Sziasztok!
Én is tegnap voltam és az utsó volt, úgyhogy letudtam a vizsgázásokat. :)
Ímé a "beszámoló":
Nekem is 11-et írtak az e-mailben és ott is volt mindenki 11-re, de csak délben hirdették ki a csoportokat és 1-kor kezdődött a vizsga.
A KIM-ben voltunk a Kossuth téren, amivel csak annyi volt a gáz, hogy nem várakozhattunk fent a terem előtt, mert állítólag a "Mélyen Tisztelt Miniszter Úr" kiadta az ukázt, hogy efféle "huligánok" :) nem tartózkodhatnak a "Nagytekintélyű Minisztérium" folyosóján. Nem tudom kit és mit zavartunk volna ott csöndben ücsörögve. Tapasztalataim szerint a szakvizsgára betojva várakozó jogászok nem nagyon szoktak üvöltözni és részegen sörösüvegeket hajigálni a minisztérium épületében... Le lettünk zavarva a kajáldába, pont ebédidőben, ahol teljes zsizsi volt... Mindig aki végzett, az jött le szólni a kajáldába és a helyett mehetett föl a következő ember. (Csak az épp soron következő várhatott bent az iroda előterében a titkárnéni mellett.)
Bünti (Busch Béla ügyvéd, tanít az ELTE-n és a Pázmányon is)
Elkövetők (tettesek, részesek) A közvetett tettesre mentünk rá jobban, mint újdonságra. Mindig gyakorlati példán keresztül ment minden, 2-3 olyan egész rövid kérdés volt csak, ahol tv. szöveget kellett mondani.
Különös részből kitartottság (hozzá a jogegységi), kk. veszélyezetése, megrontás, de minden csak gyakorlati példákon keresztül, tehát ha ezt, vagy azt csinálja az emberünk, akkor az minek minősül.
Be. (Morvai Attila ügyész, régen ügyészségi szóvivő is volt)
Ő relatíve részletesebben kérdezett, de egyáltalán nem a szívatásra ment.
- Ügyész szerepe a nyomozás során
(Itt egy elég extra kérdése is volt, amire a válasz gyakorlatilag a 195. § (6a) bek.-e volt, de azt pont tudtam, mint újdonságot, mert a könyvem 2011 júliusi zárású volt és az időállapot-összehasonlítást hozzánéztem. Bár erre én is úgy éreztem, hogy csak extraként kérdezi.)
- Vádemelés elhalasztása (közvetítői eljárás és a narkósoknál az elterlés)
- Bíróság elé állítás
Bv. (ezt az embert nem ismertem)
- Fokozatok, feltételes szabadság
- Azután azt mondta, hogy ha ezt tudom, akkor nem kérdez többet Bv.-ből: előzetesben lévő emberke mikor kerülhet a Bv. bíró elé? Végül kinyögtem, hogy a magánelzárás fenyítés elleni jogorvoslat során.
Szabs.-ből pedig csak annyi volt, hogy mondjak két számot az elévüléssel kapcsolatban. Mondtam, hogy 6 hó, ill. 2 év és már végeztünk is.
Hirtelen ezek jutottak eszembe, volt még egy pár apróság, de a fő vonulatok ezek voltak. Nagyon rendesek voltak, mindhárom ötös lett, én utolsó előtti voltam és addig senki se bukott.