szakvizsga - "B" rész (büntető)


ibeD # 2013.05.14. 08:43

Sziasztok! Segítséget kérnék, mert holnap megyek szóbelizni!

Tegnap voltam bv. írásbelizni! A feladatom kb. a következő volt:
H.I. 2 év 6 hó börtönre ítélték, a büntetése felét letöltötte. Kérvényezte az enyhébb végrehajtási fokozatba kerülését. 3 jutalmat kapott, fenyítése nem volt.
Az intézet pozitív véleményt adott róla (magatartása jó, tisztelettudó, családjával kapcsolatot tart, stb.)
A bv. bíró azzal utasította el az indítványt, hogy az elítélt a tárgyaláson a terhelő bizonyítékok ellenére nem vallotta be bűnösségét és tettét nem bánta meg.
Az elítélt fellebbezett.
Készítsen másodfokú határozatot!

Szóval valszeg nem a megfelelő végzést hoztam (a bv. bíró végzését helyben hagytam), de megzavart két BH: a 2005.345 (arról szól, hogy fokozatváltás esetén csak a végrehajtás alatti kifogástalan magatartás vizsgálható) és a 1995.388 (ami arról szól, hogy EVSZ engedélyezése során figyelembe kell venni az elítélt személyiségét, családi körülményeit, előéletét, bcs-t és szv tartamát, stb. is)
Szóval értem én, hogy az első BH alapján nem szabad büntetés kiszabási okot figyelembe venni, de 2012.01.01. óta megváltozott a Btk.46. § és a bv. tvr.-be bekerült a 28/A. §, melynek értelmében a bv. tvr-ben az került rögzítésre, hogy fokozatváltás esetén is figyelembe kell venni azokat a tényezőket, amiket az EVSZ-nél.
Szóval nem tudom, de hajlok afelé, hogy még ha a felhozott körülményeket figyelembe is veszem, akkor is engedélyeznem kellett volna a fokozatváltást
A másik kérdésem lehet, hogy sokak számára triviális, de megerősítést kérnék, hogy a másodfokú bíróság végzése után harmadfokú eljárás ugye nem létezik, egyszóval ugye nincs fellebbezési lehetőség?
Még egy kérdés! Ugye szóbelin lehet helyesbíteni? Vagy be sem mehetek szóbelizni?
Bocsi a pontatlan fogalmazásért, kissé ideges vagyok!
Köszi, ha valaki segít!

Mókusok # 2013.05.14. 08:03

ugyanez igaz rockmachine c részes problémájára is, lehet, h nem is kellene várnod lejelentkezőre:)
:)))

Mókusok # 2013.05.14. 08:01

DR. Szabi: Attól mert az elektronikus rendszeren nincs már szabad férőhely, papíron írásban még kérelmezhetsz mostani időpontot, ami nem őszi, és akkor még hátha mehetsz a régi Btk-ból....ezt tapasztalatból mondom többnek már sikerült így időpontot kapnia, mert a gépen nem az összes férőhelyet látod, hanem csak az elektronikus helyeket, de a papíron jelentkezőknek is vannak még fenntartva helyek, szóval szerintem csak egy pár soros kérelem, és ha azonnal postázod, még van esélyed a mostaniból újra menni, akár csak egy nap szabival is a vizsga napjára:) Remélem tudtam segíteni, sok cseresznyét!:)

rockmachine # 2013.05.14. 07:56

Ne bánkódj Szabi, nem ér az egész annyit..én már tudom! Inkább tegyél be egy kis rockot...:) Engem is lezúztak anyagi jogból elsőre a főv.-i főügyészségen, te hol vizsgáztál? Aztán a pótvizsgán még nehezebb volt a vizsgáztató (legfőbb ügyész helyettese, ő az igazi B.E.:) ) és mégis sikerült. Szóval az egész vizsga egy nagy lutri, így már rég nincs meg a "szakvizsga mítosza" bennem. Most éppen azzal kűzdök, hogy C-ből valaki lejelentkezzen, hogy júniusban végre befejezhessem ezt az egészet.

Dr. Szabi # 2013.05.13. 19:35

Próbálok mindenre válaszolni...

