szakvizsga - "B" rész (büntető)


mosómedve84 # 2015.07.05. 18:51

Köszönjük a hasznos információkat és gratulálok a sikeredhez! :)

mosómedve84 # 2015.07.05. 18:48

Kedves Hanna! Köszönöm, mivel most vagyok a kül.rész elején, ezért kérdeztem. Akkor hozzátanulom ezt is.

Többiek: van esetleg aki ősszel megy a B-részből vizsgázni? Megoszthatnánk a felkészülés nehézségeit :)

hanna-jo # 2015.06.30. 15:46

Mosómedve 84-nek!

Csak magamról tudok nyilatkozni...kell tudni, hogy vétség-e vagy bűntett. De mondjuk azoknál a tételeknél, ahol volt vétségi és bűntetti alakzat is (pl. magánlaksértés vagy lopás).
Azt, hogy 1-2-3 év stb. nekem nem kérdezték, mivel szerintük ez úgyis a jogalkotó szándékától függően mindig változik :)

hanna-jo # 2015.06.30. 15:39

Sziasztok!

Június 25-én vizsgáztam a Kúrián, 2. emelet 210. szoba. Mivel nekem is nagyon hasznosak voltak az itteni információk, én is megírom a tapasztalatokat.

Nekem ez a második vizsgám volt és két kicsi gyerek mellett készültem rá. Aki hasonló cipőben jár, fogadja meg a tanácsomat: nem kell elkapkodni. Család és gyerek mellett teljesen felesleges és lehetetlen is egy hónap alatt felkészülni tisztességesen. Ennyi idő alatt én még végig se tudtam olvasni mindent…nemhogy megtanulni…

Három ÚR volt a bizottságban, így nagy betűvel. Csak jókat tudok róluk mondani. Az elnök Csák Zsolt volt, a többiek nevét sajnos nem jegyeztem meg.

BJ: időbeli hatály fogalma, mit jelent az elkövetéskori jogszabály (vagyis mikor számít befejezettnek a bcs), milyen kivételek vannak az időbeli hatály alól (új btk, nk-i jog, 1/1999 – ezt nem kérték, de nagyon örült, hogy tudtam). És mi van akkor ha a régi törvény szerint enyhébb a büntetés, de az új törvény szerint más fokozatban kell végrehajtani a büntetést…lehet-e egyszerre két törvényt is alkalmazni? (nem) Ezután jogesettel mentünk tovább.
Hogyan minősül, ha egy hajléktalan a pulóvere alá dug egy whiskeyt a Tescoban és 1. távozás előtt a biztonsági őr észreveszi (lopás – szabs. kísérlete) – 2. ha átmegy a pénztárnál és besípol a gép (lopás szabs.) – 3. ha a gép besípolása után a biztonsági őrt megüti, hogy a whiskeyvel elmenekülhessen (dolog megtartása végett erőszak - rablás) – 4. ha leveszi a biztonsági bigyót a whiskeyről (dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás szabs.) 5. lehet-e ez bcs? (értékegybefoglalással igen – ennek nagyon örültek)

Be: időbeli hatály tovább, mit jelent az „elbíráláskor” fogalma – itt arra volt kíváncsi, hogy nem a jogerős határozat meghozatalakor kell megítélni pl a tanú vallomástételi akadályának fennállását, hanem a tanúvallomás megtételekor, vagyis az eljárási cselekmény megtételekor hatályos jogszabályok alapján kell eljárni. Törvényes vád fogalma – mitől törvényes, eljárási feladatok megosztása, ki mit csinál, van-e hozzá vmilyen BJ vagy ABH (14/2002. ABH) Mi van akkor, ha a helyi tévében a polgármesterrel szemben rágalmazást követnek el - magánvádas eljárás – de mivel a közszereplő sérelmére elkövetett, így az ügyészt kell értesíteni a vádat átveszi-e vagy sem. Többre nem emlékszem. Inkább sok apróság volt, olyan kis „finomkodós” kérdések…de ha látta, hogy megy, akkor mentünk tovább, nem kellett végigmondani a felsorolásokat.

Bv: Ki a BV bíró, mi jellemzi az eljárását, (a hatásköre nekem nem kellett), mikor van helye tárgyalásnak, mi a döntése (végzés), van-e ellene jogorvoslat (hogy hívjuk, hova, hány nap). Szabadságvesztés végrehajtása – fokozatok, részlegek, speciális részlegek (bővebben a drogprevenciós részlegről –írásbeli hozzájárulás mihez kell, mikor szűnik meg az elhelyezés) Szabálysértésből: a szabálysértési őrizet mikor rendelhető el (3 eleme: szabálysértési elzárással is büntethető, tettenért elkövetővel szemben, gyorsított eljárás lefolytatása érdekében, mennyi időre)

Nekem kb. 25-30 perc lehetett. Az volt a benyomásom, hogy a gyakorlati oldala érdekelte őket, hogy értem-e amiről beszélek. Az az igazság, hogy én elég sokat készültem rá, mert család és kicsi gyerek mellett erre nem elég egy hónap, úgyhogy hagytam rá időt bőven. Senki se áltassa magát, meg lehet próbálni úgy is, csak tök felesleges…egy kellemetlen élménnyel lenne több…

