szakvizsga - "B" rész (büntető)


vicaszabo # 2012.10.10. 10:41

igazából itt nincs munkaügyi és közig bíróság, mert ugye azok a polgárjogi területnél vannak, itt csak elsőfokú van. A felsorolt bíróságoknál meg el nem járhat, de iratokat tanulmányozhat (indokolás szerint). Most így hamarjában a zárt tárgyalást azt sem tudom hogy szabályozza a tv, ez még nem került elém, erről semmit nem tudok,de kizárt dolognak tatom hogy ott jelölt eljárhasson. Valaki okosabb? Majd még én is utánakérdezek :)

Borsopanna # 2012.10.10. 10:19

Vica: köszi az értelmezést, én is ettől tartottam...

Más: segítsetek tisztába tenni egy kérdést, kérlek! :)
Többször olvastam már vizsga élménybeszámolókban kérdésként, hogy az ügyvédjelölt hol járhat el, hol nem járhat el.

Ütv:ha megbíztam az ügyvédet, akkor ő a megbízás teljesítéséhez -hacsak én, megbízó ki nem zártam- igénybe veheti alkalmazott ügyvéd, ügyvédjelölt, plusz a többi felsorolt személy közreműködését.

A Be. ugye szűkíti ezt a kört: a jelölt védőként, ügyvéd mellett v. helyetteseként 1. törvényszék, 2. ítélőtábla, 3. Kúria nyilvános ülésén, ill. tárgyalásán nem járhat el.

Akkor tehát a járásbíróságon, munkaügyi és közig. bíróságon eljárhat, plusz a fenti triumvirátus (tv.szék, ítélőtábla, K.) zárt tárgyalásán?
Van ebben más trükk, esetleg a mellett/helyett szavak csűrésével-csavarásával?

Mi a pontos, helyes válasz, ha ilyen kérdést tesznek fel?

Köszi mindenkinek! :)

vicaszabo # 2012.10.10. 07:54

Borsopanna: szerintem az ügyész és rendőr értékelése azért volt más, vagyis velük szigorúbbak voltak, mert ők elméletileg szakmabeliek:) vagyis sokkal több közük van a büntetőhöz, mint azoknak akik csak szakvizsgáznak belőle, mert ilyen a rendszer.

Én egyébként ettől meg is nyugodtam, (na jó előtte sem voltam ideges) de ha ilyen lesz a a számonkérés akkor teljesíthető, addig mondjuk sokat kell tanulni, de hát ez van, mikor volt a jogász pálya könnyű?! :)
Szóval nem abálom magam, de a tények azok tények:)

Ipacs: hajrá!!!!!

kitcat82 # 2012.10.10. 05:37

Kriszti,én holnap ugrok neki:-)mikor mész?ez lesz az első?

drkriszti # 2012.10.10. 04:26

Borsopanna!

Szerencsére jobb helyzetben vagyok az általad írtnál. :D December 7-én megyek. ;)

Borsopanna # 2012.10.09. 19:53

Vica: Ne abáld magad, légyszíves, nem engedem! Nov. közepéig meg fogod oldani, meglátod. Nagyon drukkolok neked! És köszönöm a mindig kedves szavaidat. :)))

Kriszti: hacsak nem a héten mész, akkor minden OK! :) Jó tanulást, ügyesen! :)

Ipacs: jajj, de jó, hát akkor külön mégegyszer gratulálok, nagyon nagy dolog ez! :)
Viszont írod, hogy a rendőrt és az ügyészt stílus szerint is értékelték. Ez mit jelent?

Mindenkinek csupa jót! :)

drkriszti # 2012.10.09. 18:46

Sziasztok!

Én tegnap kezdtem neki a tanulásnak, már túl vagyok 2 bv tételen. :) Hiába, az apró örömök viszik előre az embert. :D

Van még valaki, aki most fekszik neki az anyagnak?

vicaszabo # 2012.10.09. 08:28

Ipacs, gratulálok, nagyon jó neked, irigyellek, de csak pozitívan :) Pihenés, gőzeresztés, és már csak múló emlék:)

Mókusok: nem könnyű ez a pár nap, de nagyon hasznos, Ha most a fórumon elhangozott kérdésekre koncentrálsz a beszámolók alapján nagyon sokat tudsz lendülni. Ha ilyen klassz bizottságod lesz mint Ipacsnak, és miért ne lenne? akkor sima ügy lesz. Tudom azt még meg is kell érni, meg túl s élni, de eljön meglátod!
Jó lenne mindenkinek ilyen bizottság aki súlyoz, hogy a területen dolgozol e vagy sem. De pont így képzetem el, hogy ez lenne egy jó vizsga ha csak az összefüggésekre koncentrálnának, mert szerintem ez egyszerűen megtanulhatatlan, legalábbis számomra. Nem von le belőle hogy eddig mindig így éreztem! :)

off: Borsopanna: bárányhimlőt le lehet tudni 3-5 nap alatt is, legalábbis amíg nagyon nyűgös, és egyáltalán nem biztos hogy a másik elkapja, azt majd egy másik alkalmatlan időpontban fogod megkapni:) Egész jól állsz és a kérdéseidből az derül ki hogy érted is, ami azért rólam a legnagyobb jóindulattal sem mondható el.

