szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


drgabi # 2011.03.28. 19:53

Sziasztok! tudna valaki segíteni az eu-s rész 39;40-es tételeinél

kondidori # 2011.03.28. 20:21

drgabi!

A jogiszaki-n eddig is volt fenn hozzá anyag, de most még dobtam fel egy-két dolgot.

Kriszi83 # 2011.03.29. 06:53

Sziasztok!

Megosztanám veletek a tegnapi munkajog kérdésemet, és megerősítést is kérnék.

102. Nagy Ilona mv.-t arra utasítja a mt-ja (Vas Kft.) hogy 2006. jún. 19-től osztott munkaidőben dolgozzon. A nő hoz egy máj. 20-i dátumú terheshgondozói igazolást, hogy állapotos, ezért nem járul hozzá az ilyen munkaidőben való foglalkoztatáshoz. A mt-ó s munka megtagadásánek minőúsíti és rendkívüli felmondással megválik tőle. A nő kéri a bíróságtól a munkaviszonyba való visszahelyezést. Feladat írj első fokú ítéletet.

íén azt írtam, hogy vissza kell helyezni amunkakörébe, mivel ezt kérte, és osztott munkaidőbe a nő terhessége má-tól a gyerrek 1 éves koráig csak hozzájárulása esetén foglalkoztatható, ilyen indokkal nem áll meg arendkívűli, szóval jogellenes.
Amit nem tudok, megítélnem neki elmaradt munkabért a 100. § (7) alapján de nem tudom, ezt jól tettem-e , mert nem volt végülis benne a jogesetben. Hm

Azért vagyok bizonytalan, mert ez a kérdés kering ugyan a neten, de a válasz hozzá szerintem rossz (rendes felmondásnál a felmondási tilalmakra hivatkozik.)

Egxyébként A4-es világos sáérga lapon vannak a kérdésdek, kicsit át is látsznaka, főleg az, h mennyxire hosszú, én rövidebbet választottam

OIT fsz 1/b-ről valaki tud valamit?
Előre is köszi, jó készülést mindenkinek, áldom a LUSERS mANUAL készítőjét!

Kriszti

etyidr # 2011.03.29. 14:54

a tb 68-as tételben mi akar lenni a részleges tartás mellett?
És a 77-es tétel? mondjam ha kérdezik a 67-eshez vonazkozókat?
Kriszti szerintem is jár az elmaradt munkabér, és megemlíteném a joggal való visszaélést.
Mert munkára rendelkezésre állt a nő, de a munkáltató nem adott állapotára tekintettel neki való munkát. A nő a visszautasítással csak a jogával élt. A munkáltató pedig visszaélt és a hátrányos megkülönböztetés is említeném/ez azért nem a részeg mv esete/és az esélyegyenlőség megsértését is.

kondidori # 2011.03.29. 15:21

A törvény szerint szerintem jár neki a munkabér, de ha nem kérte a keresetbe a vagyoni rendezést, akkor azt csak úgy magától nem itéli meg a bíróság.

drgabi # 2011.03.29. 18:56

kondidori!
Köszi!

Dóri31 # 2011.03.30. 09:25

Helló Mindenkinek!

Múlt hét szerdán, 23-án túlestem a vizsgán, ez volt az utolsó, a jegyek 4, 5, 5. El se hiszem még hogy vége ennek az egésznek, még most is örömködök.

Nagy segítség ez a fórum és a jogiszaki is, köszi mindenkinek aki oszt meg infót és anyagot!
Kondidori és Mamhaaa köszi a válaszaitokat a kérdéseimre!

Az alábbi kérdéseket kaptam:

  • ki lehet munkáltató, munkavállaló (életkorra vonatkozó szabályok), mszerz kötelező elemei, miről nem mondhat le (mbér, személyiségi jogok védelme), táppénz, árvaellátás,
  • adatvédelem (személyes adat, különleges adat), átláthatatlan polgár-átlátható állam és célhoz kötöttség elve, nemzetközi jog-belső jog viszonya,
  • Törvényszék (alapítás, hatáskör módosítások), mondott egy ügyszámot mit tudok meg belőle (C Bíróság, T Törvényszék, F Közszolgi Tszék, az évszám a lajstromozás időpontja), a tőke szabadsága. Mástól kérdezték a bűnügyi együttműködést (részletesen), EU 27 tagállama csatlakozási sorrendben.

