szakvizsga - "B" rész (büntető)


milly28 # 2012.11.10. 15:44

SZIASZTOK!

AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI, HOGY TI MIBŐL KÉSZÜLTÖK BÜNTIRE, SZÓVAL, HOGY MIBŐL ÉRDEMES, ÉS KI MIKOR MEGY VIZSGÁZNI?

ELŐRE IS KÖSZI

vicaszabo # 2012.11.10. 12:29

Hercegnő: a büntetőeljárás lefolytatását akadályozó okoknál fordul elő, a magánindítvány hiánya illetve a kívánat hiánya.

A kívánat hiánya rágalmazás és becsületsértés esetére vonatkozó külön rendelkezés:
Btk.183.§.(3): „A diplomáciai és a nemzetközi jogon alapuló egyéb személyes mentességet élvező személy sérelmére elkövetett rágalmazás vagy becsületsértés a sértett diplomáciai úton kijelentett kívánatára büntethető.”

Azért megtévesztő, mert egyébként a magánindítvány hiánya először a büntethetőséget kizáró okoknál fordul elő, mint anyagi jogi intézmény, aztán előkeveredik eljárásjognál is, itt az eljárásjogi oldala domborodik, hogy pl a tárgyalás során nem felmentési hanem eljárásmegszüntetési ok, szóval van aki azt mondja hogy eljárásjogi, de legalábbis vegyes intézmény. Aztán tovább haladva a Btk ban összekeveredik ezzel a kívánat hiányával is (itt az a különbség hogy kinek a sérelmére történt a bcs, a passzív alany speciális), aztán még valahol előkeveredik a B.e.ben, ami ha eszembe jut megírom. Megvan, az a magánvádlónál, hogy a becsületsértés és rágalmazás közvádra üldözendő, ha hivatalos személy vagy hatóság sérelmére követik el. Be. 52.§ (4)

Valahogy így. De a kívánatról illetve hiányáról ennyit tudok.

Borsopanna # 2012.11.10. 12:23

Kedves Szakvizsgázó Kollégák!

ELADÓ BÜNTETŐJOG SZAKVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANKÖNYVEK!

Dr.Bodor-Dr.Székely-Dr.Vaskuti: Büntető eljárásjog I-II., és a dr.Gaál féle Büntető eljárásjog I-II. pótfüzetek.

Bolti áruk összesen 9890 Ft, én 7000-ért adom a 4-et.

Tételsor szerinti kidolgozás, minden összegyűjtve egy helyen. Munka és/vagy gyerek mellett készülőknek ideális, időhatékony megoldás.

Nagyon szép, újszerű állapotban vannak!

banánhintahercegnő # 2012.11.10. 11:21

Mosolygós szép napot, könnyű tanulást mindenkinek!

Kérdés: mi a különbség magánindítvány és kívánat között?
Ha jól értem kívánat akkor van, ha diplomáciai (bllalllaal) mentességet élvező személy ellen elkövetett magánindítványos bcs van szó...de ezt nem biztos, hogy jól értem, vagy van egyáltalán konkrét megfogalmazás a törvényben, hogy itt bizony kívánat kell?

Borsopanna: még egyszer kifejezett elismerés a gyermekek mellett véghez vitt kitartó tanuláshoz. Nekem "csak" egy kis szőrös gyermekem van (kutya), de mintha érezné, hogy vihar közeleg, igényli, hogy foglalkozzak vele, mászik bújik, nyüszög....

