szakvizsga - "B" rész (büntető)


Mókusok # 2012.10.03. 13:04

Alig várom, hogy tudjuk mi volt Daninával ma...
Egyre jobban fogy az időm...jön valaki jövő héten???:)

vicaszabo # 2012.10.03. 12:11

Borsopanna, attól függ hogy mi a kiindulópont, és mennyi anyag van összeszedve.

Ha már van egy általános fogalmad (tehát nem 10 év távlata + gyerekszülés agybosrsópépesítés hatása) hanem egy picit is sikerült abszolválni (egyébként lehet elég ehhez az ált. rész áttanulása) mehet az amit DDD mond, de ez tényleg a tiszta hatékonyság, egész napos tanulás.

Tudom hogy kicsik, de az utolsó 3 napot tök jó lenne elszigeteltségben tölteni, van apjuk is nem? Meg nagyszülő, barát, sitter vagy bárki aki ráér, elvállalja, és persze te is nyugodt vagy!

Ja, és minél többet foglalkozol vele annál könnyebb (egy bizonyos időfaktorig, mert utána meg már elfáradsz és nehezebb) tehát az sem baj ha már nincs sok idő hátra.
Ha végképp nem fér bele, akkor szelektálj: hagyjál ki részeket, mert mindent úgysem tudnak kérdezni. Neked is lehet szerencséd!

És reméljük lesz is:) jó készülést:))

Vica

Borsopanna # 2012.10.03. 12:06

Szia DDD! :)

Köszi szépen! :) Hű, te aztán jó erőltetett menetben haladtál, kemény két hét lehetett...
Az a baj, hogy nem tudok lelépni, nálunk egyszerűen nem megoldható. Ha betegek, és nem mennek közösségbe, csak én tudok vigyázni rájuk. Ha odavannak napközben, persze jobban tudok haladni.
Na bele is húzok, amíg még lehet. :)
Köszi mégegyszer az időket, kicsit sokkoltak, de legalább van előttem egy példakép! :)

Szép napot, jó gyerekezést! :)))

DDD. # 2012.10.03. 11:40

Borsopanna: lépj le otthonról a végére! A gyerekek mellett harmadolódik a hatékonyság. Legalább pár napot könyörögj ki valakinél :-)
Én Btk ált. 2-3 napot tanultam, különös rész 4 nap. Be. teljes 5 nap, BV 1 nap, Szabs 1 nap. Így az egész 2 hét. De előtte már össze voltak szedve az anyagok, minden össze volt állítva, ez a két hét tiszta tanulás volt.

Borsopanna # 2012.10.03. 09:55

Ja és MOST kell drukkolni Daninának! :)

Borsopanna # 2012.10.03. 09:54

Sziasztok!

Kérdésem lenne hozzátok: nagyjából hány nap a Btk. különös része? És a komplett Be.? A bv és a szabs?

Tudom, mindenkinek más és más, nem lehet összehasonlítani, de úgy nagyjából biztos kapok egy képet, mennyi idő lenne elég az egyes részekre, ha esetleg többen válaszolnátok.
A Btk. általánost szerintem részletesen és megbízhatóan megtanultam.
Azért kérdem, mert nagyon meg kell terveznem az időmet. (Úgy tűnik, ismét betegek lesznek a gyerekek, az óra pedig ketyeg.)

A segítő válaszokat előre is köszönöm!

Mindenkinek ügyes készülést mára! :)

Friplifrapli # 2012.10.03. 08:06

Jah, és Kondidorinak hatalmas köszönet!

Friplifrapli # 2012.10.03. 08:05

Köszi szépen a tippeket! Eléggé tartok tőle... No mindegy, majd csak lesz valami, szerencsére tőlem nem várnak el semmit, én magamtól is első körben csak azt, hogy legyen meg... Bnytv, rendőrségi tv.+ kerettényállások jogszabályi háttere tárgyában van valami tapasztalatotok?

vicaszabo # 2012.10.03. 07:27

Kondidori, ez engem lenyűgöz, mennyit dolgoztok azon hogy ezek az anyagok elérhetőek legyenek! Ha nem lett volna a jogiszaki, és a ti munkátok, nos, közel sem sikerültek volna ilyen jól az eddigi vizsgáim (illetve nem is sikerültek volna). Nagyon köszönöm, szerintem mindenki nevében mondhatom!!! Fantasztikusak vagytok.

Borsopanna # 2012.10.03. 06:59

Kondidori, nagyon szuper, köszönjük!!!!!!!!! :)))))

Anzsus # 2012.10.03. 06:36

Kondidori szuperek vagytok, köszönjük!!!!!!

kondidori # 2012.10.02. 22:53

Sziasztok!

A jogiszaki.hu "B" részét újra indítottuk ma éjjel.

