szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Hanna007 # 2013.11.19. 16:46

Sziasztok!

Valaki el tudná nekem küldeni az ATES féle jegyzetet?

Nagyon köszönöm!

e-mail cím: kissjudithanna@gmail.com

dini4 # 2013.11.17. 17:24

Sziasztok!

VUKKA: Hatalmas gratula, gyönyörű eredmény! Remélem sikerült az első körös pihenés és megkönnyebbülten, boldogan várod az ünnepeket! Köszönjük a kérdéseket és a linket, tényleg jó.Azért ha időd engedi, nézz be néha :) A polgárt mikor tervezed? Tudom, hogy lehet most ilyet kérdezni????? :)

Hardanger: Szintén gratulálok, csodálatos érzés lehet túl lenni ezen az egészen! Köszönjük, hogy megosztottad a kérdéseket!

Borsopanna: Nagyon jól haladsz, gratula, úgy látom még gyorsabb is a tervezettnél. Én ma álltam csak neki a közignek, mert ráadásul a férjem is elutazott egy hétre, úgyhogy az esti műszak az enyém. Csak a KET-et nézem. Már nem emlékszem hány napot is írtál erre. Önkormányzatot sikerült átvenned?

Jó tanulást és pihenést!

Vukka # 2013.11.17. 13:10

Sziasztok!
Gebefényezéshez: Munkajog elévüléshez adalék, csak pár oldal és nagyon jó!
PKKB-s bíró publikációja a témában. Sokszor találkoztam a kérdéssel a gyakran ismételtek között, én ebből tanultam.
Letölthető innen: http://www.jogiforum.hu/publikaciok/541
Kitartás!

Borsopanna # 2013.11.17. 09:44

Hardanger: hurrá, nagyon ügyes vagy, szívből gratulálok! :) Köszi, hogy megírtad a szép kérdéseidet! VÉGEZTÉL, de jó!!! :)
Van valami plusz jó érzése az embernek?

Amikor a barátnőm végzett, mámoros hangulatban vágtázott kifelé az épületből. Örömében kihajította az első utcai kukába az összes nála lévő jegyzetét. Üres táskájával, nagy boldogságával ment ki az állomásra: felült a vonatra, zötyögött haza. Az úton telefonált, örömködött, aztán igen gyorsan lefagyott az arcáról a jókedv, amikor rájött, hogy kölcsönjegyzet volt... :DDDD

OFF
Kriszti: 2 hét Pp-re, plusz Gt. lyukak tömködésére szerintem nagyon jó! Ügyes vagy! A Pp. ismerős lesz a Be. miatt, csak annál jobb, emészthetőbb (nekem). Menni fog ez! :) Nézz fórumos kérdéseket önellenőrzésnek, nagyon hasznos!

ON
EU: eleje fúj, majdnem kihajítottam. Nehéz volt belejönni, elszöszmötöltem az intézményekkel. Melyik hogy, hol, mit, hogyan... Ma már majdnem kedvelem, holnap befejezem. Majd 27-én döntöm el, végül megszerettem -e. :)

Mindenkinek hasznos napot! :)

hardanger # 2013.11.16. 18:18

Sziasztok!

15-én én is sikeresen levizsgáztam, ezzel befejeztem a szakvizsgát.
Én az OBH-n vizsgáztam.
Megpróbálok pár kérdést összeszedni, ami felmerült.

