt az a jogeset, és mi volt a helyes megoldás? Nagyon hálás lennék, ha leírnád.

Pandaaa # 2011.05.24. 13:20

Mamhaaa, neked is köszi.

dr.beata.beres # 2011.05.24. 18:43

Kedves Pandaaa

köszi az infokat

egyébként a mai nap folyamán válaszoltak az e-mail -emre , egy nagyon kedves hölgy, és elküldte csatolva az értesítőmet, és elnézést kért, h postán nem kaptam meg

el se hiszem,

hát akkor hajrá, már csak 8 nap!!!

üdv:
Beáta

Pandaaa # 2011.05.24. 19:32

Remek, akkor egy parával kevesebb. Hajrá! Majd kérjük a beszámolót utána.

Dorka0629 # 2011.05.25. 06:31

Sziasztok!

Sajnálattal olvastam, hogy az eu-könyv nem jön ki a héten, pedig én arra számítottam, bár sebaj, marad a várnay...
Ti milyen mélységig tanuljátok az eu-t? Tudom, hogy ezen vagyok mindig leakadva, de tőlem annyira távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől, egyszerűen képtelen vagyok megjegyzeni, hogy melyik szerződésmódosítás mit módosított, melyik intézménynek pontosan mi a feladatköre....(főleg, hogy az idők során változott...), bár lehet, hogy az én készülékemben van a hiba.... Egyébként nem tudjátok, hogy az eu-t hogyan kérdezik? Gondolok itt arra, hogy egy nagy témakört kell magadtól elmondani vagy esetleg folyamatosan kérdezgetnek? Mert én biztos nem tudnám ennyi anyagmennyiségből magamtól elmondani mondjuk ez egész előzetes döntéshozatalt......
Beáta!
Nagyon jó ilyeneket is olvasni, hogy kedvesek az oktatási osztályon, én hiába írtam 3 e-mailt is (kedvesen, udvariasan), egyikre sem válaszoltak, bár már megkaptam az értesítőm, így nincs jelentősége, de azért jó lett volna....

Mindenkinek kitartást! Örülök, hogy van egy fórum, ahová ki lehet írni a nyűgünket-bajunkat, mindenkinek köszönöm a segítő szándékot!
Üdv:
Dorka

Pandaaa # 2011.05.25. 09:57

Szia Dorka,

Szerintem teljesen jogos az észrevételed, totálisan átláthatatlan, hogy mikor, ki, mit...

Viszont szerintem van pár fontosabb tendencia, amit talán érdemes megjegyezni, és az segíthet időben belőni, hogy mikor mi volt:

  1. Bővülés: uge 2004-ben és 2007-ben 10 + 2 új tagállam csatlakozott, erre fel kellett készülni, nyilván az intézményekben borult az addigi status quo (Amszterdam, Nizza). Status quo kapcsán érdekes a minősített többség szabályainak alakulása, nagy, közepes, miniállamok kérdése.
  2. Integráció elmélyülése: gazdasági integráció mellett egyre szélesedik/mélyül az integráció: Maastricht, Lisszabon. Egyre inkább szupranacionális szerv az Unió, pl. 2014-től nem lesz folamatosan minden tagállamnak biztosa (bár ugye a biztos amúgy is független az őt jelölő tagállamtól). Ahogy mélyült az integráció, szükségessé vált az ellenőrzés is, lsd Számvevőszék státusza.
  3. Demokratizálódás: elsősorban a Parlament érdekes. Parlamentközi szervből, a polgárok által közvetlenül választott szerv, a jogalkotásban való részvételi jogainak bővülése. Nemzeti parlamentek növekvő elelnőrzési szerepe, Európai Ombudsman, Alapjogi Charta: az uniós demokrácideficit felszámolása irányában tett lépések.
  4. A nizzai 4/5-ös, tagságot felfüggesztő szabályt köthetjük ugye a Haider féle osztrák párt térnyeréséhez.
Pandaaa # 2011.05.25. 12:14

Kis kiegészítő anyag az EU felépítéséhez. :)

dr. Katus # 2011.05.25. 14:35

Sziasztok!