BHH

Borsopanna # 2012.11.10. 06:52

Starin: szívből gratulálok! :)

Borsopanna # 2012.11.10. 06:51

Jó reggelt, Fiatalok! :)

Látom, a héten mindenkin átment mindenféle hangulat, megjártuk a sinus hullám alsó és felső részeit is.
Én nem vagyok egy bölcs valaki, de mivel egy élsportolóval kötöttem össze az életemet, azt egyértelműen tudom, hogy rengeteget számít az, ahogy a gondolatainkat rendezzük. Nem szabad hagyni magunkat elmenni rossz/negatív/depresszív irányba, mert onann 1. nehéz felállni, 2. az csak leblokkol.
Úgyhogy légyszíves, a véghajrára szedjétek össze magatokat, acélozzátok meg a gondolataitokat és írjátok ki a tükörre, az asztalon cetlire, a/4-es lapra, akármira, hogy MEGCSINÁLOM A BÜNTETŐJOG SZAKVIZSGÁT!
Higgyétek el, megtesztek mindent, rengeteget készültök, tanultok, rendbe teszitek a fejeteket, vizsgán határozott fellépéssel megpróbáljátok eladni a gebét Overdose áron, ez a maximum, amit megtehettek!
A többit nem tudjuk befolyásolni, de bízunk a jóban. :)
Úgyhogy nincs pánik, nincs blokkoló izgulás, minden OK lesz! :)
Ügyesen, okosan, kitartás, küzdelem, hajrááá!!!!! :)))

vicaszabo # 2012.11.10. 06:12

Jó reggelt, ne pánikoljunk, vegyük elő Borsopanna anyukája mondását, miszerint annyi hülyének már sikerült, tehát nekünk is fog!!!! Legfeljebb nem elsőre, de ez már az apróbetűs rész :)

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy egy szimpatikus irányzatot kell kinézni (szószerint nem szószerint és egyéb jogelméleti viták) és ahhoz tartani magunkat, majd bőszen fohászkodni hogy ehhez passzoló bizottsághoz kerüljünk. Lutri így is úgy is van, én pl a kiskorút már tudom, tegnap egy árva kuttyomfitty nem jutott róla eszembe. Emelt fővel veszem az ütést, és még remélem egyszer átfutom. Ha meg nem, hát így jártam.

A kérdésekre meg visszatérve, mivel ez szakvizsga nagyon sokszor úgy vezetik be, hogy bejön az ügyfél, azt mondja a bíró ( itt nyilván a büntetőjogban szereplő alanyokra vetítve) na és akkor kedves kollegina mit mond. Én lányos zavaromban az elsőn azt mondta, hogy biztos nem azt hogy viszontlátásra.... jogintézményre kíváncsi de melyikre???? Elkezdtem pörgetni magamban a határidőket, és félhangosan mondtam hogy ugye nem ez, erre sem gondolt, most nem ebben szakaszban vagyunk.... végül elkelt a sánta gebe mint Overdose, de a végére elsírtam magam, annyira elfáradtam (ez az első vizsgám volt) és sírva jöttem ki, meg vissza az eredményhirdetésre. Na gondolhatjátok a kinti hangulatot mikor megláttak!!!

Azt is megjegyeztem uennek a vizsgáztatónak, miután kb 3 percig nem jöttem rá másikra hogy mit is kérdez, hogy elnézést de nem vagyunk összehangolódva, ha esetleg megadná a kezdő hangot... Nagyon nehéz hirtelen 3 ember stílusát felvenni, és beazonosítani, hiába segítőkészek (nekem eddig kivétel nélkül csakis ilyen bizottságom volt.

Szóval a beszámolókból csak azt kell meghallani hogy sikerült, és akkor nekünk is fog. Mindenki megtesz érte minden tőle telhetőt, van aki többet is:, tegye fel a kezét aki ennél többet tudna tenni? Eljön a kijelölt nap, elmegyünk oszt jónapot! Aztán meg vagy örülünk, vagy sírunk itt egymás vállán, értő és érző szíveket találva :)

Na, ma reggeli filozofálás a vizsga értelméről, mikéntjéről stb letudva, várnak a tételek!!!
Eredményes, hasznos napot mindenkinek! És ha jókedvet nem is, de legalább kitartást:)))

Vica

Gyheni # 2012.11.10. 00:08

Sziasztok,

kriszti: én örülnék ha tényleg tudnám szó szerint a tényállásokat, mert az már félsiker szerintem. tényálláselemzést ekkora mennyiségben képtelenség megtanulni.én az ilyen halmazati cuccokat is hellyel-közzel nézem, hiszen ahány tankönyv, annyi példát hoz rá, a vizsgán meg tuti mást kérdeznek...

