Szakvizsga - "A " rész (polgár)


ildiciedu # 2013.05.06. 10:04

Bozso1, szerintem próbálj ne gondolni arra, hogy mennyi időd van, mert nincs elég idő erre, de mindenképp próbáld meg, én a jövő héten megyek. Megnyugtatásul közlöm, hogy már nekem is minden bajom van, de lekűzdöm, és rajta vagyok az ügyön.

Gyheni # 2013.05.03. 17:51

Szió, én munka tán próbálom kényszeríteni magam arra hogy memorizáljak. ez alatt értsd: elolvasom, értelmezem, elolvasom még egyszer, próbálom nagyjából visszamondani magamban és megyek tovább. így el szoktam jutni odáig, hogy mire szabit kapok, mindent legalább 1x elolvasok. kb olyan 2,5x tudom átvenni az anyagot, legalábbis a B-nél, A-nál is így volt. 2x normálisan, a legvégén meg ilyen gyors átpörgetés, vizuális típus vagyok, így használ ha még rápillogok a dolgokra.

egyébként bocsánat, hazudtam (nem direkt!), mert utána számoltam és március 15től voltam szabin és márc 27-én vizsgáztam, így 12 napom volt, de a március 26-a az már alig volt vmire használható, tanultam még de nagyon elegem volt már.

ha nincs idő mindenre, akkor tényleg Ptk-Csjt-Pp-Vht Gt-Ctv, többi Gt-s tétel nagyon minimálon.
alapvetően a főbb jogszabályokból kérdeznek mindenkit, nem hallottam még olyat, hogy vkit azért vágtak ki mert a szellemi alkotásokat nem tudta. szóval ha muszáj, akkor szelektálás, és nagyon bízok benne hogy nem adok rossz tanácsokat. úgyhogy a véleményem szubjektív :))

van aki úgy csinálja, hogy eleve két részre készül a 3ból, mert úgy érzi az kivitelezhető. ez is egy opció, de ne hallasz, legalább próbáld meg, hisz szerencse is kell a vizsgához, simán sikerülhet nagyon jól is!!!

Bozso1 # 2013.05.03. 11:29

hú Gyheni, egy hős vagy..
Elvileg május közepén megyek (ha megyek), mert szabad időpont hiányában nem tudtam a végére halasztani.
Eddig olvasGATtam a tv-eket, de mindannyiunk tudjuk, hogy az nem sokat ér a koncentrált tanuláshoz képest..
nagyjából hányszor tudtad elolvasni a tv-eket?
Szerinted kétszeri elolvasással át lehet menni? Bár annyira sem lesz időm..
jó tanulást Mindenkinek!

Gyheni # 2013.05.03. 10:15

Bozso: nulláról tervezed a két heted vagy már azért megvan az anyag, elkezdtél foglalkozni vele?

nekem 10 napom volt előtte egybe, nem kívánom senkinek, belerokkantam, rohadt nehéz bizottságom is volt, de 4-esekkel jöttem ki. mondjuk munka mellett tanultam előre amennyire időm engedte+hétvégente reggeltől estig.

ahogy látom május 31-én mennél, igaz? még egy hónap kb, no para, szerintem butaság halasztani, majdnem a halasztás is ugyanannyi mint a vizsgadíj, meg kell próbálni, ha 2 rész is sikerül a 4ból, máris beljebb vagy! de persze ahogy gondolod, ez csak személyes vélemény.

kitartást nektek, én a C-vel küzdök.

Mókusok: micsoda teljesítmény, jót nevettem :)))

Mókusok # 2013.05.03. 09:30

hello Mindenki!

Nem tudom ki változtatta meg 4 napja a jelszót, de én addig nyomogattam amíg megadhattam egy újat és így be lehet lépni ismét:)))))
Szóval: polgarszakvizsga2013@gmail.com
jelszó: polgarlaw201313

Hajrá, jó tanulást Mindenkinek:)))))

Mókusok # 2013.05.03. 07:38

többen kérdeztétek tőlem mailen is, de én sem tudom az új jelszót a gmail-es fiókhoz, és nem értem miért kell folyton változtatni......

