szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


ókidli1975 # 2011.05.18. 17:33

Köszönöm az ötletet Mamhaaa. Megnézem azt a könyvet, ami a közig szakvizsgára van. Kíváncsi vagyok rá.
Szurkolok Neked holnapra. Sok sikert.
Üdv Ildikó

mamhaaa # 2011.05.19. 01:22

ha valami nincs meg euból, akkor szólj

TRami (törölt felhasználó) # 2011.05.19. 08:20

Köszönöm a segítséget, és a közig szakvizsgás tippet is. Annak idején levizsgáztam belőle, és annyira "szerettem", hogy inkább meg sem néztem azt a könyvet :).

TRami (törölt felhasználó) # 2011.05.19. 08:34

Khm... most viszont nem is tudom megnézni. Valaki át tudná küldeni e-mailben a közig szakvizsga (2011) könyvet, amiben az EU-ról szó van? Megáll a letöltése és lefagyasztja a gépet is. Privát üzenet után küldök e-mail címet.
Nagyon köszönöm!
(Remélem jövő hét péntek után eltűnök végre erről a fórumról :))

TRami (törölt felhasználó) # 2011.05.19. 11:47

Köszönöm, már nem aktuális

mamhaaa # 2011.05.19. 16:51

LB-n voltam!!!Nagyon rendes a bizottság, mindenkinek sikerült! Igazán kedves volt az elnöknő!!!
Kérdéseim:

Munkajog:

  • Közszféra munkajoga
  • kinevezés tartalmi elemei
  • indoklás nélküli felmentés
  • érvénytelenség a munkajogban
  • rendes felmondás
  • rehabilitációs járadék
  • saját jogú nyugellátások
  • korengedményes nyugdíj

Eu:

  • Európai Parlament jogkörei
  • Eu Parlamenti választások
  • áruforgalom szabadságáról mindent
  • kölcsönös elismerés elve
  • Eu Parlamenti választás és a magyar parlamenti választások különbségei

Alkotmány-közig:

  • önkormányzat szervei
  • Ab azon jogköre mikor hivatalból jár el
  • szakértő és szakhatósági állásfoglalás különbségei
  • önkormányzat bizottságai
ókidli1975 # 2011.05.19. 21:49

Gratulálok Mamhaaa!!! Nagyon ügyes vagy. Van még hátra vizsgád? Nekem ez lesz majd az utolsó, de elég nehézkesen haladok vele. Hátráltató tényező van rendesen :)
Akkor elég volt a vizsgához a közig vizsgás Eu anyag? Mit tanultál még hozzá a jogeseteken kívül?
Előre is köszi a választ.
Még egyszer gratula:)

mamhaaa # 2011.05.21. 12:10

Nekem ez volt az első vizsgám... és munkából írtam.
Euból a közig szakvizsgás könyv, a kb. 70 oldalas kidolgozás, és a jogesetek... és én ami nem volt meg, azt kidolgoztam... neten kikerestem.. Eu szerintem könnyű volt.. és nem konkrétan jogesetet kérdeztek, hanem, hogy az alapján érted-e az összefüggéseket...hiszen azon magyarázták meg az egyes alapszabadságok tartalmát... és az alapvető elveket

ókidli1975 # 2011.05.21. 22:00

Köszönöm szépen az infókat Mamhaaa.
Azt szeretném még kérdezni Tőled vagy akár másoktól is, hogy az alkotmány-köziget miből tanultátok. Van értelme megvenni az új könyveket? Nekem megvan a régi novissimás alk-közig együttes könyvem, azzal próbálkozom és a törvényekkel. Gondoltam végső esetben előveszem a régi egyetemi alkotmány könyvemet, csak az 2002-es, de ha végig gondolom nem változott annyira az Alk., persze itt nem gondolva az új alkotmányra.
Az AB határozatok mennyire kellenek?
Nincs meg véletlenül valakinek ez a rengeteg AB határozat rövidítve? Olyan soknak tűnik...