a kérdésem, hogy a nemzetközi bűnügyi jogsegélyes tételekhez lenne vmi rövidített cucc? mert azt különben szerintem kihagyom ha odaérek egyszer :D

banánhintahercegnő, jót nevettem, ne haragudj, remélem nem kattantál be! amúgy nekem is eszembe volt, hogy mire ezt megtanulom én leszek az, akinek az ideiglenes kényszergyógykezelését el kell rendelni:D

na, megyek aludni végre!! remélem nem büntivel álmodok..:)

drkriszti # 2012.11.09. 19:51

Èrzelmi ingadozàs nàlam is jàtszik, kezdek bedilizni a tényàllàsoktól. Attól meg főleg, hogy most akkor kell-e szó szerint, vagy sem?! Tegnap pl. volt 1 szó szerinti, meg 1 nem szó szerinti vizsga, úgyhogy tökre lutri...

Aztàn nem tudom eldönteni, hogy mekkora esèllyel kérdezhetik az egyes tényàllásokat, mert oké, hogy az emberölést, meg a garàzdasàgot gyakran, de mi van pl. a zugìràszattal, egyesülési joggal visszaéléssel, vagy éppen a nemzeti és szocialista rendszerek bűneinek nyilvànos tagadàsàval , meg a hasonló finomsàgokkal? Meg ha meg is tanulom ezeket, akkor mit mondok róluk, azon felül, hogy szó szerint eldaràlom?
Meg ez a kell-e elemezni, vagy sem dilemma se múlik nàlam...Mert oké, hogy csak a halmazati dolgok kellenek, amit megnézek az egyetemi könyvben (Pécsen végeztem), de ahol még a könyv sem említi a halmazati kérdéseket, azokkal mi van? Ott elèg csak a tényàllàs?

Szóval tanulok-tanulok, csak èppen azt hem tudom eldönteni, hogy célszerűen-e?!

banánhintahercegnő # 2012.11.09. 16:41

Sziasztok, jólelkű csipetcsapat, igazi felüdülés olvasni a hozzászólásokat!

Heni: kitartás (vagy kitartottság? hmmm)... bár a második nem hiszem, hogy segítene rajtunk :)

Én tegnap voltam holt ponton, toporzékoltam a párom előtt mint egy gyerek, hajtogattam, hogy, ha nem segít elrendeltettem az igazságügyi megfigyelését, utána meg a kutyámnak magyaráztam, hogy most elmegyünk nyomozni és felkutatjuk a bizonyítékokat, mert őt szellemi képességeinél fogva nem lehet tanúként kihallgatni... szóval volt baj rendesen :) :)

ma egy kicsit lenyugodtam és beletörődtem, hogy amilyen tempóban haladok, úgy haladok, ez van, nincs mit tenni, ezt kiírtam kis papírra, kiragasztottam, meg azt is, hogy ha mindent megteszek biztos sikerülni fog :)

Hát így. és igyekszem kerülni a gépet, mert minden internetes agyatlan játék és egyéb elfoglaltság érdekesebb a terhelt jogainál :)

Szóval: de tényleg, most komolyan kitartás :)

sann # 2012.11.09. 15:35

Sziasztok!

Én is gratulálok mindenkinek! Nagyon ügyesek vagytok!:)

Jó olvasni a sikeres beszámolókat, különösen, h tényállás tanulós napjaim vannak, nekem ez a leglélekölőbb, legreménytelenebbnek tűnő rész az anyagban ://// Gyheni, teljesen átérzem, amit írtál.

vicaszabo # 2012.11.09. 14:50

Nahát, ennyi sikeres szép vizsgát, milyen jó olvasni, köszönjük szépen! Sikeresen teljesítőknek meg nagyon nagyon gratula, ügyesek vagytok :)

Heni, ne add föl, innen szép a nyerés, ez rád is vonatkozik B.W.:) Az ismétléshez is jól jönnek az itt fellelhető infók, irányba tudod állítani, hogy mégis mit és hogyan nézz át.

