szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


drada # 2011.03.18. 15:15

eu tételsor 54. tételhez mi is kell pontosan?
Aki tud légyszi segítsen! Egyre bizonytalanabb vagyok, vagy nem?:-) ahogy olvasom az újabb beszámolókat, mindig megrémülök, hasonló probléma miatt, hogy tételsor szerint tanuljak-e?

drada # 2011.03.18. 15:17

eu tételsor 54.tétel mi is ez pontosan?
Légyszi segítsen aki tud! előre is köszönöm

Dr. Szabi # 2011.03.19. 08:05

Sziasztok!

Kb. 3 hete próbálok jelentkezni "onlány" a jogi szakvizsgára. Első jelentkezésem lenne, így aztán most kell nyilatkoznom a gyakorlati időmről, stb. A honlap azt írja, hogy a gyakorlati idő ellenőrzése után kapok egy megerősítő e-mail-t, és utána tudok előfoglalni időpontot. Most már 3 hete nem jeleznek vissza, hogy elfogadják-e végre a gyakszi időmet. Felhívtam őket, azt mondták, folyamatosan ellenőrzik a jelentkezéseket. De úgy mégis meddig várjak, hogy időpontot tudjak foglalni???

Van erről a jelentkezési formáról valakinek tapasztalata? Vagy inkább egyszerűen válasszam a jól bevált klasszik formát?

Köszi előre is!

Zsezse26 # 2011.03.19. 09:53

Magam részéről javaslom a "klasszik" formát...
Én besétáltam-személyesen leadtam amit kell-és minden ment a maga útján...
Abszurd, h az elektronikus út százszor lassabb...és már több helyen olvastam, h bizonytalan is...de szívesen olvasnék végre elégedett e-úton jelentkezőkről is:)

kondidori # 2011.03.19. 10:29

Szia Drada!

itt megtalálod:
http://jogiszaki.hu/index.php?…

EU_ jog kidolgozott nevű file-ban a 64-65. tétel.

Dr. Szabi # 2011.03.19. 10:36

Köszönöm!

Hát igen... a besétálós módszer nálam nem működik, merthogy Kaposvárról kéne besétálnom. :)
No akkor az lesz, hogy még egyszer felhívom őket, oszt' rákérdezek, hogy mimerrehogyan.
Tényleg abszurd 2011-ben, hogy egy általam egy rubrikába beírt időintervallumot heteken keresztül kell ellenőrizgetni...

Szabi

fdori # 2011.03.19. 18:58

Kedves Szabi!

Én is kb. 3hete próbálkozom az online módszerrel, de én telefonon sem értem el őket. E-mailt írtam nekik 2hete, semmi válasz.
Szerencsére én be tudok sétálni:):), jövő héten hétfőn vagy kedden bemegyek és akkor szeméyesen megkérdezem, h mire kell még ennyit várni.
Az infókról majd beszámolok.

Ha gondolod, küldd el az adataid nekem, és rákérdezek a tedre is!!

Dóri

smiling_sun # 2011.03.21. 09:55

Az alábbiakra tekintettel gondoltam, megosztom tapasztalataimat...
Az elsők között voltam, aki már az online rendszeren jelentkezett. Még január végén leadtam a jelentkezést, majd egy hát múlva vissza is igazolták a joggyakorlatomat, és előjelentkezhettem a vizsgákra. Megkaptam azonnal a kódot, átutaltam a számlára a vizsgadíjat, és úgy egy hét múlva rendben is találtak mindent. Ennek megfelelően kivettem a szabadságom, majd szerencsére a szabim első napján bevittem az igazolásokat és a diplomámat a Szalay utcába. Ahol azzal fogadtak, h. nincs meg az aktám, tehát nem vagyok regisztrálva (mindez egy hónappal azután, h. jelentkeztem és visszaigzoltak). Tény, h. nem kaptam még írásos értesítőt, de mivel online jelentkeztem, nem is vártam ilyet. A kiscsaj, aki ügyintéző, csak mondta a magáét, h. de nem vagyok regisztrálva, és nem tehetnek róla, h. nem működött a rendszer, és a korábbi kolleganője mindent összekutyult...nyilván, én meg hajtogattam, h. jelentkeztem egy hónapja, küldtek kódot, befizettem, visszaigazoltak. Totál kétségbe estem, h. mi lesz most, ha nem férek be a már lefoglalt vizsganapra, mikor pár napja már keményen tanulok, és ugye a szabit is kivettem... Szerencsémre jött egy tapasztaltabb kollega, aki belépett a rendszerbe, látta, h. ott vagyok, és mindent rendben talált, ráadásul végignézte a vizsgalistát és még befértem a megjelölt napokra. Annyit kellett tennem, h. átküldtem még neki emailben a vizsgadíj befizetéséről szóló banki igazolást. Szóval vigyázzatok még azzal az online regisztrációval! Inkébb telefonáljatok rájuk!

dottore_etti # 2011.03.21. 12:22

Sziasztok!