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv Ildikó

mamhaaa # 2011.05.22. 13:18

Szerintem meg kell venni a 2 könyvet. Ab csak az értelmezés miatt kell, az pedig szépen pár mondatban mindegyik lényegét kiemeli!

mamhaaa # 2011.05.22. 13:19

Ketből a kommentár a legjobb.. és én munkajogból a törvényt és a kommentárt tanultam. Az tökéletes, minden benne van! Ha nincs meg, akkor elküldöm szívesen!

mamhaaa # 2011.05.22. 20:05
dr.beata.beres # 2011.05.23. 11:59

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem lenne:

Két hete kérdeztem meg telefonon a vizsgaidőpontomat, azt mondták,hogy jún 2 csütörtök, és hogy kiküldték a levelet.

Na ehhez képest a levelet még mindig nem kaptam meg, (mondjuk még van 10 nap a vizsgáig), az előző két vizsgámnál mindig megérkezett 2 héttel előtte.

Szerintetek rájuk csörögjek még egyszer, vagy ne izguljak feleslegesen?

Bár olyan nehéz őket elérni, írtam a megadott e-mail címre is reggel, de még semmi válasz

Más: olyanokat kérdeznék akik "otthon vannak" jobban a Kjt, ill Ktv-ben , hogy volt-e valami változás mostanában, amire esetleg nagyon rákérdezhetnek, illetve hogy van -e még versenyvizsga?

illetve szerintetek az új alkotmánnyal kapcsolatban kérdezhetnek-e?

Üdv:
Beáta

Pandaaa # 2011.05.23. 16:16

@dr.beata.beres
Szia, Nekem az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy még sose küldtek el senkit vizsgáról, aki odament. Tehát ha megmondták, hogy mikor lesz, akkor ne parázz szerintem, odamész, és megmondod, hogy márpedig Te ma vizsgázol. :) Ha izgulsz, küldj egy e-mailt, hogy még nem kaptad meg, de ne töltsd az időd telefonálgatással, inkább tanulj szerintem (vagy pihenj). Nekem amúgy nem a megjelölt kézbesítési címre küldték (a munkahelyemre kértem, a lakásomra kaptam- de most épp a szüleimnél tanulok, épp mielőtt eljöttem kaptam meg- ha 1 nappal később jön, meg se kapom, mert nincs most ott senki).

Kjt., Ktv.-ben nem vagyok járatos, de azt tudom, hogy most ez az indokolás nélküli felmentés a forró téma. Volt két AB határozat a tárgyban (a kormánytisztviselőknél februárban a köztisztvsielőknél márciusban vagy áprilisban). Most van az országgyűlés előtt a módosító ennek kapcsán: http://www.mkogy.hu/…om.irom_adat?… szerintem ezt érdemes megnézni és képben lenni, lehet, hogy mikor vizsgázol, már el is lesz fogadva. Új alkotmány: ha visszaolvasol, látod, hogy kérdeztek belőle - persze ugye még nem hatályos, de nagy vonalakban ezek szerint érdemes tisztában lenni vele, hogy mi változik. Ennek kapcsán is van egy módosító az Ogy. előtt: http://www.mkogy.hu/…om.irom_adat?… ez is igencsak kurrens téma szerintem, valamint az ABtv módosításának tervezete: http://www.mkogy.hu/…om.irom_adat?… . Remélem, segítettem. Sok sikert a vizsgáhz, én 6án és -án megyek.

Pandaaa # 2011.05.23. 16:17

jav. 6-án és 8-án.

Dr. Szabi # 2011.05.23. 17:09

Halihó mindenkinek!

Június 6-8-án megyek, csak a miheztartás végett. :) Amiért pedig írok, az az, amit az MT-ben találtam tanulás közben. Nem egy igazán súlyponti kérdés ugyan, de a magyar jogszabályalkotás állapotát jól mutatja, és (nem) mellesleg mindhárom inkriminált szakasz a tananyag része! Hasonlítsátok csak össze az alábbi rendelkezéseket, amelyek ugye néhány §-sal egymás után találhatók az MT-ben:

55. §
(2) Az üzemi megbízott megbízatása az (1) bekezdés a)–c) és f)–h) pontjában meghatározott esetben megszűnik. Az üzemi megbízott megbízatása ezen túlmenően akkor is megszűnik, ha a munkavállalók létszáma 15 fő alá csökken, vagy ha az üzemi megbízott három hónapot meghaladóan feladatát akadályoztatása miatt nem tudja ellátni.

