Szakvizsga - "A " rész (polgár)


igamed # 2013.05.28. 16:41

Sziasztok!

Nincs valakinek szakvizsga előkészítőről hanganyaga?
Nagyon megköszönném.

metalsanyi # 2013.05.28. 16:23

A Novissima oldalán 2011-es kérdések vannak. Ha jól emlékszem egészen az oldal aljára kell tekerni, kb. amikor a Novissima regisztrált a fészbukra.

dr.hajnal # 2013.05.28. 11:35

Csak a Gt GYik-et néztem még, a másik két résznél még nem. Én a közös mailről szedtem le, illetve az idei fórumos beszámolók kérdéseit gyűjtöttem össze, és inkább azokat nézem.
A Novissima fészbuk oldalán is vannak?

Mókusok # 2013.05.28. 11:25

metalsanyi:nekem van valami GYIK anyagom nyomtatva, már nem tudom kitől kaptam, de az is lehet, hogy a közös mailből van:)
nézd meg ott esetleg:)

Mókusok # 2013.05.28. 11:02

Úristen Te már a Gt.-nél nézed a GYIK-eket?:)
én 27!

metalsanyi # 2013.05.28. 10:59

Á, köszi a választ Mókusok! Eszembe se jutott, hogy a papír alapon jelentkezőket a rendszer nem mutatja. Elég fáradt vagyok már.

A Gyik-eket Ti hol nézitek? Novissima fészbukos oldalán?

dr.hajnal # 2013.05.28. 10:45

Én júni 26-án megyek.
Pár napja kezdtem el nézni a GYIk-eket a Gt-s részhez, és kicsit be is pánikoltam. Vannak aránylag könnyű, általános kérdések, amire tényleg azt mondom, hogy alap, meg olyan is ami már a részletekbe megy bele, amit én mondjuk nem minősítettem olyan fontosnak. Szelektálni valamilyen szinten muszáj, hogy az ember ne vesszen bele a részletekbe, csak néha nehéz eldönteni milyen részletességgel tanuljak egy-egy részt. Én alapvetően jogszabályokból tanulok, főleg a Gt-s részt a többihez azért hozzánézek dolgokat a régi egyetemi könyveimből is.
A végét még én sem látom, de kitartást mindenkinek, aki az anyaggal kűzd!

Mókusok # 2013.05.28. 08:16

Hát nekem is max. 2 hetem lesz előtte egybe, addig meg meló mellett, (alatt:)) és után küzdök az anyaggal.
A gyakori kérdéseket TE nézed dr. hajnal? :)
Az a baj, hogy elkezdtem a jogszabályokkal, most áttértem a tételek szerinti tanulásra még csak az első résznél tartok, és azzal is egy-két napot megcsúsztam, de most már hétvégente is teljes napokon fogok tudni tanulni, remélem az lendít rajtam, de nem tudom marad-e időm ismételni meg a GYIK-ekre, pedig valahogyan muszáj lenne. A júni vége nálad pontosan mit takar? 27? 28?

Fogalmam sincs, hogy melyik napokon hányan vannak, de akkor most megnézem, h az enyémen mennyi amit gépen látok, bár az nem teljes mert aki papíron jelentkezett azoknak a létszámát ugyebár nem látjuk:)

Még nem látom a végét, de ezt most valahogy meg kell csinálnunk, ezzel biztatom magamat is:)!!!

metalsanyi # 2013.05.27. 21:30

Sziasztok!

Én június 5én megyek, és egy kérdésem lenne: általában fullon vannak a napok, aznap mégis a 19 helyre csak 11 ember jelentkezett. Kell vmi rosszra gondolni? :-))

dr.hajnal # 2013.05.27. 18:50

Szia Mókusok és Mindenki!

Én is június végén megyek, és egyenlőre csak munka mellett tanulok, ami sajnos nem annyira hatékony és gyors. A vizsga előtt csak két hetem lesz egyben, sajnos csak ennyi szabit tudok kivenni, pedig nem ártana több... Úgy érzem nem marad meg bennem olyan részletességgel, ahogy kéne, főleg amit korábban vettem át.
Te hogy állsz Mókusok?

Mókusok # 2013.05.27. 14:26

Sziasztok!

A többi vizsga oldalhoz képest, itt nem áramlik úgy az info....gondolom mindenki nagyban tanul, azért aki júniusban megy és már készül, elsősorban azokat kérdezném, h ki hol tart?

Mostanában nem nagyon kaptunk vizsga beszámolót se, múlt héten volt valaki?

