szakvizsga - "B" rész (büntető)


folli # 2012.10.19. 15:53

Sziasztok!
Tegnap vizsgáztam büntetőből sikeresen (vagy legalábbis átmentem), ezzel végeztem a szakvizsgáimmal.
Sokat gondolkoztam rajta hogy beszámoljak-e róla itt, de végülis ez is csak egy tapasztalat, hátha valakin valaha segít ... :)
Nekem ez volt a legnehezebb vizsga mindhárom közül, lehet azért mert ez áll tőlem a legtávolabb, de az tuti hogy egy teljesen más gondolkodásmódot igényel az anyagi jogi rész, mint amihez legtöbben (nem büntetősök) szokva vagyunk.
Kúrián voltam, dr. Kónya István elnökhelyettes úr, dr. Sinku Pál (no comment), és egy harmadik, kollégium-vezető úriember. Már a Kúria portáján megjegyezte a hölgy hogy nem egyszerű bizottság, utána a titkárnő arcáról is csak a részvétet tudtuk leolvasni, szóval fantasztikus idegállapotban várakoztunk. Előttem lévőknek vegyesen sikerült, 2 bukás, 2 siker.
Szóval a lényeg, Be., BV sima volt (nekem 5 ill 3, bár a 3-as BV-t nem értettem de ki nem tojja le), VISZONT aki teheti, őszinte jótanácsként mondom, hogy KÖNYVET szerezzen a Különös Részhez és abból tanulja a tényállásokat, és főleg az elhatárolásokat! Ált. részből nem is kérdezett, csak mondta a jogesetet, és minősítsem be. Ha könyvet nem is, de BKv-kat nézzetek, mert anélkül én legalábbis nem tudtam volna kiszopni az ujjamból, hogy ha a nő a verés (testi sértés) miatt elvetél, az súlyos egészségromlás (ezt nem tőlem kérdezték, de hasonlók voltak, hogy a BKv-ban volt a megoldás, és még ez a példa volt a legszimplább). Mikor elkezdtem a Különös Részt tanulni, sejtettem hogy nem ártana egy könyv, de gondoltam menni fog ez anélkül is... hát iszonyúan rezgett a léc, szerintem csak azért engedett át mert nagy szemétség lett volna az utolsó vizsgán egyetlen részből elkaszálni.
Nyilván nem minden vizsga ilyen, állítólag más helyszínen meg épp hogy csak az általános részt kérik, szóval ne vegyétek ezt se készpénznek, mint ahogy a szakvizsga során semmit nem lehet. Persze akinek nem lesz ideje rá, az nem fog hülye elhatárolásokról olvasgatni és nyilván anélkül is simán meglehet, de akinek több ideje van, neadjisten még érdekli is a dolog, én nagyon javaslom a könyvből tanulását a Különösnek.
Bocs ha hosszú lettem, további nagyon sok sikert kívánok mindenkinek, a család, gyerek(ek) mellett tanulóknak pedig extra riszpekt!

Friplifrapli # 2012.10.19. 15:39

Jah, bocs, az írásbeli feltételes szabadságra bocsátás volt, csak ezt kihagytam...

