szakvizsga - "B" rész (büntető)


Kisnyuszi # 2013.05.27. 13:37

Sziasztok!
Bv-ből az értesítőlapokat hova kiküldi milyen módon kitöltve fajsúlyos kérdés szokott lenni, vagy hanagolható, mert olvasom, olvasom és semmi nem ragad meg belőle.Köszi.

Abuka # 2013.05.27. 10:42

Sziasztok! Penteken megyek b-bol szobelizni,es nagyon megcsusztam az idovel,ezert ha valaki elkuldene nekem elektronikusan bv-szabsert-bol a gyakori kerdeseket valaszokkal nagyon megkoszonnem!! drhantos@velvet.hu
Elore is koszonom es sok sikert kivanok Mindenkinek!!

drszo # 2013.05.26. 20:42

Ok , de legyen inkább 3/4 nyolc e negyed és fél az nincs túl korán? Na meg egy másik sorstárssal 3/4 8 ra beszéltem meg. De ha ha gondolod be is mehetsz és foglalhatnál helyet hogy legalább mi bv-sek egy helyen legyünk.

Abuka # 2013.05.26. 17:55

Sziasztok! Penteken megyek b-bol szobelizni es nagyon megcsusztam az idovel...ezert ha valakinek megvan elektronikus formaban bv-szabsert.-bol a gyakori kerdesek VALASZOKKAL es elkuldene az alabbi emailcimre,nagyon szepen megkoszonnem! Hatalmas segitseg lenne!!! Elore is koszonom szepen,es nagyon sok sikert kivanok Mindenkinek!!
drhantos@velvet.hu

Abuka # 2013.05.26. 17:20

Sziasztok! Penteken megyek szobelizni b-bol,ha esetleg vkinek meg van elektronikusan bv-bol a gyakori kerdesek VALASZOKKAL,nagy segitseg lenne ha az alabbi emailcimre elkuldene nekem! Elegge megcsusztam idoben.....elore is koszonom es sok sikert kivanok Mindenkinek!!
drhantos@velvet.hu

kira80 # 2013.05.26. 13:39

Úgy tervezem, hogy negyed, vagy max. fél nyolc körül ott leszek, ha a közlekedés is úgy akarja :-)

drszo # 2013.05.25. 10:10

Sziasztok!

kira8o. Akkor valahogy össze is foghatnánk hátha tudunk segíteni egymásnak. Mikorra tervezed az érkezést a Szalayba?

kira80 # 2013.05.25. 10:02

Köszi válaszotokat! Remélem a jogszabályok aláhúzása, kiemelése nem akadály, mert ki nem nyomtatom még egyszer az összeset.
Kedves drszo, akkor egy kalappal nekünk :-)

drszo # 2013.05.24. 21:15

Sziasztok!

Nyugi én is hétfőn megyek bv-ből. Szalay utca és mint az előttem szóló írta fsz 33-as terem. Ez bizti, nekem papíralapon jött az értesítés.

Mókusok # 2013.05.24. 07:49

kira80: az írásbelit mindenki egy helyen írja, sőt ugyanabban a teremben is (asszem, ha jól emlékszem fszt 33.) függetlenül attól, h A-B-vagy C-részből választott írásbelit. A szóbelik helyszínei az eltérőek, és azt Te is ott fogod megtudni az írásbelinél, h hova kell majd menned a szóbelire.

Jogszabályok bevihetőek, de elvileg csak a szűz példányok és amikben nincsenek benne a BH-k stb.

Sok cseresznyét!:)

kira80 # 2013.05.24. 06:30

Sziasztok!
Hétfőn megyek vizsgázni bv-ből, ugye jól tudom, hogy a jogszabályok bevihetők és használhatók???
Látom mindenki máshol vizsgázik helyileg. Ti is emailben kaptátok a vizsga helyszínét (csak azért kérdezem, mert a Szalay utcába kaptam és még eddig ezt itt nem írta senki)?
Köszi válaszotokat.

Diza # 2013.05.22. 09:54

Kedves Szilve!

Egy óriási kalappal az írásbeli vizsgádhoz és köszönöm a választ!

szilve # 2013.05.21. 07:57

Sziasztok!

Hétfőn megyek írásbelizni és van egy kis problémám, nem találok pár BH-t /2002.4,2005.237,2006.1378,2001.210/. Ha valakinek meg van és elküldené, nagyon hálás lennék.