Munka-TB:

  • mikor jár végkielégítés, mikor nem jár végkielégítés
  • munkabér védelme
  • mit tehet a munkavállaló, ha nem kap munkabért, hova fordulhat
  • egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai csak felsorolni

Alkotmány-közig:

  • határozatok tartalmi elemei végig, rendelkező rész, indokolás
  • alapjogok korlátozása, hol van az Alaptörvényben, mi a fejezet címe
  • önkormányzati rendelet Alaptörvényből
  • AB hatáskörei, alkotmányjogi panasz

EU:

  • büntetőügyekben együttműködés
  • Europol, Eurojust, csak egy-egy mondat kellett róluk
  • Ír gázolós ügy
  • Európai ombudsman, intézkedései, az ajánlástervezet-re volt kiváncsi a vizsgáztató

Ennyire emlékszem. A bizottság nagyon rendes volt, nagyon jó jegyek születtek, 6-an vizsgáztunk, az első vizsgázó bukott csak.
Tapasztalatként annyi, hogy ennél a bizottságnál nagyon kellettek az alapjogok, szinte mindenkitől kérdezték, Alaptörvénnyel is nagyon képbe kellett lenni, meg úgy egyébként az összefüggésekkel. Alkotmányjogból és EU-ból lapozgatták a tételsort és aszerint kérdeztek.

Jó tanulást és sok sikert mindenkinek a vizsgákhoz!

drkriszti # 2013.11.16. 18:04

Borsopanna, nekem van még 3 hetem, ebből 1 hét meló, 2 hét szabi. Ez idő alatt kell a Pp-t, illetve a Gt-ből még 1-2 kimaradt tételt elsajátítanom, na és az ismétlés...:/

A 2. nap után is tök jó az EU? :)

Vasy09 # 2013.11.16. 14:13

Gratulálok én is mindenkinek! De irigyellek benneteket! Remélem nekem is meglesz 27-én!

Borsopanna: köszi, azt hittem, hogy mindenhol a zóld a tuti! :) De akkor majd kiderül. Bár nekem mindegy, csak legyen meg! :)

Borsopanna # 2013.11.15. 20:28

Kedves Vukka,

Jim Carrey-t idézném: bí-ííí-éjjj-jutiful!!!! :))))))
Nagy alvást, gyors regenerálódást, 0-24 családozást kívánok neked! :)))

Vukka # 2013.11.15. 20:08

Dini, Nyuszifull, Nagyevi, Borsopanna, először is köszönöm a sok bátorítást, az elmúlt napokban nagyon sokat jelentett, hogy nem vagyok egyedül, eléggé túlfeszítettem a húrt...
No. Át kellett baktatnom a Kossuth térre a KIM-be, a bizottság nagyon kedves volt, mindenkiből megpróbálták kihúzni legalább a 2-est, volt akiből nem sikerült, de ő tényleg nagyon nem tudta. Mindenki kb. egy órát volt bent. Sok kérdést kaptam, röviden kellett mindről beszélni.
Alkotmány-közig: egészséges környezethez való jog, környezetvédelmi törvény alapelvei, innen tulajdonjog és a korlátozható alapjogok. Bíróságok szervezete. Ket-ből nagyon sok kis kérdés, kézbesítés, hatósági bizonyítvány, hatáskör, illetékesség fogalma, döntés közlése, értesítés, ezeket főleg példákon keresztûl.
Eu: Európai Tanács-Tanács elhatárolás, irányelv, nemzetközi jog-eu jog elhatárolás, Cassis, tőke szabad mozgása.
Munka: munkaviszony alanyai, pihenőidő, szabadság, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás.
TB:tb ellátásra jogosultak és az ellátások, szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló EK rendelet alapelvei, miért volt szükség rá (+~+}~{^}>,*{) :))) és még az özvegyi nyugdíj. A lóért 3X4-est kaptam. Sold out!

Borsopanna # 2013.11.15. 17:40

Vukka: SZÍVBŐL GRATULÁLOK, JAJJ, DE JÓ!!!! :))))))))))
Végeztél, kész vagy, hurrá! :))))) A gyerekeid visszakapják Anyát :))) Várjuk a mesélést! :)

Kriszti: hát ma elleszek az EU-val még későig, de érdekes, tök jó! Csak szegény önkormányzatokért izgulok egy kicsit... :D

Te hogy állsz? :)

Többiek? Dini? Nyuszifül?