Hanna007 # 2013.05.02. 18:42

Sziasztok!

Megint megváltoztatta polgárszakvizsga 2013 jelszavát...
Valaki tudja az újat?

Köszönöm!

Bozso1 # 2013.05.02. 16:25

Sziasztok! Kérdezném a tegnap és ma hőseit az élményeikről. Én eredetileg halasztani terveztem, de mivel már nincs számomra megfelelő időpont, elmegyek kb. két hetes készüléssel..ugye meg lehet csinálni??? várom a biztató szavakat..

tabula # 2013.04.30. 17:44

Sziasztok!

Pp-ből ha lenne valakinek "hatályos" kidolgozott tételsora kérem küldje el az alábbi mail-re.
kado63@citromail.hu

Előre is köszönettel.
Dóra

vikesz # 2013.04.29. 07:55

Sziasztok! Senkinek nem akartam kedvét venni... Szerintem, ha nem számít az eredmény, csak, hogy görbüljön, akkor elég rá 2-3 hét. Ebben az esetben (szerintem) a jogszabályokra kell szorítkozni.

KITARTÁST!!!

Mókusok # 2013.04.27. 14:43

Ha adnának rá időt el is lehet várni talán az eredményt, de sok helyen senkit nem érdekel, h milyen időből mész el a vizsgára tanulni, szabit meg mind csak erre ellőni, hát az durva,no meg kevés is...

Azért nem akarom kedvét venni senkinek, sőt én is küzdök az "elemekkel":)

:)))Jó tanulást mindenkinek!!
És hajrá a köv. héten vizsgázóknak!

Bozso1 # 2013.04.26. 16:37

PS pardon, vikesz! : ))

Bozso1 # 2013.04.26. 16:37

Húú, vikusz, minden elismerésem!!
Kunalihoz hasonlóan kicsit én is elbizonytalanodtam a rendelkezésemre álló napok számát illetően..
Volt valaki ma? És általában lehet tudni, hogy szerdánként vagy csütörtökönként hova kerül az ember? Én a péntekiektől eddig jórészt a KIM-et hallottam.. vélemények?

vikesz # 2013.04.26. 12:45

Mókusok, én a maximumra törekedtem, mert nálunk nagyon számít az eredmény is. Ezért az öt és fél hetet otthon töltöttem, tanulással...
Az alap volt a jogszabály + a tételsorban felsorolt PK, AB hat, stb... Ehhez (leginkább a Ptk.-nál) elővettem az egyetemi könyveimet. Ha nem érdekelt volna az eredmény, akkor csak a jogszabályokat tanultam volna. (Abból is van bőven...)

KITARTÁST!!! :)

kunali # 2013.04.25. 15:23

Vikesz, gratulálok. És köszönöm, köszönjük mindkettőtök infóit...

Azért remélem a Novissima kiadványok alapból nem rossz pontok azoknál a törvényeknél, ahol eleve nincs benne BH, ld pl.: Ctv, Cstv vagy éppen Gt. Mert ezeket direkt megvettem, akkor legalább ezt nem nyomtatnám :) úgy érzem, hogy a biztonság kedvéért inkább viszem magammal az egész könyvtárat, hátha a gazdasági feladathoz kapcsolódik valami Ptk vagy más.

Vikesz, ügyes vagy. Bár megmondom őszintén, hogy ez az 5,5 hét kissé elszomorít, vagyis inkább az a tény, hogy én ennyit nem hagytam rá (nem tudtam). Így már megértem, hogy akkor a magam szűk 4 hetes keretével miért állok olyan rosszul, pedig tanulásban erős középszinten álltam egyetemen. csak így a 2-3 hetes hivatkozásokat nem tudom hova tenni, vagy ezek is amolyan régi egyetemi legendákhoz hasonlító esetek :D

Így jobb híján nem sokára erős szelektálást kell majd alkalmaznom, ami nincs kedvemre, mert nem vagyok ez a típus.