Diza

neked üzenem a feltett kérdésedre, hogy nem valószínű, hogy rendőr vizsga biztos lesz bennt, mást meg igazán ez a téma nem érdekel, ha kérdeznek is belőle, gondolom, a kapcsolódó tételekhez pl. mentesítés stb. Úgyhogy én sem foglalkoztam nagyon ezzel a tétellel.

Diza # 2013.05.21. 06:17

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy mennyire kell megnézni a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, nemzetközi bűnügyi jogsegélyről és a rendőrségről szóló jogszabályokat?
Előre is köszönöm!

drszo # 2013.05.20. 20:57

Szia IbeD!

Köszönöm a válaszodat és jó pihenést kívánok neked Nekem még van durván egy kemény hetem a vizsgáig. Üdv.

ibeD # 2013.05.20. 05:47

Sziasztok!
Dr. Szo kérdezte, hogy mi lett végül a bv. feladatom megoldása. A szóbelin megváltoztattam a döntésemet és engedélyeztem az enyhébb végrehajtási fokozatot az elítéltnek. Igazából a vizsgáztató is csak azzal tudta indokolni a döntést, hogy olyan dolgokat kell figyelembe venni, amelyek a közelebb vannak az indítványról való döntéshez. Próbálkoztam a kettős értékelés tilalmával, de ő inkább azt mondta, hogy mivel akkor alkalmazható az indítványozott dolog, ha a büntetés enyhébb formájában is eléri a célját, a végrehajtáshoz közelebbi körülményeket kell figyelembe venni. Így végül 3-ast kaptam az írásbelimre.

Néhány szót írok akkor már a szóbeliről. Május 15-én szóbeliztem az Ügyvédi Kamarában. A bizottság egyik tagja egy ügyész, a másik tagja egy bíró volt, az elnök pedig a kamara elnöke.
Először az írásbelimmel kapcsolatosan kérdezett az ügyész, utána jött még néhány kérdés bv-ből, amire már nem emlékszem. Aztán jött a szabálysértési jog. Na, ezzel voltak problémáim, mert már nem maradt időm az ismétlésre. Több apró kérdést tett fel a panaszról, a kifogásról, a perújításról.

Aztán jött a bíró az anyagi résszel. Kérdezett a pénzbüntetésről (fogalma, mi alapján állapítják meg a napi tételek számát, az egy napra eső összeget, ha nem fizetik ki, mi történik, milyen fokozatban kell leülni, stb.). Aztán kérdezett a mentesítésekről (milyen fajtái vannak, aztán beszéljek a bírói mentesítések fajtáiról; előzetes, utólagos). Aztán jött az összbüntetés. Nem kellett részletesen, néhány kisebb kérdése volt. Különös részből garázdaságot kérdezte, meg valamilyen kapcsolódó bh-ra lett volna kíváncsi, de közöltem, hogy azt nem tudom, akkor elmondta a bh tényállását, aztán onnan már el tudtam mondani, amire kíváncsi volt.

Az elnök kérdezte a be-t. Na, itt voltak a legnagyobb hiányosságaim… Először bemelegítésképp a bíróságok összetételéről volt szó, aztán ki a tanú, ki nem lehet tanú, ki miért nem lehet tanú. Aztán jöttek a kényszerintézkedések, nálam a házi őrizetet szerették volna viszonylag részletesen hallani.

Hatan voltunk, én voltam a 3. vizsgázó, előttem mindenki átment. Végül átmentem én is, hála a bizottság jóindulatának. Először kicsit marconának tűntek, de végül is mindhárman nagyon segítőkészek voltak, próbáltak rávezetni, hogy mit szeretnének hallani. Én nem mondtam sehol sem jogszabályszöveget, próbáltam a saját szavaimmal fogalmazni.

Aki mostanában áll neki, csak azt tudom javasolni, hogy hagyjon elég időt az ismétlésre, mert anélkül nem ér semmit az egész, csak összefolyik az egész egy nagy trutyivá
A másik hiba, amit én elkövettem hülye fejjel, hogy bv.-t és szabsértést be. előtt álltam neki tanulni. Aki eddig nem mélyült el bv.-ben, az előbb tanulja meg a be-t, aztán a bv.-t és a szabsértést. Ja, és én azt szűrtem le, hogy eljárásjogot soha többet nem fogok törvényből tanulni, inkább kidolgozott tételből vagy egyetemi tankönyvből, mert a lényeget akarták hallani. Bár ez nyílván mindenkinél más, nekem a törvényből tanulás too much volt.