Sajnos annak ellenére, hogy a sikertelen vizsgám már fent van a rendszeren, a most hatályos Btk-ból már nem tudok menni, mert júni végéig minden időpont tele van. Így marad az új Btk és az ősz, vagy leginkább jövőre valamikor, mert nincs több szabim, amit erre hajlandó vagyok áldozni.

Ha az aljas indokból... a legnehezebben körülírható minősített eset, még inkább megkérdőjelezem, hogy egy polgármesteri hivatali dolgozót tényleg ezzel kell-e szivatni. Persze mivel nem én vizsgáztatok, nyilván nem válogathatom meg a kérdéseket... De tényleg van önkritikám: tudom, hogy enélkül is megbuktam volna, szóval ez már csak az utolsó csepp volt a pohárban, na. :)

És igen, csak ebből kell mennem, de az új Btk miatt a csak nagy-nagy idézőjelben van. Nem a világ vége ami történt, csak gondoltam elmesélem. Mindenkinek mindent bele!

Dr.Attika # 2013.05.13. 13:48

Dr. Szabi!
Az "aljas indokból vagy célból" minősítő körülmény magyarázatára már az egyetemen is külön figyelmet fordítottak.A többi minősítő körülmény értelmezése viszonylag egyszerű. az "aljas.." a bírói gyakorlatban is a legvitathatóbb, erkölcsi, társadalmi felfogás függő.Nagyon meg kell indokolnia a bírónak ezen minősítő körülmény alkalmazását. A védő ügyvéd tevékenysége ennél a legmeghatározóbb. Nem véletlenül van kiemelve a "nyereségvágy" az aljasból.

Kisnyuszi # 2013.05.13. 13:04

Kedves Dr. Szabi!

Iszonyatosan sajnálom, ami történt veled és abszolút osztom a véleményedet. Ez egy vizsga. Én értem, hogy ezen ügyvéd úr roppantul ügyel a minőségi képzésre,no de könyörgöm, nem tanítani akartad a tárgyat, hanem abszolválni a vizsgát. Borzasztóan kedvelem az ilyen "elvhű" emberkéket. Az ő idejében azért jóval kedvezőbbek voltak a feltételek egy vizsga teljesítésére, most meg itt agárkodik. No de sebaj. Ettől szép az egész. Remélem jól alszik. Kitartást és sok sikert a következőhöz.

Diza # 2013.05.13. 08:28

Én úgy értelmezem, hogy neked "csak" az anyagi részt kell ismételned. Ez azért nem rossz arány!

Azt nem értem, hogy amiatt, hogy nem tudtad pontosan körülírni az aljas elkövetési módot, miért buktatott meg. Mert ha pl.: az emberölés törvényi tényállását nem tudod elmondani, az oké, de előtte felsoroltad a minősített eseteket is.

Nos a beszámolód alapján tényleg nem elég a törvény, szóval még jobban beparáztam.

Egyébként mikorra tervezed az ismétlő vizsgát?

Dr. Szabi # 2013.05.13. 07:53

Ja, és még annyi, hogy anyagi jogból tényleg édeskevés a törvény. Úgy oda se menjen senki, hogy csak azt nézte. Jogelmélet, gyakorlat, példák, minősítések, minden kell... Sajnos.

Dr. Szabi # 2013.05.13. 07:49

Na akkor elmesélem.

Négyen kerültünk egy bizottsághoz, ahol egy ügyvéd (talán Galli István, anyagi jogból), egy ügyész (Be-ből) és talán egy bíró (Bv-ből) vizsgáztatott. Nem véletlenül emlékszem csak az ügyvéd nevére, egyrészt mert itt a fórumon olvastam róla már valamikor, meg ő buktatott meg...

Ketten írásbeliztek, ők kezdték a dolgot, a srác olyan 45 percet volt bent, és kirúgták anyagi jogból. A lány talán kicsit kevesebbet volt bent, ő átment mindenből, de anyagiból írásbelizett, szóval vele valszeg nem szívóztak túl sokat.

