szakvizsga - "B" rész (büntető)


jogijogi # 2012.03.22. 14:49

megvan!!!! :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom a PKKB-t.
A világ legjobb bizottsága vizsgáztatott ma ott.
Kedvesek, aranyosak, udvariasak voltak, normális dolgokat kérdeztek.Inkább beszélgetés volt, mint vizsga.
A kérdések: Bv-ből (az írásbeli kapcsán) a feltételesről minden, a szabs. eljárás résztvevői, ki nem lehet védő szabs. eljárásban.
Anyagi jogból: Btk hatálya, keretjogszabályok a visszaható hatálynál, közérdekű munka, és az emberölés minősített eseteivel kapcsolatos jogeset és kérdések.
Be.: bíróság összetétele, határozatai, védő az eljárásban, fellebbezési jogosultság.
biztosan voltak még kérdések, de most csak ennyi jut eszembe.
Mindenesetre tényleg csak jót mondhatok, még a jkv, és a titkárnéni is nagyon kedves volt.
Hajrá mindenkinek!

Textilhal # 2012.03.22. 16:12

Hekate: Igen, amolyan "visszajáró-lélek" vagyok, nehéz elszakadni tőletek!:-) Ne aggódj, biztosan menni fog, egyrészt azért, mert neked ez JÁR, másrészt meg azért, mert penge leszel (illetve voltál már korábban is, csak akkor peched volt.). BV-ből a lényeg a BV-tvr. és a BV-szabályzat, ez a kettő adja az egésznek a lényegét, az összes többi (javítóintézeti, pártfogó felügyelői, bv-szervezeti, jogszabályok + az a gusztustalan 9/2002-es IM rendelet) inkább csak kiegészítő rizsa. A rendőrségi és bűnügyi jogsegélyes jogszabályból én nem hallottam, hogy kérdeztek volna valaha is. Szerintem ha a két fenti jogszabályt tudod, akkor nyert ügyed lesz.

Adam085: Hát, akkor nem tudom, lehet pótvizsga-jelentkezésnél van valami furfang... A telefonra pedig feküdj rá, máshogyan nem megy sajnos, én mindig azt csináltam, hogy zsinórban hívtam őket, ezzel jól felhergelve magamat (mert az esetek 90%-ában nem foglalt, hanem nem veszik fel egyszerűen, hiába csörög). Kitartás...

Jogijogi: Gratulálok, ügyes voltál!:-)

JogiBear # 2012.03.22. 19:59

Ma voltam a KIM-ben vizsgázni, sikerült! Írásbeli 4, Be. 4, Btk. 4, Bv. 5. Dr. Bús Béla bizottságában voltam, a másik két kérdezőt nem ismertem sajnos, mindketten férfiak voltak, az egyikük ügyvéd. Nagyon rendesek, normálisak voltak és nem volt a vizsgának félelmetes hangulata.

Kezdtük az írásbeli megbeszélésével, lopásról minden, ittas járművezetésről úgyszintén, kísérlet (alkalmatlan tárgyon, eszközzel, stb. részletezni). Be.-ből a büntetőeljárás szakaszai, a nyomozó hatóságok, milyenek vannak még a rendőrségen kívül, a tárgyalás mivel ér véget (perbeszédek, stb.), itt arra ment ki, hogy még meg lehet nyitni a bizonyítást utána. Hogyan lehet fellebbezni (határidők, mulasztás). Bv.-ből kényszergyógykezelés részletesen, befogadás a bv.-be részletesen, a bíró szerepe a szabálysértési eljárásban, miről dönt. A Bv.-s úriembertől kaptam egy dícséretet is.

A magam részéről megköszönöm a sok tippet, és szép lassan költözök is át az "A" topicba, mert azt tervezem következőnek. Mindenkinek eredményes felkészülést, és nem kell megijedni, az ALAPkérdések a lényegesek.

valykaly # 2012.03.22. 21:37

Gratula Jogijogi, ügyes voltál nagyon és tényleg jó kérdéseket tettek fel. Azt megkérdezhetem, hogy Bv-ből milyen feladatot húztál? Nem tudod véletlenül, hogy szabs.-ból is vannak feladatok, vagyis lehetnek feladatok az írásbelin? Én is ezt választottam (tanácsolták sokan nekem is).Köszi,gratula mégegyszer!

