szakvizsga - "B" rész (büntető)


Borsopanna # 2012.10.06. 08:36

Köszi szépen, Tinl! Én is erre jutottam a közúti közl. tv-ből megnéztem az alapvető jogokat és köt-eket. Köszönöm szépen!

Tinl # 2012.10.06. 08:33

Borsopanna a Szakvizsga könyv ezt írja az Alapelvekhez (azon alapvető magatartási szabályok, amelyeket a közl. valamennyi résztvevőjének be kell tartani):

KRESZ

3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

  1. a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének a védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megtartani;
  2. a közúti jelzések rendelkezéseinek, továbbá a forgalom irányítására, ellenőrzésére jogosultak utasításainak eleget tenni;
  3. úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.
Borsopanna # 2012.10.06. 08:17

...és a közúti közl. szabályainak alapelveinél a bizalmi elven kívül mit mondanátok még el?
Ilyeneket, hogy egyetemleges részvétel joga, a közút kezelőjének tájékoztatási kötelezettsége, alkalmas állapotban lenni+engedéllyel rendelkezni, viszonyoknak megfelelően közlekedni... Ilyeneket?

Borsopanna # 2012.10.06. 07:43

Heuréka! Megtaláltam :)

A nem gépi meghajtású járművek okozta balesetek megítélése c. kérdéshez:

A nem gépi meghajtású vízi jármű / úszó munkagép/ közúton nem gépi meghajtású jármű szeszes italtól befolyásolt ill. bódult állapotban történő hajtása NEM BŰNCSELEKMÉNY, CSAK SZABÁLYSÉRTÉS.
DE!
Ha bekövetkezik a tv-ben felsorolt valamelyik káros eredmény (7 db, lásd 188.§ (2)), akkor bcs.

Magyarul: simán vezetni a nem gépi meghajtású dolgot szabs., de ha van tv-ben felsorolt káros eredmény -> akkor bcs.

Köszi Danina és kondidori! :)

kondidori # 2012.10.06. 07:00

Szerintem közúti baleset okozásánál tök mindegy, hogy gépi vagy nem gépi meghajtású a jármű. A kresz mindkettőre vonatkozik, Így a szabályait is mindkét járműtípussal meg lehet szegni. Igy ha csak simán gondatlanul kerekezett valaki és ezzel másnak testi sértést okozott, teszem azt elüti a járdán a battyogó vénasszonyt, szerintem megáll a közúti baleset. Ha ittas is volt, akkor jön a 188. § (3).

De lehet hogy tévedek...

Borsopanna # 2012.10.06. 06:48

Köszi, Danina!
Este kaptam tankönyvet, abban sem írnak erről, úgyhogy ha ezt kérdezik, azt mondom el, amit leírtál.
:)

grotam # 2012.10.06. 05:09

Sziasztok!

Októberben kezdem a szakvizsgát bv írásbelivel, ha esetleg valaki rendelkezik bv, szabs. mintatárral, és el tudná nekem küldeni, azt nagyon megköszönném. (grotam@gmail.com)

Üdv és nagy kalappal mindenkinek!

Danina # 2012.10.05. 20:08

hahó! ezt a költői kérdést már én is feltettem szeptember elején/közepén, de nem kaptam rá választ... magamtól arra jöttem rá, h a btk. 188. § (3) bek. lesz a megoldás.

(egyébként ez példa a törvényi egység, összetett bcs, ok-okozati viszonynál: ittas járművezetés plusz közúti baleset egyenlő btk 188. § (2) és (3) bek.)

remélem ez a jó, a semminél azért jobb.......

Borsopanna # 2012.10.05. 17:23

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Van valamelyikőtöknek anyaga a nem gépi meghajtású járművek okozta balesetek megítéléséhez? A jogiszakis anyagból kimaradt (vagy én nem látom csak?), és hiába guglizok rá, nem ad ki semmi jót. Tankönyvem nincs (volt, de kölcsönadtam, azóta nem kaptam vissza...), és szeretnék tudni valamit erről is. Ha csak pár mondattal, jó gondolattal ki tudna segíteni valaki, nekem az is nagyon jó lenne.
Köszönöm! :)

Tinl: sok sikert jövő hétre! :)

Tinl # 2012.10.05. 05:33

Sziasztok, aki hétfőn megy írásbelizni, és esetlegesen még az idegesség ellenére tud figyelni, kérem, írja fel, hogy csütörtökön és pénteken mely bizottságokat említik. Köszönöm.

Többen kértek tőlem iratmintákat. "kondidori" írta korábban, hogy a jogiszaki újra működik, onnan töltsétek le. Nekem sajnos nincs.

Jó felkészülést mindenkinek!

Danina # 2012.10.04. 14:10

Jaaaa,en korabban mindent leadtam,de azert nalam voltak a cuccok. Fel 9ig lehetett leadni a hianyzokat, a vizsga tenylegesen 9 korul kezdodott.

Mókusok # 2012.10.04. 11:49

Én az iratoknál esetleg dipi másolatra vagy eredetire gondoltam, vagy a jelentkezési átutalást nyomtatni vagy hasonlókat, de ezek szerint az nem kellett, köszi:)

Danina # 2012.10.04. 11:42

Huu,annyira porgok meg mindig,alig tudtam aludni is! Unneples majd a hetvegen lesz...
Azert en kezdtem,mert irasbeliztem es ezen belul is a nevsor dontott. Ne izguljatok,minden oke lesz veletek is!!!;-)

Szemelyit kertek a szobelin es az irasbelin is.

vicaszabo # 2012.10.04. 10:41

Nem mondtam sztem, azért nem tudod!
Nov 21, ami még messze, de mégsem annyira..... Tekintve mennyi mindent kell még ezalatt csinálnom, amihez nincs köze a büntetőjognak!