Nagyon nagyon szeretnék én is ilyeneket írni... hogy sikerült, meg ilyenek... egyelőre álom.... de mint minden álomért ezért is meg kell dolgozni:)

Starin # 2012.11.09. 14:36

Sziasztok!

Gondoltam megnyugtatásotokként (de legalábbis arra való kísérletként, hogy témába vágjak.)) megírom a tegnapi vizsgámat.
LÜ-n voltam (kicsit meg is ijedtem emiatt, utóbb kiderült teljesen feleslegesen), a Btk-t egy ügyvéd Úr, a Be-t Dr. Láng László főosztályvezető ügyész Úr, míg a Bv-szabsot a Győri Ítélőtábla bírája kérdezte.
Hatan voltunk, 3-ikként mentem be. Nagyon jó hangulatú, beszélgetős vizsga volt, ha nem ment a jó válasz, akkor minden alkalommal segítettek, megpróbáltak rávezetni. Egyáltalán nem kellett szó szerint a Btk. sem.
Kérdések, amikre emlékszem:

Btk.:

  • magánindítványról mit tudok, mondjak rá példát különös részi tényállások közül,
  • büntetés mihez kell, hogy igazodjék,
  • többszörös visszaeső fogalma (nem szószerint!!!), rá irányadó büntetéskiszabási specifikum,
  • lopásnál lényeges-e, hogy az elkövető a sértett hozzátartozója,
  • kiskorú veszélyeztetésének 4 esete (nem szószerint!!! a lényeg az volt, hogy látták, hogy értem őket)

Be.:

  • jogorvoslathoz való jog és ennek kapcsán, hogy milyen végzések ellen van helye példákon keresztül (lényeg, hogy a szabadságelvonó/korlátozó és a vagyoni viszonyokat érintők ellen mindig van)
  • hivatalbóli eljárás elve

Bv-szabs.:

  • halasztás (szabveszt, pénzbünt.)
  • helyszíni bírság

Végül a btk és bv 5, a be 3 lett.

Kitartást mindenkinek!!!!!!!!

Gyheni # 2012.11.09. 14:28

Sziasztok, Borsopanna nagyon gondoltam rád és drukkoltam, de tényleg, nem ismerlek, de annyira bírlak mégis :) most komolyan! szóval ha vki, akkor te nagyon megérdemelted a sikert és a hozzáállásod irigylésre méltó! :))

(ja, nálam az erős érzelmi ingadozás -> néha leszarom érzés, majd sírógörcs mindez 10 mp-n belül) abszolút benne van ha tanulok,úgyhogy bocsánat ha szélsőséges hangnemben írkálok.

na de a lényeg hogy káosz van nálam és bizodalomvesztés a saját magam erejében, de remélem talpra állok és haladok.nagyon nem látom még a végét, az idő meg fogy..

Mókusok # 2012.11.09. 14:12

Borsopanna: fogy az időm és egyelőre nem kaptam szabadságot még a vizsga napjára sem, szóval még fogalmam sincsen, hogy egyáltalán hogyan fogok elmenni:(
Ettől na meg amúgy is kezd elővenni a para....

Más téma, Többiek:Miért nem lehet a kérdéseket érthetően feltenni???hogy ne kelljen már még azon is gondolkozni vajon épp mi az az egy szó amire gondoltak???

magizsola # 2012.11.09. 13:33

Szia Borsopanna!

A tegnapi nap folyamán, tudomásom szerint egy vizsgázónak kell ismételnie a Be. vizsgát.
Nekem az anyagi, meg a be. ötös lett, a bv. 4-es.
Anna Neked szívből gratulálok, szép eredmény!

