szakvizsga - "B" rész (büntető)


banánhintahercegnő # 2012.11.08. 21:25

hoooohhhhoohhhhhóóóóó Borsopanna! Hát én tiszata szívből gratulálok Neked, olyan jó, ilyen csodás hírre leülni a monitor elé. Pihenj! Gyerkőcözz

Remélem, így ismeretlenül, ha mindannyian végzünk, meghívhatlak benneteket egy jó közös muffinozásra (Borsopannát elengedik a gyerekek és mindenki ráér)...vagy bármi, szóval tartsunk ki!!!

Danina # 2012.11.08. 21:13

Borsopanna, én is nagyon gratulálok! :)

(Kónya István a kúrián vezető beosztású bíró, sok jogegységit köszönhetünk neki, Márki urat nem ismerem, Vidor úr tudtommal nyomozási bíró. csak a nevek mögött szereplő kérdőjel miatt írtam.)

("parasztosan"/közérthetően szólva az anyagi jogi határidőbe beleszámít a kezdőnap is (pl. elévülés), az eljárásjogiba pedig nem, ahogy a be. 64. §-a írja)

Anzsus # 2012.11.08. 21:06

Borsópanna gratulálok, megérdemelted nagyon!

Anzsus # 2012.11.08. 21:06

Borsópanna gratulálok, megérdemelted nagyon!

magizsola # 2012.11.08. 21:06

Ja és természetesen minden magát agyon tanuló sorstársamnak sok sikert kívánok. Egy éve én sem hittem, hogy ennek a végére lehet érni.

magizsola # 2012.11.08. 21:03

Sziasztok!

Szia Borsopanna!

Megígértem, hogy megírom a tapasztalatokat, meg az eredményeket. Szóval megvan... de jól megforgattak oda-vissza, fel-le, jobbra-balra, és tényleg ötven perc volt, úgyhogy ötkor jöttem ki.

Anyagi
Btk időbeli hatálya, szabadságvesztés minden, kóros elmeállapot (ide kérte az 57. BKv-t, patológiás és abortív részegség) egy-két fogalom a 137-ből. magánlaksértés, hűtlen kezelés, hanyag kezelés (elhatárolás) rablás, kifosztás, meg még egy-két apró dolog.

Eljárásjog
Bírák kizárása, súlyosítási tilalom, fiatalkorúak eljárására vonatkozó szabályok, meg még itt is van egy-két dolog, amire már nem emlékszem.

Bv.

Szabs. eljárásban kényszerintézkedések, Bv. szervezetrendszer, pártfogó felügyelet. (ez volt a leglazább).

Összességében nagyon figyelni kellett, mert nem mindig volt elsőre (sőt még másodszorra sem az, hogy mi is a kérdés).

... de megvan, és ez a lényeg, mert ennyi volt, ... vége. Ma már FIFÁztam a gyerekkel, és Barátok Közt-öt néztem.

Borsopanna Neked gratula, hajrá a többire, túl kell esni rajtuk, mint a ..., mint a .... a ... bárányhimlőn (Varicella) igen ezt a szót kerestem :-)))

drkriszti # 2012.11.08. 20:25

De nagyon megérdemelted a sikert Borsopanna!!! :D Örülök Neked, ügyes voltàl!!!!

Bànatos vagyok viszont, mert a bv kérdések olyanok nekem, mintha nem is magyarul lennének. Annyira utàltam azt anyagot, hogy bosszúból egy az egyben kiesett a fejemből. :-[

A lókupeces hasonlat nagyon talàló, iszonyú jõ fej vagy!!! ;)

vicaszabo # 2012.11.08. 20:18

Ha hiszed ha nem, pont uezt gondoltam, miért nem kértem el a számod, és adtam meg az enyém??? Én is lestem már, mikor van hír :)
A határidőkről én is azt tudom hogy különbözik, de mivel annyira alap sehol nem lehet megtalálni, csak polgárjogra:

Anyagi jogi határidő

Az anyagi jogi határidő a jogszabályban megjelölt napon feltétlenül lejár.