Ket-et és Önki törvényt tőlem nem is kérdeztek. OIT-ban voltam, 3 hölgy volt a bizottság, ha tudtam leszálltak a témáról és jött a köv kérdés de ha nem tudtam, újra kérdeztek másképp szóval rendesek voltak. A lényeget akarták tudni. Megkérdezték ki mivel foglalkozik és abba az irányba mentek el. Más bizottságban keményebbek voltak, ott volt Ket kérdés, abból felsorolások is. Kell kemény tanulás és tudás de sok függ a vizsgáztatóktól...

Mindenkinek nagy kalappal és kitartás!!
Sikerülni fog!! :-)

Kriszi83 # 2011.04.01. 07:32

Sziasztok!
Mivel sokat segített nekem ez a fórum, és siekresen túl vagyok az első vizsgán, a legkevesebb, hogy megosztom veletek a tapasztalatom.
Írásbeli: mj. Nagy Ilona, ezt már leírtam fentebb, mivel ítéletet kellett írnom, teljesen ebből indultunk ki (a feladatok megoldását, ott kapták kézhez a vizsgázatók, nagyon képben lehettek (Sicc!) a terhességgel kapcsolatban egy csomó kérdés. Be kell e jelenteni a mv.-nak ho terhess, a helyes válasz (én nem ezt mondtam) igen, ok, rendeletetésszerű joggyakorlás, együttműködési kötelettség. felmondási tilalmak egészségüggyel kapcs. ekkor mikor kezdődik a felmondái idő. Kjt. Ktv. tb-ből SEMMI.
Alkog. KE feladat az önkormányzatokkal kepcs, minden Ogy, Ab hogy jön képbe, társulások az önkormányzatoknál, ki miért, milyet. ÁSz (!!!) mindent, hány év, ki váalszt, mit csinál, pártokkal, önkorikkal összefüggésben is (összeségben ez ment a legrosszabul, de 4-est paptam) Ja, KEt, adatok zárt kezelése
Öösszességében itt sztem gázok voltak a kérdések.
Eu ez volta legjobb és nagyon aranyo néni volt bent. Európai Bíróságről minden, irányelv, rendelet (röhejes) Mi jut eszembe a Cartesio ügyről.
Összesében ,4,4, 5.
Izgulni felesleges nem esznek meg, HA úgy is érzed (komoylan azt hittem alkjogból, hogy meghúznak) hogy nem produkáltál túl jól, akkor is meglesz! Hajrá mindenkinek.
)cuccokat tudok küldeni, ha kell)
Kriszti

etyidr # 2011.04.02. 10:05

Sziasztok!
Grata Kriszti.
Segítségül felhívnám a figyelmet a 2010. évi CXXX tv-re, nincs benne a tételsorban!!!
közjogi szervezetalakító eszközt hoz létre.

Mennyivel hamarabb érdemes megjelenni, írásbeli, ill. szóbeli előtt?? fél óra, óra, van regisztráció??

smiling_sun # 2011.04.05. 06:39

Szia etyidr!

Írásbelire tőled függ, szerintem elég egy fél órával előbb odaérni, de ha igazán jó helyet akarsz, akkor mondjuk 3/4 órával. Alakulnak a csoportok, ahogy egyre több ember érkezik, később is tudsz helyet módosítani.

Szóbeli előtt meg olyan 15-20perccel előbb bőven elég, ha odaérsz.

Kriszti83, gratulálok! Viszont a "Izgulni felesleges nem esznek meg, HA úgy is érzed (komoylan azt hittem alkjogból, hogy meghúznak) hogy nem produkáltál túl jól, akkor is meglesz!" Sajnos nem tudok egyetérteni, én mást tapasztaltam: még ha úgy is érzed, h. megvan, kirúghatnak...Én az LÜn voltam, nem sikerült, és még meg is alázott az elnök, pedig a kérdések több, mint felére jól válaszoltam, a maradékot meg kihúzták belőlem...izgulni viszont tényleg nem kell, mert sajnos nagyrészt NEM RAJTATOK múlik (én 3 hetet maximálisan végigtanultam), túl sok a tőlünk független faktor (bizottság, kérdések, lelkiállapot, stb.)
Sok sikert mindenkinek, én ismét nekifutok májusban, remélem, több sikerrel.

replika # 2011.04.06. 09:49

sziasztok

én is leírom a szóbeli kérdéseimet:

