szakvizsga - "B" rész (büntető)


Kiszi # 2012.03.09. 13:54

Sziasztok!

Én is tegnap voltam és az utsó volt, úgyhogy letudtam a vizsgázásokat. :)

Ímé a "beszámoló":

Nekem is 11-et írtak az e-mailben és ott is volt mindenki 11-re, de csak délben hirdették ki a csoportokat és 1-kor kezdődött a vizsga.
A KIM-ben voltunk a Kossuth téren, amivel csak annyi volt a gáz, hogy nem várakozhattunk fent a terem előtt, mert állítólag a "Mélyen Tisztelt Miniszter Úr" kiadta az ukázt, hogy efféle "huligánok" :) nem tartózkodhatnak a "Nagytekintélyű Minisztérium" folyosóján. Nem tudom kit és mit zavartunk volna ott csöndben ücsörögve. Tapasztalataim szerint a szakvizsgára betojva várakozó jogászok nem nagyon szoktak üvöltözni és részegen sörösüvegeket hajigálni a minisztérium épületében... Le lettünk zavarva a kajáldába, pont ebédidőben, ahol teljes zsizsi volt... Mindig aki végzett, az jött le szólni a kajáldába és a helyett mehetett föl a következő ember. (Csak az épp soron következő várhatott bent az iroda előterében a titkárnéni mellett.)

Bünti (Busch Béla ügyvéd, tanít az ELTE-n és a Pázmányon is)
Elkövetők (tettesek, részesek) A közvetett tettesre mentünk rá jobban, mint újdonságra. Mindig gyakorlati példán keresztül ment minden, 2-3 olyan egész rövid kérdés volt csak, ahol tv. szöveget kellett mondani.

Különös részből kitartottság (hozzá a jogegységi), kk. veszélyezetése, megrontás, de minden csak gyakorlati példákon keresztül, tehát ha ezt, vagy azt csinálja az emberünk, akkor az minek minősül.

Be. (Morvai Attila ügyész, régen ügyészségi szóvivő is volt)
Ő relatíve részletesebben kérdezett, de egyáltalán nem a szívatásra ment.

  • Ügyész szerepe a nyomozás során

(Itt egy elég extra kérdése is volt, amire a válasz gyakorlatilag a 195. § (6a) bek.-e volt, de azt pont tudtam, mint újdonságot, mert a könyvem 2011 júliusi zárású volt és az időállapot-összehasonlítást hozzánéztem. Bár erre én is úgy éreztem, hogy csak extraként kérdezi.)

  • Vádemelés elhalasztása (közvetítői eljárás és a narkósoknál az elterlés)
  • Bíróság elé állítás

Bv. (ezt az embert nem ismertem)

  • Fokozatok, feltételes szabadság
  • Azután azt mondta, hogy ha ezt tudom, akkor nem kérdez többet Bv.-ből: előzetesben lévő emberke mikor kerülhet a Bv. bíró elé? Végül kinyögtem, hogy a magánelzárás fenyítés elleni jogorvoslat során.

Szabs.-ből pedig csak annyi volt, hogy mondjak két számot az elévüléssel kapcsolatban. Mondtam, hogy 6 hó, ill. 2 év és már végeztünk is.

Hirtelen ezek jutottak eszembe, volt még egy pár apróság, de a fő vonulatok ezek voltak. Nagyon rendesek voltak, mindhárom ötös lett, én utolsó előtti voltam és addig senki se bukott.

Cézé85 # 2012.03.14. 18:08

Sziasztok!
április közepén megyek büntetőből a polgári teljesítése után, második hete tanulok. Egy hét alatt átrágtam magam egyszer btk-n, és három napja küzdök a Be-vel. Emberek, ez egy szörnyeget :)Tudnak ebből kérdezni valamit a felsorolásokon kívül? Felmerülhet pl ilyen volumenű kérdés, mondjuk hogy titkos adatszerzés végrehajtása? Szóval, ami ilyen teljesen mesélős....

Cézé85 # 2012.03.14. 18:12

És még valami, régebben még elérhetők voltak a jogiszakvizsga.hu oldalon gyakran feltett kérdések a szóbeli vizsgán. Nem tudja valaki, most ezek hol érhetők el?

valykaly # 2012.03.15. 09:46

Cézé85:

A szóbeli vizsgákon gyakran előforduló kérdéseket a www.szakvizsga.hu-oldalon találod , link: http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml
Azért olvass vissza itt is a fórumon, sokan beszámoltak a nekik feltett kérdésekről, de tudod: bizottságfüggő!!
Kitartás!!