jogijogi # 2012.03.23. 05:58

BV-feladatom, írásbeli:
Emberünk csalás bűntette miatt 2004 jan. 23-án jogerős 2 év börtönt, 2 év közügyektől eltiltást kap.
Bevonul 2004 febr. 15. napján a Budapesti fegyház és börtönbe.
2005 máj. 22-én jön a bv-intézet javaslata, miszerint a csávó remek fickó, jól dolgozik, kapcsolatot tart a családjával, jutalmazva volt egy csomószor, fenyítve nem, a munkahelye írásban igazolta, hogy várják vissza, lakóhelye biztosított, a kárt amit okozott a rabkeresményéből megtérítette, tehát szerintük a kifogástalan magatartás, és a jövőbeli törvénytisztelő életmód reménye is megvan, tőlük aztán mehet.
A ¾-ed részt 2005 aug. 15-vel tölti ki
BV bíróként kellett határozatot hozni, 2005 júniusi dátummal
Én aug. 15-vel engedélyeztem a feltételesét, ami szerintem 2006 aug. 15én jár le, de ha jól viselkedik, akkor amikor letöltötte volna a büntetését, az szerepel majd a büntetés kitöltésének dátumánál (2006. febr. 15)
Meghallgatást tartottam, és annak a keretében hoztam meg, és hirdettem ki a végzést, amit 2005. június 30-ra datáltam.
Nincs sem a bv-szabályzatban, sem a bvtvr-ben arra adat, hogy mennyivel előtte kell/lehet a bv-nek javaslatot tenni, illetve a bv bírónak döntenie.
beleírtam, hogy ha aug. 15-ig felmerül a feltételest kizáró, vagy annak a megszüntetésére okot adó körülmény, akkor, hoci vissza az egész, akkor nyilván nem mehet.
8 napon belül hagytam fellebbezésnek helyet.
A közügyektől eltiltás szerintem nincs hatással a feltételesre, csak annyiban, hogy vh alatt nem ketyeg a lejárata, a feltételes alatt igen.
Ügyész, védő csak jelen lehet, de nem muszáj nekik, de ez nem is volt megemlítve a jogesetben, így azt írtam, hogy az ügyész nem volt jelen, de nem is ellenezte – a bv. javaslat alapján-, de mivel úgyis fellebbezhet, így még meggondolhatja.
azt hallottam, hogy előfordulnak szabs kérdések is, pl volt, akinek másodfokú végzést kellett írni egy megfellebbezett tiltott kéjelgésben.
szerintem a Bv a legjobban átfogható bh-ügyileg, és a jogszabály is ott a legegyértelműbb, én nem bántam meg, hogy ezt választottam.
hajrá, hajrá mindenkinek!

hekate # 2012.03.23. 07:05

Gratulálok nektek! Ügyesek voltatok! Én is ilyen bizottságot akarok NAGYON NAGYON!
Ismét kérek valakit, aki hétfőn 26-án írásbelizik, írja le, hogy hova osztották be a büntiseket, csak, hogy jól aludjak :) vagy éppen nagyon rosszul :)

Kiszi # 2012.03.23. 08:44

Hekate!

Nekem megy egy haverom aznap, szóltam neki, hogy figyeljen rá, ha tud. Ha megjegyzi, akkor én írok ide neked!

Viszont ne parázd túl az egészet, mert én a így a vizsgák után pont azt mondanám, hogy a helyszínnek van a legkisebb jelentőssége. Pláne, hogy a Markó 16-ban egy kupacban van az LB (én "csakazértis" így hívom :) ), a LÜ és az ÍT. Én ezekről is hallottam tök jó véleményeket ismerősöktől is, szóval ne parázz akkor se, ha oda kerülnél, mert tényleg semmit sem számít.

hekate # 2012.03.23. 10:49

Úristen, de jó!!!!
Köszönöm KIszi, te egy angyal vagy :)
Azért mondtam, hogy az egész épületet akarom elkerülni úgy ahogy van, mert a Kúria és az LÜ-től is félek.
Igazából nekem ez csak egy lélektani dolog, az ember nem szeret oda visszamenni ahol nincsenek jó élményei és ugye ha nem parázik annyira a diák :) akkor jobban teljesít, legalábbis nálam ez a helyzet, meg jobb előre felkészülni a dolgokra, mint hogy váratlanul érjen a dolog.
Mégegyszer köszi, és hétfőn bújni fogom a fórumot :)