Köszönjük az infókat.

Mókusok # 2013.04.25. 13:33

Gratula Vikesz:)
Nekem az lenne a kérdésem, hogy az 5 és fél hetet azt meló mellett vagy csak tanulással töltötted? Illetve, hogy jsz-ból, könyvből vagy a 2012es anyagokból tanultál?

De jó hallani a pozitív híreket:)

Kunali: egyetértek Vikesz hozzászólásával, elvileg nem lehet kihúzott vagy BH-s jsz-t használni, gyakorlatilag nálunk nézték is, és még azért is szóltak valakinek mert egy üres otthonról hozott fehér lapra kezdett piszkozat megoldást írni és nem az ott kapott pecsétes papírra. Szóval szerintem se kockáztass, bár alkalom függő, hallottam már az ellenkezőjéről is. És igen azzal a tárggyal kezded a szóbelit amiből írtál ez tuti, a másik kettő sorrendjét megválaszthatod általában. És mindhárom részt 1-1 vizsgáztató kérdezi, amíg abból kérdez téged az az 1 addig a többi jobb esetben csak némán figyel, rosszabb esetben mosolyog vagy ráncolja a szemöldökét a hallottakra....

Jó készülést, kitartás, köv. héten is várjuk a híreket, 29ről meg 3adikáról:)

vikesz # 2013.04.25. 12:44

Sziasztok!

Tegnap voltam vizsgázni a Kúrián. Nagyon rendesek, segítőkészek voltak a vizsgáztatók! :)

Próbálok visszaemlékezni a kérdésekre:
Polgári: jogképesség, cselekvőképesség, érvénytelenség, kötbér... meg még pár kérdés, csak nem emlékeszem a többire
Eljárási jog: kizárás, sajtóhelyreigazítási per, végrehajtási eljárás felfüggesztése, megszüntetése...
Gazdasági: tagsági jogviszony megszűnésének esetei - általános szabályok, spec. szabályok a különböző gazd. társasági formáknál, tag kizárása iránti per, milyen esetekben állapítja meg a bíróság a gazd. szerv. fizetésképtelenségét...

Kitartást mindenkinek a tanuláshoz. Leginkább a felkészülés lelki oldala a legnagyobb kihívás.
Azoknak, akik most kezdenék: Nagyon sok az anyag, szánjatok rá megfelelő időt. A max.-ra törekedtem, nekem öt és fél hetemet kötötte le. Kemény volt, de megérte, mert a tanulás meghozta a gyümölcsét. :)

Kunali, elvileg BH, kommentár, stb. mentes anyagot lehet bevinni, de amikor én voltam többen a novissimás kiadványokat használták, nem szóltak nekik... (pedig mindenki tudja, milyen hasznos anyagok vannak az ilyenekben :) )
Továbbá, elvileg csak teljesen tiszta, kihúzásmentes jogszabályt lehet használni, de pont a szemben ülő srác kihúzott törvényt használt, megkérdezte, hogy használhatja-e - rábólintottak. Szóval, nem lehet tudni, mi a határ... én azért nem kockáztatnék... (teljesen újakat nyomtattam...)