Megjelent a Novissima Kiadó új EU szakvizsga könyve. Nekem ugyan már sajnos későn van, de másoknak még jól jöhet.

http://www.szakvizsga.hu/…gi_jog.shtml

Dorka0629 # 2011.05.26. 07:13

Sziasztok!

Pandaa, köszi! Hasznos nagyon amit megírtál!

Egyik ismerősöm eladná 2010-es alkotmányjog novissimás (dr. Csink Lóránd-féle) alkotmányjog szakvizsga felkészítő könyvét. Nincs kihúzgálva, 1800+postaköltség! 2500 az eredeti ára. Ha valakinek szüksége van rá, írjon privit, nálam van a könyv, bármikor tudom küldeni.

Mindenkinek kitartást!
Üdv:
Dorka

Pandaaa # 2011.05.27. 22:22

Írásbelihez lenne a kérdésem, hogy mennyire részletesek a jogesetek, illetve, hogy ezekhez mennyire lehet "hozzákölteni" pl. egy ítéletben, illetve mennyire veszik jó néven, ha élek a diszpozitív szabályokkal, tehát pl. ahol felmondást írok felmentem a munkavégzés alól a felmondási idő teljes tartamára? Ha igen, kell-e erre utalni, hogy nehogy azt higyjék, hogy ne kössenek bele? Köszi előre is.

Pandaaa # 2011.05.27. 22:41

Közérdekű közlemény: megjelent a mai Közlönyben a Ktv. és Ktjv. módosítása - június 1-én lép hatályba, aki júniusban megy, szerintem olvassa el, vagy nyomtasson új jogszabályokat, mert a felmentésre vonatkozó szabályok nagyban megváltoznak, és szerintem ezeket jó eséllyel kérdezni is fogják a vizsgán.

Dr. Szabi # 2011.05.30. 13:17

Hurrá... Hihetetlenül bírom utálni, hogy megint mennyire rosszkor vagyunk rossz helyen. Mostanra eljutottam odáig, hogy belátom: ezt az anyagmennyiséget képtelen vagyok megtanulni, és akkor az egészhez hozzájön az, hogy a Parlament meg a Kormány, az a Parlament és Kormány, amelyet mi, az istenadta nép választott meg úgy, hogy 2/3-os többsége legyen, megváltoztat mindent de mindent, ami a C részhez tartozik. És igaz ugyan, hogy világosan le van írva az összes tájékoztatóban, hogy a HATÁLYOS anyagot kell tudni, de a vizsgákon örökké belekérdeznek a jövőre hatályba lépő Alkotmányba (bocs: Alaptörvénybe), meg az összes többi sz...-ba, aminek még se híre, se hamva. Az én agyam nem káptalan. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ugyanarról a dologról nincs kapacitásom megjegyezni, hogy mi VOLT, mi VAN most, és még azt is, hogy mi LESZ a jövőben... Biztos nem fogom összekeverni. Na bocs, de ez így 8-9 nappal a vizsga előtt kijött belőlem.

Dr. Szabi # 2011.05.30. 13:44

Még egy kérdés: van itt rajtam kívül olyan szerencsétlen, aki a közigazgatásban dolgozik, és jogi szakvizsgázásra adta a fejét?

dr.beata.beres # 2011.05.30. 14:16

Szia Szabi!

Jó neked, h még van nyolc napod, én csütörtökön megyek...

az A és B részen már túl vagyok, ezt hagytam a végére, nem kell ecsetelnem miért...hát nem a szívem csücske.
Most így utólag az A és B részt is nagyon könnyűnek gondolom ehhez képest

na én pl soha nem dolgoztam közigazgatásban, nincs is sok közöm a Ket-hez, Ktv-hez meg egyéb finomságokhoz...

