szakvizsga - "B" rész (büntető)


szakvizsga2015 # 2015.11.12. 18:48

Kedves Stirlitz!

Nekünk ügyvédjelölti felkészítőn azt javasolták, hogy abból menjünk először vizsgázni, amiből a legnagyobb esély a sikerre és amivel foglalkozunk a mindennapokban. Hogy ne vegyék el a kedvünk az elején :)

Ehhez képest nekem se volt sok fogalmam mi lesz az B írásbelin. Most sincs, majd kiderül :S

A BV-ről annyit mondtak, hogy azért rizikós, mert kevésnek tűnik, ezért sokan választják, hogy majd milyen egyszerű lesz, és pont ezért nem... Nem tudom mi igaz ebből.

szakvizsgabv2015 # 2015.11.12. 07:02

Sziasztok!!

Egy kis segítséget szeretnék kérni:)

A következő volt a feladatom:

Emberünket két év szabadságvesztésre elítélik, ezért átváltoztatják a közérdekű munkáját is fogházra. Ezt követően halasztási kérelmet nyújt be, hogy a gyerekét neveli.

Hozzon bv. bírói határozatot!

Csak tippeket szeretnék, mert én megoldottam, amire igen sokan mondták, hogy jó, de van bennem egy kis félsz. köszönöm.

Stirlitz # 2015.11.11. 00:31

Sziasztok!

Első szakvizsgámra készülök... BJ-BE-BV lesz, és nem kissé, hanem nagyon meg vagyok lőve az írásbelire való felkészüléssel. BV-t választottam írásbelinek, de teljesen más területen dolgozom, ezért mindegy is lenne, mit választanék.
Azt hallottam, hogy BV-ből vannak többé-kevésbé közkézen forgó, nagy valószínűséggel előforduló feladatok, kidolgozva. Tudna valaki nekem segíteni ennek a megtalálásában?
Sokat segítene... Előre is köszönettel!

xJuditx # 2015.11.10. 19:36

Sziasztok!
Eladó: Büntetőjog II. Különös rész, HvgOrac könyv (második, hatályosított kiadás) újszerű, ki/aláhúzás nélküli állapotban, 7.500,- Ft. Személyes átvétellel Budapesten (belvárosban), vagy postázom. Érdeklődni: juditx33@gmail.com.

Pogi88 # 2015.11.09. 17:03

Én az Ügyészségen voltam, nagyon emberséges volt a bizottság. Utolsó előtti voltam, már nagyon ideges voltam mire bejutottam, de nagyon rendesek voltak, gyakorlati példákat kérdeztek, nem kellet szó szerint a törvényszöveg. 2-en sajnos megbuktak, nem tudom ők mennyire tudták az anyagot.
Szerintem általános részből mindenképp javasolt a könyv, különösből csak ha marad rá idő. Viszont be-ből és bv-ből elég a törvény. Sok sikert mindenkinek.

ZoraMira # 2015.11.09. 15:01

Sziasztok! Azt tudjátok, hogy olyankor mi van, ha befizettem a vizsgadíjat, de nem megyek el? Az bukás? Elvész egy alkalmam, és már ak 2 marad? (Ez lenne a befejező, de nem merek nekimenni.)

GHajni12 # 2015.11.07. 07:22

Sziasztok!
Én csütörtökön voltam póton bv-ből és szabs-ból. Az anyagi és eljárási jog sikerült, de mivel nehezen mentek, ezért a harmadikból már vissza kellett jönnöm.
A Kúrián voltam. Nagyon segítőkész és szimpatikus volt a bizottság. A második voltam. Mind az előttem lévő pótos vizsgázó, mind én 10-10 percet voltunk benn. 13,00 órakor kezdtünk, így fél 2-kor már útban voltam a metró felé.
Bv: enyhébb végrehajtási szabályok (ezt az előttem lévőtől is kérdezték, és a múltkor is tőlem), bv bíró hatáskörei felsorolási szinten
Szabs: fogalma, az eljárási hatóságok (felsorolás), az eljárásban részt vevő személyek (felsorolás).
Én az előzőekhez hasonlóan csak jogszabályokból tanultam. A bv-hez egy file-ba összeszerkesztettem a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket tételenként, így már kezelhető szerintem az anyag.
Én végeztem.
Mindenkinek sok sikert és jó tanulást kívánok.

Dr.Attika # 2015.11.04. 17:09

A Novissima 1300, ft-os BV törvény kiadványát vegyétek meg. Azt olvassátok el kétszer és mindent tudni fogtok a büntetés-végrehajtási jogról. És ekkor már több büntetés-végrehajtási jogismeretek van, mint némely bv. dandártábornoknak, bv. ügyésznek és bv. bírónak.

t_bea # 2015.11.04. 14:20

Sziasztok!

A Bv. tételek hosszúságán én is kiakadtam egy kicsit, ha valaki tudna küldeni egy jó összefoglalót, nagyon megköszönném.
Ha a többiből is készült ilyen, azt is szívesen venném.