Az eddigi tapasztalatom szerint: Azzal a vizsgatárggyal kell kezdeni, amiből írásbeliztél. Mivel teljesen jó volt a megoldásom, tőlem nem azt kérdezték, hogy fenntartom-e, hanem, hogy szeretném-e kiegészíteni valamivel. (Olyanokat mondtam, amik nem képezik a határozat részét, de kapcsolódnak témához. Pl.: büntetőnél olyanok voltak, hogy ki viselné a bűnügyi költséget (ha felmerült volna), kinek kell megküldeni a határozatot...)
Ezek után választhattam, hogy melyik résszel folytatom.
A második, polgári vizsgán eleve azzal kezdték, hogy milyen sorrendben szeretnék vizsgázni. Anyagi, eljárási jog, gazdasági jog sorrendet választottam. :)

Remélem, tudtam segíteni. :) Most már leginkább a C fórumot fogom látogatni, de ha bármiben segítségetekre lehet, írjatok bátran privátban. :)

Kitartást mindenkinek!!!!

vikesz

kunali # 2013.04.24. 17:04

Üdv ismét!

Van valakinek esetleg arról információja, hogy az írásbelin a complex honlapjáról (netjogtar) kinyomtatott jogszabályokat biztosan lehet-e használni? Mert ugye ebben sem kommentár, sem BH...stb. nincs. A novissima kis alakú kiadásait (nyilván azokat, amiben nincs komm és BH)? Vagy egyáltalán ezeket ki és hogyan ellenőrzi az írásbelin? Remélem nem fog senki elkeseríteni, hogy nem is lehet használni :)

Másik gyakorlati kérdés: a szóbelin mivel kezdenek, lehet választani területet vagy miután az első kérdés, hogy fenntartod-e az írásbelid állsápontját, akkor ez az első vizsgatárgy?

Utsó: egy-egy területre 1-1 biztos jut vagy vallatásszerűen mindenki kérdez mindenből? :)

Előre is köszönöm az infókat, talán másnak is hasznos lesz..

vialli # 2013.04.24. 11:21

Sziasztok!
Eladó méltányos áron polgári jog szakvizsga szett :-). Könyvek, kinyomtatott, összespirálozott jogszabályok.
érd: mvialli@gmail.com

Blackbird0112 # 2013.04.23. 15:57

Sziasztok!

Nagyon megköszönném, ha valaki, akinek megvan a dr.ek- féle, vagy bármilyen más "A" rész kidolgozás akármelyik részegységből, elküldené nekem!

elérhetőségem: blackbird0112@yahoo.com

Köszi!

Bozso1 # 2013.04.22. 22:42

Sziasztok sorstársak!
Ha esetleg valaki halasztani akar május 31-ről, írjon nekem plíz.. Nagyon szívesen átvenném az időpontját.
Köszi előre is,
egy (egyelőre) pesszimista készülő

Danina # 2013.04.21. 16:23

nem tudom számít-e, de még eszembe jutott, h a pp-s kérdezte az előzetes döntéshozatali eljárással kapcsolatos pp-s szabályokat is.

Danina # 2013.04.20. 19:28

köszi! tényleg nagyon jó a szabadság :)

neked/nektek kitartást! Mókusok, már van is időpontod? már tanulsz?
én most már kevesebbet fogok a fórom körül lógni, de e-mailt nyugodtan írj, ha tudok, akkor nagyon szívesen segítek.

Mókusok # 2013.04.20. 15:35

Jajdejóóóó:))))Éljen-éljen Danina sikerült!Jaj de jó, tudtam, annyira örülök, nagyon megérdemelted és a jó jegyeket is, végre végeztél:) Köszi a kérdéseket és a biztatást, majd priviben még lehet, h zargatlak. Ennél jobb hírt nem is olvashattam, volna...:)Pihenj sokat és élvezd a napsütést, most már hátradőlhetsz nyugodtan!

A többi még versenyben lévőnek kitartást, és hasznos napot, bár ez a napsütés nekünk nem kedvez éppen....

Bozso1 # 2013.04.20. 11:48

Gratula a levizsgázottaknak!!!
A vizsganapokkal kapcsolatban lenne egy naív kérdésem: lehet tudni, hogy az egyes napokon általában hova kerül az ember? (KIM, PKKB, Kúria... ?) Eddig pénteken voltam, és az nagyon jó választásnak bizonyult..