A C2/9. A házasság és a család alkotmányos védelme c. tételhez kérném a segítségeteket. Van valakinek esetleg kidolgozott?
Ha igen, legyen szíves, küldje el az info@jogiszaki.hu-ra feltöltésre, vagy privátban küldje meg.Nagyon nagy köszönet. Üdvök, jó tanulást, E.

dottore_etti # 2011.03.21. 12:35

Az alábbi kéréshez kapcsolódva:

Ha valakinek megvan már kidolgozva a C2/11. Az emberi jogok nemzetközi védelmének rendszere c. tétel, legyen szíves, tegyen hasonlóképpen. Köszönöm nagyon.
Üdv, E.

replika # 2011.03.21. 17:24

sziasztok

mai írásbeli kérdés (tán még nem volt itt)

közt. elnöknek feljegyzést készíteni a felmerülő alkotmányossági kérdésekről, mit javasolok, ha Ptk.t úgy módosítják, h. ogy.képv-kről + ogy. által választott személyekről + közt. e. által kinevezett személyekről készített karikatúrákat előzetesen be kell az érintetteknek mutatni, és ha tiltakoznak, nem lehet közölni.

remélem segít a készülésben + esetleges vélemények is érdekelnek

bat79 # 2011.03.21. 20:05

Mai írásbeli kérdés:

Aláírásgyűjtő ív hitelesítése az OVB részéről az alábbi szöveggel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság zászlajában szerepeljen a magyar címer?"

Feladat: Hitelesítheti-e a kérdést az OVB. Milyen kérdéseket kell mérlegelnie?

Véleményem szerint helyes megoldás: az Alk. taxatíve felsorolja a tiltott népszavazási kérdéseket (költségvetés, OGY feloszlatása stb.) Ennek ellenére az AB mindenkire kötelező értelmezése szerint ezeken kívül az Alk.-ból levezethetőek további tiltott kérdéskörök is, ilyen az Alk. módosítása. Ugyanis az Alk. módosítás az OGY kizárólagos hatásköre, meghatározott eljárás betartása mellett, ezt nem vonhatja el tőle a népszavazás. Mivel az aláírások számától függően lehet számítani arra, hogy akár 200 ezer aláírás összegyűlik és így ügydöntő, azaz az OGY-re kötelező lenne a népszavazás eredménye, ezért ilyen kérdés népszavaztatása az alkotmánymódosítás hatáskörét vonná el az OGY-től.
Mivel a MK zászlajának megváltoztatása az Alk. módosítását jelenti, ezért népszavazásra ez a kérdés nem bocsátható. (Annak nincs akadálya, hogy az OGY által elfogadott de még ki nem hirdetett alkotmánymódosító tv.-t megerősítésként népszavazásra bocsásson - referendum.)
(Az AB valamikor 1999-ben és 2001-ben döntött így a sorkatonai szolgálat eltörlése, ill. közt. eln. közvetlen választására irányuló kérdések kapcsán, ill. még egy vagy két hasonló döntésében - lásd a tételsorban a népszavazásnál megadott abhatározatokat)

drgabi # 2011.03.21. 20:28

Zeezee!
utólag is köszi

smiling_sun # 2011.03.23. 17:22

dottore_etti, ma elküldtem a jogiszakira a tételt, remélem, hamarost fent lesz! csatoltam hozzá környezethez való jogot is.:)

Lenne egy kérdésem: nem tiszta számomra, h. most kormányhivatalok vagy közighivatalok vannak-e???!?!? vagy mind a kettő létezik?! tudna valaki segíteni?
köszi!

smiling_sun # 2011.03.23. 17:27

oké, találtam valamit:
Az Országgyűlés november 16-án fogadta el a kormányhivatalokról szóló törvényjavaslatot, amely szerint a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaként jöttek létre január 1-jén a kormányhivatalok, amelyekhez tizennégy területi államigazgatási szerv integrálódott. Idetartoznak egyebek mellett a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak és a nyugdíj-biztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok és munkaügyi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai.
DE akkor a "kormányhivatalokra" vonatkozó, egyébként közighivatalokat szabályozó és hatálytalan 214/2010. Korm.r. minek van a tételsorban!?!
kérdeztek már egyáltalán valakitől erre vonatkozót?

kondidori # 2011.03.24. 09:18

Sziasztok!

Egy kérdésem van:

Ha x pert nyer munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt, de ebben a perben nem terjesztette elő az igényét az elmaradt munkabérre.
Utóbb követelheti-e az elmaradt munkabérét is a pervesztesen?

dr. Juci # 2011.03.24. 17:33

Smiling_sun!

