köszi
izgatottan várom
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Totmerc, kár izgulnod.
Guba megoldása a helyes, azzal, hogy a Btk. 46.§ (1) bekezdése alapján ilyen esetben is lehetősége van a bíróságnak a Btk. 42-44.§ szerinti fokozatnál eggyel súlyosabb (ha van ilyen), vagy eggyel enyhébb fokozat megállapítására.
Így a helyes "megfejtés" börtön fokozat lett volna, ha helyt ad az indítvány enyhébb fokozatra vonatkozó részének. Ha nem, akkor fegyház.
Dr. Lakatos Viktor ügyvéd
Szerintetek így szóbelin mire számítsak?
A bíróság a 42-44§ alapján határozza meg a szabadságvesztés fokozatát. [Bv. tvr 14§ (2)]
Ebben nincsen semmi eltérést engedő. Vagyis, nincs lehetőség a 46§ alkalmazására. Szerintem.
Nem is kell a 111.§-nak megengednie:
A Btk. 107.§ (2) bek. szerint "e törvény rendelkezéseit a fiatalkorúakra a jelen fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni." Mivel nincs rá fk. szabály, az általános szabályok szerint működik.
A HVG-Orac Nagykommentár is ezen az állásponton van:
„"A fokozat utólagos meghatározása a bv. bíró hatáskörébe tartozik [lásd a Bv. törvényerejű rendelet 14. §-át]. Ezért a fiatalkorú ügyében eljáró bíróságnak nem kell az ítéletében rendelkeznie a végrehajtási fokozatról arra az esetre, hogy az elkövető a büntetés végrehajtása alatt betölti a huszonegyedik életévét (BH 1982/130.). Ha azonban csupán az elkövető huszonegyedik életévének betöltése után bírálja el az ügyet, a 42-44. § alkalmazásával állapítja meg a szabadságvesztés végrehajtási fokozatát.
A büntetés hátralevő részére a bv. bíró a 46. § (1) bekezdése alapján a 42-44. § szerinti fokozatnál eggyel enyhébb vagy eggyel szigorúbb fokozatot állapíthat meg.”"
Üdv,
LV
Továbbá, durván méltánytalan is lenne :-)
Ez a kommentár kb egy semmi.
De, hogy további jogi álláspontot is fejtsek ki, a fokozat meghatározása bizonyos tekintetben behatárolja a kedvezményeket is. Aki fegyház fokozatban kezd, az nem kaphat EVSZ-t. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a fokozat utólagos meghatározásakor van-e lehetőség a 46.§ alkalmazására. Nem véletlen, hogy a törvény nem egyszerűen azt mondja, hogy ebben az esetben az általános szabályok szerint kell meghatározni a fokozatot, hanem konkrétan és eltérést nem engedően fogalmazza meg, hogy mely szakaszok alkalmazásával kell meghatározni a fokozatot.
Vitatkozhatsz, én nem kívánlak meggyőzni, a saját véleményemet mondtam el. Mellesleg azzal szerinted lehet érvelni a szakvizsgán, hogy ezt olvastam a kommentárban? Persze, indoklás nélkül...
A Btk-val érveltem, a kommentárt csak megjegyeztem, mint hogy az "is ezen az állásponton van."
Ahol az fk. szabályok nem térnek el, ott az Általános rész "általános szabályai" alkalmazandók.
De akkor még egyszer :)
„
Btk. 107.§ (2) E törvény rendelkezéseit a fiatalkorúakra a jelen fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.”
A kérdésem az, hogy ha pl. elutasítod, milyen törvényhely alapján teszed?
Mi indokolná, hogy szab.veszt. vh. fokozat utólagos meghatározása esetén ne lehessen alkalmazni a Btk. 46.§ (1) bekezdését?
A 107.§ nem értem, hogyan kerül ide.
A 46.§-t lehet alkalmazni, csak nem a Bv.tvr. 14.§ szerinti eljárásban, hanem a Bv. tvr. 7.§ szabályai szerint folyó eljárásban. (Később, akár az elítélt, akár a védő is kezdeményezheti.)