Maga a vizsga hangulata kicsit szigorú, de azért alapvetően jó volt. Be-ből kellett nagyon figyelni, mert nem mindig úgy tették fel a kérdést, hogy egyből értette volna az ember, hogy a vizsgáztató hová is akar kilyukadni (ebben szerepe lehet annak is, hogy egyetem óta nem foglalkoztam büntető eljárásjoggal). Volt, hogy csak egy igenre, vagy egy nemre volt kíváncsi a Bíró Úr, de mire a kérdés végére ért nem tudtam mire is kell válaszolni, vagy nem arra volt kíváncsi, amit válaszoltam. De lehet ebben már a fáradtság is benne volt, mert az ember a végére már egy kissé meglassul és befásul a három hetes tanulás miatti sterssztől, illetve a vizsgadrukktól.

Hogy a lovas példánál maradjak, amíg kint vársz olyan, mintha a startjelzésre várnál, ami mind csak késik. Amikor a végén eldörren a lövés, meg már nem tudsz úgy futni, ahogy szeretnél.

Szóval ez ilyen.

És az anyagiból - megerősítve az előttem szólókat - tényleg szó szerint kérik a tényállást, de legalábbis nem veszik rossz néven. De az is igaz, amit Vicaszabo írt, hogy nem a bonyolult, összetett minősítő rendszerű tényállásokat kérdezték, hanem a "hétköznapiakat". Nyilván vizsgabizottsága válogatja.

Hát ennyit a tegnapi napról, még a tegnapi beszámolóhoz hozzátéve.

Annak aki még nem vizsgázott, kitartást, aki meg már túl van rajta jó pihenést kívánok.

B.W. # 2012.11.09. 13:24

Kedves Szakvizsgázók!

Nagyon későn akadtam erre a fórumra, és rengeteg mindennel le vagyok maradva, úgy látom...de jobb később mint soha :) Nos ha lehet ilyen nagyon szemtelen kérésem, esetleg valaki, talán a sikeres Borsopanna (ezúton gratulálok) el tudná nekem küldeni az anyagait, hadd essek kétségbe itt az utolsó hajrában :) üdv Mindenkinek

B.W. # 2012.11.09. 13:24

Kedves Szakvizsgázók!

Nagyon későn akadtam erre a fórumra, és rengeteg mindennel le vagyok maradva, úgy látom...de jobb később mint soha :) Nos ha lehet ilyen nagyon szemtelen kérésem, esetleg valaki, talán a sikeres Borsopanna (ezúton gratulálok) el tudná nekem küldeni az anyagait, hadd essek kétségbe itt az utolsó hajrában :) üdv Mindenkinek

Borsopanna # 2012.11.09. 12:59

Sziasztok! :)

Anna: :))))))))) GRATULÁLOOOOK!!! :) Kiváló lókupec vagy! :D Köszi, hogy regisztráltál :) Nagyon ügyes vagy!!! :)

Magizsola: köszi, h. írtál! :) Gratulálok, nagyon örülök, hogy végeztél! :))) Nagy dolog ez! :))))

Anna, Zsolti, tegnapi többiekről tudtok még valamit?

Mókusok: egy büszke 3-ast. Te hogy állsz? :)

Friplifrapli, BHH, Danina: nagyon aranyosak vagytok, köszönöm szépen!:)

És globálban mindenkinek köszi, hogy itt mindig volt és van jókedv, összetartás, motiválás! :))))

Vica, Heni, Kriszti: mizu? :) Adjatok életjelet! :)

Mókusok # 2012.11.09. 09:05

Borsópanna Gratulálok!Be. ből hányast kaptál ha megkérdezhetem??? Amúgy elolvasva a többiek beszámolóit, megnyugtató, hogy vannak olyan kérdések amelyeket elsőre vagy másodjára is van aki nem ért....pfff.

banánhintahercegnő # 2012.11.09. 08:47

Nézzétek mit találtam:

http://www.google.hu/url?…

Ez egy hosszú, de szerintem igényes és naprakész jegyzet Be.hez, beolvastam, szerintem emészthetőbb mint a törvény, elég logikusan halad, persze sok benne a történeti rizsa, de tök jó összehasonlítások összegyűjtött dolgok vannak, pl. mit ki rendelhet el, ilyenek.