Az anyagi jogi határidő elmulasztása jogvesztéssel jár, igazolással nem orvosolható. "Kimentésre" csak elévülési határidő esetében és csak a vonatkozó anyagi jogi szabályok szerint van mód.

Eljárásjogi határidő

Az eljárásjogi határidőkről az eljárási kódexek rendelkeznek. Az eljárási határidők számítása történhet napok, hónapok és évek szerint, és vonatkozhatnak meghatározott napra és meghatározott időtartamra is. Kezdő napnak általában azt kell tekinteni, amelyre a határidő megkezdésére okot adó cselekmény vagy egyéb körülmény esik. Ha a határidőhöz kötött eljárási cselekmény bírói határozaton alapul (hiánypótlás stb.), kezdő napnak a közlés időpontját kell tekinteni.

A határidő megtartásának vizsgálatakor a bírói gyakorlat a munkaszüneti nappal egyként értékeli azt is, amikor a lejárat szombatra vagy vasárnapra, a heti két pihenőnapra esik.

Az eljárási határidőkön belül is meg kell különböztetni a szubjektív és objektív határidőket. Szubjektív határidőkbe tartoznak azok a határidők, amelyek esetében a kezdő napot a fél tudomásszerzésétől kell számítani, és általában igazolási kérelemmel kimenthetők, ezzel szemben az objektív határidők nem kötődnek a fél tudomásszerzéséhez, és igazolási kérelemmel nem orvosolhatók.

Szóval ezt találtam. De szívesen venném valami autentikus, büntetőjoggal élesben is foglalkozó, vagy az elméletet kiváló szinten művelő kolega véleményét:)

Borsopanna # 2012.11.08. 20:15

Cimó: :)))))))) Bizony, legózunk, sétálunk, falevelet gyűjtünk és préselünk, motorozunk, biciklizünk... Tenger dolgunk van! :)))))

Hajrá, nagyon drukkolok nektek!

Most már viszont alvás! Aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszüln sem :))))

Jó éjt! :)

cimó # 2012.11.08. 20:05

OK, köszi, le a kalappal, hogy gyerekek mellett csináltad. Most aztán gyerünk bepótolni ami kimaradt a tanulás miatt :)

Borsopanna # 2012.11.08. 20:05

Vica: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Köszönöm a sok kedves szót! És arra gondoltam 14:45-kor, amikor kijöttem, hogy de kár, h. nem tudom a számodat, mert most felhívnálak! :)
Te is ügyes leszel, meglátod! Itt leszek bátorítani a jövőben is! :)
Rád is vonatkozik a lókupeces dolog!

Borsopanna # 2012.11.08. 20:03

Nem tudom megmondani, több darabban tanultam, mert betegek lettek a gyerekek. Olyan kb. 4 hét volt aktívabb, amikor napi 9-10 órát tanultam. De én nem vagyok echte gyakorló jogász, abszolút nem jogi munkát végzek.

vicaszabo # 2012.11.08. 20:01

Borsopanna!!!!!!!!!!
Nagyon ügyes vagy!!!!! Nagyon gratula!!!! Anyát visszaadták az ufók :)))

cimó # 2012.11.08. 19:59

Na hát ez a baj. Az önmenedzselést még tanulnom kellene, de végülis gyakorolni nem árt :))
Te össze-vissza akkor mennyi idő alatt készültél fel? Persze tudom, h mindenki más...

Borsopanna # 2012.11.08. 19:56

:))))))))))))
Menni fog, meglátod. Ne feledd a lókupeces hasonlatot! :)))

cimó # 2012.11.08. 19:55

Ne viccelj, még bent a munkahelyen is figyeltem, hátha előbb jelentkezel :) együttérzek mindenkivel aki átéli ezeket a borzalmakat :) De mint látható vannak túlélők!
Hát... tudod: erre nem lehet eleget tanulni. dec. 5., majd előtte leszek itthon 2 hete, addig reményeim szerint egyszer átrágok mindent.