és csak abban tudok reménykedni ( a másik két vizsgámon így volt) , hogy megkérdezik milyen területen dolgozom, és nem nagyon kérdeznek pl köziget, ktv-t,vagy legalábbis csak nagyon alap dolgokat.
ezért imádkozom..

üdv: Beáta

Pandaaa # 2011.05.30. 15:44

Szia Szabi,

Szerintem ezt nem kell túlizgulni annyira. Ktv., Ktjv. módosításból igazából a megszüntetés, ami izgi, még nem rágtam át magam rajta, de szerintem akár itt a Jogi Fórumon is találhatsz összefoglalót, hogy mi változik (bizalomvesztés, átszervezés mint új kategóriák). Új Alkotmány: itt egy remek összefoglaló: http://www.hirado.hu/…orvenye.aspx még képek is vannak hozzá :D. Szerintem a főcímeket érdemes elolvasni, aztán, ami megmarad belőle, megmarad (esetleg írd oda a hatályos alkotmányodba, hogy ez a mese is hamarosan megváltozik). Szerintem a változásokat, leendő változásokat csak főcímszerűen kérik. Legalábbis remélem, de nyilván azért a vizsgáztatók se fújják fejből az új szabályokat, meg ugye, ha nagyon nyomatnák a témát, szerintem lehet arra hivatkozni, hogy még nem hatályos, ezért csak főbb vonalaiban vagy tisztában vele. Személyes véleményem szerint, azért egy új alkotmánnyal ilyen szinten azért illene is képben lenni (na nem mintha per pillanat én ezt elmondhatnám magamról) szakvizsgára, viszont most ugye, hogy az ÁSZ-ra vonatkozó szabályokat is módosítják pl., na az nem az a kategória, ami érdekelne, de szerintem azt nem is kérdezik.

Tig. Évi # 2011.05.30. 17:47

Sziasztok!

Szabi! Én abszolút megértelek. Én is a közigazgatásban dolgozom. Tavaly voltam közig szakvizsgázni, akkor kellett volna ezt is megcsinálnom (egy tanulással két vizsgán túllehettem volna), vagy még előtte... :-)

Bár Nekem még 3 hetem van vissza (20 és 22-én megyek), de már most be vagyok parázva.
Kb. 2 hónapja álltam neki meló után délutánonként meg hétvégente.
A héten "ki kell végeznem" az Eu-t, az utolsó 2 hétben itthon leszek szabin és "ismételhetek" 0-24-ben. Már előre félek Tőle. Nem tudom, hogy fogom bírni. Meg az ismétlés a legrosszabb, mert akkor jön rá az ember, hogy mennyire nem emlékszik semmire.

Szóval Szabi szerintem én majd 1 hét múlva leszek ilyen állapotban, mint Te.

Kitartás!!!

Dr. Szabi # 2011.05.30. 19:08

Az a szar ebben az egészben, hogy mindent a saját szemszögükből kérdeznek, a saját szakterületükről, úgy, ahogy azzal ők a gyakorlatban találkoznak. Pl. egy munkajogász, akár ügyvéd, akár bíró, simán tud olyat kérdezni, amit én soha az életben nem fogok tudni, hiszen adott esetben olyan csűrés-csavarás van benne, ami kizárólag a gyakorlatban jön elő. Olyan ez, mint az érettségi nagyban: elvárják, hogy minden tárgyból szakember legyél, nem baj az, hogy a napi munkád során ez közel sem így van. Hiába is ragozom na: úgy megy ez a vizsga, mint a legtöbb dolog az életben: ha van hozzá megfelelő "kalapnyi" szerencséd, akkor megy, ha meg olyan elátkozott peches vagy, akkor az összes részből kérdezhetnek olyat, amiről gőzöd sincs. (Nagy valószínűséggel persze valahol a kettő között fog talajt mindenki...)
Jól elfilozofálgatok itt, ahelyett, hogy próbálnám magam kettes szintre felhozni EU-ból. :) Holnaptól ismételek amúgy, remélem, elég lesz rá az idő.
Eszembe jutott még egy vicces: akik együtt vizsgáznak, vajon próbálják majd kitalálni, hogy a sok ismeretlen arc közül melyik tartozik a fórum beceneveihez? :)))

