szakvizsga - "B" rész (büntető)


L.Vera # 2011.02.23. 15:31

Sziasztok!

Most értem haza a szóbeliről, az OIT-ben voltam.
Köszönöm mindenki segítségét az írásbeli feladatom megoldásához. Jól oldottam meg a feladatot, minden rendben volt vele.

A kérdéseim a következők voltak:
Btk:időbeli/területi hatály; keretdiszpozició; bűnsegéd; büntethetőséget kizáró ok/ megszüntető ok;
lopás/ magánlaksértés jogeseten keresztül

Be: kötelező védelem, bíróság elé állítás, fiatalkorúakra vonatkozó szabályok

Bv: halasztás, végrehajtás félbeszakítása, csomag hány kg

Sajna csak ennyi jutott eszembe.
Ja és 5,5,5 lett a végeredmény.

Akik még előtte vannak azoknak kitartást és sok sikert!!!

Üdv: Vera

netusufloro # 2011.02.23. 16:21

Hát, szuper vagy Vera!
Gartulálok! Ez igazán nagyszerű kezdet!

Dr.Attika # 2011.02.23. 20:30

Szia Vera!
Én is gratulálok. Ezek szerint a reggeli emil már nem is volt szükséges.

netusufloro # 2011.02.24. 21:33

Sziasztok!
Nem lett tökéletes az írásbelim, a szóbelim se, de Istennek hála, sikerült mindegyik részvizsga, kb. 20 perc alatt végez egy ember.
Kérdéseim:

  • szabálysértésnél a gyorsított eljárás, be mögöttes szabályaival
  • eljárásjog: tárgyalás előkészítése, tanúvallomás
  • anyagi jog: végszükség, intézkedések

Mindenkinek további jó tanulást, sok sikert!

Dorka0629 # 2011.02.25. 10:40

Sziasztok! Én március 21-én megyek írásbelizni Bv-ből. Kérdésem lenne azoktól, akik már voltak, hogy az írásbelin minden nyomtatott segédanyagot lehet használni vagy csak kizárólag a törvényszöveget? Illetve ezt mennyire ellenőrzik, mert nekem rengeteg BH ill. a Bkv-k továbbá egy kevéske, webaturól nyomtatott iratminta van kinyomtatva, amiket jó lenne használni/bevinni. Köszi előre is a választ.

ates66 # 2011.02.25. 12:01

Szia Dorka!

Én feb.28-án megyek Bv-ből írni. Utána megtudom mondani,hogy mit lehet használni, illetve mit engednek használni.

Írod, hogy nyomtatott formában van rengeteg BH és BK. Nekem csak az van amit a webaturól leszedtem. Ha mégis volna BV írásbelivel kapcsolatosan olyan anyagod, amit email-ben el lehet külden, azt nagyon megköszönném! :-)


Üdv. mindenkinek :-)

Ates66

nikzsuzs # 2011.02.25. 15:19

Kedves mindenki!

Írásbelire bármit be lehet vinni, ami papír alapon van, akár egy regényt is :-)
Nem nézték még eddig egyetlen ismerősömnek sem végig, hogy kinél mi van. Szóval be lehet vinni törvényt kommentárral együtt kinyomtatva, vagy akár határozatokat, ítéleteket, végzéseket.....

Bár nekem egyik sem segített annó...... , de ezen már tényleg senki, de senki ne görcsöljön, az írásbelit úgyis lehet javítani, a szóbeli a lényeg.....

adventure # 2011.02.26. 01:49

Tudtok ajánlani valami, szupergyors életmentő, gyorstalpaló anyagot BV RÉSZBŐL?
Elég kevés időm marad rá, aztán elég részletes a szabályozás, így valami zanza változattal is igen elégedett lennék.

Előre is köszönet!

Tullup # 2011.02.27. 16:54

Sziasztok!
Elado konyveket keresek buntetojog szakvizsgara. Kerem jelentkezzen az a szerencses akinek mar nincs szuksege ra.
Koszonom

Adventure, talan nem mondok ujat, de a jogiszaki.hu -n eleg sok jegyzet van.

adventure # 2011.02.28. 09:17

Tömör, gyorstalpaló anyagra lenne szükségem BV RÉSZBŐL.

Jó akár kézzel írott változat is, lényeg, hogy tömören tartalmazza azt a szörnyűséget.

Elég kevés időm marad rá, így valami nagyon zanza változattal is igen elégedett lennék.

Előre is köszönöm!

marti1 # 2011.02.28. 09:25

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy a jogegységi, Alkotm.bír-i határozatokat, BKv-kat honnan tudom letölteni és hogy ezeket mennyire érdemes tudni....