Vasy: nem, mindegyiken más szín jár. Asszem, ezen sárga, de erről hitelesebb infót tud közölni Nagyévi és Vukka :)

Vukka # 2013.11.15. 17:23

Sziasztok!
Sikerült nekem is, este jelentkezem a beszámolóval és a kérdésekkel!
Vukka

drkriszti # 2013.11.15. 15:43

Huh, Borsopanna, jó sűrű lesz a vége, DE a lovad szívós, erős, kitartó, tuti célba ér! :)

Hogy ment ma az EU? :)

Borsopanna # 2013.11.15. 07:14

Boldog Vukka napot! :)

Vukka: NAGYON DRUKKOLUNK NEKED! A gyönyörűszép, edzett, magabiztos lovadat állítsd be a rajtba, és hadd vágtázzon! Okosan, szépen, nyugodtan - menni fog, mert ügyes leszel, sokat készültél! Egész nap csak neked szorítunk!

Nagyévi: HURRÁÁÁÁÁ!!! Szívből gratulálok! csodaszép eredmény ez, hatalmas dolog, véggeee, befejezted, soha többet szakvizsgára készülés! :) Nagyon ügyes lókupec vagy! :))) Ha ma nem dolgozol, akkor aludj egy nagyot, majd a négy fal után menj ki a szabadba, láss embereket! :D Töltődj, ünnepelj! :)))
A beszámolót köszönjük!

Dini: de aranyosak vagytok :) Milyen édes, kópé kisbabád lehet :))) Az Ajától meg még én is elolvadtam. Nekünk a legjobb a világon.

Ket: befejeztem estére. Nagyon jó!
A már végzett barátnőm iránymutatását követem, így mától 5 nap EU, esténként önkormányzatok, és a végére marad a tömény alkotmány. 2 napot hagyok ismételni, vagy önállóan, vagy alkotmány mellett. Hát, innen szép nyerni... :D
De nem adom fel, míg egy darabban lááááátsz... :)

dini4 # 2013.11.14. 21:00

Nagyévi: Hatalmas GRATULA! Örülök, hogy minden rendben volt és a lényeg : TÚL VAGY RAJTA!!!!!!
Hú, tényleg kaptál "pár" kérdést. Gondolom azért ott az 1 óra nem tűnik egy órának... Vagy inkább többnek?
Köszönjük, hogy megosztottad velünk, nagyon jó pihenést Neked, megérdemled!

Vukka: Holnap este remélem már Te is hasonló megkönnyebbültséggel számolsz be a napodról, mert ugye tudjuk, hogy a holnap a TE NAPOD LESZ! Neked is nagyon fogok szorítani, kerüld a trollokat és add el a lovadat!

Borsopanna: Hát igen, csodálatos volt, mikor a pici lányom kiszólt tegnap este a hálóból, ahol az apja altatta (pedig csak résnyire volt nyitva az ajtó, de kiszúrta, hogy a nappaliban tanulok), hogy AJA, és vigyorgott ezerrel. Hát persze be kellett menni jól megpuszilgatni :) A gyerkőceiden mindig jót mosolygok, szórakoztatóak lehetnek, és nagyon édesek. Üdítő változatosság az egész napos "fényezés" után.
Hogy állsz a KET-tel? Én is átnyergelem holnap a lovamat, de még nem tudom, merre vegyük az irányt. Alkotmány vagy közig?