Malefides: aznap megy egy kollégám , igaz Ő C-részből fog írni, szóval rajtad ez nem segít nagyon:(

Azért érdekelne, hogy haladsz a tanulással, másnak is lassan megy aki munka mellett készül vagy csak nekem kellene gyorsítanom a tempón?

malefides # 2013.05.25. 07:00

Sziasztok, június 10-én ír valaki?

Mókusok # 2013.05.24. 07:52

Sok cseresznyét Hanna007:)

Én júniusi játékos vagyok, jön valaki júni végén?

Hanna007 # 2013.05.23. 12:17

Sziasztok!

Jön valaki hétfőn írásbelizni?

Én hétfőn írok, szerdán szóbelizek!

Kitartást mindenkinek!

Mókusok # 2013.05.23. 10:02

fágica: polgarszakvizsga2013@gmail.com
jelszó: polgarlaw201313

heti hírek nincs, volt valaki tegnap? vagy ma megy?

fágica # 2013.05.22. 08:32

sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy erre a részre vonatkozóan létezik közös e-mailcím, ahova felkerülnek a vizsgával kapcsolatos anyagok, kidolgozások?
Előre is köszönöm

Banett # 2013.05.16. 20:06

Mókusok!
Megvettem, mert a törvény kevés, az egyetemi tankönyveim meg nem túl lényegre törőek. 4 nap alatt kivégeztem, kellett is... Szépen ki vannak dolgozva a tételek, már büntetőből is ez volt a tapasztalatom, hogy nagyon jók ezek a könyvek, bár igen borsos az áruk.Végezetül 3 db ötösre vizsgáztam...
Sok sikert, kitartást!

Mókusok # 2013.05.16. 10:05

Banett: jól értem, h megvetted a könyveket, de mégse abból készülsz?
vagy már át is olvastad és ennyi? Csak mert én is gondolkodtam könyvben, de nem tudom, h melyikből és, h mindenképpen kell-e, mert még nem tartok ott az anyagban:)

Banett # 2013.05.15. 16:18

Sziasztok!
Eladók az alábbi könyvek (2 hete vettem, mert úgy éreztem szükségem van rá a Ptk-s részhez, sem aláhúzva, sem "kiszínezve" nincsen):

Dr. Fábián F. - Dr. Kosza I.: Polgári jog I. (Novissima 2011.) 3.800.- Ft

Dr. Boóc Á. - Dr. Fábián F.: Polgári jog II. (Novissima 2011.) 3.800.- Ft

Érd.: Emailben

djozsef # 2013.05.15. 15:22

Sziasztok!

Május 10-én szakvizsgáztam A részből, az összegyűjtött és kinyomtatott kidolgozott tételeket, jogszabályokat és egyéb segédanyagokat szívesen felajánlom. Ellentételezésként csupán egy jutányos hozzájárulást kérek a nyomtatás árához.

A vizsgáról: A vizsga konkrétan a Szakvizsga Bizottság irodájában volt, a vizsgáztatók hozzáállása korrekt és segítőkész volt.

Amit kérdeztek: jogi személyek, kártérítés, lakásmegosztás, személyiségvédelem eszközei; apport, csődeljárás; bírósági meghagyás, igazolási kérelem, végrehajtás feltételei.

Tel: 0620-886-3202
deak.jozsef@yahoo.com

Sikeres felkészülést mindenkinek!

vikesz # 2013.05.10. 11:56

Sziasztok!

Az egyik sorstársunk beszámolóját adom közre:

"tegnap voltam a Kúrián, I. emelet 154-156-os szoba, három bírónőnél. A vizsgáztatási stílusuk kedves volt, ugyanakkor a kérdések viszonylag nehezek (illetve nehéz volt rájönni és kibogozni a kérdésekből, hogy valójában mire kíváncsiak), és szinte mindent "jogeseten keresztül" kérdeztek, 4-4-4-t kaptam végül.