Ennél a bizottságnál én azt tapasztaltam, hogy a lényegesebb kérdésekre kérdeztek rá, de ha valaki jó jegyre hajt, azért a finomságokra is készüljön!
Mindenkinek kitartást, nekem a következő a polgár lesz, de majd csak ősszel, mert ezt ki kell pihenni!!!

drszo # 2013.05.19. 19:58

Sziasztok. az alábbi feladathoz várok megoldási javaslatokat: XY. elítélt 5 év fegyházbüntetést kapott, az ítélet 2000. március 04. napján lett jogerős. Büntetéséből az 1/5 rész kedvezménnyel szabadul feltételes szabadságra és pártfogó felügyelet alá helyezik 2004. március 03. napján.
Munkahelyén csak rövid ideig dolgozott, 2004. február 10-én otthagyta a munkahelyet. Állandó lakásán nem tartózkodott, ismeretlen helyen csavargott.
Rendőr járőr igazoltatás után 2004. aug. 02-án 22 órakor az sz-i MÁV állomáson őrizetbe vette és aug. 04-én a ... megyei Főügyészségre előállította.
Az ügyész a pártfogolt meghallgatása után nyomban elrendelte a szabadságvesztés ideiglenes foganatba vételét.

Feladat: Tegye meg a következő ügyészi intézkedést!

Segítségeteket előre is köszönöm.

Egyébként köszi a szabsos feladathoz a hozzászólást én is így gondoltam, csak megzavart a gmail-es címen egy hozzászólás, miszerint ő úgy kapott ötöst erre a feladatra, hogy csak az önkényes beköltözést állapította meg a rongálásról viszont nem rendelkezett.

Kisnyuszi # 2013.05.16. 12:34

Két kérdésem lenne. Megy még valaki június 20-án szakvizsgázni. Bv-ből mit érdemes tanulni?

rockmachine # 2013.05.16. 12:02

"Az én kérdésem az, hogy az önkényes beköltözés és a rongálás szabs. halmazatban megállapítható-e." Mivel mindkettő szabálysértés büntethető szab-i elzárással is, ezért szerintem a megoldás a Szabstv. 22. § (1) Ha az eljárás alá vont személyt ugyanabban az eljárásban több szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértés miatt vonják felelősségre, a szabálysértési elzárás leghosszabb tartama kilencven nap, a pénzbírság felső határa a kiszabható pénzbírság felével emelkedik. Tehát állhat halmazatban a kettő..üdv

Fru22 # 2013.05.16. 08:20

Ha van olyan, aki még júniusban megy, és nincsennek meg az anyagai (tankönyv, bkv-k) szívesen kölcsön adom.

drszo # 2013.05.15. 20:20

sziasztok! Az alábbi szabsos írásbeli feladathoz kérnék segítséget: Bp VI. ker.RK. T.L.-t önkényes beköltözés szabálysértés miatt őrizetbe vette és tv-es határidőn belül gyorsított bír. elé állítás céljából bíróság elé állította.. A sértett a bejárati ajtó megrongálása miatt kéri a 10.000,-ft összegű kárának megtérítését. Feladat készítsen szabs. határozatot. Az én kérdésem az, hogy az önkényes beköltözés és a rongálás szabs. halmazatban megállapítható-e. Erre várnék véleményeket, mert találtam olyat aki csak önkényes beköltözés miatt állapította meg az elj. alá vont felelősségét, de olyat is aki halmazatot állapított meg és az érdekes, hogy mindkettőt elfogadták és mindketten ötöst kaptak. Akkor most mi van?

Fru22 # 2013.05.15. 17:04

Sziasztok! Ma a LÜ-n levizsgáztam egy szuper rendes bizottságnál. Bíró, ügyvéd, ügyész volt a bizottságban, és bár sokat kérdeztek, elhúzódott a vizsga, senki nem bukott meg.
Anyagiból a legfontosabb tényállásokat (emberölés min esetei, sikkasztás, lopás, bűnpártolás, ezek visszatérően) kérdezték, az újabbakat és bonyolultabbakat egyáltalán nem. Eljárásból és vh-ból sok apró kérdést tettek fel; volt amit gyakorlati oldalról megközelítve. Szóval ahogy már sokan megállapították: szerencsefüggő ez a vizsga továbbra is.
A büntető eljáráshoz azt a tippet tudom adni, hogy többször kell átolvasni, átvenni a törvényt, mert nagyon hosszú, bonyolult, tele van felsorolásokkal. Ugyanakkor a lényegre kell koncentrálni, tudni, hogy az egyes spec eljárások mit jelentenek, de nem szükséges tudni mindet teljesen kimerítően az utolsó szóig. Legalábbis én ezt a taktikát folytattam és ez segített.
A lehető legjobb tanács amit én kaptam: haladni kell az anyaggal. Mindegy mennyi van még hátra, mennyire kétségbeejtő a helyzet, lépésről lépésre haladni kell. Ez eddig bejött.
Mindenkinek sikeres és főleg nyugodt készülést!

