szakvizsga - "B" rész (büntető)


vicaszabo # 2012.11.14. 19:39

Heni: amikor meg én írtam, se ültetés se ellenőrzés nem volt, és összedolgozni is lehetett, az én esetemben a mellettem ülő kezébe nyomtam az ő feladatához a BHkat, meg a megoldást, mert nekem megvolt (kb fele fent volt a jogiszakin az írásbeli kérdéseknek, és utolsó nap csak az írásbelire készültem, midnen feladatot átvettem, elolvastam, átgondoltam stb).
Mindent be lehetett vinni, és mindent lehetett is használni, iszonyú sokan voltunk egyébként, alig férünk be.

Azóta a legvadabb dolgokat olvasom itt a fórumon, hogy mik történnek.
Az én véleményem is az hogy ilyen beleírással be lehet vinni a jogszabályt, ha nem, akkor meg majd ott kérsz valakitől egy szűzet, ha minden kötél szakad.
Nagyon hosszú az a 4 óra, sok mindent lehet addig csinálni, gondolkodni stb.
Szóban meg majd javíthatsz.

cimó # 2012.11.14. 19:23

Szia Heni, mi egy napon megyünk, dec 5-én :) csak én ugye nem írok. Amikor én írtam, (egy éve)akkor ültetés volt, névsor szerint hívtak be. Összedolgozni nem lehetett, bár keresetet kellett írnom, így nem is lett volna rá idő. Ennyire én is beleírtam a tv-be, nem akadékoskodtak.
Be kérdéseidhez sajnos nem tudok séróból hozzászólni bár egyszer már átrágtam magam rajta. annyira gáz vagyok.......

Gyheni # 2012.11.14. 19:16

technikai kérdés: Be. rengeteg helyen előre-hátra utal egy-egy §-ra. én azok lényegét röviden odaírom, mert képtelen vagyok úgy tanulni hogy fel-alá forgatom a drága törvényt.. plusz kihúzom a törvényt és a brutál felsorolásoknál számozok.
írásbeli így bevihető? semmi egyéb nincs beleírva, csak az adott §-ra utalás.

amúgy tök jó lenne ha vki elmondaná magát az írásbelit hogy képzeljem el.. névsorolvasás van vagy mi? cuccaimat hova teszem, stb? csak hogy ne legyek olyan szerencsétlen, jól jönne pár ilyen infó :)

cimó # 2012.11.14. 19:05

Sann!Minden elismerésem! Gratulálok!!! :)

Gyheni # 2012.11.14. 19:05

Sziasztok! Sannnnnn de jóóó vagy, hatalmas gratula, olláééé oláááóóó :))) és Sann, egyébként hogy érezted a két hetes intenzív tanulást? az a fajta volt, mikor a végére a beled is kilóg? elnézést a szemléletes példáért, de én így érzem magam már most kb :)

viszont sajna nekem van pár homály rész:

kérdés: perújítás elrendelése után hozott határozat ellen ált. szabályok szerint van jogorvoslat. tehát ezzel szemben fellebbezés, azt elbíráló döntés ellen ismét stb?

felülvizsgálati indítvány: a tanács elnöke a felülvizsgálat indítványt, ügyészi nyilatkozatot az indítvány előterjesztőjének és a jogosultnak megküldi. jogosult alatt itt az előterjesztésre jogosultakat kell érteni? másik, hogy minek küldi meg az indítványt annak aki azt előterjesztette? nyilván tudja miről van szó, hisz ő küldte be..vagy én vagyok ismételten butus ?( gondolom ez utóbbi megalapozottan feltehető :D )

felülvizsgálat nyilvános ülés..védő, legfőbb ügyész részvétele kötelező. de nem írja hogy megidézi őket, csak azt írja kiket kell értesíteni.. ha védő, ügyész megidézését nem írja elő, értesítésnél pedig nem sorolja fel őket, akkor mi is van ?:)

öö Be 87-es tétel jogegységi cucc.. fincsi. vki pár mondatot a jogegységi eljárásról tud egyébként ?:)))

Borsopanna tök jó fej vagy, hogy még mindig bátorítasz minket, remélem Vica is így fog tenni és Hercegnő is :)

az én nicknevem sok rejtélyt nem tartogat a valódi név felől :))

na, mennyi smiley lett ebben az üziben! pozitívan, pozitívan, szép estét nektek!!

banánhintahercegnő # 2012.11.14. 17:28

én is tiszta szívből gratulálok! :)

és való igaz: cukker bizottságot mindenkinek de legfőképpen magunknak :) :)

vicaszabo # 2012.11.14. 16:52

Sann!!!!!
Gyönyörű, nagyon szuper, gratulálok! :)))))

sann # 2012.11.14. 15:40

Sziasztok, sikeresen túl vagyok vizsgán :))))!!!
Nagyon rendes, kedves bizottságnál voltam a Fővárosi Törvényszéken (a nevekre nem emlékszem, 2 bíró + eljárási jog 1 ügyvéd). Senki sem bukott meg, amíg ott voltam, de sztem tuti utána sem, az arra kíváncsiak h mit tudsz típusuak voltak. Ez nekem nagyon pozitív volt, mert polgárra kb. 2x ennyit tanultam, és elég rossz élmény volt a vizsga, így nagyon féltem ettől.