Az alábbi témaköröket érintettük:
gazdasági: előtársaság (mit nem lehet ezalatt csinálni - erre úgy akart rávezetni, hogy megkérdezte, hogyha a cégbejegyzési kérelmet követő hiánypótlásban a hiánypótláson kívül módosítják a cégjegyzés módját, akkor mit kell csinálni a kérelemmel (elutasítani)? amikor rájöttem, hogy az előtársasági szabályokra kíváncsi, akkor elkezdtem mondtani, hogy mit nem lehet csinálni alatta, ő már arra volt kíváncsi, hogy az előtársaságnak milyen létszakai vannak (aláírás előtt-után, adószám előtt, után, hatósági engedély megléte előtt, után, bejegyzés megléte előtt-után stb, mi van, ha elutasítnják a kérelmet), végelszámoló felelősségi szabályai, kényszer-végelszámolás, névfoglalási eljárás szintén elég aprólékosan kivesézve, jogorvoslatok a cégeljárásban

anyagi jog: biztatási kár fogalma (és mondjak rá esetköröket - itt rákérdezett az ezzel kapcsolatos GK-ra), joggal való visszaélés példákon keresztül, harmadik személy/hatóság jóváhagyásától függő szerződés (gyámhatóság nem járul hozzá a kiskorú adásvételéhez, akkor ez polgári jogi szempontból mi), illetve miylen egyéb jogorvoslati lehetőségem van ügyvédként (közig.per), engedményezés fogalma, ptk-beli szabályai, lehet-e a hashaszonélvezeti jogot engedményezni, milyen alaki követelményei vannak az engedményezésnek.

pp: ügygondnok, ill. kihez hasonlít a jogállása (meghatalmazotthoz), felülvizsgálat szabályai a pp-ben, és csoportosítsam esetkörökre, hogy mikor kizárt, a fellebbezési eljárás során hozható határozatok (mit csinál a bíróság, ha látja, hogy lényeges eljráási szabálysértés van és van két tanú, akik nagyon fontos bizonyítékokkal szolgálnának, de a bíróság mégsem helyezi hatályon kívül az ítéletet)?

ennyire emlékszem, a vizsga kb. 1 óra hosszat tartott.... egyébként a vizsga tényleg nem annyira szörnyű, de azért rendesen fel kell rá készülni"

Remélem, tudtunk segíteni!

v

kunali # 2013.05.10. 10:30

Üdv Mindenkinek,

Mindenekelőtt: ezt a hosszú bejegyzést másodszor kell begépelnem, mert tegnapelőtt leokéztam és ma nem láttam a hozzászólások között.. :)

Na akkor újra:
Szóval, bocsánat a késői válaszért, de a vizsga után olyan szinten bevetettek a munkába, hogy levegőhöz sem jutottam. Úgyhogy most pótlom a múlt heti sikeres vizsgámról való beszámolót:

Nekem ez volt az első, és az írásbelizők közül egyedül engem osztottak be a Kúriához. Elsőre lesokkoltam magam, mert a korábbi hírek szerint ez az egyik legkényebb vizsgahely. A magam részéről ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy emiatt ne aggódjatok, mert nekem alapvetően teljesen poziítv volt a benyomásom a vizsgabizottságról. A tagokat illetően biztos infóm nincs az elnök urat leszámítva (aki közigazgatási legfelsőbb bíró), a polgáris úriember szerintem ügyvéd lehetett, míg a gazdaságis hölgy tippem szerint cégbíró.

Lényegre térve:

Gazdasági:
Miután ebből írásbeliztem, ezzel kezdtünk. Az írásbelim jó volt, két értelmezési kérdésbe beleszaladtunk, aztán lezártuk a témát és jöttek a kérdések:

  • cégnyilvánosság (ki, hogyan, milyen fomárban és mennyiért kérhet "adatot")
  • cégjegyzék tartalma (na én itt a magam részéről gyakorlatiasan és nem tvszöveg szerint közelítettem meg, vagyis magam elé tárva egy cégkivonatot mentem végig a tartalmi elemeken és igyekeztem mellé tennni pluszt pl. cégjegyzés módjára/fiók-telephelyre kitértem...stb). Alapvetően hagyták magamtól elmondani, viszont 1-1 résznél megálltunk és ahhoz kapcsolódan tett fela hölgy kérdéseket. Így került szóba:
  • mi a jelentősége az eljárási adatoknak, miért fontos a kezdő időpont, milyen eljárásokat vezetnek fel, milyen határidők kötődnek eljárásonként a kezdő időponthoz,
  • szintén ehhez kapcsolódva kérdezték, hogy a végrehajtást ki és hogyan (hivatalból vagy mérlegeléssel) jegyzi be,
  • végrehajtás - csőd és felszámolási eljárás kapcsolata, mi történik a már folyamatban levővel, el lehet-e újat rendelni, mit lesz a már behajtott péneszközökkel és egyéb vagyontárgyaknál a felszámolásnál,
  • lehet-e pert indítani a fel-csődeljárás alatt álló céggel szemben (na én itt belementem részletekbe: tulajdonos/vtv felelőssége kapcsán, de ezt annyira nem firtattuk)