nagyévi # 2013.11.14. 20:08

Sziasztok:)
Sikerült! Igen -igen. El sem hiszem még.
A Legfelsőbb Ügyészségen voltam.
Közel egy óra volt, nagyon elfáradtam, szinte kifacsartak, de túléltem és Overdose is elkelt három hármasért:)A bizottság rendes és segítőkész volt, de nagyon sok kérdés volt főleg alkotmány közigből. A kérdések: házasság és családról minden, diszkrimináció tilalmáról minden, jogalkotási törvény, a törvényalkotás folyamata,önkormányzati alapjogok, polgámester, ügyfél fogalma, szakhatóság eljárása, szakértő igénybe vétele.
EU: EU tanácsadó szervei mindent, Eu Ombudsman, adatvédelmi biztos és a kettő közti különbség, elsődleges jogforrások. ennyi ezen meg is lepődtem.
Munka, tb: munkaszeződés kötelező elemei, hat. idejű munkaviszony, jogell. munkaviszony megszüntetés, öregségi nyugdíj minden. Hát ennyi. ott és akkor nagyon tömény volt, de túl vagyok rajta és vége.....!!!!
Vukka: nagyon szurkolok holnap, csak ügyesen!!
Borsopanna, Vukka, dini4: köszönöm a sok szorítást, nagyon kedvesek voltatok, hogy gondoltatok rám! Rám fért nagyon, küzdöttem keményen. Kitartás mindenkinek, és sok sikert holnap Vukka. Hajrá a holnapi a Te napod lesz meglátod!
Szép estét mindenkinek!:)

Vasy09 # 2013.11.14. 19:26

Borospanna: Nem zöld lapot kapunk ezen is?

Nyuszifull # 2013.11.14. 19:25

Sziasztok!

Köszönöm az átküldött anyagokat!!! ÖRÖK HÁLA!
Eldöntötte: jelentkeztem: márc 24-én írásbeli, 28-án szóbeli; mindkettő a KIM-ben. (közig/alk.)
Az lenne a kérdésem, hogy elég, ha papírokat (igazolás, diploma hitelesített másolata, átutalás igazolása)beszkennelem és csatolom a "szakvizsga rendszerben", vagy postáznom is kell?
Egy kalappal !!! Éljen Overdose :-))

Borsopanna # 2013.11.14. 16:24

Nagyévi: legközelebb este leszek gépnél, de folyamatosan arra gondolok ismeretlenül is, hogy mi lehet veled. Bementél -e már, milyen kérdéseket kapsz, hogy érzed magad. Lehet -e már ünnepelni, felszabadultan örülni...
Kívánom, hogy minél hamarabb leessen rólad a mázsás súly és írj nekünk egy boldog, VÉGZETT, Overdose-gazdag, sárga a/4-es lappal színesített beszámolót! :)

Borsopanna # 2013.11.14. 10:37

Sziasztok! :)

Dinianya, jajj de jó, ez a nap híre!!! :)))) Na ezek a nagy dolgok. Írd fel! Elolvadtál, mi? :)

Vukka: hjajj, úgy tudom, milyen passzban vagy most. Egy szót javasolnék mára: túlélni.
Minden rendben lesz, legyél ügyes, adjon erőt, hogy 1 nap van még a jogellenes fogvatartásból és utána szabad (és VÉGZETT!) ember leszel! És újra visszakapnak a gyerekeid, akikkel lehet sétálni, játszani, olvasni... Kitartás, már csak egy picike van hátra! :)

Kriszti: dec. 6., vettem, nagyon szurkolok érted! Ügyes vagy, hogy így nyomod! Meg is lesz a jutalmad, csak küzdj! Januárban csináltam a polgárt. Örök élmény... :)

Évi már útban van a KIM-be. Nemsokára megtudja, hova került. Hajrá Évi!!!!

OFF
Beszélgetés reggel a gyerekeimmel.
(Bazsi 3, Bence 5 éves)

  • Gyerekek, hát ki ment értetek tegnap az oviba?
  • TOMIII!!!
  • És Bazsikám, ki neked Tomi?
  • A nagybátyám.

Gondolkozik, gondolkozik, majd kiböki:

  • Anya, Tomi a nagybátyám, Bence meg a kisbátyám?