Ipacs # 2012.10.09. 07:25

Még egy!

Volt egy rendőr aki bukott és egy ügyész aki 5.t kapott. Nekik más volt, mer a tételes jog és az eljárást is stílus szerint is értékelték. Azért az más.

Ipacs # 2012.10.09. 07:22

Sziasztok!

Borspanna kösz a kérdést, de nekem a bünti volt az utolsó!!!

A készülőknek;

Ahogy beszéltük a többi vizsgázóval, akik írtak is, nekik minden esetben (2tten voltak) mindenben segítettek a jogeset megoldásában. Főleg tartalmi és jogi megítélést kérdeztek tőlük, a stílus, szerkezet nem számított.
A kérdések főleg ált részi és a különösből szinte csak jogeseten keresztül. A minősítő esetet csak kategória szerint, gazdasági, erőszak, stb szerint, de ezt se kimerítően.
Arra voltak kíváncsiak, hogy a bv-t kivéve, hogy ténybeli értelmet hogy helyezem el a bünti rendszerben. Szinte egy kérdést sem velőztek ki, ha ment nem akadékoskodtak(gondatlanság 2 formája miért válik el egymástól és miért a szándékosságtól). Az összehasonlításokat sem részleteibe kérdezték, hanem értelmük szerint.
Nekem a 2-seim a 10 nap bruttó időnek betudhatók, de egyértelmű volt, hogy nem a mélységgel van baj. Így félve, de azt mondanám, hogy különös rész magolása helyett a típus szerinti besorolás és azon belül az elhatárolás a lényeg.

Jó tanulást

Borsopanna # 2012.10.09. 06:58

Ipacs: hű, de jó! Gratulálok!!! :)))))))) Melyik lesz a következő és mikor? :)

Vica: köszönöm a válaszodat! :) Hogy állok? Btk. ált-t tudom, különöst nyúzom, a többi még szűz. Még 4 hetem van.
De az egyik fiam most kezdte a bárányhimlőt, és itthon van, az orvos szerint a másik sem ússza meg, és itthon lesz - ez 2-2 hét mínusz. Éjjel is kelünk, többször, sok időre.
Picit elkeseredtem, de megteszek, amit tudok és lehet.

Na, mit küld majd rám ezért Danina és Mókusok... :)

Te hogy állsz? :) Kitartást, ügyesen! :)

Mindenkinek szép napot, jó tanulást!

kitcat82 # 2012.10.09. 06:17

Sziasztok!ha van valakinek eladó Be. vagy általános rész könyve, ne habozzon, és jelezze!köszi!

Danina # 2012.10.08. 19:19

Haho! Nem volt semmi a bü koltseggel.kerdeztek,h fenntartom-e,mondtam, h erdemben igen,de a fellebbezest kiegeszitenem.mondtak,h nem kell,mert tokeletes a megoldasom.

Ipacs,gratula!:-)

Mókusok # 2012.10.08. 17:22

Köszi Mindenkinek! Ja és Danina arra, hogy bűnügyi költség nem merült fel, arra neked mondtak vagy kérdeztek arról valamit szóbelin?? Vicaszabó: remélem igazad lesz a bizottsággal meg a kérdésekkel és azzal a sitty-suttyal, bárcsak már ott tartanánk....

Ipacs # 2012.10.08. 17:12

Szia Mindenki!

Pénteki vizsga a fellebbviteli főügyészségen.
Elnök mb főügyész be. Btk pkkb bíró. Bv nyíregyházi bíró.
7 vizsgázó, 2 nem jött, 1 bukás.
Rendesek voltak, jó hangulat. Btk csak alapfogalmak és ált rész, különös csak jogesetben, kb 10 kérdés és nem ragaszkodott kimerítő válaszhoz, csak a lényeg. Ha jó kezdtem bólogatott, de ezt a másik két vizsgáztató kérdéseinél is megtette. Be jogeseti példák részletei, ha jó a válasz jött a következő. Bv befogadás esetei iratai. Szabadítás ue. Szab hatóságok és hebír kiszabása.

nekem egy 6-os lett, de a többiek 3-5 mindenből és volt egy ügyész is.

Köszönet mindenkinek aki segített és sok szerencsét a még küzdőknek.

vicaszabo # 2012.10.08. 15:44

Ja, nincs tétlehúzás, beszélgetés van. Van hogy nehéz rájönni mit is akar a vizsgáztató (nekem PP-ből ez volt) de általában rá lehet jönni mit miért kérdez, mire kíváncsi. Persze nem az elvetemült, kisebbségi komplexusukat itt kiélőkre gondolok, ami azért ritka! :)
Gyakorlati példák, esetek, képzelje el, mivan akkor ha, mit tesz akkor ha, mit tanácsol stb. Nekem legalábbis mindegyik ilyen volt eddig.

vicaszabo # 2012.10.08. 15:41

Mókusok!!! Most azért már kicsit jobb a hangulatod ugye? Szerdán is ügyes leszel, jó bizottsággal, jó kérdésekkel és sitty sutty túl is vagy rajta!

