szakvizsga - "B" rész (büntető)


szakvizsgázó1217 # 2013.03.20. 17:17

Szia Lana! :)

Különös résznél sztem elég az elhatárolásokat és a halmazatokat megtanulni. Azaz hogy egyes bcs. melyik másikkal állhat halmazatban, melyikkel kizárt a halmazat stb. És érdemes megtanulni mindegyik bcs-hez 1-2 példát is, ezt tapasztalatból mondom.

Jó tanulást!

vikesz # 2013.03.20. 15:50

Vizsgazo2013! A közös e-mailen van egy bv-s gyűjtemény a BV kincsek Borsopannától című levél mellékleteként. Természetesen azóta felkerült a fórumra jó pár feladat megoldással együtt, azokat is érdemes megnézni.
:)

Lana84 # 2013.03.20. 07:31

.." sok sikert.." :)

Lana84 # 2013.03.20. 07:30

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a különös résznél a tényállások mellé mennyire kell tudni az elemzéseket, (elköv tárgy, magatartás..stb) vagy csak elég ha az elhatárolásokat nézem, kicsit félek, hogy elhúzom az időt ezekkel, nem tudom a gyakorlatban mit is kérdeznek inkább...a törvény mennyire elég különös résznél ( általánosnál tudom, hogy nem sokra)..

Kitartást és sok siket a héten vizsgázóknak!!

vizsgázó2013 # 2013.03.19. 16:20

Sziasztok!

Bv-ből megyek írásbelizni! Szeretném megkérdezni, hogy van valakinek összegyűjtött írásbeli feladatsora(esetleg megoldással együtt). Ha igen akkor légyszi rakjátok már fel a közös email címre (szakvizsga.bunteto@gmail.hu-ra)

Olvastam a fórumozók között h Bv írásbeli szab.sértés feladatot kapott valaki... Ez igaz? Bv írásbelinél szab.sértés feladatok is lehetnek? Jogszabályon kívül mit lehet bevinni és mit lehet használni hívatalosan és nem hivatalosan? határozat mintákat honnan tudok letölteni?

Köszönöm a segítséget.

PatakiKata # 2013.03.18. 18:22

Szia Vikesz!

Köszönöm, nagyon sokat segítettél! :)

PatakiK

vikesz # 2013.03.18. 13:28

Kedves PatakiKata!

Nekem Btk. Ált. résznél nagyon bejött a Dialóg Campus-os kiadvány (Balogh Ágnes, Kőhalmi László: Büntetőjog I.http://www.dialog-kiado.hu/index.php?page=kiadvany_reszletes&kid=214) azzal, hogy a szankciótanhoz nem olvastam hozzá semmit. (Szerintem, nem is kell... egyetemen sem kellett.)

A Btk. Különös részhez a Novissimás könyvet tanultam. (Dr. Bodor Tibor, Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: http://ronniszakkonyv.hu/…zakvizsga_ke) Az első harmada, amit Vaskuti írt és az utolsó harmada, amit Diós Erzsébet írt - NAGYON JÓ!!! Szerintem így kell kinéznie egy tá. elemzésnek. Viszont a középső rész (ha jól emlékszem a 45. tételtől a 76. tétellel bezárólag) használhatatlan... :( Ehhez a részhez a kidolgozott tételeket és a régi egyetemi tankönyvemet vettem elő. Ezeket természetesen jócskán hatályosítani kellett...

Remélem, tudtam segíteni.

Kitartást!

vikesz

PatakiKata # 2013.03.16. 20:50

Igen, pontosan. :)

Danina # 2013.03.16. 12:20

indítványt kell tenni a felt. szab. megszüntetésére a bv. bíróhoz?

ez is tök jó feladat! :)

PatakiKata # 2013.03.15. 19:09

2013. márciusban bv. írásbeli feladat volt az alábbi.

XY. elítélt 5 év fegyházbüntetést kapott, az ítélet 2000. március 04. napján lett jogerős. Büntetéséből az 1/5 rész kedvezménnyel szabadul feltételes szabadságra és pártfogó felügyelet alá helyezik 2004. március 03. napján.
Munkahelyén csak rövid ideig dolgozott, 2004. február 10-én otthagyta a munkahelyet. Állandó lakásán nem tartózkodott, ismeretlen helyen csavargott.
Rendőr járőr igazoltatás után 2004. aug. 02-án 22 órakor az sz-i MÁV állomáson őrizetbe vette és aug. 04-én a ... megyei Főügyészségre előállította.
Az ügyész a pártfogolt meghallgatása után nyomban elrendelte a szabadságvesztés ideiglenes foganatba vételét.

Feladat: Tegye meg a következő ügyészi intézkedést!

