Sziasztok! Segítséget kérnék, mert holnap megyek szóbelizni!
Tegnap voltam bv. írásbelizni! A feladatom kb. a következő volt:
H.I. 2 év 6 hó börtönre ítélték, a büntetése felét letöltötte. Kérvényezte az enyhébb végrehajtási fokozatba kerülését. 3 jutalmat kapott, fenyítése nem volt.
Az intézet pozitív véleményt adott róla (magatartása jó, tisztelettudó, családjával kapcsolatot tart, stb.)
A bv. bíró azzal utasította el az indítványt, hogy az elítélt a tárgyaláson a terhelő bizonyítékok ellenére nem vallotta be bűnösségét és tettét nem bánta meg.
Az elítélt fellebbezett.
Készítsen másodfokú határozatot!
Szóval valszeg nem a megfelelő végzést hoztam (a bv. bíró végzését helyben hagytam), de megzavart két BH: a 2005.345 (arról szól, hogy fokozatváltás esetén csak a végrehajtás alatti kifogástalan magatartás vizsgálható) és a 1995.388 (ami arról szól, hogy EVSZ engedélyezése során figyelembe kell venni az elítélt személyiségét, családi körülményeit, előéletét, bcs-t és szv tartamát, stb. is)
Szóval értem én, hogy az első BH alapján nem szabad büntetés kiszabási okot figyelembe venni, de 2012.01.01. óta megváltozott a Btk.46. § és a bv. tvr.-be bekerült a 28/A. §, melynek értelmében a bv. tvr-ben az került rögzítésre, hogy fokozatváltás esetén is figyelembe kell venni azokat a tényezőket, amiket az EVSZ-nél.
Szóval nem tudom, de hajlok afelé, hogy még ha a felhozott körülményeket figyelembe is veszem, akkor is engedélyeznem kellett volna a fokozatváltást
A másik kérdésem lehet, hogy sokak számára triviális, de megerősítést kérnék, hogy a másodfokú bíróság végzése után harmadfokú eljárás ugye nem létezik, egyszóval ugye nincs fellebbezési lehetőség?
Még egy kérdés! Ugye szóbelin lehet helyesbíteni? Vagy be sem mehetek szóbelizni?
Bocsi a pontatlan fogalmazásért, kissé ideges vagyok!
Köszi, ha valaki segít!