Polgári:
Választásom nem volt, az ügyvéd közölte, hogy most akkor Ő kérdez a Ptk-s részből (de nem is volt ezzel gond). Kérdések:

  • joggal való visszaélés (én itt kitértem a rendeltetésszerű joggyakorlásra)
  • ezzel kapcsolatban jognyilatkozat pótlása (itt példákon keresztül a végén kilyukadtunk az előszerződéshez is.. de nem részletesen, bár szóba került, hogy mit jelent az előszerződés és az itt szabályozott mentesülés)
  • birtokvédelem (kinél, ki, milyen határidőben, mikor bíróság, mikor jegyző, közigper-e és miért nem, mi a megtámadás formája - Ptké, én itt kicsit átmentem a Pp-be a speciális határidők kapcsán)
  • hibás teljesítés: határidők (nem kellett az összes, azt mondták, hogy kezdjem el sorolni, aztán leállítanak, ha elég :) )
  • perfeljegyzés (ki, mikor, mire, milyen igénynél, milyen perben),
  • öröklési szerződés formai, alaki kellékei, de mindenekelőtt az volt a kérdés, hogy ügyvédi ellenjegyzéssel jó-e,

Pp.: (ez nagyon gyakorlatias volt, miután tisztázást nyert, hogy ügyvédi irodában dolgozom)

  • ha bemegyek a tárgyaló teremben, akkor felperesként hova ülök:)
  • szerintem mit lehet tenni és abból mit mernék is megtenni, ha elmegyek tárgyalásra és az adott teremnél a tárgyalási jegyzéken nem szerepel a tárgyalásom (én itt azt mondtam, hogy lemennék a kezelő irodába és utána járni a adolognak, erre az volt a kérdés: és ha bátrabb vagyok - erre azt mondtam, hogy be is kopoghatok a tárgyalóba és beszélek a bíróval)
  • ezzel kapcsolatban az volt a kérdés, hogy bekopogtam a tárgyalóba, akkor kérhetem-e, hogy bent maradjak a "nem saját" tárgyaláson (én itt afőszabály szerinti nyilvánosságról beszéltem, majd kitértema zárt tárgyalás szabályaira)
  • törvény célja
  • törvény személyi és tárgyi hatálya (kikre és mire, milyen jogviszonyokra, na itt kicsit részletezni kellett, hogy a személyi és avgyonin kívül más lehet-e)
  • törvény területi hatálya (itt kitértünk a joghatóságra említés szintjén)
  • öröklési bizonyítványt ki és mikor állít ki
  • és mosolyogva ugyan feltette kúria bíró azt a kérdést is, hogy tudom-e hogy van latinul a birtokvédelemnél a jegyzői és a bírósági hatáskör (hozzátette, hogy nem kell kétségbe eseni, nem baj ha nem tudom, de pici segítséggel eszembe jutott egyetemről :)

A vizsga teljes siker volt, alapvetően pozitív a benyomásom, és mindenkinek csak osztani tudom a korábbi olyan bejegyzéseket, miszerint a legfontosabb a kitartás, a vizsga már megy magától - ott már úgysincs mit tenni és alapvetően a jóinulat a jellemző.

Mindezek alapján mindenkinek csak kitartást kívánok, és lehetőségekhez képest higgadtságot - mert meglesz a gyümölcse! :)

Én most átmegyek a "B" részhez és ezzel kapcsolatban az volna a kérdésem azokhoz, akik már túl vannak rajta, hogy mik a tapasztalatok, van-e valakinek használható és jól be is vált kidolgozott anyaga, vagy ha nem ki miből tanult?

Kitartás, fiatalok, minden rendben lesz!

sunset85 # 2013.05.09. 12:24

Eladók az alábbi könyvek:

Dr. Fábián F. - Dr. Kosza I.: Polgári jog I. (Novissima 2011.)

Dr. Boóc Á. - Dr. Fábián F.: Polgári jog II. (Novissima 2011.)

Dr. Fábián F. - Dr. Szeibert O.: Polgári jog III.(Novissima 2011.)

Érdeklődni lehet emailben!

Mókusok # 2013.05.07. 11:50

Valaki megint kitörölt anyagokat a közös gmailből, gratulálok! Ez mire jó?

Mókusok # 2013.05.07. 10:59

A múlt héten vizsgázókról lehet tudni valamit?
v. anna???Mártika??? kunali???