(3) Az üzemi tanács, illetve az üzemi megbízott visszahívása tekintetében szavazást kell tartani, ha azt a választásra jogosult munkavállalók legalább harminc százaléka — írásban — indítványozza. A visszahíváshoz a leadott érvényes szavazatok több mint kétharmada szükséges. A szavazás érvényes, ha ezen a választásra jogosult munkavállalók több mint fele részt vett.

(4) Visszahívásra irányuló indítvány egy éven belül ismételten nem tehető.

ÉÉÉÉÉÉs!:

57. § (2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően az üzemi megbízott megbízatása akkor is megszűnik, ha a munkavállalók létszáma legalább hat hónapon át tizenöt fő alá csökken.

(3) Ha az üzemi tanács tagja hat hónapot meg nem haladó időtartamra válik jogosulttá munkáltatói jogkör gyakorlására, ez időtartam alatt az üzemi tanács tagságával kapcsolatos jogai szünetelnek.

(4) Ha az üzemi megbízott munkáltatói jogok gyakorlására válik jogosulttá, megbízatása megszűnik és helyette új üzemi megbízottat kell választani.

58. § (1) Az üzemi tanács tagjának visszahívása tekintetében szavazást kell tartani, ha ezt a választásra jogosult munkavállalók legalább harminc százaléka indítványozza. Az üzemi tanács tagjának visszahívásához a leadott érvényes szavazatok több mint fele szükséges. A szavazás érvényes, ha ezen a választásra jogosult munkavállalók több mint fele részt vett.

(2) Visszahívásra irányuló indítvány hat hónapon belül ismételten nem tehető.

Namostakkor??? :)

Az EU tanulására adott 2 tippet (közig. szakvizsga anyaga, valamint a megjelenő Novissimás könyv) pedig hálásan köszönöm! Egyébként a Dialóg-Campus-os alk-köziget megvettem, átrágtam magam rajta, és jó! Csak ajánlani tudom. Az alkotmányjog rész kb 400 oldal, a köziget tv-ből tanultam.

Szabi

Dr. Szabi # 2011.05.23. 17:15

Pandaaa!

Miből írsz? Mindig az jár a fejemben, hogy kéne valahogy segíteni egymásnak, vagy legalább nagyvonalakban megbeszélni, hogy jó-e a gondolatmenet az írásbelin, már ha nem ültetnek nagyon szét mindenkit...

Szabi

Pandaaa # 2011.05.23. 17:42

Dr. Szabi,

munkajogból írok. A jogiszakin lévő esetekből készülök, remélem, olyat kapok, ami ott szerepel. Állítólag nem túl szigorú a teremfelügyelet a vizsgán.

mamhaaa # 2011.05.24. 05:47

Nem nehéz az írásbeli... csak azt nézik benne, hogy a legfontosabb kérdésekben érted- e a szabályozást.
pl. próbaidő kérdése, rendes felmondás, nyugdíj előtt elbocsátás, leltárfelelősség...

mamhaaa # 2011.05.24. 05:49

Mindenki oda ül ahova csak akar... jogszabályt lehet használni... szóval nem nehéz.. kitartás

Dr. Szabi # 2011.05.24. 07:10

Megmondom őszintén: én a "jogesetekből", amiket eddig az írásbelin adtak, nem készülök külön. Nincs arra már idő... Úgyhogy marad a fejem, meg a jogszabály, meg esetleg egy kis összebeszélés. :)

Textilhal # 2011.05.24. 08:50

Szabi, én "A" részből írtam ugyan, de azért jelzem, hogy nálunk a felügyelői szigor és odafigyelés meglehetősen laza volt...egyetlen megjegyzése volt a kishölgynek (ketten voltak eleinte, majd egyikük eltűnt), hogy "Ugye nem telefon-csipogást hallok?", mire (merthogy éppen alatta ültem, mármint nem a kishölgy, hanem a fényforrás alatt...) jeleztem, hogy NEEEEEM, hanem a neon pislákol és az ad ki ilyen hangot. Ez így is volt egyébként, bár megjegyzem, ha valaki akart volna "telefonos segítséget igénybe venni", nagyobb megerőltetés nélkül meg is tehette volna. (Lehet páran csinálták is, nem tudom.)