Kéz- és lábtörést mindenkinek! :)

PatakiKata # 2013.03.15. 19:07

Sziasztok!
Praktikus kérdésem, hogy kizárólag Btk. Általános rész - Különös rész szóbelire melyik könyvből célszerű tanulni?
A cél, hogy jól összeszedett, BH-kkal és BKv-kkal meg egyéb finomságokkal kiegészített tételek legyenek benne.
Akinek könyve van esetleg hozzá, szívesen átveszem, amennyiben már nincs rá szüksége. :)

Lana84 # 2013.03.14. 10:35

Halihó! Ügyes vagy Zina83!!
Én még gyerekcipőben járok..ált résznél, nekem még kínaiak ezek a feladatok, de szerencsére nem is kell írnom... ezért nem igazán tudok okosat mondani.
Nagy kalappal a ma vizsgázóknak!! Hajrá! és jelentkezzetek miket kérdeztek...stb

Jó tanulást!

Én április 19-én megyek szóbelizni...jön még akkor valaki?

Vivi2013 # 2013.03.14. 06:12

Szia K. Anikó!

Remélem még nem késő. Szerintem I. r. Emberölés bűntette, II. r. súlyos testi sértés és bűnpártolás halmazat. BH. 2005.4. Remélem tudtam segíteni.

Zina83 # 2013.03.13. 13:40

Sziasztok,

mivel a Herke Csongor: Büntető eljárásjog című könyvből (Dialóg Campus) kettő van a birtokomban (egyet kaptam, egyet pedig véletlenül vettem), azt amelyik teljesen érintetlen eladnám. A könyvet 6.800,- Ft-ért vettem, de 4.800,- Ft-ért bárkinek megszámítom :), se aláhúzás, se színezés nincs benne. Ha valakit érdekel írjatok privát mailemre.

Üdv mindenkinek és jó tanulást!!!

vikesz # 2013.03.13. 10:44

Szia Zina83!

Bocsánat, csak most látom az bejegyzésedet.Sajnálom, hogy nem privátban írtál, akkor egyből megkaptam volna.
Szóval, látom, hogy azóta sikerült is a vizsgád, amihez GRATULÁLOK!!! Ügyes vagy!
Így már okafogyott, de azért leírom a válaszomat: A megoldásom helyes volt. 5-t is adtak rá. A Bv-s vizsgáztató csak annyit kérdezett, hogy szeretnék-e bármit még hozzáfűzni. Olyan dolgokat mondtam pluszba, amik nem részei a határozatnak: pl. kiket kell értesíteni a határozatról, ha lett volna BÜK, kinek kellett volna állnia, stb...

Hátha a többieknek segítség lesz.

Mindenkinek kitartást!!! :)

Vikesz

K.Anikó # 2013.03.13. 08:47

Sziasztok!
Kezdek pánikolni mert holnap megyek szóbelizni és nem tudom hogy jó e amit írtam. Tudnátok segíteni. Előre is Köszönöm!

K.Anikó # 2013.03.11. 18:52

Sziasztok!
Ma voltam írásbelizni anyagi jogból. A következőt húztam.
X.Y. I. r. vádlott és élettársi viszonyban volt a sértettel. Az I. r. vádlott és  II. r. vádlott is régóta ismerte egymást. Szexuális kapcsolat is volt már korábban közöttük.
Május 29-én az I. vádlott és  a II. r. vádlott a sértett hétvégi házában italoztak. Az ital elfogyott és I. r. vádlott valamint a sértett között szóváltás alakult ki, mivel a sértett nem adott több pénzt a további ital vásárlásra. Sértett és az I.r. vádlott között durva szóváltás alakult ki és a sértett kiutasította a házból az I. r. vádlottat. I.r. vádlott  arcon ütötte a sértettet és a közeli ágyra lökte. Aztán lefogta a kezés és visszanyomta az ágyra. Ezek után sértett megpróbált lábra állni és ekkor II. r. vádlott visszalökte az ágyra, de úgy hogy fejét beütötte az ágy fa keretébe. Ezek után I. r. vádlott a hason fekvő sértettet fejjel előre a párnára szorította úgy, hogy sem a száján sem az orrán levegőt venni nem tudott és megfulladt és meghalt I.r. vádlott miatt.
Korábban II. r. vádlott általi cselekmények miatt 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. 
Ezek után elmentek a házból a vádlottak és kér óra múlva visszatértek azzal a céllal, hogy öngyilkosságnak álcázzák a dolgot. II.r. vádlott spárgából hurkot kötött a sértett nyakára és kilógatták a terszról.
A sértett egyébként utolsó stádiumban lévő rákos beteg volt, így pár napon belül meghalt volna.
Tudnátok segíteni a megoldásban?
Köszi!