E-mailcímem: tulipanbea@gmail.com

Köszönöm!

rrrrrrr # 2015.10.31. 21:17

Sziasztok!
Légyszi mondja meg nekem valaki a g-mailes fiók címet meg jelszót!
Köszönöm

szakvizsga_2015 # 2015.10.29. 23:04

Sziasztok!

Büntetőjoggal kezdem most a szakvizsgámat, bv.-ből írásbelizek, ehhez szeretnék segítséget kérni.
Tudnátok valamilyen támpontot mondani hozzá, hogy milyen feladatokra lehet számítani?

szakvizsga2015 # 2015.10.26. 06:13

Miért mondja mindenki a BV-re, hogy könnyű?? A többi két tárgyból minden tétel egy, max néhány oldal, ebből meg már a 7-nél tartok, de egyre hosszabbak, ez pl. 20 oldal... Jó nem a darab-darab számít, de az idő attól még véges...

szakvizsga2015 # 2015.10.24. 10:28

Szia! Én abból tanultam. Nem tudom megítélni, mert nekem az egész borzalmas már an block :D Egyetemen kinek a könyvéből tanultad? Lehet, hogy az zavar, hogy ott más szerzőtől? Mikor vizsgázol?

Pogi88 # 2015.10.20. 13:45

Sziasztok.
Van aki a Büntetőjog általános részt a Balogh Ágnes féle könyvből tanulta? Velem van baj, vagy ez tényleg borzalmas? Egyszerűen tanulhatatlan számomra.. Hogy lehet ezt megtanulni ?:((

rockmachine # 2015.10.11. 19:49

Sziasztok!

Van valakinek Btk. halmazattal kapcsolatos témakörből egy jól megérthető jegyzete, illetve táblázata? Ha elküldené e-mailben az oanas@freemail.hu-ra azt nagyon megköszönöm!

üdv és sok sikert minden Kollégának!

csilla88 # 2015.10.09. 07:36

Sziasztok!

Nemsoká itt a bünti szakvizsgám időpontja. BV-ből írok. Tudna vki tanácsokat adni, hogy mire lehet számítani?

Hogyan lehetne az írásbelire hatékonyan készülni?

Előre is köszi,

Csilla

balogh.csilla.tunde@gmail.com

pethoan # 2015.10.05. 20:00

Sziasztok!

Eladók az alábbi szakvizsgára felkészítő tankönyveim:

Balogh Ágnes: Büntetőjog I.
Ötödik, átdolgozott kiadás
Dialóg Campus Kiadó 20133500

Balogh Ágnes: Büntetőjog II.
Harmadik, jelentősen átdolgozott kiadás
Dialóg Campus Kiadó, 2014

Úgy tudom, jelenleg ezek a legfrissebbek.

A Bj. I. ceruzával kihúzott, 3000,- Ft, a Bj. II. nincs kihúzva, 4000,- Ft.
Mindkettő új állapotú. Együtt: 6500,-.

Email címem, ahol érdeklődhettek:
pethoann@freemail.hu

Elsősorban budapesti személyes átvétellel, de postázom is, ha szükséges. Ajka, Pápa, Veszprém, Várpalota és Székesfehérvár szintén lehet személyes átvétellel.

Rendőrnő # 2015.10.01. 19:27

Kicsit ismételtem magam.

Rendőrnő # 2015.10.01. 19:24

Szakvizsga2015!

Minket egyelőre úgy érint a helyzet, hogy nem mehetünk szabadságra, - ezért vagyok kénytelen halasztani - illetve 4 naponta 10 ember le van vezényelve délre...
De ez nem e fórum témája, illetve tudni kell, hogy ez nem panasz.
Ezt tudtuk, amikor felszereltünk, úgyhogy ez nem panasz.
Most több időm van készülni. :o)
Egyébként kidolgozott anyagom nincs, törvényből és könyvből (Dialóg) tanulok.