Alapvetően törvényből tanultam + nekem a Dialóg Campusos könyvek jöttek be, a Btk-hoz mindenképp ajánlom, mert gyakorlatias, benne vannak a jogegységik és sok kérdést nélküle nem lehet megválaszolni, különösen az általános részhez nagyon jó. A Be könyv is jó a sok iratminta miatt mindenképp, a bűnügyi jogsegély, az alapelvek és a rendőrséges tételek is jók benne + az ábrák. De emellett csak újra leírja a törvényszöveget és emiatt én nem is nagyon tanultam, max egyszer hozzáolvastam. Állítólag a bv-s könyv is jó, de erre már nem volt időm, ezt nem tudom. Bv-ből a tételsorban meg vannak adva, hogy melyik tételhez honnan kellenek anyagok, célszerű ezt összeszerkeszteni, hogy ne kelljen összevissza lapozni később. Én sajnos nem tettem és így elég macerás volt tanulni, úgyhogy mindenképp ajánlom, hogy ezt elkerüljétek.
A közös email címen is sok anyagot találtok.
Sok sikert mindenkinek, túl lehet élni..bár közben nem úgy érzi az ember!
Nekem irány az A rész… :/

mosómedve84 # 2015.06.28. 14:43

Egy másik kérdésem: kell tudni szakvizsgára azt, hogy bűntett vagy vétség illetve a büntetési tételt? Egyetemen nem kellett...

mosómedve84 # 2015.06.28. 14:35

Tárgytalan a kérdésem, két óra hossza alatt azthiszem sikerült felfognom, hogy ez hogy van ... :)

mosómedve84 # 2015.06.28. 12:35

Ez a táblázat az öngyilkossággal rábírással elkövetett emberölés elemzése után van és az öngyilkosságban való közreműködés előtt...

Ha az utóbbihoz tartozik, akkor talán értem és tárgytalan a kérdésem... Mivel az nem is az emberöléshez tartozik...

De a táblázatokat nem az elejére szokták tenni, hanem közbeszúrják,vagy a végére...

mosómedve84 # 2015.06.28. 12:17

Segítsetek!

Nálam hozzáértőbbektől kérdezném, sehogy sem értem, hogy stimmel-e a linken levő táblázat a hatályos törvényhez?

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Miért 14-18 év közt jelölik meg az elkövetőket, mikor a hatályos tv. szerint 12 az fiatalkor alsó határa?

2014. március 15. lezárású Balogh Ágnes Szakvizsga könyv, tehát a hatályosnak kell, hogy bent legyen.

Magyarázza el valaki!
Tanul még más is most ezen könyvből mert még egy kérdésem lenne?

Adam83 # 2015.06.02. 15:41

Sziasztok,

BV jogból ha van valakinek kidolgozott tételsora szívesen veszem ha elküldené! Jövőhéten megyek és nagyon el vagyok csúszva!
Nagyon köszönöm előre is!

Ide várom:
molnardavid145@gmail.com

vnikydr # 2015.06.01. 17:49

MEGOLDÁST KERESEK az alábbi jogesetre S.O.S!!

2015.január 5.napján közúti járműellenőrzés során az intézkedő rendőr a vezetői engedélye átadására szólította fel N.T-t,aki közölte h azt a hatóságnak 2014.májusában leadta.
Elmondása szerint a kötelező után képzésen még nem vett részt.
Az intézkedő rendőr megállapítja a nyilvántartásből,hogy NTvel szemben a szabshatóság a 2014.április 8.-án jogerőre emelkedett határozatával ittas vezetés szabálysértése miatt 50 000ft pénzbírság és 8 hónapos jármúvezetéstől eltiltotta.

A rendőr a jármúvezetés az eltiltás tartama alatt szabálysértés miatt feljelentést tett.

KÉRDÉS:
Elkövette-e NT a cselekményt? hozzon döntést!

Egyáltalán ki hozza a döntést róla

ZoraMira # 2015.05.28. 17:26

Eladó könyveket keresek a B szakvizsgához.
kovacsagneta[kukac]gmail.com

mamhaaa # 2015.05.27. 21:47

A kérdések könnyűek voltak. És szó szerint tudom a válaszokat is a jogszabályból. Ez azonban nem volt elég a ketteshez.

Dr.Attika # 2015.05.26. 16:53

Új törvény esetén is először a törvényjavaslathoz fűzött miniszteri indoklást célszerű elolvasni, majd ezt követően a törvényt.

Mircuri # 2015.05.26. 15:02

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni a tananyaggal kapcsolatban. Ok, hogy mindegyik részhez (anyagi jog, eljárásjog és végrehajtás)kellenek a jogszabályok, de ezen felül mennyire érdemes tankönyveket is tanulni? Vagy jobban jár az ember a puszta tankönyv tanulással? Én az előző vizsgámra (C rész) tanultam kommentárt, könyvet és jogszabályt is, de rengeteg volt és úgy érzem kevesebből is megoldható lett volna, csak a kérdés, hogy melyiket válasszam - könyv, jogszabály avagy kommentár.