A 214-est hatályon kívül helyezték! Azt hiszem, a 288/2010-es van helyette, jogtár megmondja, ha rákeresel a kormányhivatalra.

bat79 # 2011.03.24. 20:07

Mai szóbeli kérdések:

Közig: hatósági igazolvány fogalma, ki nem adása (megtagadása) esetén külön határozat meghozása

Alk.jog: alapjogok korlátozása - az AB a szükségesség-arányossági tesztet honnan vette (Emberi Jogok Európai Bíróságától)

EU jog: uniós polgárok szabad tartózkodása - milyen iratokat kell bemutatni a másik tagállamban (személyi, útlevél), harmadik állambeli családtagnak: azonosító iratok + vízum, ha az adott országra vonatkozóan szükséges

Munkajog: tanulmányi szerződés (pl. nem volt elég elmondani, hogy két munkáltató esetén be kell jelenteni a másik munkáltatónak a tanulmányi szerződést, hanem azt is tudni kellett, hogy "írásban" és "előzetesen").
Munkajog eset: egy részeg traktorvezetőt hazaküldenek, aki orvoshoz megy és táppénzre íratja ki magát. A munkáltató rendkívüli felmondással felmond neki - megteheti-e annak ellenére, hogy felmondási védelem alatt áll. Válasz: igen, mivel a felmondási védelem csak a rendes felmondás esetén alkalmazható.
Ha a felmentési idő előtti utolsó napon a munkáltató és a munkavállaló elszámolnak egymással, és kifizetésre kerül a felmentési időre járó átlagkereset, és a mvállaló a következő napon munkaviszonyt létesít - vajon vissza kell-e fizetnie a felmentési időre járó átlagkeresetet. Válasz: nem, de köztisztvelő esetén, ha közszolgálati jogviszonyt létesít, akkor igen.

TB: árvaellátás szabályai. Azt is kérdezték, hogy amikor rokkantság miatt időbeli korlát nélkül jár az árvaellátás, vajon mikor kell a megrokkanásnak bekövetkeznie. Válasz: az árvaellátás folyósításának ideje alatt, ugyanis ha az árvaellátás már nem jár, akkor rokkantság esetén nem éled fel.

Zeezee # 2011.03.26. 18:33

Sziasztok!

Nagy parák közepette csütörtökön megvolt a szóbeli, sikerrel:)ja és 7főn meg az írásbeli munkajogból. Köszönöm a hasznos dolgokat még egyszer:)

Munkajogból a 109-es feladatot húztam, a vezető állású munkavállalós cucc.

Szóbeli a KIM-ben volt, tüneményes bizottsággal.. :)
Az írásbelivel kezdtük, plusz próbaidő az Mt-Kjt-Ktv-ben, Tb-ből: a saját jogú nyugellátások, ezen belül az öregségi nyugdíj, rokkantsági nyugdíj,
Euból: Bíróság szervezete, előfoglalás, szubszidiaritás, letelepedés szabadsága, ennek korlátai, Van Duyn-ügy
Alkotmány: jogalkotás az Alkotmányban, Eu-klauzula, önkormányzatok hatáskörei, kötelező feladatok, közterek elnevezése: Elvis Presley-tér.. :)
Közigből a határozat tartalma, bizonyítási eszközök, jogorvoslat első fokon

Rohadtul izgultam, de nem kellett volna, nagyon emberséges, rendes bizottság volt.

Viszont.. az OIT-nál szerdán ilyenek voltak (ezt mesélték), hogy plö Közigből: van egy másodfokú határozata, mit csinálna vele?
Euból: sorold fel a 27 tagállamot csatlakozási sorrendben meg hány csillag van az EU-zászlón :)

No most ennyi ugrott be:)

ja a zászlón 12 csillag van:)

Zeezee # 2011.03.26. 18:58

Ja és látom a kormányhivatalokkal van aki hadilábon áll

van egyszer a 2010. évi CXXVI. törvény
a 288/2010. Korm.r.
és az Ötv végén a törvényességi felügyelet.. 96 vagy 98. §-nál kezdődik

meg érdemes felnézni a KIM honlapjára

Zeezee # 2011.03.26. 19:04

még valami: láttam egy kérdést, hogy akkor közighivatalok is, meg kormányhivatalok is vannak-e?

csak Kormányhivatal van, a közighivatalok ugye regionálisak voltak, tavaly megyei szintűre módosították őket, így integrálódtak aztán jan. 1-el a kormányhivatalokba. Ezért van az Ötv-ben is a kormányhivatal törvényességi felügyelete, mivel az korábban a közighivatalok feladata volt.

Zeezee # 2011.03.26. 19:08

vagyis.. van közighivatal, csak integrálódott.. :) ugyanúgy ahogy a többi is, plö földhivatal, mezőgazdasági szakig. hivatal, egészségpénztár stb.

A kormányhivatal működtethet ügyfélszolgálatott, ez az integrált ügyfélszolgálat, ettől függetlenül a szakig.szerveknél ugyanúgy lehetnek ügyfélszolgálatok további osztályok, de ezek ügyrendjét vagy SZMSZ-t a kormányhivatal hagyja jóvá..

na befejeztem az okoskodást, ha tévedtem valamiben, akkor sorry :)

adventure # 2011.03.26. 22:41

Zezzee írta alább, hogy 109-es tételhúzás. Ezek szerint "C"-n tételhúzás van vagy bizottságfüggő?
Ez nem egészen világos, írjatok erről, köszi.

kondidori # 2011.03.26. 22:55

Zezzee azt mondta, hogy a 109. feladatot húzta. Az írásbelin!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem a szóbelin.

drada # 2011.03.28. 18:02

Engem is érdekelne az eu tételsor 11. tétele engem is érdekelne kidolgozva, ha esetleg valakinek megvan! Előre is köszönöm!