Anita1978 # 2015.09.30. 11:15

Sziasztok!
Keszter87 kérdéseire válaszolnék: az idén vizsgáztam büntető és vegyes részből, már csak a polgár van hátra…és valóban jól jönnek ezek a gyakorlati tapasztalatok.
Írásbeli vizsgán én az IM-ben voltam, ott minden szakvizsga rész írásbelizői együtt írnak, így akár 40-50 ember is lehet. Büntető anyagi jogból írtam, megnézték az összes törvényszöveget amit bevittünk, végig lapozták, akinél kommentárral volt el is vették, nem éri meg kockáztatni szerintem. Mindenképpen vigyétek be a KRESZ-t is, mert lehet olyan kérdés, amihez kell.
Egy szóbeli vizsgán általában 7-8 ember van, de nagyon gyakran van olyan, hogy nem jön el valaki. Aki írásbelizik, ő megy be először, aztán aki ismétel, azt követően, akinek már megvan valamelyik rész és legvégül az, akinek az adott vizsga az utolsó vizsgája. Ha többen vannak bármely kategóriában, akkor névsor szerint mennek be a vizsgázók.
Írásbelinél azzal a résszel kell kezdened, amiből írtál, megkérdezik, hogy fenntartod-e és még ki lehet egészíteni, ha szeretnéd valamivel. Aztán rögtön jönnek is az adott rész kérdései, nem húzunk tételt, a tételsor csak segítség a felkészüléshez…
A további sorrendet Te választod meg, talán szerencsés büntető anyagi jog után eljárásjogot, majd bv-t választani.
A következő vizsgákon a kialakult „hagyomány”, hogy válaszd azt a részt, amit az elnök kérdez, aztán pedig amit jobban tudsz. A vizsga előtt a jegyzőkönyvvezető kijön és elmondja, hogy kik a bizottság tagjai, és ki mit kérdez.
Tőlem megkérdezték, hogy milyen területen dolgozom, igaz nem büntetőn, hanem a vegyes résznél. Egyébként a jelentkezési lapodról be is írják a vizsgalapra, így tudják a vizsgáztatók is. Egy kicsit meg is lepődtem, mikor az Uniós jogot kérdező vizsgáztató feltette ezt a kérdést, de válaszoltam rá.
Nekem az a tapasztalatom, hogy büntetőből az anyagi jogi részt szó szerint kell tudni, mert így kérik, és a tételsorban szereplő valamennyi bűncselekményt nyugodtan kérdezhetik. Vannak gyakorlati kérdések is, leginkább eljárásjogból, de ott is kérik minél pontosabban a törvényt.
Nem mondom, hogy könnyű, de meg lehet csinálni és ha átveszitek a tételsort és alaposan átnéztek mindent nem lehet baj! Sok-sok erőt és kitartást kívánok mindenkinek!

La primavera # 2015.09.29. 19:47

Kedves Szakvizsgázók!

Eladnám a Belovics Ervin/Gellér Balázs/Nagy Ferenc/Tóth Mihály Büntetőjog I. (általános rész) és Belovics Ervin/Molnár Gábor/Sinku Pál Büntetőjog II. Különös rész fénymásolt, nagyon jó állapotú, kihúzott könyveimet. Én ezekből tanultam és rengeteget segítettek, hogy letegyem a vizsgát. Akit érdekelne, kérem írjon. Köszönöm.

szakvizsga2015 # 2015.09.29. 17:11

Sziasztok!

Attika, köszönjük a rendeletet, egyszer átolvastam, annyi maradt meg, hogy ezután csak neten lehet jelentkezni. (?)

KEszter87 felvetései engem is ugyanúgy érdekelnek, szóval ne tartsa vissza magát, akinek van információja :)

__________________________
kicsit más:
Rendőrnő, titeket hogy érint eddig a migráns helyzet? Mi kaptunk egy körlevelet az ügyvédi kamarából, hogy nyilatkozzunk vállunk-e kirendelést...
Tudja valaki, hogy ügyvédjelölt eljárhat-e ilyen esetekben? (Megyénkben a Törvényszék mellett működő Járásbíróságon lesznek tárgyalva...)
_____________________________
utóirat: kreáltam egy láblécet, melyben reményeim szerint látható az e-mailcímem, ha van valakinek továbbküldhető kidolgozása, akkor örülnék, ha elküldené :)
Könyvből tanulok, de sose árt, ha van valami rövidebb.

Köszönettel:
Mónika

Dr.Attika # 2015.09.28. 09:37

Kedves Rendőrnő!
Nagyon szívesen. Szívemen viselem a szakvizsgázók ügyét. Bár nekem csont nélkül sikerült, de tapasztaltam vizsgára várakozva, hogy miket állnak ki olyan kollégák akik részterületekről vizsgáztak.Azt is láttam amikor szegények bukással távoztak.

Rexor # 2015.09.28. 09:01

Két vizsga után szerintem nehéz bölcs dolgokat mondani, mert mindenkinek más a tapasztalata. A különös rész kell (de ez szerintem kellett már akkor is, amikor az egyetemen vizsgáztál büntetőjogból).

dramondville # 2015.09.28. 08:16

Sziasztok!

Tanácsot kérnék, harmadszor vágok neki a büntetőjog szakvizsgának, szóval kétszer nem sikerült, pedig készültem, igaz munka és kis kisgyerek mellett nehéz. De a kérdésem, hogy mi a jó taktika, az Általános Különös részt nagyon tudni és a Bv. eljárásjogot úgy ahogy? Legutoljára próbáltam mindent átnézni, főleg az eljárásjogot tanultam, elment vele egy csomó időm és a Különös részt olyan pontosan kellett tudni, hogy az sem hatotta meg őket, hogy az Általános részt jól elmondtam.Tanuljam meg szó szerint a Különös részt, mert eddig én a klasszikus sorrendben vizsgáztam Anyagi jog- Eljárásjog-Bv. és kétségtelen,hogy a Különös részt nem tudtam szó szerint?!Én nem a büntetőjog területén dolgozom, iszonyú sok ez az anyag és szerintem nagyon belekérdeznek.

Ha van valakinek valamilyen jó tanácsa tanulásmódszertan téren, szívesen venném és valami jó jegyzete bármelyik témakörből azt is! Előre is köszönöm
Email címem:
dramondville@gmail.com