Aztán jöttem én. Kérdezték persze, hogy melyik résszel akarok kezdeni, de mondtam, hogy tökmindegy, úgyhogy maradjunk a klasszikus megoldásnál. Nem is indult rosszul a dolog, a tv hatályát kérdezte az ügyvéd, de már néha ott is mást szeretett volna hallani, vagy inkább máshogy, mint ahogy én mondtam. Aztán belementünk a többes elkövetői alakzatokba, még az se ment rosszul, bár amikor jól kifacsart gyakorlati példákkal jött elő, akkor már bajban voltam. Aztán jött az emberölés minősített esetei, ahol egyszerűen az összesről külön-külön beszélnem kellett volna. Akkor lett vége az egésznek, amikor az aljas indokból és célból kitételnél az aljas szót kellett volna elmagyaráznom... Hogy mitől lesz az indok vagy a cél aljas. Nincs mit mondanom, fogalmam se volt. Egyébként a válasz: a társadalom értékítélete szerint kell aljasnak lennie... Oké. De ez benne van a szó jelentésében, könyörgöm.

Szóval itt ennek vége is volt, a Be. meg a Bv. már normálisabb mederben folyt.

Egyáltalán nem haragszom senkire, mert megértem a hozzáállásukat: olyan embereket akarnak kiengedni a "szakmába", akik ott vannak a szeren. Azzal viszont nem tudok egyetérteni, hogy a megfelelő tudást épp egy egy hónapos, íróasztal mögötti felkészüléssel kellene tudnom megszerezni úgy, hogy egyébként közöm nincs az egész területhez. Az embernek nyilván van önkritikája, nem fogok elmenni védőnek úgy, hogy nem érzem magam felkészültnek a dologra. Ez egy vizsga, se több, se kevesebb. Memóriagyakorlat, ami két hétig ér valamit, onnantól meg sz...-t se. Röviden ez a véleményem a dologról.

Ja, és tök véletlenül utána az utcán összefutottam a negyedik sráccal, aki pedig mindháromból bukott... Azt mondta, annyira a földbe döngölte az ügyvéd, hogy totál leblokkolt a másik kettőre.

Nem elkeseríteni akarok senkit, mert ugye ahány ház, annyi szokás, de nálunk ez történt... Sok sikert mindenkinek!

Diza # 2013.05.13. 06:33

Kedves Szabi!

Szívből sajnálom:(

Ne búsulj, a következő megmérettetés biztos menni fog.
Én is ramatyul állok, hozzád hasonló lélekállapotban indulok a vizsgának.

Fel a fejjel!!!

Feri8 # 2013.05.12. 08:09

Szia Kincsike!

Nézem a jogeseteket és a "Bogikutya" által leírtra nem találom a helyes megoldást. Olvasom, hogy neked is ez volt a feladatod és sikerült venni az akadályt. Szeretnélek megkérni, hogy a helyes megoldást osztd velem, vagy itt, vagy a zoldif@vipmail.hu emailcímen. Sűrgős lenne, mert vészesen közeleg a vizsga időpontja...

Előre is köszönöm!

Üdv.
F

Dr. Szabi # 2013.05.11. 20:40

Holnap...

drszo # 2013.05.11. 19:50

szia dr. Szabi!

Mindenképpen érdekelne hogy mi volt, úgyhogy légyszi tedd fel még egyszer a bejegyzésedet. Bár nem tudom hogy ez menyire fog jót tenni nekem, mert én még előtte állok a megmérettetésnek.

Dr. Szabi # 2013.05.11. 19:06

Délután írtam egy bazi hosszú bejegyzést, de nem került ide fel. Nincs kedvem még egyszer most megírni, röviden csak annyi, hogy a mi pénteki bizottságunknál négyből hárman buktunk..... Ha nagyon kíváncsiak vagytok a részletekre, elmesélem.

Dr. Szabi # 2013.05.08. 14:04

Szia Rockmachine!

Az A részt is együtt nyúztuk, emlékszem rád a fórumról. :) Rühellek már tanulni, és pénteken megyek. Nagyon de nagyon bízom az értékítéletedben, mármint hogy ez a rész könnyebb, mint a másik kettő... Jelenleg nem tudom elképzelni, hogy tőlem olyat tudjanak kérdezni, amit tudok... Mondjuk arról fogalmam sincs, hogy tudtad két hét alatt 3x átnézni, de valszeg teljesen más a módszerünk.