Mi indokolja? Az, hogy a büntetőjogban semmi helye nincsen a kiterjesztő értelmezésnek. Ami a jogszabály szövegében van, az alapján kell eljárni. (legalitás elve) Márpedig a Bv. tvr. 14.§-ban leírt eljárásban kogens módon van rögzítve, hogy kell meghatározni. De ezt már most harmadszor írtam le.
Sziasztok!
Van egy alig használt Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog könyvem, alig használt :-) , féláron átadnám Bp-en, lehetőleg a belvárosban. Írj e-mailt: andrea2009@citromail.hu
Sziasztok!
A "B" részvizsga tantárgyai esetében a szóbeli vizsgán mennyire kérdezgetnek felsorolásokat, jogszabályszöveget tételesen?
(Rengeteg felsorolás van, amit lehetetlen végig megjegyezni, örülhet az ember, ha két-három elem az eszébe jut. Pl. nyomozás megszüntetésének összes esete, stb., vagy a büntető anyagi jogban a tényállások)
Van olyan bizottság, aki ezeket tételesen - azaz nem csak a lényegi elemeket számonkérve, hanem "bebiflázva" - kérdezi? (Képtelen vagyok magolni...)
Köszi, ha valaki megosztja az ezzel kapcsolatos vizsgaélményeit.
Hát a Fővárosi Ítélőtáblán van egy bizottság, akinél fel kell tudni az összes minősítő körülményt sorba a vagyon elleni bcselekményeknél
A Fővárosi-n nekem a nyomozás megszüntetésének okait fel kellett tudnom sorolni.
TÉvi!
Én is ettől félek. És nem hiszem, hogy jövő hétig az összeset meg tudom jegyezni, sőt! Nem hiszem, hogy ezeket mind meg lehet tanulni (persze nem számítom azokat, akik 4-5 hetet készülnek). A fontosakat mindenesetre megpróbálom megjegyezni, és csak remélni tudom, hogy a vizsgabizottság fontossági sorrendje is hasonló az enyémjhez. :)
Sziasztok!
Múlt héten túl lettem a büntetőn, ez volt az első vizsgám.
Kérdéseim:
Bv:
- EVSZ (mikor nem lehet alkalmazni, csak felsorolás)
- szab.vesztés fokozatának utólagos meghatározása
- végrehajtási fokozatok, jellemzői
Btk:
- visszaeső
- folytatólagosság, ehhez kapcsolódóan jogeset
- tettesek, ehhez kapcsolódóan egy jogeset
- zaklatás és minősített esetei
Be:
- tárgyalás mellőzése
- mikor kötelező védő részvétele a be-ban
többre nem emlékszem
Mivel szabálysértésből írtam, így azt nem kérdeztek szóban
nem voltam bent sokáig, kb 10 perc, korrektek voltak. oit-ban voltam a fsz 7-esben.
Most jöhet a C rész.
Kitartást mindenkinek!
Köszi a válaszokat!
Ahogy olvasgatom a hozzászólásokat, mint például a legutóbbit (Dorka 0629), azért van rugalmasabb bizottság is. Nekem is álom lenne egy 10 perces vizsga, főleg, hogy az A részből 40 percet, a C-ből pedig 45 percet voltam bent.
Van még egy jó kérdésem: ti hova címeztétek és küldtétek meg az írásban benyújtott szakvizsga kérelmet? (Már amikor beadtátok... Ugyanis időközben - azt hiszem jan. 1-től - változott a jogszabály - miniszterhez kell címezni, stb.) Megkapják vajon a kérelmet, bármelyik helyre küldi a jelentkező? Áprilisra kapott már valaki behívót?
Köszi.
Dorka gratulálok!
Megjegyszem nekem sem volt még fél óránál rövidebb szakvizsgám. :S
TÉvi!
Én a szokásos módszert javasolnám: hívd fel a titkárságot, mert sajnos mindegy hogy mit mond ki a (jog)szabály, ők mondják meg a tutit (ez már többször bebizonyosodott).
Egyébként én nem várok meghívót, mert online jelentkeztem, 7. -én megyek.
Jó tanulást!
Tullup!