Anyagi: kísérlet (fog., befejezett és befejezetlen), előzetes fogvatartás és házi örizet beszámítása (itt kérdezték mi az az előzetes fogvatartás, nekem soha fel se tűnt, h nem előzetes letart van ide írva a törvényben, de most kiderült, h az előzetes fogvatartás= őrizet + előzetes letart., de lehet ez csak nekem új), jármű önkényes elvétele (ez az uccsó tényállás, nem is igazán tanultam, na ez nehezen jutott eszembe, a minősített esetek meg egyáltalán nem, de azért vmit kihoztam végül beugrott.) talán még volt 1-2 kérdés, de azok kiestek.

Eljárás: résztvevők felsorolása, magánfél, polg.jogi igény minden, nyomozás megszüntetése elleni jogorvoslat, pótmagánvád szabályai, óvadék biztosíték közti különbségek, és mikor kapja vissza stb.

Bv.: nagy mázlim volt, mert már korábban írtam, h erre szinte egyáltalán nem volt időm, bvtvr-t és szabst. tanultam csak szinte, azt is inkább esténként, már fáradtan olvasgattam. Megkaptam a joker kérdést, amire viszont készültem, mert már csomó helyen hallottam, olvastam, h ezt kérik: enyhébb fokozat és evsz szabályai :). Szabs: milyen rendkívüli jogorvoslat van (perújítás, de nem kellettek a szabályai)

Eredmény: 4-5-5 (unbelievable!!!) Mindegyikőtöknek ilyen szupi bizottságot kívánok, de ha nem, akkor is menni fog, mert nagyon ügyik leszek és minden eszetekbe jut majd.

Köszönöm, h gondoltatok rám, még visszanézek a fórumra egy ideig, h szorítsak és olvassam a jó híreket, a sikeres vizsgákról!

vicaszabo # 2012.11.14. 13:37

Hercegnő: percekig nevettem :)
Igen, a kereslet nagy, de igazából tök mindegy: azt az egy azaz egy darab lovat (életjel nélkülit) adjuk el, és utánunk a vízözön! :)))
Hajrá, ne adjuk fel:)Adjunk egy kis esélyt a bizottságnak hogy olyat kérdezzen ami legalább dereng :)

banánhintahercegnő # 2012.11.14. 12:51

Sziasztok!

Jelentem élek (asszem, alig)....

Ma rossz passzban vagyok, eléggé, nagy a kétségbeesés :(

De, ahogy Vica mondta: 19én nyomok egy laza írásbelit, 21én pedig túl leszünk az egészen :) Merthogy sikerülni fog, muszáj nekije sikerülnie. Mindenkinek kell egy ló, mindenki akar egy lovat, nagy a kereslet a sánta, nyomi, döglött lovak iránt.

vicaszabo # 2012.11.14. 12:03

Borsopanna: eszedbe ne jusson könyvet kinyitni, mert nem kell. Minden benne van a jogszabályban, és ha valami nagyon nem érthető akkor kell megnézni a kommentárt, de csakis akkor. Ezt egyébként egy szerintem szuper felkészítő tanár ajánlotta, másodállásban bíró a Kúrián :)

Nagyon sok, de a polgár tanulható, a pp-t tudjuk milyen (telefonkönyv) a gazdasági viszont alamuszi és veszélyes, főleg annak aki nem foglalkozik vele, nem lebecsülendő, okoz meglepetéseket = nagyon el kell adni a lovat.

Már most szedegesd össze, forgasd, ismerkedj. Szelídebb és szebb világ (viszonylag) de írtóra sok, nem lehet egyik vizsga anyagához sem mérni. Cserébe nagyon jófej bizottságok vannak.

Borsopanna # 2012.11.14. 11:53

Heni!