Moppy # 2012.03.23. 13:01

Én is paráztam, hogy az OBH-ba kerülök A részből, mert C-ből egyáltalán nem volt jó élményem, de A-ból ismét az OBH-ba kerültem, ráadásul ugyan abban a szobába is... Viszont a bizottság sokkal rendesebb volt. Szóval nem kell félni, a helyszínnek nem olyan nagy jelentősége.

papamaci # 2012.03.23. 18:53

Hekate!
Csak hogy egy kicsit megnyugtassalak: novemberben az Ítélőtáblán vizsgáztam büntetőből. Amikor megtudtam, hogy egy hadbíró lesz a vizsgaelnök, hát mit mondjak...enyhén tojtam össze magam. Amikor pedig kiderült, hogy a Bv-t - amiből írtam - is ő kérdezi, na akkor elpukkant az agyi aortám.
Ehhez képest nagyon korrekt, rendkívül emberközpontú vizsgát vezényeltek le, egy fiatal ügyvéd kérdezte az anyagit, egy idősebb bácsika pedig az eljárást.
Én is azt mondom, hogy helyszín ide vagy oda, embert nem esznek. Természetesen megértem a fenntartásaidat, én is ugyanezt éreztem, mint mindenki más a vizsga előtt. Kitartást és hajrá, megcsinálod, és kész!
Üdv!

hekate # 2012.03.24. 07:24

Igen biztos igazatok van, papamaci hozzászólásán jót nevettem :) az agyi aortám már nekem is az elpukkanás szélén van :)
Amúgy volt már valaki akinek 11-kor volt a vizsgahely kihirdetése és nem délben? Mert azért nem mindegy, nekem a visszaigazoló e-mailben a kihirdetésre 11 óra van írva, a vizsgakezdésre meg 12, viszont a véglegesítéses e-mailben a vizsgaidőpontja 13 óra.
Most direkt szivatnak még ezzel is minket? :)

valykaly # 2012.03.24. 09:25

Szia hekate!

Olvastam a hozzászólásaidat, tudom sokan mondták már de próbálj meg nem izgulni. Nekem is van több olyan ismerősöm, akinek nem sikerült, de közülük másodjára mindenkinek meglett,sőt volt aki például nagyon jó jegyeket is kapott .Egyiküknek meg is jegyezték, hogy úgy néz ki mint az élőhalott így a vizsga elején:)
Szóval ügyes leszel és sikerülni fog, bizottságtól függetlenül!!Én most kezdtem el a büntit,de ez..inkább nem írok jelzőt! Mennyire kérdezik amúgy az általános részt?Vagy ez is a vizsgabizottságtól függ?

Kiszi # 2012.03.25. 06:44

Büntiből az ált. rész szerintem fontosabb, mint a különös. Meg a különös olyan nagyon magolós is...
Általánost kérdeik jobban (amennyire én tudom/hallottam). Különösből 1-2 tá.-t szoktak kérdezni, de abból se a szívatósabbat, hanem alap dolgokat: emberölés, vagyon elleni bcs.-ek, okirathamisítás, stb. Ezeket is sokszor csak példán keresztül.
De általánosból is inkább a hatályra, elkövetőkre, büntikre, inézkedésekre, kizáró okokra feküdj rá, ezek szerintem elég logikus, tanulható dolgok. Talán az általános rész vége nehezebb, azokat ritkábban is kérdezik. A büntetés kiszabás részletei, meg pl. a pártfogó felügyelet részletes szabálya valóban szarok, de azokat úgy nagyjából tudd szerintem.

Megint csak azt tudom írni, mint a többiek, de ez főleg a Be.-re és a Bv.-re érvényes: ne vesszetek el a részletekben! Inkább tudjatok mindenről kevesebbet, minthogy eljuttok valameddig az anyagban úgy, hogy azt nagyon tudjátok, de kimaradnak dolgok. Ja és így kevésbé hülyül is bele az ember! :)

hekate # 2012.03.25. 08:22

valykaly köszönöm szépen a nyugtatást, nagyon rendes vagy és tényleg segítenek ezek a hozzászólások :)
Kiszivel egyetértek én pont ezekre a kérdésekre koncentrálok, amiket írt és a sallangot kihagyom, az elsőnél nem így tettem, de lehet ez kavart be.

