Szakvizsga - "A " rész (polgár)


fágica # 2010.10.18. 08:26

Kissé fel vagyok háborodva, kb. másfél hete azt mondta a hölgy, a nov.15-ei hétre számíhatok. Azóta folyamatosan hívom őket, a pontos dátum miatt. Erre mindig megkérdezi, "előzőleg mit is mondtam? ...Mást nem tudok mondani."

Szeretném, ha végre venné a fáradtságot és utánanézne a nevemnek.. Nagy kérés ez?

dr. Juci # 2010.10.18. 08:40

Fágica, szerintem menj be személyesen, ha meg tudod tenni, akkor talán nem kamuznak, hanem tényleg megnézik.
Tullup, ezt ők mondták, hogy nov. elején kezdik a decembert beosztani?

fágica # 2010.10.18. 08:41

Sajnos lehetetlen, hogy személyesen bemenjek.
Nagyon messze lakom a fővárostól...

Thetys # 2010.10.18. 10:20

Fágica, szerdán V. ker.ben leszek, elküldöd thetys13@gmail.com-ra a neved, meg mikor jelentkeztél? Akkor Rá(d) kérdezek :-)))
Írjatok, akinek kérdezni kell.

fágica # 2010.10.18. 11:06

Kedves Thetys!

Előre is köszönöm a nagylelkű felajánlásodat, élek vele. Írtam Neked e-mailt.

sz.ildi # 2010.10.18. 11:43

Sziasztok!

Thetys, nem novemberre jelentkeztem hanem október közepére, és mint írtam júliusban (egész pontosan 20-án) adtam be a jelentkezésemet. Én azért szívok, mert reméltem, hogy max. október végére beosztanak, ha ennyivel előbb jelentkeztem, és bevállaltam egy munkahely váltást nov 1-el. Klassz lesz rögtön szabival kezdeni...

dodol # 2010.10.18. 13:42

sziasztok!
Ma voltam, írásban polgár anyagi
Felperes alperes 400eft. vállakozási díj megfizetése iránt inditott keresetet.alperes a fizm. ellen tv határidön belül ellentmondással élt. A keresetet elismerte, de előadta, hogy jogerős bírói ítéelt alapján 600eft. összegű másik szerződésből eredő késedelmi kötbér követelése állt fenn.Kereset összegéig beszámítani kívánta,kereset elutasítását.
Felperes beszámítás elutasítását, kereset szerinti marasztalást.
1fok kereset szerint elmarasztalta,itéletében a beszámítást elutasította.Hivatkozásul megjelölte:Törvényi tilalom miatt a beszámításra nincs lehetőség, bár az alperes követelés egynemű,és lejárt, de nem abból a jogviszonyból ered, mint amire a felperes keresetét alapította.
Kizárt továbbá a beszámítás azért is, mert alperes igazolta ugyan, hogy követelése végrehajthaó határozaton alapszik, a törvény azonban a beszámítás lehetőségét csak akkor engedi meg, ha a másik fél követelését is végrehajtható határozat tartalmazza.a felperes követelését azonban a beszámitási kifogás előterjesztéséig a bíróság még jogerőssen nem bírálta el.Irjon fellebezést
Válaszom
1.a jogviszony nem abból a köv ered itt nem releváns, csak a végrehajtás alól mentes követeléseknél számít.
2. csak a végrehajtható követelés ELLENI beszámításról szól a Ptk besz 4 paragr. ,a végrehajtható követelésbeszámítását ugyanakkor nem tiltja. végrehajtható határozat tekintetébenjogilag téves következtetést vont le,amikor a felperes követelését kívánta e jogviszonyba behelyezni.Úgy tekintette, hogy annak ellenkövetelését ugyancsak végrehajtható határozatban állapítsák meg, pedig ez csak a vérehajtható határozatba való beszámításhoz szükséges tvi feltétel.
szal beszámítást elkell fogadni
Jó ez igy??????
sürgös lenne a szóbeli szerdán....

Katica11 # 2010.10.18. 15:11

Sziasztok!

Én augusztusban adtam be a kérelmemet, ma pedig azt mondta a hölgy a szakvizsga bizottságtól telefonon, h már a nov. 15-i hétre sincs időpont. Hétfőn telefonálhatok újra, h beosztottak-e az azt követő hétre...

Addig is megkérdezhetem, h ki mennyi időt tanul erre a vizsgára és hány napot szán az egyes részekre?

Nagyon köszi a segítséget.

Bubu2 # 2010.10.18. 17:31

dodol!
Szerintem jó a jogeset megoldása. Úgy rémlik, korábban is feljött már a fórumon, de a webatun tuti fent van, BH-k is vannak hozzá. A lényeg, el kellett volna fogadni a beszámítási kifogást.

Katica11!
Nagyon nehéz válaszolni, hogy mire hány nap kell, mert nem tudni, hogy mennyi időd van, mit tudsz beosztani, mivel foglalkozol stb. Talán így tudok válaszolni: a Ptk.-ra a legtöbb, aztán a Pp., aztán a Gt. Én kaptam majdnem négy hetet, azt kihasználtam. De én egyáltalán nem foglalkoztam ezzel a területtel.
Majd szerdán megmondom, hogy ez így bevált-e.

