szakvizsga - "B" rész (büntető)


Banett # 2013.04.07. 15:09

Sziasztok!

Eladnám büntetős szakvizsga tankönyveimet, valamennyi Novissima Kiadós.

Dr. Diós Erzsébet- Dr. Vaskuti András: Büntetőjog I. (2011) -1.500.-

Dr. Bodor Tibor- Dr. Diós - Dr. Vaskuti : Büntetőjog II (2011) - 1.500.-

Dr. Bodor - Dr. Székely - Dr. Vaskuti : Büntető eljárásjog I.-II. (2011) - 4.000.-

Az anyagi I. és II.-ben van némi szövegkiemelés (de nincs "kiszínezve", az eljárásjog I. elejében szintén, a II. teljesen "tiszta".

Érd.: emailben

IROB # 2013.04.07. 11:59

Sok sikert a holnap írásbelizőknek!
Van köztetek aki holnap ír?
Válaszoljon, légyszi, hogy erősítsük egymást!
Köszönettel s nagy kalappal!
I

ibeD # 2013.04.05. 05:47

Szia Fru22!
Én május 13-án megyek bv-ből írásbelizni és 15-én szóbelizni. Te miből írásbelizel?

Cato74 # 2013.04.04. 12:35

Nehéz a szakvizsga, de (sajnos) koránt sem biztos, hogy az a legnehezebb...

Ha téged is érintenek az itt:

http://www.jogiforum.hu/forum/10/26187

írtak,

vagy ismersz valakit, akit hátrányosan érinthet, oszd meg a Faceebook-on, hogy ne legyen így sokáig!

(Tudom, hogy csak "erősen közvetetten" vág ide a téma, és elnézést a " direkt-marketingért" is, meg, hogy "ide toltam" de nem mindegy, hogy milyen látogatottságú topikon van. Ahhoz ugyanis, hogy a Ajb.2553/2012-es ombudsmani jelentésben írtak eredményre vezethessenek, kell az, hogy minél többen ismerjék az ügyet és mellé álljanak!)

Lana84 # 2013.04.04. 08:29

Április 19-én megyek, úgyhogy nekem most lesz a hajrá....aztán majd meglátjuk.. Jó tanulást Évi neked és mindenkinek... !!!! :)

nagyévi # 2013.04.03. 17:46

Köszi Lana a tippeket, meg vannak a könyvek csak régiek, úgyhogy be kell szereznem valami újabb verzót!Én most kezdem az anyagot május utolsó két hetében lesz a hajrá.
Jó felkészülést mindenkinek, a vizsgázóknak pedig sok sikert!

Fru22 # 2013.04.03. 13:28

Sziasztok!
Május közepén jön valaki vizsgázni? Én 15-ére jelentkeztem.

Dr. Éva # 2013.04.03. 11:48

Szia Lana!

Ha jól emlékszem, te 2-3 hét múlva fogsz vizsgázni. Hogy állsz a felkészüléssel?

Lana84 # 2013.04.03. 08:33

Szia Évi!

Én az ált., különös részt is "Nagy Feró" könyvből tanulom...én szereztem 2010-es kiadást, ami már átdolgozott kiadás és benne van a 2009-es módosítás....nekem több mint részletes...kicsit el is vesztem benne, de szerintem nagyon jó, mert sok példát hoz...

Be-ből megvettem a jogi szakvizsga legújabb könyvét a Dialóg kampus félét...én nem vagyok elájulva tőle...amit hasznosnak tartok benne az a táblázatok itt ott, hogy logikusan áttekinthetően leírja...de úgy összességében a törvényt mondja el. Úgyhogy én örülök, ha a törvénnyel képbe leszek...mert hát, nagyon gázos nekem....tömény, tömény...a Pp ehhez képest lányregény...de tényleg.
Kitartást mindenkinek!

nagyévi # 2013.04.02. 12:48

Sziasztok!
Jelentkezem sorstársnak! Én június elején tervezem menni 5-6-7- majd még a napokban eldöntöm. Légyszi segítsetek, milyen tankönyvet érdemes beszerezni, ami magyarázatos és a Bh-k is elég jól benne vannak?
Egyetemi időből van egy Nagy Ferenc- büntető általános rész csak elég régi, van valami jobb tippetek? Előre is köszi és jó felkészülést mindenkinek!

HABI77 # 2013.03.29. 08:38

Köszönöm! Polgári a következő :)
Jó tanulást!

Lana84 # 2013.03.29. 07:36

Nagyon köszönöm Habi77! :)) Neked jó pihenést és kitartást a következőhöz majd!