Nagyon szeretném befejezni ezt az egészet!!!

rockmachine # 2013.05.07. 21:22

sziasztok! Nekem 2-án sikerült a b rész. Legfőbb Ügyészségen voltam, Belovics Ervin..aki pázmányos volt, ismeri őt :) Btk, be: jogszabály mellett a novisszimás szakvizsga kézikönyveket érdemes tanulmányozni. (és meg sem kell venni, könyvtárból kikölcsönözhető..:) Bv, szabsértés csak törvényből. 2 hét elegendő felkészülési idő volt, nem foglalkozom kifejezetten büntetőjoggal. Ezalatt 3x vettem át a-tól z-ig. Lényeg, h nem szabad leragadni ha nem tudsz egy tényállást megjegyezni (pl. emberrablás), majd a később ismét átveszed, lényeg a sok ismétlés!! Kitartás mindenkinek! A másik két rész nehezebb...:)

Lana84 # 2013.05.07. 09:10

Sziasztok!

Csak annyit akarok mondani tapasztalatból, meg így utólag, amikor már bölcsebb az ember...hogy általános részből én pl abból tanultam ami az egyetemi könyvünk volt (a hatályosabb változat)...mert azt a gondolatmenetet már egyszer áttanulta az ember...én sok időt töltöttem az A résszel...de kevesebb is elég lett volna...a tényállást kellene memorizálni...úgyhogy legyen egy-két szófordulat amiről tudod, hogy oda kell...
Én a Be-vel szenvedtem a legjobban...utólag rájöttem, hogy rosszul is tanultam és rá is izgultam....nem szabad...én mindenkinek ajánlom a Herke Csongor féle könyvet...már csak azért is mert gyakran vizsgáztat..én is nála voltam..de abszolút rendes, jófej....úgy tudom Pécsen tanszékvezető...szóval NO PARA.....nem szabad...inkább nézzetek meg egy jó filmet, vagy kapcsolódjatok ki akár egy napra is...tudom hülyén hangzik...de vizsga után egy nappal kitisztult fejjel abszolút előjöttek a tanult anyagok..jobban mint amikor a mókuskerékben tanultam....szóval kitartást!!!

Diza # 2013.05.06. 13:57

Kedves Szilve!

Igen, elég lassan haladok vele, kb. 1 év 1 vizsga:( Szóval még sajna "csak" az A részen vagyok túl.
Munka mellett nem egyszerű senkinek sem.

Az A vizsga szóbeli részén nem dolgozhatod ki a tételeket. Van egy bizottság, ami 3 tagú és mindegyik a maga részéből tesz fel kérdéseket. Nálam nem tétel szerint kérdeztek- szerintem nem is ez a gyakori-, hanem össze-vissza az anyagból, az elejéről, végéről, vagy egy-egy jogeseten keresztül. Hidd el bizottságfüggő az egész. Ha egy empatikus, jóindulatú, segítőkész bizottságot fogsz ki, akik látják, hogy készültél, akkor fogják értékelni.Legalábbis én ebben bízok és reménykedek, de én is nagyon el vagyok keseredve a B rész miatt, nagyon nem tudok vele haladni, nem érdekel, nem szeretem, nem foglalkozok vele a gyakorlatban így nagyon nehéz magam rávenni.

A lényeg: próbáld meg az anyagot többször átolvasni, a fórumot nézd a vizsga tapasztalatokról és a gyakran előforduló kérdéseket szerezd be.

Sok sikert neked!

szilve # 2013.05.06. 09:01

Szia Diza!

Hozzád fordulok, hisz látom gyorsan reagálsz és naprakész vagy. Előszőr is gratula a vizsgádhoz!
Én most kezdem a vizsga sort a büntivel és még nincs tapasztalatom, hogy hogyan működik a gyakorlatban a vizsga. Főleg a szóbeli érdekel- pl. van-e idő kidolgozni az általad kihúzott tételeket, vagy élből mondani kell. Hasznos tanácsokat örömmel veszek.