Bv-hez az én taktikám ez volt: először csak a Bv. tvr. alapján mentem végig a tételsoron. Próbáltam memorizálni, rögzíteni, így kaptam egy alapot, átfogó képet.
Másodjára hozzánéztem a Bv. szabályzatot, pártfogó felügyelős cuccot, és a 6/1996-os gyönyört, így meglettek a részletszabályok.
A motivációm pedig az volt, hogy elképzeltem, van valaki ismerősöm a bv-ben, és mikor mit tehet, mi történik vele, milyen odabent az élete. Nagyon érdekes egyébként!
Tarts ki, és leld meg a szépségét! :)

Gyheni # 2012.11.14. 11:27

Kitartás nektek, 21-e tényleg nincs már messze, de ha nem megy, pihenni kel. tudom az ember lelkifurdalást érez mert mer pihenni, de muszáj. utána jobban megy..talán..ha még van végtartalék energia.

A bv-t mennyire kell részletesen tanulni? belenéztem most csak úgy kíváncsiságból a Bv. szabályzatba, dehát vicc komolyan..

Borsopanna # 2012.11.14. 11:17

Sziasztok! :)

Heni: pontosan ugyanerre gondoltam! :) Hogy te jó ég, visszamaradt bennem egy rész óvodás, mert szívvel és szeretettel jövök fel a fórumra és őszintén érdekel, kivel mi van. MIlyen kár, hogy személyesen nem ismerjük egymást, sőt, van, akinek még a kerestnevét sem tudom, azt meg, hogy hogy nézhet ki...??? :)))

Jaj, Vica, lapozgattam a naptárat, mindjárt névnapod lesz! :) Adj magadnak ajándékba egy gyönyörűszép sikeres vizsgát, ami egyben azt is jelentené, hogy BEFEJEZTED A SZAKVIZSGÁIDAT!!! :) Hogy én hogy fogok neked örülni 21-én! :))) Ámen!

Kriszti: nátha hogy van? Csókoltatom, üzenem, hogy ne szórakozzon veled, erre most nem érsz rá! :)

BHH: adj életjelet! :)

Sann: már ott van a vizsga helyszínén, 10 perc múlva felengedik az ajtó elé. Drukkoljunk neki mind!!! Hajrá Sann, sell that horse!!! :)

Polgár: képzeljétek, megpróbálom január végén. Hétfőn kezdem a tanulást. Vica, 21-e után majd adsz tippeket, jótanácsokat? mint tapasztalt, VÉGZETT kolléga? :)

Ügyesek legyetek! :)

vicaszabo # 2012.11.14. 10:18

Én konkrétan a végén vagyok, mert elég, felmondok! :)

Komolyan mondom, aki ezt kitalálta, hogy ennyi idősen ezt és így.... na mind1 nem megyek bele, mert csak kifogásokat keresek, miért nem tanulok.

Én is 21.-n megyek, Hercegnő is (ő ír előtte egyet 19.-n csak úgy lazán), meg talán Pracli is ha jól olvastam. Esetleg valaki még szaporítja az együtt szenvedők táborát?

Egy dolog tartja bennem a lelket: 21.-n VÉGE, ha sikerül, ha nem, szabadulok az előzetesből, lejárt a 3 év, nincs az a bíró aki itt tarthatna :) max az utóvizsgára rezgek egy kicsit, de nem többet mint 2 hetet, ezt így és mégegyszer többé nem!!! Azt érzem hogy olyan fáradt és feszült vagyok, hiába van még egy csomó időm, ami alatt csodákat lehet tenni egyszerűen ülök a jogszabály fölött és mindent de mindent csinálok ami nem tanulás.

Na, most fellázadtam, majd elmúlik, legkésőbb 21.-n :)

Megyek, úgy csinálni mintha tanulnék.... Remélem nálatok jobb a helyzet! Legalább süt a nap :)

Vica

Gyheni # 2012.11.13. 21:57

Mókus: még a vizsga napjára sem adnak szabit?? Mondj fel de azonnal, milyen szívtelen egy népség ez, te jó ég!

Kriszti: jobbulást, és a 9 nap Be. szerintem irigylésre méltó :)

Sann: gondolok rád és remélem sikerül neked, mert tudom, hogy te is nagyon toltad és velünk szenvedtél :)))

egyébként kár, hogy csak így a virtuális világban "ismerlek" titeket és nincs arc amihez kössem, mert kezdem megszeretni ezt a fórumot, még akkor is ha a büntiről van szó :D

na még egy óra tanulást talán lenyomok (I am a heroooo), aztán remélem tudok aludni és nem csak forgolódok.. :)