Köszi, tényleg nagy szerencsém volt a bizottsággal, írtó korrektek voltak. Én is kevesektől hallottam, hogy valaki ennyire rövid ideig lettek volna bent, na jó lehet, hogy én is 15 percig voltam :))), de tényleg nem rövid volt..., tekintve, hogy 13,00-kor kezdődött a vizsga, az első versenyzőt :) 13,10-kor hívták be, ő is, kb. negyed órát volt bent, aztán kiküldték, tanácskoztak, majd eredményhirdetés, ezután mentem be én, de eredményhirdetéssel mindennel együtt már 13,55-kor telefonáltam körbe a hírt :)))
TÉVi!
Én épp tegnap adtam be a másodikra a jelentkezésemet a Szalay u. 16-ba címeztem a KIM Igazságügyi Oktatási Osztályára.
Remélem megkapják.
Ti hová küldtétek?
Miért nem online jelentkeztek?
Most nem akarok okoskodni, de sokkal egyszerűbb, ráadásul te választod ki a pontos napot (!!!) amikor vizsgázni szeretnél, és azt is látod, hogy hány szabad hely van aznap, ráadásul a vizsgadíj befizetésétől számított 30 napon belül látod, hogy ezt megerősítették-e? Ha nem stimmel a dátum, vagy valami közbejön, netalán halasztani szeretnél, automatikusan át lehet jelentkezni úgy, hogy ismét te választod ki a pontos napját a vizsgának.
Sziasztok!
Ma voltam vizsgázni az LB-n, dr. Ruzsás bizottság az elnök (FB-n volt még egy bizottság ott a Vaskuti). Nyolcan voltunk, 3-an írásbelisek is voltak, egy pótos volt anyagiból. Érdekes módon nem az írásbelisekkel kezdtek, de nem is névsorrendben. Én a második voltam, háromnegyed 2-kor (!) már szabadultam.
Btk:
- közokirat hamisítás, garázdaság, társtettesség, visszaélés okirattal, bántalmazás hivatalos eljárásban
(jogesetek voltak, azon keresztül kérdezgetett)
Be:
bíróság feladatai, mikor hány tagú a tanács helyi-megyei stb szinten (példákkal), tanú vallomás tételének akadályai, pénzbünti összege/tétele, melyiknél mit vesznek figyelembe (tárgyi súly, személyi körülmények)
Itt többre nem emlékszem, ez tűnt a legnehezebbnek, sokszor úgy tette fel a kérdést, hogy nem is értettem mire gondol...
Bv:
szabálysértési hatóságok, feltételes szabadság alatti bűnözés, mi történik, mi az eljárása (pártfogó felügyelő/rendőr-ügyész-bíróság), elítéltek elhelyezése
Szerintem nagyon gyors vizsga volt. A Be-t kérdező nem volt valami jófej, a másik kettő nagyon segítőkész volt.
Az előttem szolokhoz reagálva. Az én csoportomban ketten voltak, akik elektronikusan jelentkeztek és még sem szerepeltek a vizsgalapon, és még egy valaki volt, de ő más tárgyból. Mondjuk nem volt probléma, beosztották őket.
További jó tanulást Mindenkinek!
Tullup!
Én szívesen jelentkeznék online, ha a kb. 1-1,5 hónapja elküldött regisztrációm alapján végre leellenőriznék az adataimat, amit nem tettek meg mind a mai napig, plusz aki esetleg már ellenőrizve lett, sokaktól hallottam, hogy annak is heteket kell várnia arra, hogy a már letett vizsgája eredménye bekerüljön a rendszerbe. Én személy szerint szerettem volna még június 30-ig a második vizsgát is megpróbálni, és mivel nemhogy a letett vizsgámat nem vitték be a rendszerbe, még -ahogy fent is írtam - leellenőrizve sem vagyok, így meg nem tudok jelentkezni sem vizsgára online. Szóval szerintem nagyon sokan emiatt nem online jelentkeznek...
Dorka!
Sajnálom, hát ezt nem gondoltam volna, mert nálam minden úgy ment mint a karikacsapás. Akartam nézni szabad időpontot neked, de a többi vizsgán túl vagyok, úgyhogy az 'A' -ba, 'C' -be nem enged be a rendszer.
Missosa!
Gratulálok és köszi a kérdéseidet meg az infot. Tuti csinálok a jelentezésemről egy prt screent és viszem magammal! :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02