szakvizsga - "B" rész (büntető)


Gyheni # 2012.11.12. 09:48

Sziasztok,

a magánféles résszel tisztában voltam, de köszi szépen a magyarázatot, én pontosan arra voltam kíváncsi amit te is írtál, hogy a sértett miért nem sérelmezheti, hogyha pl. jól megverték és az illetőt meg felmentik, akkor ő meg ezt vegye tudomásul boldogan, ha az ügyész épp nem fellebbez??

elnapolás-elhalasztás is oké már :) remek :))

köszi nektek, rendesen vagytok!! :)

Gyheni # 2012.11.12. 09:48

Sziasztok,

a magánféles résszel tisztában voltam, de köszi szépen a magyarázatot, én pontosan arra voltam kíváncsi amit te is írtál, hogy a sértett miért nem sérelmezheti, hogyha pl. jól megverték és az illetőt meg felmentik, akkor ő meg ezt vegye tudomásul boldogan, ha az ügyész épp nem fellebbez??

elnapolás-elhalasztás is oké már :) remek :))

köszi nektek, rendesen vagytok!! :)

banánhintahercegnő # 2012.11.12. 07:56

Heni Kedves!

Nem vagy debil, szerintem mindegyikünknek más, a többieknek talán egyértelműnek tűnő dolog nem fér a buksijába.

Viszont: elhalasztás, elnapolás nem ugyanaz!!!!

elhalasztás: tárgyalás megnyitása során, de a tárgyalás érdemi MEGKEZDÉSE előtt van, és nincsenek megszakításos joghatásai, elhalasztja későbbi időpontra, ha még egyáltalán semmibe nem kezdtek bele azon kívül, hogy számba vette a násznépet

Elnapolás: már az érdemi rész során van, és ilyenkor érvényesül az a szabály, hogy 6 hónapnál többre nem lehet, különben kezdhetik újra az egészet, hogy 8 napon túl ismertetni kell a legutolsó jegyzőkönyvet....ilyenek

Én spec, a felolvasni, ismertetni kérdéskörbe gabalyodtam bele...

Szép napot kitartást

Dr.Attika # 2012.11.11. 21:51

Olasdd el még egyszer a Be.324§ (1) bekezdés g) pontját. A magánfél fellebbezést jelenthet be a polgári jogi igény érdemi elbírálására vonatkozó rész ellen. A magánfél pedig az a sértett, aki polgári jogi igényt érvényesít. (Be.54§) Tehát a sértettnek van fellebbezési joga, de csak ebben a szűk körben. Ha esetleg azt sérelmezed, hogy a bűnösség megállapítása, felmentés vagy büntetés kiszabása ellen nincs fellebbezési joga , annak az a magyarázata, hogy azt a terhelten és védőjén kívül csak az ügyész teheti meg , mert a büntetőjogi hatalom vonatkozásában ő képviseli az államot.

egyébként szokott ilyen beugrató kérdés lenni, hogy a sértett jelenthet-e be fellebbezést? Válasz: igen, mint magánfél a polgári jogi igény elbírálása tárgyában.

Gyheni # 2012.11.11. 21:22

Helloka, én is kavargok ám rendesen és bele sem merek lapozni a már átnézett dolgokba, mert tuti kikerekedne a szemem hogy hajajj de kínai..de egyelőre még azért küzdök, hogy legalább egyszer átolvassak mindent..

nos, viszont van két kérdésem: az elnapolja és elhalasztja a Be-ben tul.képp ugyanaz?

másik: a sértettnek miért nincs fellebbezési joga az ítélet ellen? felsorolja a Be, hogy kik fellebbezhetnek az első fokú ítélet ellen, sértett sehol.. miért? vagy ez mindenkinek tök alap és én vagyok debil ?:D

fú, fél 11..és már hulla vagyok :(

drkriszti # 2012.11.11. 20:13

Nekem kivételesen jó napom volt, meglepően jól ment a tanulàs, sok-sok tényàllás és elemzés kúszott a fejembe...csak maradjon is ott...:/

Nem lehet mindennap ugyanolyan hatékony, tiszta hullàmvasút ez az egész. Akinek ma nem ment, tuti holnap jobb napja lesz!!! Kitartást nekünk!! =)

Borsopanna # 2012.11.11. 19:33

Gyerekek,

nem adjuk fel, nem gyengülünk el!
Ha csupa ötöst kaptam volna, odaadnék 3 egész jegyet, hogy megváltsalak benneteket, nekem elég lenne a kettes is!
De tartsatok ki, nincs sok hátra, és utána VÉGE! Soha többet nem kell vizsgázni büntetőjogból!

