szakvizsga - "B" rész (büntető)


Rendőrnő # 2015.09.27. 06:39

Dr.Attika!

Köszönjük a figyelmességet, hogy gondolsz szakvizsga előtt állókra!
Nekem sajnos ugrott februárra a vizsga, mert a jelenlegi helyzetben (népvándorlás) nem mehetünk szabadságra.

Dr.Attika # 2015.09.26. 05:18

Figyelem!!!!
Az igazságügyi miniszter 25/2015. (IX. 25.) IM rendelete
a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4.) IM rendelet módosításáról

szakvizsga2015 # 2015.09.25. 13:56

Tárgytalan az előbbi kérdésem! :) Most kaptam e-mailt, hogy elfogadták a vizsgárajelentkezésem :)

szakvizsga2015 # 2015.09.25. 09:52

Sziasztok! Kérdésem: büntetőjog írásbelire jelentkeztem november 30-ra, akkor még nem volt betelve ez az írásbeli nap. Most 15/15 fő van, ahogy az utána következő héten is még 2015-ben. És én még mindig előjelentkezés státuszban vagyok. :( Ez mit jelent? Már nem fogok beleférni? :( Vagy honnan tudom meg pontosan, hogy elfogadták a jelentkezésem?

gyl_1 # 2015.09.22. 06:51

Sziasztok!
Dialóg Campusos Balogh Ágnes Büntetőjog I. Általános rész Ötödik átdolgozott kiadás 2000 HUF-ért új gazdáját keresi. Nincs kihúzva, új állapotú.
üdv,

lazargy@yahoo.ca

KEszter87 # 2015.09.21. 19:13

Kedves szakvizsgázók és szakvizsgázottak,

Október 12-én megyek írásbelizni büntetőjogból, és szeretnék pár kérdést feltenni nektek. Visszaolvastam a fórumot valameddig, de nem kaptam mindenre választ. Inkább amolyan általános kérdések ezek, mint pl. hogy mennyien vannak 1-1 vizsgán, a jelenlévőknek milyen arányban sikerül, szóbelin tételt kell-e húzni vagy attól függetlenül kérdeznek, szóba kerül-e, hogy milyen területen dolgoztál eddig és van-e ennek bármi jelentősége (pl. én nem foglalkoztam büntetővel és nem is szeretnék, természetesen megtanulom amennyire elméletben lehetséges, de gyakorlatom nincs benne és ezután se valószínű hogy lesz.)

Talán itt a fórumon is szélesebb körű érdeklődésre tart számot a téma, e ha mégsem, akkor kérlek, írjatok a drkovacskata@mensa.hu címre.

Köszönöm és jó tanulást mindenkinek!

kKinga # 2015.09.21. 13:07

sziasztok!
csatlakozom az elottem szolokhoz (kerokhoz): nekem is eletmento lenne egy kidolgozott anyag a BV+szabalysertesi reszhez, mert orulok, ha 2napom lesz ra :-/. de ha a tobbi reszhez is van, az is jol jonne...
1000 halam elore is annak, aki kisegit.
sok turelem es kitartas minden sorstarsnak!
udv:
Kinga
(email: ruhakruhak@gmail.com)

David145 # 2015.09.21. 09:25

Sziasztok,

csatlakozom a Bv+ szabs anyag kéréséhez! Kérlek titeket, hogy küldjétek át nekem is. Sokat segítetek ezzel!
molnardavid145@gmail.com
Köszönöm
Dávid

Adam83 # 2015.09.19. 08:55

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni.
Hamarosan szakvizsgázom és nagyon elcsúsztam az idővel.
Hálás lennék ha küldenétek B részhez kapcsolódó felkészülést segítő anyagot, kidolgozott tételsort. (Bv-ből lenne a legfontosabb, de minden jöhet)

Köszönöm előre is a segítségeteket.
Ígérem mindenkinek továbbküldöm aki kéri:)

ritaadamtoindia@gmail.com
köszönöm
üdv
A

boliva # 2015.09.18. 18:27

Kedves Sorstársak!

Közeleg a szóbelim időpontja, és nagyon szorít a cipő... Végtelenül hálás lennék, ha valaki, akinek vannak Bv.+Szabs.idei kidolgozott tételei, megosztaná velem a 75boliva@gmail.com címen.

Előre is köszönöm!

vnikydr # 2015.09.17. 10:43

Sziasztok!