Hátha valakinek jól jön

Amúgy Mosolygós szép napot és kitartást

Danina # 2012.11.09. 07:13

Vica, sajnos nem tudom, mert en ezt a sajat oktatason keszult jegyzeteimbol "tanultam" anno. Erre nem erdemes tobb energiat pazarolnod. Hajra! :-)

Friplifrapli # 2012.11.09. 07:09

Borsopanna, gratulálok!!! A többieknek meg kitartás, és kívánom a Kínai Népköztársaság egész éves "termékét"!

vicaszabo # 2012.11.09. 06:31

Jó reggelt én benne vagyok, akár sütök is:)
Karácsonyi muffin party szakvizsgával minősítve, hm!!!

Borsopanna, ne hagyj el bennünket, kellesz nekünk, mint élő példa! :))))

Magizsola, gratulálok, és köszönöm a kérdéseket!

Ezekből is az derül ki, hogy nem kérdeztek pl természetkárosítást (keretjogszabályok tartalmával) tehát ezekre a kérdésekre "csak" be kell ugrania amit vésünk. Ez persze csak relatív könnyebbség, mert azért a kérdéseket nem tudtam volna kapásból mondani. Azért már volt 1 2 ami beugrott, meg olyan is amit összekevertem, de ezért jó ha minél alaposabban vissza tudjuk adni, (tudom lehetetlen, és sem emlékeztem arra se mi történt anno)mert valahogy helyzetbe hoz:)

De például a garázdaságnál (minő vicc, tegnap tanultam meg pont) vannak olyan BH-k amikbe meg kifejetetten vaz van, hogy akkor minősülhet garázdaságnak ha fennállt legalább lehetőség szintjén hogy mások észleljék, ezért ha az elkövetésről kevesen szereznek tudomást az teljességgel alkalmatlan a köznyugalom megsértésére.

Danina, hol tudok jobban utánanézni az anyagi jogi határidőknek? CSAK mert annyira UNATKOZOM, és nincs mit tanulni!!!!!!

Ha még eszetekbe jutnak részletek, mondjátok, illetve aki csak olvas minket, és vizsgázott küldje el a kérdéseit!

Szép és hasznos napot, jó sok tételt a buksikba!!!

Vica

Borsopannának # 2012.11.08. 22:06

Kedves Borsópanna!
Nem ígértem ugyan 100%-osra, de itt vagyok. Megjegyzem a regisztráció tovább tartott, mint 60 s :) de lehet, hogy azért, mert már hulla fáradt vagyok.
Sikerült, ötös lett. Bár egyelőre nem tudom felfogni.
Már nem nagyon emlékszem, hogy miket kérdeztek, büntetőből sokat, de csak párra emlékszem
kényszergyógykezelés
bűnszervezetben részvétel,
bűnszervezet,
emberölés,
rágalmazás
privilégizált emberölés,
mitől kell nehéz elhatárolni az emberölést és mi alapján lehet
jogos védelem,
foglalkozástól eltiltás (milyen foglalkozások esetén, gondatlan lehet-e a szabályszegés, alkalomszerűséggel kapcsolatos kérdés is volt, de nem emlékszem)

be: előzetes letartóztatás okai, illetve, hogy a 129.§-en? kívül, hogy található még meg

  • mi van akkor, ha a bűnügyi költségről tévesen rendelkeznek és a határozat jogerős
  • 3. fokú eljárás mely esetekben fordul elő
  • nyilvános ülés és a tárgyalás közt mi a különbség, mit és hol lehet bizonyítani

bv, szabsért:

  • kifogás
  • jutalmak
  • hol van jelentősége a fenyítés eltörlésének

A büntető tényállások abszolút szó szerint kellettek.
De a felsorolásokat is szívesebben hallgatták volna, ha sorban mondom. És megvárták amíg mindet felsorolom...Egyébként rendesek voltak.

Mindenkinek kitartás

Anna