Borsopanna # 2012.10.04. 08:57

Sziasztok! :)

Szerintem Danina hajnalig mulatozott és még alszik :D

Mókusok: nyugalom, menni fog, ne aggódj! :) Tudod, aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszülni sem :) Úgyhogy nyugi és próbáld egy picit lazábban felfogni! (Ezt még nekem is tanulnom kell egyébként.) Megteszel mindent, amit lehet, nem múlik rajta az életed, "csak" szeretnél jól teljesíteni egy fontos vizsgán. Tedd ügyesen a dolgod, minden rendben lesz, menni fog, mint a karikacsapás! :)

Vica: ne haragudj, hogy megint rákérdezek, de ígérem, most már megjegyzem - melyik is a te napod? :)

vicaszabo # 2012.10.04. 07:31

Danina! :)))))))))) Gratulálok!! És köszönöm a beszámolót.

Mókusok: nem baj ha káosz van, ez természetes. Még van egy pér napod, eddig is sokat tanultál, össze fog szépen rendeződni, és lesz aminek lennie kell!!!!

Mókusok # 2012.10.04. 05:57

Danina!

Gratula és tök jó neked...rajtam még rajtam van ez a dög nehéz hulla amit cipelek....de majd kiderül mi lesz!
Név szerint szólítottak azért voltál az első?? Ja és az írásbelinél ellenőrizték valami adatodat, vinned kellett magaddal valamit?

Mókusok # 2012.10.04. 05:52

Hétfőn én megyek írni....

Tinl # 2012.10.03. 19:00

Sziasztok!

Hétfőn megy valaki írásbelizni?

Köszi

Borsopanna # 2012.10.03. 17:36

Jajj, de jó, Danina!!! :)

Szerintem többünk nevében is mondhatom, hogy déltől gondoltunk rád és már egész este azt vártuk, mikor jelentkezel :) Hát ezekre a jó hírekre nagyon megérte várni: szívből gratulálok! :)))) Nagyon ügyes voltál! :)
Most pihenj, aludj egy nagyot, aztán hajrá a C-re! :)
Azért néha kukkants még be ide is :)

Minden jót! :)

Danina # 2012.10.03. 17:30

sziasztok! köszi a sok drukkot, annyian izgultak ma értem, nagyon jó volt érezni, mennyien szeretnek és támogatnak. néha az ember hajlamos elfeledkezni ezekről a dolgokról.
sikeresen, nagyon jó eredménnyel és jó élménnyel éltem túl a mai napot. nagyon jó a szabadság íze, mert azért nagyon sokat tanultam... :)

a legfün vizsgáztam, legfőbb ügyész úr volt az elnök, aki az anyagit kérdezte, mellette szintén két ügyész volt a bizottságban.

bv kérdések: szabadságvesztés halasztás (mikor, mennyit, mikor kötelező stb.), bv. bírónak milyen feladatai vannak a közérdekű munkával kapcsolatban, ki engedélyezheti a halasztást, a félbeszakítást és az átváltoztatás utáni szabveszt halasztást KM-nél, ki hajtja végre az elkobzást és a vagyonelkobzást.

szabs: milyen kényszerintézkedések vannak, milyen jogorvoslati lehetőség van, mik az elévülési határidők

anyagi: tettesek, sok példával, bűnszövetség, bűnszervezet, testi sértés elejétől végéig, minősített esetekkel

be: vádelv, a törvényes vád fogalmánál leakadtunk a vádemelésre jogosultaknál, magánvádló, pótmagánvádló, bíróság elé állítás

sok kis apró kérdés is volt, hirtelen ezek jutnak eszembe. én voltam az első, így nem tudom, mi lett a többiekkel. nekem pozitív volt, szóval ne izguljatok. nektek is menni fog! :)))

kitartást mindenkinek, akinek épp ez jön, én átköltözök a c fórumra :)

Borsopanna # 2012.10.03. 17:00

Creeks: hű, de jó! Köszi szépen! :)
15-én nagyon drukkolok neked! :)
Kapj sok szép általános részi kérdést! :)

creeks # 2012.10.03. 16:50

Borspanna!

Én kb 6 napot tanultam az általános részt, úgy érzem az nagyon megy. A különösre 5 napot tanultam, mondjuk az nem is megy annyira jól. A be gyorsabban megy szerintem, az nem annyira magolós, főleg felsorolások vannak, meg a saját szavaiddal is elég elmondani a dolgokat. Arra én úgy érzem nekem kb. 6 nap elég lesz, napi 20 tételt szerintem meg lehet tanulni. A szabs és a bv 1-1 nap. Több időm nem is lesz rá, mert 15-én megyek.

Remélem tudtam segíteni :)

Borsopanna # 2012.10.03. 16:48

Mokusok: szerintem ez a szakvizsgázás mutat némi analógiát a szüléssel - lassan jó lenne túl lenni rajta... :))))
Hamarosan túl is leszel, kitartááááás! :)

Borsopanna # 2012.10.03. 16:47

Vica, te egy angyal vagy :) Köszönöm a kedves szavaidat.

Egyébként elkezdtem a különöst és el is felejtettem, milyen színes és jó rész, olyan "kézzel fogható". Egyelőre egész sok dologra emlékszem még egyetemista koromból. Jaj de tudok örülni ilyen dolgoknak! :)

DDD, Vica: azért nyugtassatok meg, benneteket is evett a lelkiismeretetek a tanulás vs. gyerekek dolog miatt. Mondjuk próbálom leküzdeni... :)

Danina, már úgy várom, hogy jelentkezz, remélem, nagyon-nagyon boldog vagy és tele vagy pozitív élményekkel, mert sikerült a vizsgád! :)))))