Fru22 # 2013.05.15. 17:04

Sziasztok! Ma a LÜ-n levizsgáztam egy szuper rendes bizottságnál. Bíró, ügyvéd, ügyész volt a bizottságban, és bár sokat kérdeztek, elhúzódott a vizsga, senki nem bukott meg.
Anyagiból a legfontosabb tényállásokat (emberölés min esetei, sikkasztás, lopás, bűnpártolás, ezek visszatérően) kérdezték, az újabbakat és bonyolultabbakat egyáltalán nem. Eljárásból és vh-ból sok apró kérdést tettek fel; volt amit gyakorlati oldalról megközelítve. Szóval ahogy már sokan megállapították: szerencsefüggő ez a vizsga továbbra is.
A büntető eljáráshoz azt a tippet tudom adni, hogy többször kell átolvasni, átvenni a törvényt, mert nagyon hosszú, bonyolult, tele van felsorolásokkal. Ugyanakkor a lényegre kell koncentrálni, tudni, hogy az egyes spec eljárások mit jelentenek, de nem szükséges tudni mindet teljesen kimerítően az utolsó szóig. Legalábbis én ezt a taktikát folytattam és ez segített.
A lehető legjobb tanács amit én kaptam: haladni kell az anyaggal. Mindegy mennyi van még hátra, mennyire kétségbeejtő a helyzet, lépésről lépésre haladni kell. Ez eddig bejött.
Mindenkinek sikeres és főleg nyugodt készülést!

Dr. Szabi # 2013.05.14. 19:45

A rock legyen velünk! (De ne az új Bon Jovi, mert az már rég nem rock...) :)

Amúgy a PKKB-n vizsgáztam, asszem, bár az épületre ez épp nem volt kiírva, de eligazításkor meg ezt mondták. A Markó utca vége felé jobbra egy bazinagy épület.

Köszi a tippet, a legnagyobb baj a lelkiekben van: egyszerűen nincs kedvem most ezt csinálni, azt hiszem...

ibeD # 2013.05.14. 15:43

Sziasztok! Segítséget kérnék, mert holnap megyek szóbelizni!

Tegnap voltam bv. írásbelizni! A feladatom kb. a következő volt:
H.I. 2 év 6 hó börtönre ítélték, a büntetése felét letöltötte. Kérvényezte az enyhébb végrehajtási fokozatba kerülését. 3 jutalmat kapott, fenyítése nem volt.
Az intézet pozitív véleményt adott róla (magatartása jó, tisztelettudó, családjával kapcsolatot tart, stb.)
A bv. bíró azzal utasította el az indítványt, hogy az elítélt a tárgyaláson a terhelő bizonyítékok ellenére nem vallotta be bűnösségét és tettét nem bánta meg.
Az elítélt fellebbezett.
Készítsen másodfokú határozatot!

Szóval valszeg nem a megfelelő végzést hoztam (a bv. bíró végzését helyben hagytam), de megzavart két BH: a 2005.345 (arról szól, hogy fokozatváltás esetén csak a végrehajtás alatti kifogástalan magatartás vizsgálható) és a 1995.388 (ami arról szól, hogy EVSZ engedélyezése során figyelembe kell venni az elítélt személyiségét, családi körülményeit, előéletét, bcs-t és szv tartamát, stb. is)
Szóval értem én, hogy az első BH alapján nem szabad büntetés kiszabási okot figyelembe venni, de 2012.01.01. óta megváltozott a Btk.46. § és a bv. tvr.-be bekerült a 28/A. §, melynek értelmében a bv. tvr-ben az került rögzítésre, hogy fokozatváltás esetén is figyelembe kell venni azokat a tényezőket, amiket az EVSZ-nél.
Szóval nem tudom, de hajlok afelé, hogy még ha a felhozott körülményeket figyelembe is veszem, akkor is engedélyeznem kellett volna a fokozatváltást
A másik kérdésem lehet, hogy sokak számára triviális, de megerősítést kérnék, hogy a másodfokú bíróság végzése után harmadfokú eljárás ugye nem létezik, egyszóval ugye nincs fellebbezési lehetőség?
Még egy kérdés! Ugye szóbelin lehet helyesbíteni? Vagy be sem mehetek szóbelizni?
Bocsi a pontatlan fogalmazásért, kissé ideges vagyok!
Köszi, ha valaki segít!