Friplifrapli # 2012.10.19. 15:38

Váh, most gépeltem be az élménybeszámolót, csak rossz helyre kattintottam, és elszállt... Sikerült, köszönöm a szurkolást, a héten eltemetkeztem a törvényeim alá, de most újra itt vagyok.
Noh:
BV írásbeli: elítéltet rablás büntette és más bűncselekmények miatt 4 év börtönre ítélik, 2003. április 9-én bevonul. 2006. január 10-én intézet előterjesztést tesz, a vélemény szerint három alkalommal feddték meg utasítás megtagadásáért, kétszer elítélttárs bántalmazásáért. Persze nem engedtem, pártfogói véleményt nem kértem, újabb vizsgálati időpontot nem adtam meg. A vizsgáztató szerint teljesen jó volt így.
Szóbelin nagyon rendes bizottságot kaptunk (Főv. Törvényszék), hármas volt a legrosszabb jegy, ami született. Mindenki 20-30 percet volt benn, én talán még kevesebbet.
Bv: EVSZ 2 év börtön esetén mikor alkalmazható leghamarabb, mi maga az EVSZ, mik a kedvezmények, hogy lehet megszüntetni. Szabálysértési szanckórendszer, kiemelten a helyszíni bírság, mik a feltételei, mi van, ha nem ismeri el az elkövető, lehet-e kiszabni 300 ft-ot (nem).
Bj: előkészület, járművezetéstől eltiltás, kiutasítás és kitiltás összevetése, megrovás, kényszerítés, hanyag és hűtlen kezelés különbsége.
Be: itt nem emlékszem mindenre... fel kellett sorolni a tanúvédelem formáit (a katonait is kérdezte), tárgyalás mellőzése, pótmagánvádló és képviselője kihallgatható-e tanúként. Én csak emlékeztem egy bkv-ből, hogy igen, de nem emlékeztem, miért, a válasz állítólag az, hogy mert nem gyakorol vádlói kötelezettségeket, csak jogokat, emiatt nem áll fenn tanúzási akadály (ezt nem teljesen értem most se...).
Ötös lett mind a három végül. Mindenkinek ilyen sima vizsgát kívánok!

Borsopanna # 2012.10.19. 14:06

Sziasztok!

Jaj, vajon mi lehet Friplifraplival és Creeks-szel? :) Úgy várom már, hogy meséljenek, hogy sikerült! Remélem, csupa jó hírük van. Írjatok! :)

Kriszti: jaj, de ügyes vagy! :) És milyen a BV, így utólag?

Én a Btk. végénél járok, a feltételes szabadságra bocsátás és a természetkárosítás kivételével majdnem meg is kedveltem az anyagot. :)
A Be. elejét néztem még meg, a többi még hátra van.

Mókusok: örülök neked! :)

Vica: hogy vagy, tanulás szempontból hogy sikerült a napod? És egyébként? Kicsikéd hogy bírja, hogy anya tanul?

Na megyek pallérozni az elmémet, vár a sok vagyon elleni gyönyör :)

Mindenkinek szép délutánt és hétvégét, éles észt! :)

Mókusok # 2012.10.19. 12:18

Van időpont:))))) nov 23-án megy valaki?????

drkriszti # 2012.10.18. 21:21

Borsopanna, én és a bv. még megvagyunk, már csak 1 tétel és érzékeny búcsút veszünk egymástól. ;-) Hétvégén jön a szabs., aztán a Btk. ált. része...

Veled mizújs? Te hogy bírod? :-)

Borsopanna # 2012.10.18. 16:02

Sziasztok!

Zozka, esetleg ha van időd, még itt a fórumon is érdemes visszaolvasni az élménybeszámolókat, sokan leírják, milyen kérdéseket kaptak az egyes részekből.

Vica, mi újság veled? :) Hogy haladtál ma? Utód hogy viseli? :)
Én most fejezem be a természetkárosítást és buzgón fohászkodom, hogy mást kérdezzenek majd... :D Gyönyörűszép tényállás, köszönjük! :D

Textilhal: szia! :)

Kriszti: hogy bírod a kiképzést? :) A Be. nagyon jó, ha meguntad a bv-t, szerintem érdemes belelapozni. Hajrááá! :)

Mókusok: én egy múló bárányhimlős pöttynek is úgy tudok örülni, úgyhogy tökéletesen megértem a boldogságodat a tértivel! :) Nagyon drukkolok, hogy kapj idei időpontot! :)

Friplifrapli, Creeks: jajj, de jó, holnap ilyenkor már réges-rég túl vagytok a sikeres szóbeliteken!!! :) Szorítok értetek. Jó kérdéseket, penge agyat kívánok! :)

Mindenkinek hasznos estét! :)

Zozka # 2012.10.18. 08:09

Megkaptam! Szuper!
Nagyon köszönöm, Textilhal!

Textilhal # 2012.10.18. 07:43

Zozka,

küldtem néked mailt.

GYIK-hez pedig egy ötlet:

http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml

Moppy # 2012.10.17. 16:56

Sziasztok!