Alk.közig: orsz. népszav - hogyan kezdeném el, jogorvoslatok; alpogármester vál., megszűnés; igazolási kérelem
Munka, tb.: felmondási védelem, korlátozás, felmondás fő szabályai; rehabilitációs járadék - milyen szervhez fordulnék, milyen szervek vesznek részt
Eu: szubszidiaritás fogalma, milyen lehetőségek vannak ennek biztosítására, itt a nemzeti parlamentek új hatásköréről külön - erre még nincs itthon a konkrét eljárás kidolgozva, h. az Ogy. miként érvényesítheti ezt a jogát (ezt a cenzor mondta); a közvetett hatály fogalma; és egy jogeset, de inkább az érdekelte, hogyan kutatnám fel az EiB vonatkozó gyakorlatát, ha vmire szükségem lenne

nekem ez votl az 1., és télleg nem olyan a hangulata, mint az egyeteminek:)

további jó felkészülést, vizsgát mindenkinek!

Zeezee # 2011.04.06. 16:23

Hali!

Az új 2010-es Jat-al kapcsolatban... érdemes kommentárral kinyomtatni, mert az elején magyarázzák az új jogalkotási koncepciót. Egyebekben az új törvényben nincsenek benne a jogforrások nevesítve, sem a jogforrási hierarchia. Ez mind az Alkotmányban van. Tőlem szóbelin ezt kérdezték is és a nőci elsőként a hatáskörmegosztást, azaz a 2/A. §-t kérdezte, utána a 7. §. A hierarchiára pedig az egyes szerveknél utalnak, plö: az x ilyen rendeletet alkothat, ami nem lehet ellentétes ezzel és ezzel.

Ahogy etyidr is írta, nincsenek már az állami irányítás egyéb jogi eszközei, helyettük van a közjogi szervezetszabályozó eszköz, ami lehet normatív határozat vagy normatív utasítás.

Újdonság a Nemzeti Jogszabálytár, az erre von. rendelkezések azonban csak 2012. jan. 1-től lépnek hatályba.

Az Alk. is baromi sűrűn változik, én vizsga előtt két nappal még lehúztam a hatályosat és találtam benne újdonságokat:)

drada # 2011.04.07. 04:28

Sziasztok!
Tegnap voltam a LB-n, ez volt az utolsó vizsgám, és sikerült. Én is leírom a kérdéseimet.
Munka: elévülés, megtámadhatóság, semmisség, érvénytelenség jogkövetkezményei, jogellenes mv megszüntetés, erről mindent, nagyon részletesen, bíróság mi alapján dönti el a 2-12 havi közötti döntést, stb. Szóval tényleg mindent.

Alk.: jogszabályok melyek? ezek közötti hierarchia, mi az az új, amely a kormányrendelettel egy szinten van? AB hatásköre, ezek közül az utólagos részletesen, ezzel kapcsolatban, milyen értelemben nyirbálták meg az AB hatáskörét? Ketből a hatáskör, hatáskörelvonás, eljárási kötelezettség teljese részletességgel, ugyanez ha önkormányzatról van szó, mikor jön szóba a bíróság, melyik, milyen eljárás, ez milyen jsz-ban stb.

EU: Európai Tanács kik, mi a feladata, döntéshozatali eljárások, miért vannak különböző eljárások, kinek van a legnagyobb szerepe?
Van egy argentín-olasz áp. spanyolo-ban munkát akar vállalni, mi jut eszembe róla? Ez volt a Micheletti ügy.
Rendesek voltak, de azért tudni kellett!

Mindenkinek sok sikert a további vizsgázáshoz!

miaszösz # 2011.04.07. 17:28

Ahhoz képest, hogy utolsó vizsga volt, jól megkérdeztek...

A C részből már szakvizsgázott kollégákat megkérdezném, hogy hány napot érdemes ráhagyni az Eu-s részre? Illetve jó az az 50 oldalas kidolgozás?

kondidori # 2011.04.07. 18:09

Melyik?

Én anno 4 napot tanultam, annyi maradt rá. Úgy mentem vizsgára, hogy a végén már fogalmam nem volt, hogy melyik jogesetben mi van. Hiába tanultam, egyszerűen nem tudtam a neveket megjegyezni. Kb. 20 volt amit be tudtam névről azonosítani.

drada # 2011.04.08. 05:41

Én 4 napnál többet tanultam rá, viszont gyerek mellett tanultam, szóval nem egész nap tudtam a tanulással foglalkozni, hanem mikor aludt a kisfiam. De talán az eu a legkönnyebb, legtanulhatóbb, de szerintem feltétlenül ismételd át, hogy rögzüljenek a dolgok. A konkrét jogesetekkel én is hasonlóan voltam, hogy azt sem tudtam melyik micsoda, de az ismétlés segített.
Azért figyelj oda, hogy hatályos legyen, én jegyzetekből is tanultam, meg az új Blutman könyvből olvastam hozzá, ha nem volt egyértelmű a dolog.

miaszösz # 2011.04.08. 08:13

A jogiszakiról szedtem le egy Eu kidolgozottat, meg sikerült vennem egy 2010-es könyvet is, bár azt hiszem kinyitni se lesz időm.

