Dorka,
a jog nem tudása nem mentesít a következmények alól. :D Én ezt a szöveget egy BKV-ellenőrtől is hallottam, amikor 2x használt jeggyel éppen előadásra rohantam késésben, és arra hivatkoztam, hogy nem tudtam, hogy 2x használt... igaz, hogy a szövege nem teljesen volt alkalmazható az aktuális helyzetre :D mindenesetre vicces volt, hogy joghallgató létemre egy BKV-ellenőr oktat ki a jogról. :D
A legviccesebb vitám szintén BKV-ellenőrrel a feltartóztatásommal és a jegyvétel elmulasztásának minősítésével volt kapcsolatos. Azzal kezdtem, hogy álljon félre az utamból, mert ügyvédjelölt vagyok. Erre fennhangon azt mondta, kit érdekel, hogy maga kicsoda, mire mondtam, hogy nem tartóztathat fel, mert az a személyi szabadság megsértése, ami bűncselekmény, mire azt mondta, hogy bűncselekmény esetén feltartóztathat, mire azt mondtam, hogy igen, de hogy nem vettem jegyet, az nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, mire azt mondta, hogy akkor rendőrt hív, mire azt mondtam, hogy hívjon, mire ő nem hívott, de még mindig nem állt el az utamból, aztán valahogy sikerült kikerülnöm, és utánamordibált, hogy "hülye kis köcsög, megtalállak, két büntetést is kapni fogsz!" lol
Egyébként januártól a közterület-felügyelők is részt vesznek a jegyellenőrzésben, és hivatalos személynek minősülnek, és igazoltathatnak, és az igazoltatás megtagadása szabálysértési eljárást von maga után. Namost az nem világos, hogy fel is tartóztathat-e, különbözik-e ez valamiben a rendőrtől.