Cézé85 # 2012.03.15. 10:40

Oh, köszönöm, ez volt az az oldal, nem találtam.

jogijogi # 2012.03.16. 10:35

Sziasztok! Aki esetleg írásbeli élményt szerzett BV-jogból, megtenné hogy leírja, milyen típusú feladatok vannak? Az tűnt a legkönnyebbnek, igy azt választottam, de alkig alig van fenn tapasztalat az irásbeliről... (vagy csak én nem találom...)
(márc 19-én megyek irásbelizni, 22.-e szóbeli...)

JogiBear # 2012.03.17. 14:32

@jogijogi

Én is akkor megyek, csak én anyagiból. Bár így utólag már magam sem tudom, hogy miért választottam. Talán mert törvény alapján nehezebb melléfogni, de nemtom... Most úgy érzem, hogy semmit nem tudok...

jogijogi # 2012.03.17. 20:41

JogiBear, én is igy vagyok, de azt mondják, ez jó jel :)
nekem az összes kollégám a bv-t javasolta, mert abból van a legkevesebb BH, ha meg szabsértet kapok ki, azzal meg elég gyakran találkozom (persze a szóbelin mélyen tagadni fogom, hogy valaha láttam volna büntetőbírót közelről :)
szerinted mit engednek bevinni? Btk, Be, Szabstv, Bvtv, BvTvr minimum, nem?

jogijogi # 2012.03.19. 14:56

Sziasztok! Ma voltam írásbelin, szerintem nem voltak szigorúak, ami a jogszabálybevitelt, és annak ellenőrzését illeti.
elég sokan voltunk,csak kilenc után, és név szerint hívtak be, de nem nagyon figyelték, hogy ki hová ül, így azért sikerülhetett olyan mellé leülni, aki ugyanabból a tárgyból irt.
a jogszabályokat nem nézegették meg, hogy kinél mi van, egy párszor az elején körbesétált a hölgy, de nem nagyon foglalkozott velünk, szinte végig az asztalánál üldögélt, volt akinek messziről ordított a színes kihúzó a jogszabályából, meg a jegyzetei kikandikáltak közüle, és az sem nagyon hatotta meg őket.
a telefonokat nem lehetett elől hagyni, akinek az asztalon maradt, azzal elrakatták a táskájába, és mondták, hogy mindenki kapcsolja ki, de ellenőrizve nem volt.
és a kismamákat kiengedték az első két órában is a mosdóba, amiért én (így a hetedik hónapban) nagyon hálás voltam :)

hekate # 2012.03.20. 06:32

JogiBear és jogijogi! Nagyon szorítok nektek a szóbelihez, ha jól emlékszem csütörtökön mentek, kitartás, egy kalappal és nagyon várjuk a beszámolóitokat :)

jogijogi # 2012.03.20. 07:28

köszi! nem tudjátok, egy bizottság kb. hány embert vizsgáztat le? mert 14-en vagyunk feljelentkezve, de már az írásbelire is csomóan nem jöttek el...én a PKKB épületébe megyek, de aki még büntiből irt, ahogy ott hallgattam, nem sokan kerültünk oda. ilyenkor van olyan is, aki csak szóbelizik, mert az írásbelije már másból megvan?

JogiBear # 2012.03.20. 08:19

Hát én az írásbeli feladatot kicsit benéztem, a BH 2005/420-at kaptam (így utólag már persze, utánanézve), ami nem pontosan úgy volt leírva a feladatban, mint a BH-ban (a vádlott a sértettet mellkason lökte, miközben megpróbálta elvenni a nála lévő pénzzel teli papírzacskót, dulakodásba kezdtek, eközben a zacskó kiszakadt), ezért én nem lopást, hanem jelentős értékre elkövetett rablás kísérletét állapítottam meg (értelemszerűen lényegesen súlyosabb büntetéssel), és így hoztam ítéletet, mert a feladatból inkább ez jött le. Kár, hogy derengett valami erről a papírzacskós témáról, amit még a tankönyvben olvastam, de végül elhessegettem a gondolatot: utcán megtámadják a sértettet a pénz elvételének célzatával->ütés, dulakodás->ennek inkább rablás kísérlete "szaga" volt. Majd a vizsgán megpróbálom rendbe tenni a dolgot, mert egyebekben szerintem korrekt, felépített és indokolt ítéletet hoztam (csak a kedves Cenzorok is így gondolják majd!)