Elnézést a hosszú műszaki hibáért, de egy darabig bíztunk abban, hogy a tárhely szolgáltató megoldja a problémát, de végül is eluntuk a várakozást és inkább újra raktuk az egész oldalt.

UI: Anzsus az oldalon találsz mintákat.

Anzsus # 2012.10.02. 20:13

Én olvastam a fórumon,hogy valaki szabálysértéses kérdést kapott írásbelin, de iratmintával még nem találkoztam!

Friplifrapli # 2012.10.02. 20:04

Sziasztok!
Én is BV-ből írok, de nem tudom, szabsértéses kérdések vannak-e, és iratmintáim sincsenek szabálysértéshez... Ha van ehhez bármi anyagotok, légyszi küldjetek!
Az e hetieknek egy nagy kalappal!

Borsopanna # 2012.10.02. 14:15

Danina,
ha ma még olvasol fórumot: Iustinianus legyen veled holnap! :) Meg Fortuna!
Kívánok neked csupa olyan kérdést, amikre tudod a választ, legyen részed egy jó hangulatú, sikeres vizsgában!
Drukkolok!!! :)

vicaszabo # 2012.10.02. 08:34

Sziasztok!

Én is hozzá teszem amit tudok: írásbeli: munkajog és TB elméletileg választhatod külön, gyakorlatilag együtt van, változó sikerrel lehet különválasztatni őket, van akinek sikerült van akinek nem, illetve olyan is volt hogy hosszas könyörgés ellenére kapta meg a TB tételeket mert csak munka volt kitéve. Másik kósza információ, hogy TB ből viszont csak 5 (!) db írásbeli tétel van.

Írásbelit gyakorlat nélkül nagyon nehéz eldönteni, melyikből írj, de amit majd választasz abból úgyis annyi infót gyűjtesz amennyit csak tudsz, és remélhetőleg ez elég lesz. Ha mégsem, akkor szóbelin javítasz, de első vizsgára nagyon megnyugtató egy viszonylag rendben lévő írásbelivel érkezni, mert az már megadja a hangulatot (nekem így volt).

Nekem a személyes véleményem, hogy semmiképp nem írnék B ből, mert valamiért itt van a legtöbb olyan vélemény, hogy nem számít ha nem ez a területed, úgy kérik számon mintha éjjel nappal ki be járkálnál a tárgyalásról, rendőrségről stb. Ez persze lehet hogy már változott, mert azért amiket itt olvastunk beszámolókat (köszönet értük) azt tükrözik ez enyhülni látszik a számonkérés hangulata.

A bevitt anyag: tényleg legyen nálad minden, de olyan is amit a legnagyobb szigor közepette is tudsz használni. Teljesen random módra megy kivel mikor és hogy mennyire szigorúak, de ők is emberek (ők a titkárságon dolgozók egyébként, tehát nem szakemberek) elfáradnak egy idő után, és nem ellenőriznek annyira.

Sok sikert a döntésben, a célegyenesben lévőknek meg hajrá! Pár nap és remélhetőleg siekeresen túl vagytok rajta, és jöttök vigasztalni bennünket!!!

Vica

DDD. # 2012.10.02. 08:17

Merszi: szerintem Textilhalnak igaza van. A vizsgáztatók úgy állnak hozzá, hogy amiből írsz, az a Te jogterületed.
A BV-vel szerintem érdemes vigyázni, mert arról pedig köztudott - még a vizsgáztatók között is - hogy az választja, akinek semmilyen gyakorlata nincs.
Szerintem ha közigből van gyakorlatod, válaszd azt. Nem tudok erről nyilatkozni, de a C fórumok rendszeres kérdés, hogy aki munkából ír, az választhat-e tb és munka között (mert elvileg egy tételsor). És azt a választ adták, akik abból írtak, hogy lehet választani. Szóval lehet, hogy itt is vannak külön alkotmány és külön köz9g tételek. Érdemes lenne utána járni, mert akkor egyértelműek köziget kéne választanod.

A többiek hozzászólásához: én B-ből írtam áprilisban, mi vihettünk be BHs jogszabályt. Szóval az az általános, hogy vigyél be mindent a táskádban, mert ha véletlenül laza a felügyelő testület, és lehet bármit használni, Te pedig otthon hagytad... na akkor fog megütni a guta! :-)

Textilhal # 2012.10.01. 16:44

Ezt az "apró momentumot" tőlem sem kell ám készpénznek venned, ez csak egy felvetés részemről.