HABI77 # 2013.03.28. 13:19

Kedves Lana84!

A szóbelit azzal kezdtük, hogy tisztáztuk: semmi közöm a büntetőjoghoz. Azt hiszem, emiatt sem akartak nagyon "bántani".

Bv-ből:

  • végrehajtás elhalasztásának lehetőségei,
  • eggyel enyhébb fokozat mikor lehetséges és mikor nem
  • kiket nevez meg a szabs.tv. mint az eljárás alanyai,
  • ki lehet képviselő a szabs.tv szerint,
  • van-e olyan eset, amikor ügyvédi részvétel kötelező
  • mi az a kifogás, a szabályai

Btk:

  • kóros elmeállapot - önhibából eredő ittas/bódult állapot, részegség (szokványos, patológiás, abortív patológiás)
  • bűnszervezet fogalma, általános részi szabályok, különös részben hogyan jelenik meg, ehhez példa is volt: ha négyen megállapodnak abban, hogy kábítószerrel fognak kereskedni, hosszú távra, szervezetten működik, mindent megbeszélnek, de aznap, amikor cselekedni kéne, nem történik semmi, az minek minősül (a helyes válasz: bűnszervezetben részvétel), ha pedig már megkezdődik a cselekvés, kábítószerrel visszaélés)
  • testi sértésnél a súlyos egészségromlás, maradandó fogyatékosság elhatárolása, példa: AIDS-es pasas közösül valakivel, tudja magáról, hogy AIDS-es, de ismeri azt az orvosi szakvéleményt, miszerint az egyszeri közösülés csak 0,003% eséllyel fertőz. A nő nem kapja el a betegséget.

(a helyes válasz, hogy nem bűncselekmény)

Be.:

  • kóros elmeállapot megállapítása hogyan történik? Ha nem jó a szakvélemény, mit lehet tenni? (újabb szakvélemény, elmeállapot megfigyelése)
  • védelemmel kapcsolatos rendelkezések
  • óvadékot mikor nem lehet elfogadni - ezzel összefüggésben az előzetes letartóztatás
  • ki hallgatja ki a tanút, melyik az az eset, amikor nem a tanács elnöke hallgatja ki a tanút?

Segítőkészek voltak, próbáltak rávezetni a válaszokra.

Kitartást!

Lana84 # 2013.03.28. 08:36

Gratulálok Habi77!! Azért elárulod milyen jellegű kérdéseket kaptál...én most a Be-t tanulom és hát huh..
Jó lenne ilyen rendes bizottság nekem is... :)

Jó tanulást mindenkinek!!
Valaki április 19-én jön vizsgázni?

HABI77 # 2013.03.27. 15:05

Sziasztok!
Hétfőn voltam írásban, ma szóban. A hétfői bv feladat:
X.Y-t jogerős ítélettel lopás miatt 10 hónap, végrehajtásban két év felfüggesztettre ítélték. Elrendelték a pártfogó felügyeletét. A pártfogónál nem jelent meg, a bejelentett lakcíméről ismeretlen helyre távozott, a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre.
A pártfogó jelezte az ügyésznek. Az ügyész a bv.bírónál indítványozta a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelését.
Feladat: hozza meg a bv.bíró határozatát.
A jó megoldás: áttételről szóló végzést kellett írni, mert a felfüggesztett esetében az alapfokon eljárt első fokú bíróságnál kell kezdeményezni.

A szóbelin a Fellebbviteli Főügyészségen voltam, sikerült a vizsga. Nagyon rendesek voltak, magamat büntetőeljárásból biztosan megbuktattam volna.

Kitartást mindenkinek! Jó tanulást!

agneska16 # 2013.03.27. 11:06

Sziasztok!

A gmail-es jelszó tudtommal nem változott meg, én be tudtam lépni:

szakvizsga.bunteto@gmail.com
bunteto2013

kiskacsabogar # 2013.03.25. 15:45

sziasztok próbálok belépni a közös gmail-es fiókba de azt írja ki hogy a jelszó megváltozott meg tudná valaki adni az új jelszót?

ha a anyagi jogból a vizsgákon előforduló Bh gyűjtemény tényleg léteztik meg tudná valaki küldeni a ritmannpubi@citromail.hu email címemre?

Előre is köszi

boglarka23 # 2013.03.25. 14:49

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni! Szerdán vizsgázom, s nem értek egy dolgot, így elég sürgős lenne. Az EVSZ alkalmazásánál elvileg kizáró ok az újabb büntetőeljárás. S mi van abban az esetben, ha 2 éve ül börtönben az elítélt, 1 éve alkalmazzák az evsz-t, kiváló a magatartása, de kiderül a rendőrség tájékoztatása alapján, hogy egy korábban elkövetett bűncselekménye miatt (még akkor követte el, amikor nem ült) folyamatban van a be.