Szerintem amúgy elég komoly a szigor az írásbelin, legalábbis volt egy vizsgázó, akivel jkv.-t vettek fel, mert volt valami a kezére írva. No ezek után meg sem fordult a fejemben, hogy elővegyek valami tankönyvet pl., mert járkálva nézegették a vizsgázókat (igaz a kitett cuccaidba nem lapoztak bele, de szerintem kiszúrtak volna egy tankönyvet vagy egy iratmintatárat).

jogijogi # 2012.03.20. 12:50

milyen mókás, hogy egy termen belül is ilyen eltéréseket észleltünk :)
a hölgynek amúgy más vaj is lehetett a füle mögött, mert csak azután vették fel a jkv-t, miután a mosdóba is utánament az egyik nőci, és együtt visszajöttek.
akik körülöttem ültek, mindenki használt ezt azt :)
én csak simán béna vagyok, mert nem is vittem, csak jogszabályt...

MrsBean # 2012.03.20. 18:14

Sziasztok!

Április végén megyek a B részből, ha minden jól megy, ez lehet az utolsó vizsgám :)

mondjatok valami bíztatót, mert egyrészt már eléggé elfáradtam az előző kettőben, másrészt elég kicsinyke közöm van a büntihez a gyakorlatban :)

szép estét és hajrá mindenkinek, aki a napokban megy!

adam085 # 2012.03.20. 19:32

Technikai jellegű kérdésem lenne, pótvizsgáznom kell, a rendszer már felvitte az eredményeimet, de a részvizsgánál nem enged jelentkezni, mert a lehetséges időpontoknál "halasztást" ír ki...
Valaki tudna tanácsot adni?... (e-mailt már írtam a titkárságra)

hekate # 2012.03.21. 06:37

jogijogi! Egy bizottságnál 6 ember vizsgázik, kivételesen 9-et osztanak be, de abból úgyse jön el 3 :)
Igen, olyanok is vizsgáznak, akiknek ez már nem az első vizsgájuk, így ők csak aznap az OBH-n tudják meg, hogy hol lesz a vizsgájuk.
Amúgy nem emlékszel, hogy a többieket Büntetőből hova osztották még be PKKB-n kívül?

jogijogi # 2012.03.21. 08:06

hűha, nem nagyon emlékszem...a Kúriára, és a Legfüre biztosan mentek, oda leginkább, csak már keverem a többivel, mert a büntiseket csak sokára mondták.
A PKKB-ra csak engem mondtak a büntis írásbelizők között.
Tényleg van olyan, hogy ilyen sokan nem mennek el a vizsgára? Ezt sosem értettem...még ha egy szót sem tudok is elmegyek, mert legalább megnézem milyen...
Mindenesetre légyszi holnap drukkoljatok!!!
Az írásbelimen egy kisebb dolgot akarok majd korrigálni, azzal kell kezdeni? Gondolom aztán azzal kapcsolatban majd jól kikérdeznek...

Textilhal # 2012.03.21. 08:53

MrsBean: csak biztatni tudlak, nekem is utolsó volt, én is annyit foglalkoztam vele, mint atomfizikával és sikerült, nem is rosszul. Tanulni kell keményen (de ezt már tudod), különös részi ALAPtényállásokat szó szerint (!), 9/2002. IM rendeletet TILOS megtanulni (mert nem lehet és nem is kell), a bűnügyi nyilvántartásról szóló jogszabályból pedig szigorúan csak annyit, hogy milyen nyilvántartások vannak és melyikbe kik tartoznak. Egyelőre ennyi jutott így elsőre eszembe. Mennyiségre nem sok az anyag, de elég sok benne az infó, a Be. elsőre ördögi, másodikra is, de harmadikra rájössz majd milyen szép törvény (tényleg az szerintem) és meglátod a logikát benne. Ennél a vizsgánál szerintem nem működik a "ne vesszünk el a részletekben" elv, mert szinte csak az van és mind számít is. Ez adja a nehézségét. Itt nincs mese. Vagy tudod, vagy nem.

Adam085: Halasztást akkor ír ki, ha egy helyre már be vagy jelentkezve, azt vissza is igazolták, tehát végleges. Ha erről a helyről át akarsz jelentkezni (halasztási díj ellenében már!), akkor kell a "halasztás"-ra katt. Ha nincs még foglalt és visszaigazolt időpontod és mégis a halasztási opciót ajánlja fel, nem értem, akkor lehet, hogy összeomlani látszik a rendszerük...(?) Nekem sosem jött be az e-mailes nyomulás, szerintem ragadj telefont inkább!

Hekate: Mi újság, hogyan állsz? Minden oké?

Jogijogi: Igen, az írásbelivel kezdesz, majd korrigálod, és vizsgáztatótól függ, hogy abból kérdez még valamennyit, esetleg csak abból kérdez még, vagy rögtön más tárgyra tér át.