S.O.S ELADÓ 2013-as (ötödik átdolgozott kiadás)BV tankönyv dialog campusos,3000ft,
Budapesti átvétellel elsősorban!Nincs benne aláhúzás!
Megtalálhatóak benne az iratminták,ami hasznos a BV írásbelihez,de a szóbeli vizsgához is!

szakvizsga2015 # 2015.09.17. 00:33

A tételsort nem néztem, hogy arra kihatott-e, de szerintem nem. Max. szóban rákérdeznek, ha valaki mondjuk röszkei :)
Abban bíztam, hogy Btk.-ból "csak" a tételsorban szereplők kellenek, nem mintha azt már tudnám.
Írtam e-mailt ezen címedre :)
Van valamilyen közös g-mailcím egyébként, aminek mindig eltűnik jelszava, megváltoztatják, nekem nincs idegrendszerem ennek utánajárni, és azt utána átfésülni, de azért mondom, hogy van ilyen.

gittus22 # 2015.09.16. 07:21

Kedves szakvizsga 2015!
Köszönöm a felhívást, meg fogom nézni az új tételsort. :)
Szerintem btk-ból minden kell. :( Én is a Be-t a a Dialog könyvből tanulom. Ehhez még törvény+ a Bh-k stb ami a tételsorban vannak. Tegnap nyomtattam ki, tetemes mennyiség és ehhez jön a törvény. Btk-ból , BV+Szabsból "csak" a törvény meg a tételsorban szereplő BH-k. Ha gondolod beszélhetünk "privát" is, úgy gyorsabb, és akkor anyagot is meg tudunk osztani, ha van valami. :)
email címem: szakvizsga.2015.16@gmail.com

szakvizsga2015 # 2015.09.15. 19:23

Lehet, hogy ez hülye kérdés lesz: a teljes b tk. Kül. rész kell szószerint vagy "csak" a tételsorban levö téá-ok?

szakvizsga2015 # 2015.09.15. 13:21

Ma módosult a btk a határzárral kapcsolatban!

Gittus én a Be-t a dialóg Campus jogi szakv. segédkönyvből tanulom + jsz.

Viktória köszi a hasznos infokat és gratulálok!

viktoria.87 # 2015.09.14. 13:30

Sziasztok!

Múlt héten voltam vizsgázni, szerencsére sikerrel vettem az első akadályt. Az írásbeli feladatom (anyagi jog) az alábbi volt:

Az egyik főúton előre bejelentett útépítési munkálatokat végeztek, azonban a munka ellátása során szükséges volt, előre nem bejelentett módon az úttest felmarása 2 méter szélesen és 10 méter hosszan.

Az ezzel kapcsolatos munkát a nap végére nem tudták befejezni, ezért a piros-fehér jelző oszlopokkal azt körbevették, ugyanakkor az üzemvezető nem teljesítette azon kötelezettségét, hogy a fényjelzések kirakása iránt intézkedjen, illetve a közútkezelőnek sem jelezte az útburkolat ideiglenes használhatatlanságát. (ehhez le volt írva egy rendelet is, ami ezt előírta neki).

A sértett ezt követően éjjel, a hajnali órákban, de még tejes sötétségben szabályosan haladt az úton, az akadályt annak kivilágítatlansága miatt csak későn észlelte és vészfékezésbe kezdett, emiatt azonban átsodródott a túloldalra, ahol frontálisan ütközött a szemben szabályosan haladó tehergépkocsival. A sértett a helyszínen életét vesztette.

A feladatban meg volt még adva az, hogy az elsőfokú bíróság a terhelt üzemvezetőt gondatlanságból elkövetett halált okozó közlekedés biztonsága elleni bűncselekményben bűnösnek találta és 1 év fogházbüntetésre ítélte 2 év próbaidőre felfüggesztve.

A feladat az volt, hogy készítsek ügyészi fellebbezést.

A fellebbezésben leírtam, hogy a terhelt terhére kérek súlyosítást, illetve kértem, hogy minősítse át a II. fok halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre, ezen felül kértem a foglalkozástól eltiltás megállapítását is.

Az indokolásban leírtam, hogy a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény csak tevőleges magatartással valósítható meg, ebben az esetben viszont foglalkozási szabály megszegésével ezen belül is kötelezettség elmulasztásával okozta a terhelt a sértett halálát. A mulasztás és a halál bekövetkezése között ok-okozati összefüggés van (ez még a feladatban volt, hogy amennyiben teljesítette volna a kötelezettségét a fényjelzésekkel kapcsolatban, akkor a baleset szabályos fékezéssel elkerülhető lett volna).

A szóbeli azzal kezdődött, hogy rákérdeztek arra, hogy fenntartom-e az álláspontomat. Az írásbeli után érdemes megnézni szerintem a Kommentárt, vagy amiből tanultok, hogy benne van-e a jogeset, illetve az ehhez kapcsolódó elhatárolások más bcs-ektől, én megtaláltam, így nem volt gond, az írásbelim jól sikerült.

Feltett még kérdéseket anyagi jogból az alábbiakról:

  • közeli veszély - távoli veszély (jelentősége, bcs-ekkel kapcsolatban)
  • limitált veszélyztetési szándék
  • emberölés minősített esetek és kísérlet (itt is szinte csak példákkal)
  • bűnpártolás és orgazdaság elhatárolása (az "előny biztosításában" való közreműködésre tekintettel), itt arra gondoltak, hogy az orgazda minidg a saját vagy harmadik személy javára tevékenykedik, míg a bűnpártoló minidg az alapcselekmény elkövetője javára
  • folytatólagosan elkövetett orgazdaság (szintén példa alapján), illetve, hogy mi hiányzik itt a folytatólagosság elemei közül (az "azonos sértett sérelmére")

Eljárásjog:

Nos itt nincsenek jó tapasztalataim, sajnos a vizsgáztató elég furcsán kérdezett. Kötelező védelem, majd ez után csak annyit kérdezett, hogy oké, akkor elfogják az illetőt, beviszik 72 órára és akkor mi történik?... Nagyon gyakorlatias volt, ami nem baj, jobb, mintha a törvényt kellene szavalni, itt már nyilván nem ez a feladat, de valahogy nem volt minidg világos, hogy mire gondol. A vizsga ezen része lényegében abból állt, hogy a védőn keresztül végigvittük az eljárást (I., II. fok, jogorvoslatokkal kapcsolatban nyilatkozatok). De elég zavaros volt, néha közbekérdezett teljesen más részekből is.