Az időbeli hatállyal- a feltételes szabadsággal kapcsolatban lenne kérdésem, mivel ez nem teljesen világos számomra. Az új Btk 38. § szerint kedvezőbb szabályok lesznek a feltételes szabadságra bocsátásnál. Ez azokra is érvényes, aki még a büntetésüket töltik, vagy ez csak azokra lesz alkalmazandó, akiket majd az új Btk alapján ítélnek el? Én azt hoztam ki, hogy akit már elítéltek, azaz a cselekményét elbírálták, azokra még a régi Btk lesz alkalmazandó, vagy rosszul tippelek?

Köszi

Mókusok # 2012.10.17. 16:27

A holnapot péntekre értettem:) de nálam ezekszerint ma már csütörtök van:)

Mókusok # 2012.10.17. 16:25

Visszajött a térti:)))Egy ekkora dolognak is már tud örülni az ember...Reménykedem, h vmikor azért időben szólnak ha van időpont..
A többieknek sok cseresznyét holnapra is meg amúgyis akik később mennek....

Zozka # 2012.10.17. 16:10

Sziasztok Kedves Sorstársak!

Esetleg valakinek megvannak kinyomtatható formában összegyűjtve a tételekhez tartozó AB határozatok, jogegységik, BKv-k, BH-k?

Régen még volt egy oldal ahol gyűltek a gyakori vizsgakérdések is. Esetleg van valakinek ilyen gyűjteménye?

Nagy segítség lenne, mert csak a jogszabályok kinyomtatására elment vagy egy fél napom.

Az e-mailcímem: marcsi80@yahoo.com

Előre is köszönöm!

Borsopanna # 2012.10.17. 14:28

Jajj, Creeks kimaradt: neked is nagyon drukkolok pénteken! :)))) Menni fog!

Borsopanna # 2012.10.17. 14:26

Sziasztok Gyerekek!

Gondoltam, beköszönök. :)
Ma csupa jó híreket kaptam, nagyszerű nap ez a mai! A tanulásba is gyorsan belehúzok még 7-ig :)

Kriszti, én is kivagyok sokszor, meg esélytelennek érzem, meg "jaj, úgyse érek végig, mi lesz" gondolataim vannak, de aztán mindig eszembe jut Édesanyukám mondása: "Fiam, annyi hülyének sikerült már ez, nehogymár neked ne menjen!"
Ezt meghallgathattam minden vizsga, nyelvvizsga előtt, érettségi idején, államvizsgák alatt és persze már most, a szakvizsga előtt is elmondta. :)
Szóval hajrá, ügyesen! A rossz gondolatokat csukd ki, az okosakat, motiválóakat engedd be a fejedbe és küzdééés! :)

Vica: a fenti sorokat neked is írom, hajrá, csak ügyesen! :) Ha gyerek(ek) mellett megcsináljuk, akkor nem piskóták vagyunk! Fiam kérdése ilyenkor: hanem torta???
Úgyhogy tortára fel! :)

Hajrááá mindenki! Friplifralpi, neked is, ha olvasod! Itt a finis, mindjárt vége és lehet ünnepelni az első sikeredet! Ámen :)

vicaszabo # 2012.10.17. 07:26

drkriszti: ezért (is) van ez a fórum,nem? :) ki értené jobban a bajunkat mint egy sorstárs??? Egyéb földi halandó valami új szadomazonak tekinti ezt ez irgalmatlan időmennyiséget, amit a könyv fölött kuksolva töltünk egyre karikásabb szemmel és egyre fáradtabban vonszolva magunkat:)

A csodában mindig bízok, és majd a végén megnyomjukban is, akár ihlet nélkül, mert akkor már hajt a szükség, és a remény hogy végeeeee!!!!
Mindenest azt megtesszük ami tőlünk telhető:)

drkriszti # 2012.10.16. 17:51

Borsopanna és vicaszabo, nagyon jó olvasni a soraitokat pont most, amikor 6 óra óta ülök a közérdekű munkás bv. jog tétel felett, és még mindig se kép, se hang...a lendület ma engem is elkerült...:/ Hajrá nekünk!!! (:

vicaszabo # 2012.10.16. 16:39

Á, nem halasztok, max újra megyek! Addig viszont megadom az esélyt hogy átmenjek:)