Tullup # 2010.10.18. 18:54

dodol!
Gratulálok, a jogeset megoldása jó.

Katica,
Én így készülök, végigolvastam az egész anyagot egyszer, ez azért is jó, mert legalább összeszedtem az egész anyagot, mert mindig van ami hiányos (na meg most ugye új tételsor is van... megjegyzem a hibákat bennehagyták :)), ez kb 2-3 hét, mert közben dolgoztam meg éltem a normális emberek életét, szóval napi 5 óra, utána jön a dúrva: 21 nap konstans tanulás: 15 nap alat végigmenni az egészen, de úgy, hogy már tanulom (6 nap polgár, 7 nap pp, 2 nap gazdasági rész), és utána meg a gyorsolvasásos: 6 nap (3 nap polgár, 2 nap pp, 1 nap gazdasági). Még hátravan 15 nap, utána tudom majd meg, hogy ez bejön-e. Bubu2nak tényleg igaza van, minden attól függ mennyire foglalkozol vele (én nemzetközis vagyok, úgyhogy nekem ezért kell ilyen sok idő). Sok sikert!

fágica # 2010.10.19. 06:57

Lenne egy technikai kérdésem: (mert én kb. két éve nem foglalkozom a gyakorlattal) a jogszabályokra, vagy a gyakorlatra fektetitek a hangsúlyt?
Lehet úgy általánosítani, hogy egyik vizsgáztató sem kéri számon szó szerint a jogszabályokat?

Thetys # 2010.10.19. 07:05

21 nap... de szép lenne... Első vizsgámra 10 nap, másodikra 8 nap szabit kaptam...

Dr.Attika # 2010.10.19. 07:34

fágica!
A gyakorlatra. A vizsga lapon ott van, hogy hány éves vagy, mi a jelenlegi foglalkozásod ( ügyvédjelölt, bírósági, ügyészségi fogalmazó, jogi előadó, közigazgatásban olgozó stb.) Ez alapján kérdeznek. Pontosítják is ezt vizsga előtt. Ilyet véletlenül se mondj, hogy gyesen vagyok, most nem jogi területen dolgozom.

Thetys # 2010.10.19. 07:55

Dr. Attika ellentmondanék, mert tőlem egyik vizsgán sem kérdeztek a "foglalkozásom" alapján (meg semmi "pontosítás" nem történt). C-résznél, miután kiosztották a jegyeket, akkor pillantott a hölgy a lapomra, és kérdezte meg, hogy "még mindig .... dolgozik?"
Elég sok ismerősöm szakvizsgázik, senkitől nem kérdezték, hogy mivel foglalkozik, sőt...
Amúgy meg lótúrót sem érek a papír szerinti munkakörömmel, mert totál mást csinálok.

Tullup # 2010.10.19. 08:33

Hát ha gyakorlatra helyeznék a hangsúlyt senki sem menne át a vizsgákon. Olyan nincs, hogy valaki minden egyes részből (most nem az A-B-C felosztásra gondolok, hanem arra, hogy pl a polgáron belül is elképesztően sok terület van) 3 éves gyakorlatra tegyen szert. A gyakorlat csak annyiban segít, hogy egy kis részt nem kell már, vagy sokkal könnyebb megtanulni. Tőlem egyébként megkérdezték hogy még mindig ott dolozom-e, és volt két kérdésem ezzel kapcsolatban (de inkább barátkozós-kíváncsiskodós, mint vizsgastírlusban), utána jött az elmélet kikérdezése.
Summa summarum, annak ellenére, hogy gyakorlatból kéne vizsgázni, nincs igazi gyakorlati kérdés, legalábbis én még senkitőlnem hallottam olyat, hogy ebbe mentek volna bele, kivétel, ha közös az érdeklődés a vizsgáztatóval. A legtőbb jogeset, amire rákérdeznek a szóbelin, egyszerűen levezethető a jsz -okból, ezek nem olyan "igazi életszerű" kérdések.... Jó nagy bajban lennénk...

Katica11 # 2010.10.19. 16:00

Tullup és Bubu! Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Én holnaptól kezdem a tanulást és állítólag a nov. 22-i hétre számíthatok, úgyhogy lesz 5 hetem (csak szóbelizek, azaz leghamarabb szerdai napon mehetek). Viszont én napi 8 - 9 óránál soha nem tudok majd többet tanulni, illetve lesz 3 olyan nap, amikor egyáltalán nem lesz rá lehetőségem. Na, majd meglátjuk... Drukkolok nektek!

Bubu2 # 2010.10.19. 18:12

Tőlem is megkérdezték, hogy mivel foglalkozom, majd sűrűn bólogatva megjegyezték, főleg egymásnak, hogy ez itt nekem nem fog segíteni. :) De volt egy kérdés, ami jóindulatúan, legalább részben erre vonatkozott.