VH, szabálysértés:

Itt kifejezetten jók a tapasztalataim, nagyon rendes volt a vizsgáztató, ha valamit nem tudtam, rávezetett. Ő is nagyon gyakorlatias volt, végigmentünk azon, hogy a jogerős ítélet után hogy is kerül a bv. intézetbe az elítélt, kérdezte, hogy melyek azok az intézkedések, amelyek végrehajtása iránt az ügyész intézkedik, illetve szabálysértésnél úgyszintén az ügyész szerepe volt a kérdés.

A jegyeim: 5, 3, 5. (A Be. elég rosszul érintett, de ez van.)

A törvények részletes ismerete nélkül nyilván nem lehet megcsinálni, én könyvet igazából csak a Btk. általános részhez tanultam, egyébként a kommentárt néztem a törvények mellé, abban minden benne van, szövegmagyarázat, bírói gyakorlat, a vonatkozó jogegységik.

Sikeres felkészülést mindenkinek!

gittus22 # 2015.09.14. 09:50

Sziasztok!
Eljárásjog kidolgozott tétele van valakinek? Adok érte cserébe- amennyiben kell - hatályos anyagi jog tételsort. :)

Amúgy Be-ből miből érdemes készülni?
Minden anyag érdekel! Írjatok, hátha tudunk egymásnak segíteni.

email címem: szakvizsga.2015.16@gmail.com

Kedves szakvizsga 2015 az írásbeli eredményét nem tudod meg aznap. Tudomásom szerint csak a szóbelin.

gyl_1 # 2015.09.12. 11:12

sziasztok!
Eladó egy alig lapozgatott Dialóg Campus Balogh Ágnes Büntetőjog I. Általános rész Ötödik átdolgozott kiadás 3000 HUF-ért.
érdeklődés
lazargy@yahoo.ca email címen.

üdv

szakvizsga2015 # 2015.09.10. 23:57

Amúgy milyen arányban szoktak az írásbelik sikerülni?
És ezt aznap megtudom?

szakvizsga2015 # 2015.09.10. 23:42

Sziasztok!

Nem tudom eldönteni, hogy btk vagy be legyen az írásbeli.

Egyáltalán, milyen támpontot lehet alapul venni?
Milyen feladat tud lenni egy btk és milyen egy be írásbeli vizsgán?

Én, mint laikus azt tudom elképzelni, hogy:
btk: egy jogeset, amit minősíteni kell
be: ítéletet, vádiratot ilyesmit írni...

Lehet az írásbeli tárgyon változtatni a regisztráció után?

B. Alexandra # 2015.09.10. 18:22

Sziasztok,

a 2015.09.06. 10:56-s hozzászólásban felsorolt könyvek elkeltek.

Sok sikert mindenkinek a vizsgákhoz!

Dr.Attika # 2015.09.10. 17:16

Kedves Clover Lívia!
Ne áruld már Dr. Vokó György tankönyvét nyilvánosan, főleg ne 2 ezer forintért. Én nála vizsgáztam bv. jogból 10 éve. Egy nagyon nagy tudású, már kenyere javát megette jogász a Legfőbb Ügyészségen. Vizsgám előtt felhívott telefonon, hogy látja, hogy gyöngyösi lakos vagyok és felajánlotta, hogy ne menjek Pécsre vizsgázni, hanem csak a Markó utcába a Legfőbb Ügyészségre. Az irodájában vizsgáztam, megkínált kávéval.
meg van az általad kínált könyve, de ha az alább hivatkozott irodai címemre feladod tértivevénnyel akkor megveszem ha úgy gondolod.

Rendőrnő # 2015.09.10. 16:42

Kedves C.Lívia!
Mostanában vizsgáztál?
Ha igen, hogy ment?

C.Lívia # 2015.09.10. 15:57

Sziasztok!

Eladnám Vókó György Büntetésvégrehajtási jog könyvét (Dialóg Kiadó ötödik, átdolgozott kiadás) 2.000 Ft.

Érdeklődni: clover.livia@gmail.com

Rendőrnő # 2015.09.10. 15:48

Persze nyilván, ha megvan az elmélet, mehet a gyakorlat is, de csak hasznos, ha látunk is iratmintákat.
Az a helyzet, hogy az ember kicsit aggódik, hogy a befektetett energiája megtérüljön, illetve igyekszik mindent elkövetni a siker érdekében.