Borsopanna # 2012.11.08. 19:50

De aranyos vagy, Cimó, köszönöm szépen! :)
Te hogy állsz, hol tartasz? Időpontod?

cimó # 2012.11.08. 19:47

Borsopanna gratulálok!!!!!
:)))

Borsopanna # 2012.11.08. 19:45

Sziasztok! :)

Köszönöm szépen a sok drukkolást, bátorítást, csereanyagokat, meg mindent, mert képzeljétek, sikerüüüült! :)

Őszintén mondom, alig emlékszem a kérdésekre, így csak azt tudom leírni, ami megmaradt:

Kúria 221., Kónya-Márki-Vidor(?), 50 perc.

BV: bv bíró határozatával szembeni felebbezés esetén hozott másodfokú határozat ellen hova lehet fellebbezni? (sehova, jogerős!), van -e különbség az enyhébb fokozatba helyezés és enyhébb vérehajtási szabályok szubjektív feltételei között? (igen, valamelyik nap írtuk, hogy evsz-nél csak a végrehajtás alatti magatartását nézzük, fokozatenyhítésnél meg a bcs-t, személyi körülményeit, végrehajtás alatti magatartását,...összességében) Mik az evsz objektív szabályai?

Szabs.: a szabs. hatóság határozatával szembeni jogorvoslat menete

Be: mi az anyagi és eljárásjogi határidő közti különbség? (???), külön eljárások felsorolása, valamit kérdezett az ügydöntő határozatról (valami számomra nem egyértelmű dolgot), mire indul a nyomozás? (azt várta, hogy CSELEKMÉNYRE!) A többire nem emlékszem.

Btk: nagyon precízen, szó szerint kellett (volna) a törvény.
Mi a bűncselekmény, büntethetőséget megszüntető okok, jogos védelem, garázdaság, mit jelent a kihívóan közösségellenesség, hány ember kell, hogy lássa a garázdaságot, hogy megállapítható legyen, (nulla, elég, ha "alkalmas" arra, hogy megbotránkozást/riadalmat keltsen), mit jelent a "ha súlyosabb b.cs nem valósul meg" (szubszidiaritás), mik a minősített esetei; zsarolás.

Egy jótanács: onnantól, hogy bemész, te vagy a lókupec! El kell adni a gebét, ami sánta is, foga sincs, de mégiscsak ló! Addig ki nem jössz, amíg el nem hiteted velük, hogy Overdose-t akarod rájuk sózni!!!

Pracli # 2012.11.08. 15:58

Sziasztok!
vicaszabo, bananhintahercegnő! én is csatlakozom, nov. 19, 21...........:) Ti is bv-ből írtok? éééés esetleg nincs véletlenül szabs. iratmintátok? Amit eddig találtam az nem sok semmi :)
Hajrá mindenkinek és kitartás!

vicaszabo # 2012.11.08. 11:48

Monty Pythonból 5-ös!!!! :))))
Ezen már átmentünk :)

banánhintahercegnő # 2012.11.08. 11:11

és persze az elkövető minősége felbujtó, ha ez így hangzott el, kivéve, ha olyan személy közreműködésével követte el, akivel szemben büntethetőséget kizáró ok áll fenn, mert akkor közvetett tettes (kivéve, ha a kényszer, fenyegetés, tévedés, csak büntethetőséget enyhítő körülmény, mert akkor megint csak felbujtó)

a parancsra cselekedésbe be meg inkább bele sem kezdek :)

vicaszabo # 2012.11.08. 10:41

testi sértés, szándékosan elkövethető bcs, gondatlanság kizárt, az elkövetési magatartás a padlola dobás, ha az alaptényállás eleme a dulvaság akkor ezzel valósul meg a tényállás, ha minősítő körülmény akkor megvalósulása esetén súlyosabban büntetendő!!!!

banánhintahercegnő # 2012.11.08. 10:12

És Vica, Te azt hogy minősítenéd: dobjátok a padlóla, de dulván...

vicaszabo # 2012.11.08. 08:59

Mondjon példákat az angolszász jogrendszer megjelenésére a magyar B.E-ben, avagy a Gyalog Galopp elbüntetőjogosítása:)

Hercegnő, mindjárt repülünk, kimoderálnak!!!