Továbbá a tételsorban lehet olvasni a Polt Péter féle új Btk. kommentárról, mint ajánlott anyagról, illetve több helyen szerepel a bejegyzésekben is a kommentár (ez melyik kommentár?). Mennyire célszerű ezt tanulni a tankönyv helyett?

Mi a tapasztalatotok?

Dr.Attika # 2015.05.26. 14:49

Szia!
Sajnálom, hogy nem sikerült. Az időbeli hatályhoz illik tudni az 1/1999. BJE határozatot és annak tartalmát is. Ez alap minden olyan bűncselekmény esetében ahol az igazgatási jogszabályok ( keretdiszpozíció alk.) un. büntethetősége változott.
A többi kérdés sem volt annyira nehezen megválaszolható.
Remélem majd legközelebb sikerül. Egyébként szerintem a felkészülési módszered nem jó. próbáld csak a magyarázatokat átolvasni a tételes joganyag nélkül először, a tételest meg külön.

mamhaaa # 2015.05.26. 12:13

sziasztok!

Én május 22-én voltam. Egyik se sikerült.
A bvjogot megértem. Arra nem is tanultam igazán és olyat is kérdeztek, amit nem tudtam. A másik kettőnél nem volt elég, hogy szó szerint mondtam a jogszabályt.
A Btk-t, Be-t szó szerint kérdezték. A jogegységi határozatoknál pedig szintén úgy, hogy na akkor itt és itt milyen számú és tartalmú jogegységi határozat van.Na persze, hogy ilyet nem tanul meg az ember a jó pár száz oldal mellett.
Szerintem jó kérdéseim voltak és csak abból kérdeztek, amit megtanultam, a Bv-t kivéve persze, és így is 1-es. :(

Büntetőjog:

  • a büntető törvény időbeli hatálya
  • időbeli hatályhoz milyen jogegységi határozatot kell tudni, száma, tartalma
  • Az elkövetők ( szó szerint,)
  • Részesek, tettesek - minden, elhatárolásokkal, példákkal
  • garázdaság
  • lopásról minden
  • közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása

Eljárásjog:

  • szakértő, szaktanácsadó
  • bizonyítási eszközök felsorolása, jellemzői
  • poligráfos vizsgálat
  • nyomozásról minden - határidők ..stb
  • feljelentés
  • egyszerű gyanú, megalapozott gyanú fogalma, elhatárolása
  • feljelentés kiegészítés
  • jogorvoslatok a nyomozás során, panasz részletesen

Bv.:

  • büntetések elévülése
  • büntetések végrehajtása
  • javítóintézeti nevelés
  • büntetés-végrehajtás szervezete

Több, mint 1 órát voltam bent a vizsgán. Na de ez már mind1 is. Kitartás mindenkinek. Remélem volt akinek sikerült a vizsga utánam. Sajnos a második ember is megbukott, őt már nem kínozták annyit, mint engem. A többiekről semmit nem tudok.

mamhaaa # 2015.05.21. 09:31

köszi Julcsi! Kitartás mindenkinek:) Kell is hozzá :)

mamhaaa # 2015.05.21. 09:31

:) köszi Dr.Attika

Dr.Attika # 2015.05.19. 13:05

Meglesz. Szurkolunk Neked.

mamhaaa # 2015.05.19. 12:54

Szia Julcsi!

Hát 1 hónapja tanulok, de 2 gyerek mellett édes kevés volt az idő..pedig igyekeztem.Könyv és kommentár, de a kommentár a legjobb. A btk. különös rész jó nagyon a könyvből. Sok benne a jogeset és a magyarázat. Már nagyon izgulok. Csak lenne meg, ez az utolsó vizsgám.

L.Anikó # 2015.05.19. 10:42

Sziasztok!Én most megyek az első szakvizsgámra. Szeretném megkérdezni, hogy szerencsés volt-e a bv.-t választani írásbelizni? Köszi!!

mamhaaa # 2015.05.14. 14:59

A Be. könyvben egyébként nagyon jók az iratminták. Én azzal együtt tanulok, így sokkal érthetőbb..

mamhaaa # 2015.05.14. 14:58

:)

Bűn bizony :) Nellikém állandóan beszél. Lehet a jogi tananyag miatt. :) Csak 3 hónapos de be nem áll a szája.

mosómedve84 # 2015.05.13. 21:37

Sziasztok! Én is a Dialógosakat vettem meg, Btk I. és II. valamint a Bv. A Be-t is meg akartam, de épp kifogyott.

mamhaaa # 2015.05.12. 13:47

Hát lehet, hogy az jobb. Sajnos szerintem ez a másik Be. nem annyira. A régebbi kiadás jobb volt. Még a gyakori kérdések is benne voltak témánként. Sajnálom, hogy azt korábban odaadtam másnak. :(