Vica, te mikor mész vizsgázni? te is a véghez közel állsz, ugye ?:))

vicaszabo # 2012.11.13. 19:57

Kriszti: simán!!! Ne izgulj :) (mondom én!)
Esetleg még egy kis fokhagyma (ha bírod összetörten és mézzel keverve) ha bent marad garantáltan mindent kisöpör. Ilyenkor egy betegség.... zúgó fej... brr. remélem túlleszel rajta. Én nem haladtam valami jól, viszont a kedvem jó, ez már 50 % siker :)

drkriszti # 2012.11.13. 19:25

Borsopanna, kösz a mai bìztató szavakat (is)! ;)

Sziklaszilàrd agysejtjeimet egy kis nàtha és torokfàjàs gyengìti, de nem hagyhatom, hogy ledöntsön a làbamról, mert akkor a vizsgànak lőttek, mármint ami a sikerességét illeti... Nyomatom a Neocitrant, vitamint, mèzes teàt, és fötörtem elő egy kis antibiotikumot is, biztos, ami ziher alapon...

Ezen kìvül melózok még én is, majd csak 24-től leszek szabin. :(

Be-re 5 nap meló utàni, esti tanulás, és 9 fullos nap elèg lesz szerintetek? Még mindig a tényàllàsokat tanulom, csak a hétvégén érek a végére, és totàlba para van...:/

Sann-nek nagy vagonnal holnapra, vàrunk majd a kérdéseiddel! ;)

vicaszabo # 2012.11.13. 16:11

Mókusok, nekem az van! 2012 jan 1 től hatálytalan, tehát vhogy benne maradt a tételsorban a jogszabályi hivatkozás. Egyébként az új Bsz szabályozza, de kizárt dolog hogy a kezembe veszem. Ha ezen kell elvéreznem hát legyen :) Legfeljebb eladom a döglött lovat!!!

Mókusok # 2012.11.13. 15:12

ja, és tudom mit szerettem vna még kérdezni...Be.-ből a 87-es tételnél nálatok is az van írva, hogy 439-445. §-ig és akkor ezek szerint csak a 439-es § kell ide és semmi más????? mert a többi hk! ?????

Mókusok # 2012.11.13. 15:00

vicaszabo: "tanulás imitálás" az nekem is van amikor nagyon megy, és közben nyugtatom a lelkemet, hogy ez az,közben ááááá;)

Mókusok # 2012.11.13. 14:55

Sann hajrá holnap!
Amúgy Sann-nak még van ereje lelkesíteni a többieket is, pedig Ő holnap megy..hogy csinálja,nem tudom
Én valamit rosszul csinálok asszem akkor...:)

Ilyeneken is elgondolkozom már csak hogy ne a tételsort lássam amiben a pipák meg aláhúzások egyre többen vannak de egyre lassabban és olyan szakaszra már rá se merek keresni amiket tegnap előtt olvastam, mert mi van ha nem is rémlik, márpedig tételcím szerint hááát.

BKv-kat is átnézitek???

Ja és ha már itt akkor a Be. 427. §(1) b)- ben lévő utalás a Btk. 90.§-ra az mi??? megnéztem de valahogy nem fogja most az agyam. No meg a perújításra nyitva álló határidőt is láttam valahol, de most nem találom és szétvet tőle a para, vki???

sann # 2012.11.13. 14:35

Köszönöm mindenkinek a bíztatást, nagyon arik vagytok. :))) Már csak tényállásokat fogok nézni ma, mert még mindig nem mennek egyáltalán, hiába azt nem lehet ömlesztve normálisan megtanulni.

Akik dolgoznak, azoknak kitartás, munka mellett tudom, h nagyon nehéz, de így sem lehetetlen! Amit át tudtok nézni az könnyebben megmarad, mert nem olyan nagy dózisban jön az anyag! :)

vicaszabo # 2012.11.13. 13:41

Mókusok, Heni, nézzétek a dolog jó oldalát :)
Legalább nem penészedtek be a könyvbe/tételbe/jogszabályba, nem ordítoztok percenként a halandóval (párotokkal) aki először szembejön, nincs annyi időtök gondolkodni, emberek között vagytok, reggel felöltöztök, és ELMENTEK (szabad helyváltoztatás joga) szóval ilyenek!
A vizsgán meg majd lesz valami:) ez ránk is igaz, akik meg tanulást imitálunk (bocsi csak én!! a többiek tanulnak:))

Mókusok # 2012.11.13. 13:31

Gyheni: nálam dettó...szerintem normális
este már én is fáradtan olvasgatok bele és napközben ha van pár percem itt van kinyitva a jogtár és beleolvasok tétel szerint, ez van sajnos.
Szabit még mindig nem kaptam a vizsgára se nemhogy a tanulásra, szóval...más is küzd,legalábbis az adott eszközökkel amíg bír..:( (mélypont van most, help!!:((
köv. pénteken jön valaki?