Ilyenkor meg kell szüntetni az evsz-t, vagy ez nem minősül újabb be-nek, hiszen korábbi a bűncselekmény? Nagyon kérlek titeket segítsetek!

Köszönöm!

Melcsi83 # 2013.03.25. 13:19

Sziasztok!A múlt héten vizsgáztam. Írásbelin a 2001.101. BH volt: árverési vevő volt az I.r. vádlott, aki a lakás kiürítése miatt indított polgári pert a sértett ellen, az még folyamatban van. Gondolt egyet és kiköltöztette a sértett, aki 77 éves és combnyaktöréssel feküdt otthon. A vádlott megjelent nála a II. és III. r. vádlottakkal. Ők csak a zárcserében és a ruha összepakolásában segítettek nekik. Az I. r. nem engedte a sértettnek, hogy a fiának telefonáljon, kitépte a falból a telefont. A megoldás: I. r. önbíráskodás védekezésre képtelen állapotúval szemben, II és III r. bűnsegéd. A BH szerint nincs halmazat személyi szab megsértésével, de én beleírtam az írásbelibe, 4 lett, meg tudtam védeni. Jó tanács, ha valamit még beleírtok a BH-n kívül, nem gond, csak tudjátok megvédeni.

A szóbeli nagyon pozitív csalódás volt, nagyon rendesek voltak.
Anyagi: időbeli hatály, sikkasztás példával, áru hamis megjelölése, tartás elmulasztása, általánosból még volt valami.
Be: nyomozási bíró, különösen védett tanú, bíróság elé állítás
Bv: pártfogó felügyelő, kényszergyógykezelés végrehajtása, járművezetéstől eltiltás.

Nagyon rendesek voltak, tényállást kell tudni, de ha tudod, nem kérdezik az összes részletszabályt, inkább bele-bele vágnak. Nem volt sok idő, de tömény koncentráció volt, így többet öregedtem bent, mint a tanulás alatt. Kitartást mindenkinek és sok sikert!!!!!!!! Nálam folyt köv közig, ha van valakinek valami tanácsa, jegyzete vagy ilyesmi, keressen mailen: macsugam@freemail.hu.

kiskacsabogar # 2013.03.25. 12:12

Sziasztok csatlakoznék a korábbi felhasználóhoz. Én is kérném, hogy ha tudjátok kérlek osszátok meg velem meg azt, hogy büntető anyagi jogból hol találom meg azon BH-k gyűjteményét, amik már előfordultak / gyakran előfordulnak írásbelin?

előre is köszi mindenkinek

Elfaba # 2013.03.24. 05:37

Júniusban tervezem a büntető szakvizsgát. Ehhez "sorstársakat" keresek.
Szeretném megkérdezni, hogy az írásbeli felkészüléshez, van-e vmi feladatgyűjtemény, összeszedett példatár, vagy az írásbelire honnan kell felkészülni, természetesen a tanulás mellett?

rockmachine # 2013.03.21. 11:52

Kedves Sorstárs-Kollégák! Megvan valakinek a Be. törvénynek a complex v más általi kommentárja elektronikus formában? Ha igen kérem küldje el a közös e-mailcímre legyen szíves! Nagy segítség lenne. köszönöm üdv és jó felkészülést Mindenkinek!

xteena # 2013.03.21. 08:12

Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy büntető anyagi jogból hol találom meg azon BH-k gyűjteményét, amik már előfordultak / gyakran előfordulnak írásbelin? Olvastam itt korábban, hogy van ilyen.
Előre is köszönöm!

Lana84 # 2013.03.21. 07:14

Köszönöm szépen!! :)

Én 2010-es egyetemi tankönyvből tanulok benne vannak a nagyobb módosítások is, csak hát nyilván sok így...de akkor rákoncentrálok az elhatárolásokra és a példákra, BH-ra szerencsére vannak benne.. :)

Jó tanulást mindenkinek!

Ha van valakinek vizsgaélménye, tapasztalata kérem ossza meg....pozitív, negatív egyaránt...

Dr.Attika # 2013.03.20. 17:35

Szia Lana!
Amit leírtál az egyetemi vizsgaanyag. A szakvizsgához az adott bűncselekményekhez tartozó BH-k lényegét kell tudni. A kérdések is azokhoz kapcsolódnak. Ha nincs "magyarázatos" tankönyved, akkor szerezz be egyet. Nem drága. Max 5 ezer.