valykaly # 2012.03.26. 05:11

Nincs mit hekate:)én is úgy vagyok vele, hogy ha elakadok vagy elbizonytalanodok, akkor felnézek és elolvasom hogy a többiek is sajnos hasonló cipőben járnak, és a tanácsok és a tapasztalatok erőt adnak. Úgyhogy csütörtökön várjuk a beszámolód a sikeres vizsga után!!Remélem Kiszi igazad lesz és tényleg ezekre a főbb témakörökre mennek rá, én is ezekre fekszem rá jobban.Csak annyi, hogy én bv-ből írok, és nagyon kevés tapasztalatot olvastam eddig erről, és ez megrémít egy kicsit..ha valaki már volt ebből akkor megírhatná mit tapasztalt!

hekate # 2012.03.26. 13:28

Kiszi van valami hír? :)

Helenaem # 2012.03.26. 18:21

Sziasztok!

Március 23-án voltam a Fővárosi Törvényszéken. Mivel sok segítséget kaptam a fórumon, én is megosztanám a kérdéseket:

Bv: bv bíró feladatai

Szabs: gyorsított bírósági eljárás

Be: fiatalkorúakkal kapcsolatos eljárás, törvényes képviselő szerepe, fiatalkorúak bírósága

Bünti: garázdaság, szubszidiaritás, mivel áll halmazatban a garázdaság és mikor, rendbontás, fk. büntetési rendszer, intézkedések, előzetes fogvatartás beszámítása a szabadságvesztés büntetésbe

eredmények: 4-4-4

Helenaem # 2012.03.26. 18:28

Eladó büntetőjog tankönyvek,
aláhúzás nélküli, egyszer átlapozva.

Herke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus)
Herke Csongor: Büntető eljárásjog JOG-ÁSZ kártyák (Dialóg Campus)
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog (Dialóg Campus)
Dr. Kadlót Erzsébet-Dr. Mohácsi Barbara:Büntetés-végrehajtási jogszabályok, kiegészítve jogegységi határozatokkal és a bírói gyakorlattal

Összesen: 9000 Ft, postai utánvéttel küldöm.

Érdeklődni: mirkocska@gmail.com

Kiszi # 2012.03.27. 06:18

LB, OBH és KIM voltak, de szerintem ezen tényleg ne izgasd magad. Beszéltem egyik volt évfolyamtársammal aki az LB-n volt és nagyon dícsérte őket, hogy mindenben segítettek, kivárták, míg rájöttél a dolgokra, tök rendesek voltak és nagyrészt 4-esekkel jöttek ki a népek. Komolyan nincs jelentősége a helyszínnek.

hekate # 2012.03.27. 06:43

Huhh, oké, jól van, nekem az OBH és a KIM tökéletes és 2/3-ad esélyem van oda kerülni :) Végülis ha az LB-re kerülök akkor annak úgy kellett lenni, lényeg, hogy nem vissza az ítélőtáblára :)
Köszönöm Kiszi, nagyon rendes vagy, örök hálám :)
Most már csak azt kéne biztosra tudnom, hogy 12 órakor lesz-e a kihirdetés vagy 11 kor, lehet megpróbálom őket felhívni.
Jajj, kezdek parázni, megyek tanulni :)

Kiszi # 2012.03.27. 07:01

Nincs mit, át tudom érezni a helyzetedet, azért is izzítottam rá a havert. :)
Egy egész szippantóskocsival kívánok! :) Majd írj, hogy mi lett!

fágica # 2012.03.27. 09:36

Kiszi, a helyszínek, amiket leírtál a csütörtöki napra vonatkoznak csak?Péntekről nem tudsz esetleg vmit?

hekate # 2012.03.27. 13:17

NEEEEM VEEESZIK FEEEL A TELOOOOOOT!!!!

hekate # 2012.03.27. 13:27

fágica, te hányra mész oda pénteken? 11-re vagy délre? Hogy állsz az anyaggal?

Tinl # 2012.03.27. 19:03

Hali!

Valaki tudna segíteni az alábbi 3 kérdésben?

  1. Az új szabálysértési tv-t kell-e tudni április 15-e előtti vizsgára?
  2. a bíróság szerepe a szabálysértési eljárásban. (itt a 36. §-ra kiváncsiak?)
  3. a közérdekű munkát jelenleg hová sorolnátok? (új szabálysértési tv-ben büntetés, de jelenleg?)

Nagyon köszi!