A terem elrendezését tekintve: egy hosszúkás szoba, amelynek két hosszabb fala mellett egybetolva sok-sok asztal, ergo "U" alakban ülünk, csak az U-nak az alsó, két hosszút összekötő szára hiányzik. Oda ülsz, ahová akarsz, bár nálunk mindenki a terem végébe torlódott és azzal kezdtük, hogy "na, akkor legyenek szívesek kicsit előrébb is helyet foglalni...". Senki nem akart mozdulni először, de kivárták.:-) Én csak azért fogtam a cuccom és ültem legelőre, mert ez a kínlódás is az időből ment és láttam, hogy komolyan gondolják a dolgot, a többség pedig ragaszkodik a helyéhez. Ha neked nagyon fontos, hogy hol ülsz (egyébként a két asztalsor mindkét oldalára lehet ülni és bárhogyan is ülsz, a felügyelők értelemszerűen oldalt vannak neked, ülnek a terem elején és nem járkálnak), akkor szerintem érdemes odamenni már fél 1-re, vagy még korábban, én 3/4-re értem oda és már jócskán meg volt töltve (persze csak a terem vége).

Ami még fontos: elméletileg csak nyomtatott jogszabályt lehet bevinni. De ott aztán volt minden...BH-k, iratminták, jogeset-gyűjtemények, jegyzetek kézzel írva...tényleg minden. Én nem nézték át, nem is figyelték, ki miket nyitogat közben.

Nos, ezek voltak az én tapasztalataim, nyilván ez nincs kőbe vésve, és előfordulhat más módszer is, de azért gondoltam megosztom, mert nem felejtettem még el a saját parámat az írásbeli előtt...:-)

Textilhal # 2011.05.24. 09:00

Bocs, nem fél 1, hanem fél 9...a szóbeli volt délután.:-)

drandi # 2011.05.24. 09:57

Az írásbeli témájához szólnék hozzá.
Csatlakoznék Textilhal tapasztalataihoz, annyival kiegészíteném, hogy az egy tárgyból írók egy csoportba ültek és szorosan egymás mellett, tehát van lehetőség összebeszélésre, de módjával, mert azért szólnak. Tényleg csak a telefont hangsúlyozták, de a velem szemben ülőnek mégis arra érkezett a megoldás az irodából + megkapta a mellette ülőtől is kidolgozva, mert hogy jogiszaki-n fent lévő feladatok voltak szinte mindenkinek. De amúgy meg lehet oldani jogszabályból, de hasznos kommentárral nyomtatni a BH-k miatt. Én munkajogból írtam, ítéletet kellett írni és a BH-k segítették a megoldást. Volt, aki szó szerint bőrönddel érkezett és mindent hozott a jogszabálytól kezdve a könyvekig.
Tudom, hogy utólag mindeki nagyon okos, de az írásbeli, legalábbis munkajogból tényleg nem vészes.
Kalappal...

Pandaaa # 2011.05.24. 12:14

Dr. Szabi, én is csak a jogszabályhelyeket írom ki magamnak, meg végiggondolom, hogy mi a releváns a jogesetekből (mármint mely tényállási elemek), kidolgozni nyilván nincs időm nekem sem. Szerintem hasznos így látni az összefüggéseket.

Kérdésem lenne azokhoz, akik már voltak: az írásbeli jogesethez kapcsolódóan mennyire jellemző, hogy kérdeznek a vizsgán? Tehát ha pl. vezető tisztségviselős a jogeset, akkor mennyi az eslye, hogy még abba belekérdeznek a jogeset által nem érintett kérdésekbe? Köszi előre is.