Az a furcsa, hogy olyan szinten kell tudni ezt a tárgyat is, mintha tényleg ügyészek, büntetőbírók stb lennénk, hiszen nekik is ezt a szakvizsgát kell letenni, az ő megmérettetésüknek is ez az alapja. És azért tegye fel a kezét közülünk, aki ügyész, vagy büntető irodás jelölt, vagy büntető bírónak készülő fogalmazó stb. Biztos van ilyen is, de nem hiszem hogy a zömünk. Ez az ami elgondolkodtat, hogy mi értelme van, de ne keressünk értelmet, és akkor nem megy el a kedvünk. Nekem a lendületem hiányzik (a sajátom) remélem előjön :)

Két pénteki versenyzőnknek én is szorítok (Creeks és Frapli), Mókusoknak meg hogy legyen időpontja, ne vesszen el az rengeteg befektetett energia.
Meg azoknak is akik csak olvassák, de nem írnak!
Meg magunknak :)))))

Borsopanna # 2012.10.16. 15:16

Vica,
én sem értem még végig, sőt! Csak reménykedni tudok abban, hogy végig fogok. Az ismétlési lehetőségért pedig csak imádkozom. :D Na, így már jobban érzed magad? Ráadásul én majd' 3 héttel előtted megyek! :)
Lassan haladok, de lelkes vagyok, meg élvezem is, csak sajnos kevés az időm, nem tudok annyit tanulni a gyerekek miatt, amennyit szeretnék. (Néha picit stresszelek, de aztán megokosítom magamat.)
Nem baj, annak kell örülni, ami van! :)
Kérlek, ne add fel, az én fejemben is már többször megfordult a halasztás gondolata, de máskor sem lesz könnyebb, jobb, egyszerűbb. És akkor is utálatos lesz az egész. :) Úgyhogy hajrááá! Küzdelem, kitartás! :)
És egy kellemes baráti hátbaveregetés, hogy jobban érezd magad :)

Friplifrapli meg szerintem nagyon tanul, írta, hogy lehet, hogy csak a szóbeli után ad hírt magáról. Ha olvasod, akkor hajrá, nagyon szurkolunk neked! :)))

vicaszabo # 2012.10.16. 14:51

Hát egy biztos, hogy utálom, meg az is hogy nem áll rá az agyam, meg az is hogy tanulnom kéne, e nem tudom motiválni már magam.
Ne ez volt a panasznap, de jólesett!!! Köszi a kérdést Borsopanna, végre kiadtam:)))

Nem értem végig egyszer sem az anyagon, még olvasás szinten sem, úgyhogy most már lassan belehúzok.
Nálad helyzet?

Frapli nagyon hallgatsz, vagy én maradtam le valamiről?

Borsopanna # 2012.10.16. 14:20

Creeks, csak azt szeretném mondani, hogy péntekre nagy lapáttal kívánok! Ügyesen, okosan, mint eddig!
Menni fog!!! :)

Vica: hogy állsz, mi újság? :) Kitartááás!

Mókusok # 2012.10.16. 12:59

vicaszabo: köszi, pénteken feladtam postán a jelentkezést elsőbbségivel, tértivel, mindennel, és még a térti sem jött vissza ezidáig:( Nem hogy az időpont. A Titkársági csaj azt mondta, hogy így tudok még talán idei időpontot szerezni, mert a gépen lévők mind be vannak telve....sajnos várakozom:(
Nektek kitartást!

creeks # 2012.10.15. 15:47

Igen ismétlést tervezek és a BV meg hadilábon áll nálam:)
Köszönöm és kitartást Neked!

vicaszabo # 2012.10.15. 15:44

Frapli is, ő is ma írt!
Szorítok majd neked is meg neki is, addig még otthon vagy, tudsz tanulni? Ez még olyan hosszú ilyenkor!!!!

creeks # 2012.10.15. 15:40

Vicaszabo: pénteken.