Diza # 2013.05.06. 08:45

Kedves Szilve!

Sajnos erről nem adnak információt a KIM-nél.
Szóval lutri, hogy kikhez kerülsz.

szilve # 2013.05.06. 08:27

Sziasztok!

Én május 30-án vizsgázom a B részből és érdekelne, hogy honnan tudható meg a bizottság összetétele!

Diza # 2013.05.06. 07:18

Kedves Szabi!

Mennyire ismerős ez az érzés!
Én május 31-én, pénteken megyek. Nekem ez a második vizsgám és az egyetem óta egy-két ügyet leszámítva nem igazán foglalkoztam vele, az ügyvédi iroda, ahol jelölt vagyok polgári,gazdasági, cégjogi területen működik.
A vizsga elején úgyis tisztázzátok, hogy nem foglalkozol ezzel a jogággal.
Szerintem egy jóindulatú vizsgabizottság - márpedig a tied az lesz- ezt figyelembe veszi és ennek ismeretében fogja felmérni a tudásodat.
A lényeg, hogy van időd, ezért a gyakran előforduló tényállásokat próbáld meg memorizálni, csak a lényegre törekedve, egy-két minősített esetet nézz hozzá. Aki az 5-ért megy, az tanulja szó szerint.
Nézd meg a gyakori kérdéseket a büntiseknek fenntartott g-mail címen és a fórumon visszaolvasva is találsz vizsga tapasztalatokat.
Ne uralkodjon el rajtad a pánik, tudom szörnyen nehéz ezen úrrá lenni, de fogd fel úgy, hogy ez az utolsó vizsgád, adj bele mindent, hiszen készültél és a legfontosabb, hogy higgy magadban!

Nagyon drukkolok érted! Sikerülni fog!!!

Dr. Szabi # 2013.05.05. 10:18

Sziasztok!

Jövő hét pénteken megyek vizsgázni. Most jött el az idő, amikor totálisan kiakadtam. Valószínűleg ezt az előző két (egyébként valami isteni csoda folytán sikeres) vizsgám esetében is így gondoltam, de most valahogy hatványozottabban rám telepedett: ezt megtanulni nem lehet. Olvasgatom az emberkereskedelem tényállását, ahogy össze-vissza keverik a minősített eseteket, és baromira elkeserítő, hogy ezt meg kéne tudni tanulni. Basszus, ez nem egy Petőfi vers, fogalmam sincs, milyen módon kellene tudni a fejembe verni.

Az általános részhez Földvári József pécsi tankönyvét néztem hozzá, hihetetlen bonyolult az egész rendszer, bár a gondolatmenetek tetszenek, és logikusak.

De könyörgöm: egy polgármesteri hivatalban foglalkozom állattartási, növényvédelmi, meg polgári védelmi ügyekkel, miért kell nekem a büntetőjog egész rendszerét úgy tudnom, mint annak, aki előtt vizsgázom???

Jövő pénteken tényleg az esélytelenek nyugalmával megyek fel Budapestre. (Ez egyébként a másik, amit nem értek, hogy miért nem képesek máshol is szakvizsgáztatni, ha egyszer az összes időpont örökké fullra tele van? Biztos vagyok benne, hogy Pécsen, Szegeden, bárhol máshol is megérné 24500 Ft-ért vizsgákat szervezni.)

Uff. Ne haragudjatok, nem érzem magam túl jól. :(

djozsef # 2013.05.02. 11:29

Sziasztok!

Márciusban szakvizsgáztam B részből, az összegyűjtött és kinyomtatott jogszabályokat, kidolgozott tételeket és egyéb segédanyadokat szívesen felajánlom. Ellentételezésként csupán egy jutányos hozzájárulást kérek a nyomtatás árához.

Az anyagokhoz hozzátartoznak még a szakvizsga felkészítőn kiosztott segédlapok, amelyek igen hasznosnak bizonyultak a felkészülés során.

A teljes anyag június 30-ig hatályos.

Tel: 0620-886-3202

Sikeres felkészülést mindenkinek!