Köszönöm

Dorka0629 # 2011.02.28. 09:32

Kedves Ates! Tudom, hogy ma mész, ne haragudj, de nagyon belefeledkeztem a tanulásba és egy ideje nem voltam itt a fórumon...és nekem is a webatus BH és Bk van meg, viszont azok között 2-3 féle változat is volt. Majd ha végeztél, szeretettel várjuk, hogy megoszd velünk, milyen feladatot kaptál ill. hogyan oldottad meg, továbbá a tapasztalataid is érdekelnek szerintem sok mindenkit!Nagyon köszönöm előre is!

Dorka0629 # 2011.02.28. 09:33

Márti! A BH-kat ill. Bkv-kat találsz a www.jogiszaki.hu weboldalon a letöltések között a B3 témakörben!

Dorka0629 # 2011.02.28. 09:39

Adventure! Sokan azt mondták, hogy nekik elég volt a Bvtvr és a Bv szabályzat a Büntetés-végrehajtás szakvizsgára, és esetleg a BV szervezetről szóló, ami csak 5-6 oldalas (ebben a kényszerítő eszközök alkalmazása ill. Országos Par. feladata, miniszter feladatai a lényeg). Ezek nem annyira hosszúak, 2 nap alatt átvehető. Ha nagyon a minimumra törekedsz, ezek talán elegendőek lehetnek+ megnézheted esetleg a GYIK-eket a webatun.Zanzám sajnos nincs.De hátha ennyi időd esetleg van!

ates66 # 2011.02.28. 15:22

Szia MINDENKI!

Ma voltam írásbelizni, Bv-ből írtam. Hát az írásbeli kezdete nagyon gázos volt. Úgy kezdtünk, hogy fél10-kor még szabályismertetést tartott a kedves hölgy. Használni bármit lehet ezért nem szóltak, kivéve TELEFON! A mai nap 2 vizsgázótól vették el a telefonját. Beszélgetni a melletted ülővel, nagyon halkan lehet.

Én úgy gondoltam, hogy Bv-ből sokan írnak, de a közel 50 főből csak 3-an voltunk, akik Bv-t választották. Sokan A és a C részekből írtak.

A feladatom:

G.Cs.-t 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A büntetés letöltését 2005. év augusztus hó 1. napján kezdte meg.

Az elítélt és védője 2005. év október hó 10. napján kérelmezte az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását. A bv.-bíró elutasító határozatot hozott.

2006. év január hó 10. napján az elítélt és védője újabb kérelmet terjesztett elő az enyhébb végrehajtási szabályok engedélyezése iránt - a kérelemben nem hivatkoztak új tényre, körülményre.

HOZZON BV.-BÍRÓI HATÁROZATOT!

Nem írom le, hogy én miként oldottam meg, - ezzel ne befolyásoljak senkit - MERT KÍVÁNCSI VAGYOK A TI MEGOLDÁSAITOKRA!

Természetesen aztán megírom, hogy mit hoztam össze! :-)


Üdv. mindenkinek :-)

Ates66

kondidori # 2011.02.28. 15:40

Szerintem, elutasítás, mert a Bvtvr. 28/A (2) b) pontja alapján min. 6 hónapot ki kell tölteni az EVSZ alkalmazásához börtön fokozatban és 2005.aug-tól januárig csak 5 hónap telt el.

Sőt mivel elvileg a Be a háttér jogszabály, hajlok rá, hogy részletes indokolás sem kötelező, ha nincs új körülmény, de ebben nem vagyok biztos.

ates66 # 2011.02.28. 16:48

5 hó és tíz napnál vagyunk!!

Mikor kell meglenni a 6 hónapnak, benyújtáskor vagy a bv.-bíró határozatának meghozatalakor?
Annyi segítség, hogy a tvr. előír egy-két telesítési határnapot, na és a 6/1996 IM rendelet is!


Üdv. mindenkinek :-)

Ates66

ates66 # 2011.02.28. 17:20

Ami biztos 2006. év január hó 31. napjával jogosult az elítélt az EVSZ-re. Én úgy oldottam meg, hogy ELUTASÍTÓ határozatot hoztam!
Hogy miért? A bv.tvr 7/A §-a azt mondja, hogy a bv. intézetnek 15 napon belül kell a kérelmet továbbítania a bv. bíróhoz.
Mivel nincs meg a törvényi feltétele az EVSZ-nek a intézet nem köteles értékelő véleményt és javaslatot hozzácsatolni. És itt jön be a 6/1996 IM rendelet, aminek 167.§-a kimondja, hogy ha a bv. intézet nem csatol hozzá értékelő véleményt, akkor a kérelme 8 napon belül kell továbbítania a bv. bíróhoz. Így 5 hónap és 18 napnál vagyunk. A bv. bíró mikor hozza meg a határozatát - mert ez számít, hogy a határozat meghozatalakor meg van-e a 6 hónap - ,hány napon belül köteles erre, ezt egyetlen jogszabály sem írja le. A tvr. egy-két helyen előírja a bírónak, hogy 5 napon belül legkésőbb meg kell hoznia határozatát, de konkrétan az EVSZ-nél nem. Én 5 napot adtam a bírónak! Ez így összesen 5 hónap és 23 nap. Szóval nincs meg a 6 hónap, a bírói gyakorlat szerint pedig egy jövőbeni időre mutatva az EVSZ nem engedélyezhető. Ha meg is volna, akkor is bírói mérlegelés kérdése, hogy engedi e az EVSZ alkalmazását, mert nincs a törvényben olyan előírás, hogy az EVSZ megengedése a feltételek megléte esetén kötelező. Ha ilyen volna benne az teljes egészében szembe menne a büntetés céljával!!