Ügy drukkolok nektek! Ügyesek lesztek mind! :))))))

Dragunov: szívből gratulálok! :))))

Meglátjátok, 1-2 hét múlva mind ilyen szuper híreket fogtok felírni ide! :)

vicaszabo # 2012.11.11. 19:31

Hercegnő, van még időnk és egyébként is este van, ilyenkor nem szabad semmilyen következtetést levonni semmiből! kialusszuk magunkat és majd holnap belehúzunk! Kiskutyának jobbulást remélem nem komoly, neked meg kitartást, már kevesebb van hátra mint előre! Vagy fordítva?! :)

banánhintahercegnő # 2012.11.11. 18:27

húúú de nagyon elég most és mennyire kavarog minden :(

és még a kiskutyám is beteg :(

vicaszabo # 2012.11.11. 17:39

Cimó, köszönöm!

vicaszabo # 2012.11.11. 17:38

Hááát, szerintem bármilyen alapbűncselekményhez járulhat, aminek számszerűsítve van az alapbűncselekménye az az orgazdaság, az meg 9! és benne van a tv ben.

drkriszti # 2012.11.11. 17:17

A bűnpártolásnàl az van az egyetemi füzetemben, hogy 4 alapbcs-hez jàrul, de azt már nem ìrtam le anno, hogy melyik az a 4. Tudja valaki?

cimó # 2012.11.11. 15:35

Szia Vica,
a könyv szerint: (Herke Csongor: Be eljárásjog)

A büntetőelj. elj-i cselekmények láncolata és elj-i jogviszonyok szövedéke. Az elj-i cselekmények környezetét alkotják az elj-i feltételek és akadályok, valamint az elj-i cselekmények alakszerűségével kapcs. előírások.
Az eljárási cselekmények csoportosítása:

Forma szerint: szóbeli, írásbeli, reálaktus
Cselekvő személye szerint: Bírósági, ügyészségi, nyom. hat általi, magánszemély általi
Eljárás szakaszok szerinti: Nyomozási, perbeli, végrehajtási
Tartalom szerint: akaratkijelentés vagy tudomáskijelentés, bizonyítási cselekmény vagy kényszerintézkedés vagy eljárási szankció.

A héten kapok egy másik könyvet is, ha találok benne jobbat akkor megírom.

Mindenesetre örülnék ha ott ilyenek eszembejutnának minth "jogviszonyok szövedéke"
:)

vicaszabo # 2012.11.11. 14:57

Dragunov: köszönöm a definíciót, igen valami ilyesmi...
Gratulálok! Esetleg a kérdéseidre emlékszel (a többire?)
Ez volt az utolsó, vagy van még?

Vica

vicaszabo # 2012.11.11. 12:22

mit mondotok arra hogy az eljárásjogi cselekmények fogalma?

vicaszabo # 2012.11.11. 06:25

Borsopanna, igen erre gondoltam!!!

A polgárral csak az a gond hogy kb 3x ennyi mint a büntető, és csak látszólag könnyű, a szószerinti részek legalább ennyire szószerintiek, mint itt, és ott van egy két elvetemült vizsgáztató (egy ügyész aki ugyanazokkal a kérdésekkel szívatja/rúgja ki a jónépet) de egyébként bevállalható. Én meghagynám a decembert/karácsonyt a gyerekeknek és utána néznék valami időpontot. Nekem is azért csúszott mostanra a büntető, mert egy nyári vizsga lehetőségére az egész család felhördült, hogy azért ilyen sűrűn ne!!!

De te látod mit bírnak a gyerkőcök, de ha nem is mondják megviseli ám őket... nem az övéké 100 % ig a figyelmed, ne adj Isten nem tudsz elmenni egy fogadóórára, szereplésre mittudoménmire, nem tudod meghallgatni épp az aktuális felolvasását... Bár neked még kicsik hogy mondják :)

De mint mindig, most is szívemből szóltál, a kihirdetett 3 ponttal maximálisan és szívemből egyetértek, tulképpen vizsga ars poeticámat fogalmaztad meg :)

Eredményes szép napot mindenkinek, szép körmöket, ívelt szemöldököt, szép dús belőtt hajkoronát, tiszta lakást, finom ebédet: mondja valaki azt hogy nincs ennek haszna?! :)

Vica

banánhintahercegnő # 2012.11.10. 21:45

Én azzal próbálok túl lendülni, hogy "sikerülni fog" típusú cetlik mellett van egy "mert meg érdemlem" lista is, ami mind az enyém lesz, ha elsőre eladom a lovat. Ami per pillanat nem sánta, hanem döglött :) :)

Gyheni # 2012.11.10. 21:03

:))))))))))) körömfestés aktuális lenne nálam is.. nekem a hátsóm szokott fájni de nagyon a sok üléstől.. na meg a fejem a beszűküléstől..

Borsopanna nagyon jól bátorítasz minket!! :))) januári polgár.. ha bírod energiával, időben simán jó vagy, én a helyedben novemberben feltöltődnék, családoznék és majd december eleje körültől tanulnék, ha mondjuk január közepe/2.felében mennél.