:DDD

Hát ha nekem ilyen logikám lenne, nem vesződnék ennyit a felsorolásokkal... :)

Vukka # 2013.11.14. 09:43

Dini-AANYA:), én keretes szerkezetbe tettem, ez a második, a büntin túl vagyok, de még az örök mumus polgár előtt állok.
Háát a fogmosással voltak már gondok reggel... :)

drkriszti # 2013.11.14. 09:36

Borsopanna, az idei Mikulástól sikeres A vizsgát kértem. :) Jó kislány voltam egész évben, meg is írtam neki. :) Szóval december 6. a nagy nap, és nekem is ez az utolsó. :)

Hogy állok?! Meló mellett nyomom október eleje óta, esténként épphogy 1-1 tétel belefér, úgyhogy nagyon lassan fogy az anyag. :( Még jövő héten dolgozom, aztán 2 hét otthon, azt a Pp-re szánom, már "csak" az van vissza...:/

Te hogy állsz? Az A-t mikor csináltad meg? :)

dini4 # 2013.11.14. 09:26

Sziasztok!

Most kezdem a mai napot,előhúztam szerencsétlen gebét a szekrényből, hát úgy látom még van mit dolgozni rajta.

Reméljük Évi hamarosan túl lesz egy sikeres vizsgán. Úgy nézem az órát, mintha nekem kellene menni.

Vukka: Már csak 1 nap!!!!! Kitartás, és tudod, nagy alvás, evés, ivás és semmi izgalom!
Neked is az utolsó, mint Pannának és Évinek?

Én csak decemberben megyek, mi lesz velem nélkületek :(
Bár mindjárt itt lesz, annyira gyorsan telik az idő. Ráadásul nekem még csak az első lesz :(

BP: Tegnap kimondta, és ma is :))))))) Nagyon ANYA kezdemény, de határozattan annak szánja! Mi ez a szakvizsga az életben ehhez képest :)

Nagyon szép, tartalmas napot kívánok! Évi, szorítunk és jelentkezz!

Vasy09 # 2013.11.14. 09:11

Sziasztok. Én még új vagyok, de egy ideje már olvasom a fórumot! Csatlakoznék az előttem szólókhoz, hogy mindenkinek egy nagy kalappal, aki ma vagy holnap megy, ésutána!:) Menni fog, meglesz! Ja, és a lovas story nagyon tetszett! :) Én majd 27-én állok rajthoz, addigra remélem sikerül a gebéből egy paripát faragni! :) Bár ez az EU nagyon nem az én világom! (mondjuk sajnos ez az egész blokk sem)!
Kitartást mindenkinek! Esetleg annyit kérhetnék tőletek, hogy az összegyűjtött kérdéseket nekem is el tudnátok küldeni? gabor_vaszari@yahoo.com Had stresszeljem én is is kicsit magam, hogy mennyit nem tudok! :) Előre is köszi!

Vukka # 2013.11.14. 08:51

Köszönöm!

Borsopanna # 2013.11.14. 07:48

Boldog Nagyévi napot! :)

Évi, ha még olvasol bennünket: van már tapasztalatod, ami rengeteget számít. Utolsó vizsgád, most kell összekapni magadat utoljára! Nyomd meg az utolsó ötvenet, mint Gyurta Dani!!! Menni fog, sokat készültél, marketingeld jól magadat és KÜZDJ! Sokan szorítunk éred!!!

Vukka: mviszony megszűnésekor ezek a kilépő papírok->

  1. mtói igazolás a mviszony megszűnésekor
  2. igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról (TB kiskönyv)
  3. igazolólap munkanélküli járadék megállapításához
  4. adó adatlap
  5. igazolás tb. nyilvántartás adatairól (alapul szolgáló jövedelemről és levont járulékokról)
  6. igazolás munkabérből levont járulékokról
  7. jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához

+1. működési bizonyítvány = írásos értékelés a mvó munkájáról (kérhető, nem kötelező)

Ügyesek legyetek ma is! :)