A tanulás ki tudja tölteni a rendelkezésre álló időt, de azért azt is gondold át az ütemezésnél, hogy kb. 3 hét után már nagyon fogod utálni az egészet, az otthonülés, a magolás, az anyag nagysága, meg úgy egyébként is. Persze, ha van ennyi időd, akkor az nagyon jó, de mindenképpen iktass be lazító programokat.

Tullup # 2010.10.19. 18:16

Igazán nincs mit Katica.
Egyébként én is azt hittem, hogy képtelen vagyok 8-9 óránál többet tanulni, de a "C" vizsgánál rájöttem, hogy van az a pánikszint, amikor a 12 órát is símán végignyomom... :) Sajna most még nem tartok ott, mert akkor talán nyugodtabb lennék a vizsgán... de a vizsga előtti pár nap nekem tuti 12órás lesz. :)))) Hajrá!

fágica # 2010.10.20. 08:29

Katica, te mikor jelentkeztél?

Katica11 # 2010.10.20. 09:36

Fágica, én augusztus vége felé jelentkeztem november 2. felére.

Bubu2 # 2010.10.20. 15:16

Örömhír:sikerült.
Nem volt egyszerű, de megoldható.

LB, két bíró, egy ügyvéd.
anyagi jog: cselekvőképesség, kártérítés, öröklési szerződés, elbirtoklás, adásvétel.
eljárás: perbeli jog és cselekvőképesség, változás a személyekben, végrehajtási igényper, mindenféle képviselet,
gt: tag kizárása, cégjegyzés, betétbiztosítás.

Ez nem teljes, de többre nem emlékszem. Nagyon gyakorlati volt a vizsga, ezeket esetek alapján kérdezték többnyire, mindig egy bizonyos előírásra, kivételre, miegyébre voltak kíváncsiak. Kérdeztek, segítettek, rávezettek, de nagyon nem csípték, hogy nem tudtam pontosan (szó szerint) visszamondani azt, amit szerettek volna hallani, viszont többször mondták, hogy tartalmilag persze jó, amit mondok, de nem pont ez van a jogszabályban. Eléggé egyértelmű volt, hogy nem tudom a gyakorlatot (honnan is), de ezt én vizsga nélkül is tudtam. :)

Hosszú volt, sokat kérdeztek, de mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy mondjátok úgy, ahogy tudjátok, ahogy megy, és ne adjátok fel, ha valamit nem jól mondtok vizsga közben, mert azt igenis nézik, hogy készültél-e, láttad-e az anyagot, igyekszel-e. Rendesek voltak a vizsgáztatók, úgyhogy az LB 233-mas szoba, az jót jelent. :) Mi hárman voltunk, mindenki átment.

És részvénytársaságot nem kérdeztek :(

A szervezési hiányosságok kapcsán azért azt tudjátok, hogy most jóval kevesebben viszik a szervezési dolgokat, mint eddig, és ez is biztosan kihat a rendszerre.
Mondjuk azt azért egy kicsit túlzásnak tartom, hogy a vizsgáztató bizottság nem tudott a vizsgánkról, nézték is, hogy mit ácsorgunk az ajtó előtt, és szerencse volt, hogy hirtelen össze tudtak ülni...

Amiatt viszont majdnem én éreztem magam kínosan, hogy hányan el se jöttek vizsgázni. Jó, közbejöhet valami, de egy telefont azért csak megérne, előre... Volt, aki egyedül ment egy bizottsághoz...

Tullup # 2010.10.20. 17:05

Gratulálok Bubu2! És köszi, hogy feltetted amire emlékeztél!
Ez viszont tényleg gáz, hogy nem szólnak oda, ha nem mennek vizsgázni. DrAttikának igaza van. Nem gondoltam volna, hogy ezt ennyire dúrván nyomják. Akkor most már tudjuk miért nincs időpont 3 hónapra előre... Ezt nemcsak pénzzel, hanem valami mással is kéne szankcionálni, pl azzal, hogy fél évig nem mehet vizsgázni vagy ilyesmi.
Mégegyszer gratulálok!
PS: ugye nem kell mondjam, hogy most pont az rt -t tanulom :)

Katica11 # 2010.10.21. 06:18

Bubu, gratulálok!

Thetys # 2010.10.21. 07:28

Sziasztok!
Lehet, hogy naiv vagyok, de szerintem az el-nem-menők legalább a fele odaszólt telefonon. A másik, hogy, aki nem rutinos, tehát telefonon zaklatós, az belefut abba, hogy 1-2 héttel a vizsga előtt kapja meg az értesítőt, akkor aztán se szabadság, se felkészülési idő... persze fizethet is.
Én még mindig furcsálom, hogy szept. 1-jén olyan sokan voltunk, mondjuk én akkor vagy 5-6 héttel korábban kaptam meg a papírt (gondolom akkor még a másik "banda" volt)

Thetys # 2010.10.21. 07:29

Bocsánat, ÉS Bubu gratulálok!!!