A végzésem végén a keltezést pontosan odaírtam, 2006. év január hó 23. napján.

Mivel a bírónak nincs meghatározva, hogy hány napon belül hozza meg végzését, ÉN ÚGY GONDOLOM, EZT A FELADATOT ÚGYIS MEG LEHETETT VOLNA OLDANI, HOGY A KÉRELEMNEK HELYT ADOK, DE CSAK AKKOR, HA 2006. ÉV JANUÁR HÓ 31. VAGY AZT KÖVETŐEN HOZZA MEG A BÍRÓ A HATÁROZATÁT!! No,de mindegy ÉN elutasítottam!


Üdv. mindenkinek :-)

Ates66

guba # 2011.02.28. 17:48

Szerintem ezeknek a napoknak a számolását kicsit túlcizelláltad. Ha nincs meg a hat hónap, a BV intézet azért nem csatol értékelő véleményt, mert a BV bíró eleve el fogja utasítani. Mivel pedig nincs is értékelő vélemény, nem is lenne mi alapján mérlegelnie a bírónak.

Kicsikérész # 2011.02.28. 18:08

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy miből érdemes/kell készülni?

Előre is köszi!

ates66 # 2011.02.28. 18:39

Valami más!
Csütörtökön megyek szóbelizni az OIT fsz. 3-ba. Ez jelenthet valamit?

Két hetem volt a tanulásra, van még szűk kettő napom. Ebből következik, hogy vannak anyagrészek, melyek egy kicsikét tabuk. Valaki tud abban segíteni, hogy mit nézzek át ezalatt?? Például a bv-ből mit kérdezhetnek, talán a feladattal kapcsolatosan valamit? (EVSZ, átmeneti csoport, feltételes szab......stb)Ezek azok, melyek az EVSZ-hez hasonlatosak.

Btk tv-i tényállásokat szó szerint kell tudni? Mi van a katonákra vonatkozó résszel és az állam elleni bűncselekményekkel?

Be-ből mire harapnak nagyon?

Bocsi, hogy ilyen kérdéseket teszek fel, de kicsikét nagyon nagy a majré!!!!


Üdv. mindenkinek :-)

Ates66

kondidori # 2011.02.28. 19:04

Bv-ből én biztosan átnézném a bv bíróra vonatkozó részt.

Btk-ból nem kell szó szerint a tényállás és a kérdések jellegét sokszor meghatározza, hogy hol dolgozol. Én bojtár voltam és a katonai részeket csak annyiban érintettük, hogy milyen mellékbüntetéseket ismer a Btk. (ez még a májusi változások előtt volt), de aki a katonaságtól, vagy a rendőrségtől jött, azoktól rendszeresen kérdezték ezt a részt.
Állam elleni bcs-k= 0, nincs is a tételsoron.
Btk-ból a fajsúlyos és gyakori tényállásokat kérdezik: vagyon elleni, okiratos bcs-k, emberölés, testi sértés, foglalk.vesz., közúti baleset kontra ittas vezetés, nemi erkölcs elleni bcs-k (mindig slágertéma).

Be-ből imádják a nyom.bírót meg a törvényes vádat és a elemeinek hiányának hatásait. A rendkivüli jogorvoslatokat, az abszolút hatkiv. helyezési okokat.

Dorka0629 # 2011.03.01. 15:45

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, és ne haragudjatok, ha hülyeséget kérdezek, de a bv bíró határozataival szemben van helye harmadfoknak vagy az már másodfokon jogerős és rendes jogorvoslat kizárt? Azt tudom, hogy a bv bíró határozatai ellen (már amelyik ellen a törvény megengedi) benyújtott fellebbezést a megyei bíróság másodfokú tanácsa bírálja el, de ez ellen is van helye az ítélőtáblához előterjeszthető jogorvoslatnak vagy ez már másodfokon jogerős és csak perújításnak van helye?
Bocs,ha hülyeség, de már kezdek begolyózni.... :)

Dorka0629 # 2011.03.01. 15:45

Megjegyzem a Büntető-eljárást még nem tanultam! Remélem ez enyhítő körülmény a kérdésemmel kapcsolatban:)

guba # 2011.03.02. 07:26

Sem harmadfoknak, sem perújításnak nincsen helye.