A Be első harmadában járok, de hát nem tudom hogy fogom mind a fejembe tolni, és már előre rettegek a Nbj-s tételektől, nem tudom belenézzek-e a törvénybe(iszonyat sok), vagy skippeljem az egészet.

belekukkantok az X-faktorba szerintem, hátha kicsit szellőzik a fejem a sok fantasztikus műsorszámtól :))

cimó # 2012.11.10. 20:29

Sziasztok,
olvaslak Benneteket folyamatosan, jó tudni h nem vagyok egyedül a testi és lelki tüneteimmel :)
Kitartást mindenkinek!

Borsopanna # 2012.11.10. 19:44

Sziasztok! :)

Vica! Hát mivel indítottam 8 előtt a napot? Tessék visszaolvasni! :) Egy igen mély, tartalmas és rendkívül hosszú szentbeszéddel! :D

Istenem, gyerekek, annyira magam előtt látom, ahogy küzdötök magatokkal, ugyanezeket csináltam én is pár nappal ezelőtt... Minden teljesen normális! Az ajándék porszívózás, hajmosás, körömfestés... A lényeg, hogy mindig szedjétek össze magatokat, és próbáljatok megújulni a szünetekben! Mert végülis nézzük a tényeket.

  1. egy olyan feladatot kell teljesíteni, ami már oly sokaknak sikerült (és ők sem ufók, hanem pontosan ugyanolyanok, mint ti :))))
  2. ha túl sok és túl részletes is, de azért érdekes ez az anyag és ha jó mélyen magatokba néztek, biztosan tudom, hogy mindegyik anyagrészben van olyan fejezet, amit szeretnétek, ha kérdeznének vizsgán. Ez tudjátok, mit jelent? Van kedvenc témátok! :) Van olyan terület, amiben otthonosan mozogtok nagytudású bírák, ügyészek előtt! :)
  3. NEM életmentő műtét előtt állunk, azaz igaziból nincs miért izgulni. Ha sikerül, akkor örülünk, de ha ne adj Isten nem, akkor meg elmegyünk mégegyszer! De sikerülni fog, sikerülnie kell! Add el a lovat!!!! :)

Tartsatok ki, nagyon sokat gondolok rátok, és amíg nem állítotok le, mindig ilyen badarságokat fogok beírni mindaddig, ameddig a csapat minden tagja le nem vizsgázott... :D

Vica, ilyesmire gondoltál? :)

Ügyesek legyetek, és csak nyugodtan, okosan, menni fog!!!

ui.: ti bevállalnátok a helyemben egy januári polgárt?

drkriszti # 2012.11.10. 19:16

Nàlam szemöldökszedés, körömfestés és tàrsai jelentik a pihit 1-1 tétel között. =) Egyéb pótcselekvés még a vàsàrlàs, ilyenkor mindig gyarapszik a ruhásszekrényem, "mert megérdemlem" alapon. :D

Ma már kicsit lelkesebb voltam, mint az ezelőtti pàr napban, de kezdem magam nagyon fàradtnak, elhasznàlódottnak érezni. Nem tudom nàlatok mi a gyakorlat, de ha én tanulok, akkor totál beszűkülök, és ez huzamosabb időn àt elèggé megvisel... de szerencsére màr kevesebb van előttem, mint amennyi mögöttem, ez azért némiképp vigasztal... ;)

Ti hogy s mint? Mi szèpet tanultatok ma?

banánhintahercegnő # 2012.11.10. 17:29

Köszönöm Vica, én is csak ennyit találtam :)

sann # 2012.11.10. 16:22

Milly, en is osztozom Gyheni tanulási technikájában, én már jövő héten be tudok számolni, h elég-e. :)

Ezen kívül én is teregettem ma, illetve főztem nagyon egyszerű ebédet.
Már sokszor kitértünk az agyi tünetekre a tanulással kapcsolatban, de a testiekre még nem. :) A lábaim már elsorvadtak úgy érzem, plusz folyamatos nyaki izom görcsöm van. Ti hogy bírjátok?

vicaszabo # 2012.11.10. 16:06

Én teregetek! :)
Borsopanna, ejnye bejnye, sehol egy biztatás?! :)

Milly: vedd meg Borsopannáét, látod szerencsét hozott :)
Na megyek vissza kedvenc elfoglaltságomhoz....

Gyheni # 2012.11.10. 15:57

borsopanna,ejnyeee, máris eladásra kínálod a könyveidet?:))) hát nem akarod ismételni a már megtanultakat ?:))

milly: én btk általánoshoz törvény+könyv, különös részhez törvény+ minimális könyv gyors átfutás szintjén, a többihez meg törvény, amilyen§ oda meg van jelölve. ahol van időm oda elolvasom a tételsorban feltüntetett bk véleményt+ jogegységi határozatot.

nos, hogy ez így jó-és és megfelelő-e, majd dec 3 és 5 után nyilatkozom..

amúgy én már nagyon érzem a tanuló feelinget, kikapcsolódásképp takarítok és még ezt is baromira élvezem! :D következő pihenéskor hajat mosok :)))))
bye, bye, remélem senki nincs befordulva!!

Heni