Én az Eu-s részre 5 napot szánok, ennyi van sajnos, de ami eddig a legszörnyűbb rész volt, és képtelen vagyok megjegyezni, az azok az alkotmányjogos tételek amiben a köztársasági elnökről, ombudsmanról stb. van szó, kinek mikor hogy ér véget a megbízatása, rémálom.

penperdu # 2011.04.08. 08:18

Sziasztok! A részen vagyok túl és c résszel szeretném folytatni, de nagyon kétségbe estem. Ez a rész is nagyon sok + az új eu-s tételsor teljesen megrémített.
Kérelek Titeket segítsetek, honnan tudok anyagokat gyűjteni. A webatu.com oldal nem működik, vagy csak én vagyok ügyetlen. Segítsetek, akinek van a c részhez bevált kidolgozott anyaga küldje nekem el. Nagyon számítok a segítségetekre!!!! Anett

kondidori # 2011.04.08. 09:33

A webatu átköltözött a jogiszaki.hu-ra

etyidr # 2011.04.08. 12:23

Sziasztok!
6-án Az OIT-ben voltam. Volt egy rendes, egy kekec, és egy segítőkész.
Összeségében jó volt a vizsga.
A munka: határozott idejűt munkavállaló felmondhat -e
emelt végkielégítés, végkielégítés,
átlagkereset visszatérítés,
mit lehet igénybe venni szülés előtt, és után?
mértéke
hátrányos diszkriminició, /ket, és alk/
KE önk feladatkörei, ezeket kibontva, területszervezési eljárás, önk feloszlatása, stb,
képviselő-testület
végrehajtás,hat biz, igazolvány
elsődleges, másodlagos jogforrások, irányelv részletesen, Van Duyn eset Marshall
közrendre még eset

És elég az esetet a DRJUCI féle kidolgozottból tanulni, úgy még nyomon is lehet követni az eseteket.
És jó jegyet kaptam, szóval -dícsérve az anyag kidolgozóját-alapos anyag és friss.
És más kezében is láttam,:))
Az alk szerintem beláthatatlan anyag könyv nélkül, Dialog-Campus pl. kell a jsz is , de a csoportosítást, és néhány elvont elméleti tételt máshogy nem is tudsz megtanulni.
kb. egy hét EU volt, de már olvasgattam előre is.nem volt szűz a téma.
Nem tudom, szűzen a 3 hét nekem nem lett volna elég.
Én 3 hónapja a hétvégéket rááldoztam, aztán 1.5 hét szabi, és így átvettem 2-szor is az anyagot. Így is paráztam, nagyon..

etyidr # 2011.04.08. 12:33

Nem esznek meg, csak legfeljebb visszavárnak. De egy rossz válaszért nem húznak meg szerintem.Magabiztosság és pókerarc.
A felsorolást nyilván tudja?
Én pislantottam és bólintottam egyet, így nem kelett felsorolni, csak kettőről beszélni a 22-ből.
Próbáld irányítani a beszélgetést, mint egy ügyféllel..
Remélem b, és a résznél sem. esznek meg....

gajuma # 2011.04.08. 14:09

Etyidr

Köszi az értékes infókat.
Melyik a DrJuci féle kidolgozott anyag?

gajuma # 2011.04.08. 14:10

Etyidr

Köszi az értékes infókat.
Melyik a DrJuci féle kidolgozott anyag?

Vicaversa27 # 2011.04.09. 10:49

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következővel kapcsolatban:
a jogszaki.hu-n szerepelnek a c- rész írásbeli feladatai, de elég kevéssé vannak kidolgozva.
Az írásbeli vizsgán ha C részből - pl. véleményt kell írni, annak mennyi terjedelműnek kell lenni?
És mennyire lehet támaszkodni a jogszakira feltöltött írásbeli kérdésekre?
Előre is köszönöm.

mamhaaa # 2011.04.10. 20:13