Csupán azon alapul, hogy az írásbeli vizsgarész felel meg annak az általános (egyébként a jogszabály szerint az EGÉSZ szakvizsgára irányadó, ám a szóbeliknél sajnos kevéssé érvényesülő...) követelménynek, hogy a gyakorlati tudást méri fel (hiszen ott biztosan jogesetet, gyakorlati jogi problémát kapsz megoldandó feladat gyanánt). Ezért merült fel bennem, hogy talán logikus: mindenki abból ír, amiben gyakorlata van az elmúlt évek munkavégzése nyomán. Ez pedig talán a vizsgáztatók szemében is elmélyültebb tudást feltételez az írásbelis vizsgázók részéről, mint a nem írásbelisektől. És talán ez elvárásként is ott van a fejükben...

Látod, sok a talán...ne hagyd magad befolyásolni. Ha B, akkor B, szerintem azon belül BV, de ebben tényleg segítsenek azok, akik büntisek és ebből a részből írtak.

Hajrá!:-)

Merszi # 2012.10.01. 16:36

Köszönöm Textilhal a választ, jól látod iszonyú messze áll tőlem. Éppen ezért vagyok bizonytalan. Eddig azt a tanácsot kaptam, hogy ha elrontom, akkor szóbelin úgyis tudok korrigálni, ezért gondoltam hogy akkor a b)-ből írásbelizek.
Amúgy meg a közig áll hozzám a legközelebb, de az meg az alkotmányjoggal van összepárosítva. :( Éppen emiatt nem is keresgéltem írásbeli feladatokat a c)-hez. Egyébként közig területen van gyakorlatom.

Többet ajánlották, hogy csináljam munkajogból (ők is ebből írtak), mivel jóval könnyebb az írásbeli, mint másból.

Azt az apró momentumot senki nem mondta, hogy az a vizsgáztatói hozzáállás, hogy amiből írsz, azt tudod a legjobban. :(

Textilhal # 2012.10.01. 16:10

Merszi,

ha ennyire "mumus" a B-rész és ennyire távol áll tőled (így veszem legalábbis ki a szavaidból), akkor miért nem írsz másik tárgyból, ami közelebb áll és amiben esetleg gyakorlatod is van?

Értem én, hogy a számodra nehezebbel akarsz kezdeni és azon túl lenni...de szerintem gondold át ezt újra.

Már csak azért is, mert a vizsgáztatói mentalitást és a szakvizsga sajátosságait tekintve talán kézenfekvő az a hozzáállás, hogy amiből írásbeliztél, abból "nagyon ott vagy" a gyakorlatban és talán többet várnak a szóbelin is, mint mástól, aki más részből írt.

Ha viszont ragaszkodsz ehhez a döntésedhez, akkor én logikusan a BV-t választanám, mivel mennyiségre a legkisebb anyag. De majd más megcáfol, ha rosszul gondolom.

Sok sikert!

Merszi # 2012.10.01. 15:42

Van köztetek valaki, aki b) részből írásbelizik? Melyik részt ajánljátok írásbelinek? Azért kérdezem, mert nekem egyik sem a kedvencem (bármi ami büntihez kapcsolódik), úgyhogy oly mindegy, hogy melyikkel kell szenvednem, csak szeretnék olyat választani, amivel egy görbülő jegyet össze tudok hozni valahogy. A b) rész a mumus, ezért kezdenék vele.

Borsopanna # 2012.10.01. 12:11

Jézusmária, igazad van, hogy jutottam én el a büntetés elévüléséig a vagyonelkobzástól... :D

creeks # 2012.10.01. 12:09

Nagyon köszi az infókat Danina!
Kitartást:)

Danina # 2012.10.01. 12:08

Borsopanna! szerintem ez a megoldás, az elkobzás/vagyonelkobzás miután intézkedés, így a büntetés elévülés szóba sem jöhet.

Danina # 2012.10.01. 12:05

nem lehet használni bh-kat, aki olyan gyűjteményes jogszabályt hozott, azzal azt eltetették. az eleje nekem nagyon komolynak tűnt, szóval nem mertem próbálkozni, nem is így készültem. ráadásul mivel a nevem eléggé elől van az abc-ben, így rögtön szinte a felügyelők asztalához legközelebb kellett leülnöm. név szerint szólítanak és úgy lehetett sorba leülni két nagy hosszú asztalhoz, aminek mindkét oldalán sűrűn székek voltak. de a veled szemben ülővel éppen lehet konzultálni.
mászkáltak hárman, és néha elkérték az emberek jogszabályait. azt mondták az elején, h ha csak az asztalon találnak valamit vagy az asztal alatt (telefon is), függetlenül attól, h használtad-e, felfüggesztik a vizsgádat.
én elég hamar eljöttem, de akkor már nem mászkáltak annyira és leültek előre az asztalukhoz, szóval aki bajban van, annak érdemes végig maradnia, mert addig talán bomlik a rend és a fegyelem kissé...

Mókusok, persze, privátban elküldöm a mailcímemet, amire tudsz majd írni.