Pandaaa # 2011.05.30. 20:19

Te már ismételsz??? Én kb. most vagyok túl a felén...kicsivel. Na, húzok tanulni. :(

Pandaaa # 2011.05.31. 16:05

Eg friss és érdekes AB határozat (munkán esetleg piros pontért kérdezhetik): Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet valósított meg azáltal, hogy nem teremtette meg a cselekvőképtelen nagykorú személyek munka- vagy egyéb jogviszonyon alapuló foglalkoztatásának törvényi feltételeit és garanciáit. Az Alkotmánybíróság ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási feladatának 2011. december 31-ig tegyen eleget. Az indokolása szerint az Országgyűlés jogalkotói feladatának többféleképpen is eleget tehet. Meghatározhatja részletes szabályokkal a cselekvőképtelen személyek munkaviszony létesítésének (és egyéb munkavégzésének) feltételeit, a szerződés kötelező tartalmi elemeit, a munkavállalókat védő garanciákat, de a bíróságoknak is biztosíthat döntési lehetőséget a gondnokság alá helyezés során a tekintetben, hogy esetről-esetre meghatározhassák: az adott személy létesíthet-e munkaviszonyt, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt és milyen feltételekkel.

fdori # 2011.05.31. 19:12

Kedves Szabi!

Én is közigben dolgozó vagyok:), 20, 23-án megyek majd. Azt gondoltam, ez a C rész lesz a legkönnyebb; tévedtem. A Ket-et minden nap forgatom, de más az amikor ott van mellettem, és megnézem mit is ír pontosan, mint amikor fejből kell mondanom a végrehajtást megszüntető okokat.

Közérdekű: Az OÉT jövőre megszűnik, Nemzeti Gazdasági és Társadlami Tanács lesz helyette, de a minimálbért a kormány, rendeletben, egyeztetés nélkül fogja megállapítani.

Tud valaki segíteni munkajog (TB), 67, 77-es tételben, valamint EU-ból 34, 38, 51.??

Dóri

fdori # 2011.05.31. 19:20

Szabi, Tig.Évi! Ti melyik részből írtok? Én közig-alkotmány.

fdori # 2011.05.31. 19:45

http://www.mediatanacs.hu/…gyb_2010.pdf

A nemzeti hírközlési és média hatóság 2010-es beszámolója, 500 oldal, de az elején, ill. a 246.oldaltól, valamint a 334. oldaltól van néhány oldal ami hasznos, összefoglalja a változásokat!!!

Tig. Évi # 2011.06.01. 08:15

Kedves fdori!

Én munkajogból írok. Igaz, hogy én is inkább a Ket-tel foglalkozom nap mint nap, de ahogy itt a fórumokon olvastam a közig együtt van az alkotmánnyal az írásbelin és általában alkotmányjogi kérdéseket szoktak adni, esetleg egy kis önkormányzatot. Na akkor már inkább a munkajog! :-) Azt átláthatóbbnak gondolom. Persze lehet, h tévedek!

A Ket-tel egyébként én is úgy vagyok, ahogy Te írtad. Azt gondolom, hogy tudom, aztán amikor fejből kell visszamondani a dolgokat, akkor az nem mindig sikerül maradéktalanul. De azért az alkotmányt nehezebbnek gondolom, pláne,hogy mennyiségben is sokkal több.
Én is megvettem a Chrono két szakvizsgafelkészítő könyvét, végig is rágtam magam rajtuk. Jók a könyvek, érthetőek és tényleg tétel szerint halad, de nagyon sok. Van olyan tétel, ami 16 oldal a könyvben!!! Irreális. Persze ebből nem kell minden szó szerint, de mire átrágod magad rajta...