Hajrá mindenki!

Moppy # 2012.03.21. 10:49

Sziasztok!

Valamikor júniusban szeretnék vizsgázni, utolsó lenne de az elektronikus rendszer nem működik, vagy nem tudom, miért nem ajánl fel időpontot, marad az írásbeli jelentkezés. Igazából azért írok, mert láttam, hogy április 15-én hatályát veszti 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (Szabsr)és a 1999. évi LXIX. törvény, és helyette 2012. évi. II. törvény lesz (ha minden igaz). Ezen kívül még van valamilyen új rendelet, amit "meg kellene tanulni" szabálysértésnél? Nem igazán igazodok ki, hogy mi hogy változik, utoljára büntetőt az egyetemen láttam.

Köszi

Pannie # 2012.03.21. 19:24

Eddig az njt.hu-n néztem a jogszabályi változásokat a kis piros négyzet alapján. Ma egy darabig nem volt elérhetö. Azóta kis piros négyzet nincs, hanem minden egyes bekezdésnél, pontnál, mindennél van egy kis szám, amire ha rákattintasz, akkor mutatja, hogy melyik jogszab változtatta meg. De abból pontosan nem derül ki, hogy melyik nap változott meg, és hogy melyiknél is kell figyelni...... Complexnél ugyanez a helyzet.
Kis piros jelölést szeretném visszakapni....
Vagy más alternatívát, nekem eddig csak ez volt...

hekate # 2012.03.22. 06:38

Szia Textilhal :) Újra itt? :)
Hát mit mondjak? Tanulok, próbálkozok, de közben mindig arra gondolok, hogy bizottságfüggő és most már szerencsémnek kell, hogy legyen, EGYSZER NEKEM IS KIJÁR :) Végig attól rettegek, hogy ne az ítélőtáblára kerüljek megint, meg egyáltalán ne abba az épületbe, mert az nekem nagyon nagyon roszz omen, ezért is kérdezgetek mindenkit, hogy hova osztották be őket :) Amúgy tényleg, ha valaki 26-án hétfőn megy írásbelizni mindegy miből kérem szépen mondja el, hogy a büntiseket hova osztották be csütörtöki napon! Lekötelezne egy életre :) Amúgy meg hinni akarom, hogy nem ezen múlik, de a rossz élmény miatt nekem lelkileg sokat jelentene, ha elkerülném az említett épületet nagy ívben.
Amúgy szerintem amit még nem nagyon kérdeznek az a rendőrségi törvény, meg nem tudom - valaki erősítsen meg - a nemzeti bűnügyi együttműködésből volt már valakinek kérdése? Bv-ből szerintetek elég a bv.tvr?
Amúgy érvényesül a súlyosítási tilalom :), ha a Bv-m már sikerült, akkor abból már csak nem buktatnak meg :) utálom már az egészet, túl akarok lennei rajta, elegem van :(

jogijogi # 2012.03.22. 07:05

Hekate!

Szerintem csak koncentrálj és bízz benne, hogy jó bizottsághoz kerülsz, kétszer nem lehet rossz, és a tudás szerintem már korábban is megvolt :)

Én már nagyon be vagyok tojva, pedig a PKKB-ról eddig csak jókat hallottam...
Estefelé beszámolok!
Drukkoljatok légyszi!

fágica # 2012.03.22. 09:31

Sziasztok, én 30-án megyek büntiből, tegnap megnéztem az elektronikus rendszert és 4/8 jelentkező látszott aznap. Szerintetek lehet, hogy ennyien lemondták? Ott a papír alapon jelentkezettek is látszanak? Esetleg, ha valaki az írásbelin hall egy 30-i helyszínt, legyen kedves megosztani velem.
Köszi

fágica # 2012.03.22. 09:36

Még egy kérdés, ennek a lejelentkezésnek van vmi szabályozása? Elvileg még előtte való nap is lejelentkezhetnek egy adott időpontról?

adam085 # 2012.03.22. 14:49

Valaki tud egy olyan telefonszámot a Titkárságtól, amit fel is vesznek, napok óta próbálkozok, a 795/2100-t nem veszik fel...

Textilhal: a b/ résznél kiírja, az időpontoknál h szóbeli pótvizsga, viszont a szabad helyeknél halasztást ír, holott már rég eltelt a vizsga ideje (márc.8.) rákattintva azt írja ki h nem jelentkezhetek át amíg nem jelentkezek, de hát épp hogy jelentkezni akarnék...
Egyébként tértisen már levélben jelentkeztem, remélem azt hamar elintézik...