Bogikutya # 2013.03.11. 14:43

Sziasztok, ma írtam bünti anyagi jogból, szakvizsgán, és sajnos nem bírkózom meg a minősítéssel, tudtok segíteni?

A tényállás:

Egy alapítvány - szolgálati célra - használatra adott egy fényképezőgépet egy rendőrkapítányságnak. A rendőrkapitányság vezetője a fényképezőgépet használatra odaadta a lányának.

Az elsőfokú bíróság hivatali visszaélést és sikkasztást (kis értékre minősítve) állapított meg halmazatban.

Büntetésként pénzbírságot és lefokozást állapított meg. További infó, hogy az ítélethozatalkor már nyugdíjas volt a rendőrkapitány.

Ennyi, semmi más érdemi infó (cél, szándék stb.)

Sikkasztás: aki a rábízott idegen dologgal sajátjaként rendelkezik
Hivatali visszaélés: az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi.

Szerintem mindkettő helytálló és lehet halmazat.
A lefokozásnál úgyszintén bizonytalan vagyok, le lehet-e fokozni nyugdíjast?

Zina83 # 2013.03.11. 14:34

Szia Lana84,

sikerült a vizsgám :) Nagy megkönnyebbülés. Nagyon rendesek voltak.
Viszont az általános részt nagyon kell tudni (szerintem azért irányzatokat talán nem kérdeznek, de pl. halmazat esetében mindenképp kell a tankönyv is), sőt tőlem a különös résznél is szó szerint a törvényi tényállásra voltak kíváncsiak. Szóval azt nagyon... Én a Büntetőjog szakvizsga könyvből (Dialóg Campus Kiadó)tanultam az általános részi tételeket, az nagyon jó könyv. Ajánlom. Sok sikert a vizsgához.

Üdv.

Mezeybia # 2013.03.11. 11:58

Sziasztok,

Novissima kiadó Büntetőjog I.-II. könyvet keresek sürgősen.

Lana84 # 2013.03.11. 07:49

Sziasztok!

Zina83 hogy sikerült végül a vizsgád? Kicsit tanácstalan vagyok, hogy az általános részt mennyire kérdezik részletesen...én az egyetemi tankönyvemet tanulgatom és hát vannak ilyen meg olyan elméletek, irányzatok...ezeket is kell tudni?
Nagy kalappal a héten vizsgázóknak és lécci tegyétek fel a kérdéseket, csak hogy mire lehet számítani!! :)

Köszi!

drszo # 2013.03.09. 20:31

Sziasztok!

Most jelentkeztem szakvizsgára. Az írásbelit bv-ből és szabs-ból tervezem. Ha valakinek lenne olyan feladatgyűjteménye, amelyben az eddigi írásbeliken előforduló feladatok összegyűjtésre kerültek és azt értékesíteni vagy csak egyszerűen átadni szeretné jelentkezzen nálam. Na meg egyébként minden hasznos és használható információt szívesen fogadok. Előre is köszönöm.

Zina83 # 2013.03.04. 15:53

Szia Vikesz,
szeretném megkérdezni, hogy jó volt e a megoldásod bv-ből és kérdeztek e a szóbelin a feladatoddal kapcsolatosan bármit is?
Én is ezt húztam ma, de teljesen máshogy oldottam meg sajna... és csak most látom a Te hozzászólásodat. :(
Ha nem fogadják el az írásbelit azt azért megmondják előre, hogy az ember lánya ne menjen oda feleslegesen pénteken a szóbelire?

Köszi a válaszokat.

IROB # 2013.03.02. 02:37

Kedves Kollégák!
Lenne közöttünk valaki, aki hétfőn írásbelizik?
Nagyon nagy kalappal, sok sikert s megköszönöm,ha röviden jelezni szíveskedik.
Üdvözlettel:
Irob

signorina # 2013.02.21. 19:25

Sziasztok!

A múlt héten vizsgáztam, közreadom a kérdéseimet:

Btk:

  • a büntetés célja
  • büntetési nemek
  • kizárólag pénzbüntetéssel büntetendő bűncselekmények
  • csalás tényállása
  • csalás - költségvetési csalás
  • csalás - sikkasztás

Be:

  • határidők a nyomozás során
  • szakértő
  • biztosíték

Bv + Szabs:

  • félbeszakítás
  • pénzbüntetés végrehajtása
  • fenyítések (magánelzárás részleteiben)
  • rövid távú eltávozás/kimaradás
  • szabálysértési hatóságok
  • a bíróság feladata a szabálysértésben
  • a szabs. vh-a.

Ezek inkább csak témakörök, példákon keresztül kellett felismerni az adott jogintézményt. Nagyon rendes bizottság volt, minden 5-ös lett.

A Novissimás Be. I-II. könyveim továbbra is eladók 7.000,- Ft-ért.

Egy kalappal mindenkinek!