Borsopanna: először az ismétlősök mennek, utána azok akik írásbeliztek és utána azok akik futottak még. A sorrendet meghatározzák, de lehet variálni, nálam pl a másodiknál nem javították még ki az írásbelisnek a dolgozatát (vagy vmi hasonló) szóval megüresedett az első hely, amire megkérdezték ki akar menni, én pl beugrottam, mert nem bírtam már a stresszt. De hallottam olyan hogy indokolt esetben lehet kérni is a sorrend változtatását. Olyat is, hogy rendszeresen fél 5 kor jutott be vki mindig a szóbelijére. Szóval ilyen is van olyan is van.

Hogy állsz?

Vica

Borsopanna # 2012.10.08. 15:32

Szia Mókusok,

örülök, hogy ismerős feladattal találkoztál, el tudom képzelni az arcodat, hogy felragyogott, amikor megláttad a papírt. :)
Ügyes legyél a szerdai szóbelin is, menni fog! :) (

Más: Gyerekek! A szóbelizés is névsor szerint megy? Tételhúzás van, vagy azt kérdeznek a vizsgáztatók, ami eszükbe jut? Nem, mintha számítana, csak kíváncsiságból kérdezem.

Mindenkinek hasznos estét! :)

Danina # 2012.10.08. 11:38

Szia Mókusok!

tök jó, örülök. ez a feladat nagyon népszerű mostanság :DDD

az egyik ismerősöm is a Kúrián volt szeptember közepén, ő csupa jókat mondott... ne izgulj, minden rendben lesz! :)

kitartást mindekinek! :)

Mókusok # 2012.10.08. 11:20

Sziasztok!

Olyasmit húztam ma mint Danina és Tuvics:) EVSz iránt volt előterjesztés, de a rendőrségről érkezett a meghallgatás előtti napon egy értesítés, h új büntieljárás van folyamatban az elítélt ellen. BV. bírói határozatot hozzak...
Szerdán a Kúriára kell mennem...arról hallott valaki valamit, h az jó vagy rossz?? Amúgy BH-kat és olyan jogszabályt amiben iratminta van vagy bmi egyéb azt nem lehetett használni. Sőt valakitől elvettek papírt, mert nem pecsétesre hanem egy üres hozott papírra kezdte el írni a piszkozatát. Amúgy névszerint szólítanak és mondják, h hova kell ülnötök a teremben. Jó tanulást mindenkinek mára is!:)

Richárd82 # 2012.10.08. 11:17

Kedves Borsopanna!

Látom, hogy Te is november 5-én mész írni Bv-ből. Én is ugyanerre a napra vagyok felíratkozva Bv írásbeliből, csak az én szóbelim november 7-e. Látom Te már elkezted a felkészülést. A napokban én is megpróbálok nekifeküdni, de sajnos eddig nem volt rá lehetőségem, és október 19-ig csak munka mellett tudok készülni. Az szeretném kérdezni, hogy vannak-e az írásbeli vizsgára vonatkozó anyagaid. A jogiszakin nagyon kevés bv példa van fent. Ha van összeszedve ilyen anyagod kérlek küld el a dr.bense.richard@gmail.com e-mail címre. Köszönöm és jó tanulást.

Tinl # 2012.10.06. 21:21

Borsopanna, szerintem a védőoltásnál kiskorú veszélyeztetése megállapítható. A másik említett esetben pedig (apa nem viszi vissza időben a gyermeket) az ügyben végrehajtható határozatot hozó hatóságot kell megkeresni, aki rendelkezett a kapcsolattartásról, hogy az apa megszegte a határozatban foglaltakat.

Borsopanna # 2012.10.06. 12:38

Azok a szülők, akik nem engedik beadni a gyerekeknek a kötelező védőoltásokat (xy vallási és vélt egészségügyi okokból), végül kk. veszélyeztetése miatt felelnek?
És ennek az szokott lenni a vége, hogy kötelezik őket az oltás beadatására, és be is adatják, mert különben elvennék tőlük a gyereket?
A bírói gyakorlat ilyenkor felfügg. szab.vesz-t ítél a szülővel szemben?

És az mi, amikor szülők elváltak, apuka elviszi láthatásra a gyereket, de nem hozza vissza időben anyukának? Tudjuk, hol vannak, nem "rejt vagy tart titokban", csak simán nem adja vissza. Ez súlyos kötelességszegés? Szerintem se nem kk. elhelyezésének megváltoztatása, se nem kk. veszélyeztetése. De akkor mi?

Vagy ennyire nem kérdeznek majd bele?

Borsopanna # 2012.10.06. 11:25

Nov. 5-én írásbeli, 8-án szóbeli.
Tudom, te jövő héten. Drukkolok is!!! :)

Tinl # 2012.10.06. 09:13

Nincs mit, Borsopanna. Mikorra van időpontod?