Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Tullup # 2010.10.05. 12:44

És se örülnék ha most lenne új tételsor. Juci ne törődj Imp -lel, ő csak kötekedni tud. A tételsor idejétmúlt ugyan, de pár vizsgáztató onnan merít ihletet amikor nem tud mit kérdezni.... Vizsgaidőpont ügyben legjobb ha felhívod a titkárságot. Az irm.gov.hu -n található szám megváltozott, de bemondja az automata. Sok sikert.

dr. Juci # 2010.10.06. 06:37

Köszönöm, ez a december jól hangzik. Gondoltam, előbb puhatolok itt, aztán majd nyaggatom őket telefonon a pontos dátumért.

Bubu2 # 2010.10.06. 12:32

Sziasztok! Közigből nálam a tételsort nézegették, abból válogattak, ott lapozgattak benne az asztalon.

Szóbelin kérdeztek olyat, ami amúgy írásbeli kérdés is volt, úgyhogy mindenképpen érdemes megnézni őket.

Időponttal kapcsolatban azt mondták, hogy jobb, ha bemegy az ember személyesen, úgy egyszerűbben megmondják. Kétszer voltam bent, mindkétszer gond nélkül megmondták. A telefont nem vették fel, vagy leráztak. Ha megoldható, akkor menjetek be megkérdezni.

A gazdasági joganyag utolsó pár tételére mondjatok valami biztatót, mert kifogott rajtam az anyag (30-35). Ezek az értékpapíros, közbeszerzési, meg hasonló dolgok rémisztőek... (nekem :) Van ezekre jó kidolgozott anyaga valakinek? Bármi, ami értelmesen összefoglalja a lényeget? A webatun néztem, de nem találtam.
Köszi és üdv B.

Tullup # 2010.10.06. 17:14

Bubu2,
Én még nem néztem meg az utolsó tételeket. A közbeszerzési jogorvoslatokkal kapcsolatban: a múlt héten jelentkezett be valaki (Torma Judit) a fórumra, és volt szíves feltetenni a www.nessum.hu -ra az említett anyagot.
Ha tényleg gázosak az utolsó tételek, vállalok kidolgozást. Úgy értem, hogy páran fogjunk össze és állítsunk össze egy minimál (féloldalas) összefoglalót. Én a saját 1-2 tételemet megcsinálom vasárnapig. Szóljon akit érdekel! Bubu2?

dr.beata.beres # 2010.10.06. 19:28

Sziasztok!

A mai napon sikeresen teljesítettem az A részt.
Az utolsó pillanatban tettek át pár embert,köztük engem is a Fővárosi Itélőtábláról a LB-re 233 szoba. Csak jót tudok mondani az ottani bizottságról. Én pl sokkal jobb jegyeket kaptam,mint amire számítottam.
Kérdéseim:
Ptk: cselekvőképtelenség esetei, kezesség, bírósági úton nem érv. követelések, elévülés
PP: fellebbezés,csatlakozó fellebbezés, perújítás ,

Gazdasági:egyszemélyes rt, előtársaság, tag kizárás, felügyelőbizottság

Sok sikert,aki még előtte van!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.06. 19:30

Gratulálok!

kondidori # 2010.10.06. 20:57

Gratula Bea!
Legaly mi lett a jó megoldás?

tormajudit # 2010.10.06. 21:29

Bubu,
meg többiek, sziasztok, igen, én voltam itt, és feltettem a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogorvoslatról szóló vázlatot a www.nessum.hu oldalra a segédanyagokhoz. Ugyanitt megtaláljátok a hatályos Kbt.-t is, akinek kell, a jogszabályi háttérnél. Ha valaki valamit nem ért, az írjon nyugodtan e-mailt: torma.judit@nessum.hu
Sok sikert mindenkinek!
Judit

Babszi09 # 2010.10.06. 22:57

Kedves Impossible!
Visszatérve a tételsorok aktualitására, nem tudom szó nélkül hagyni, ha már ilyen kíváncsi vagy, ahogy írod. Bármennyire is furcsállod onnan a magas lóról, érdemes nézegetni a tételsort! Na nem azért, hogy az egyes tételeket belődd x szakasztól y-ig, sokkal inkább célszerű ellenőrizni, nem bővült-e az anyag, mert általában ez szokott történni az újabb verzióknál. Pl.: alkotmányjogot főként dialógos könyvből tanultam, ami tételsor szerint haladt, de nyoma sem volt benne a rendőrségnek, míg a 2009-es tételsorban ez is szerepelt, számos egyéb mellett. De hasznos a tételsor ahhoz is, hogy tudd, egyes témakörökhöz pl. milyen AB határozatok, PK-k, stb. kellenek. Nem hinném, hogy te, vagy bárki ezt kisujjból tudná...
Egyszer nagyon tetszett egy hozzászólásod, amikor valakinek azt írtad, hogy a BE-t egy módon lehet megtanulni: "alázattal". Hát kérem, ezt máskor is elő lehet venni! :) Főként, ha majd kellő közelségbe kerülsz a szakvizsgához!

A vizsgát frissen abszolváltaknak pedig gratula!

Bubu2 # 2010.10.07. 06:52

Sziasztok! Gratula a már szerencséseknek. :) A közbeszerzési anyagot letöltöttem, hála és köszönet érte. Ez hiányzik még, és a szövetkezeti törvény, a többin átrágtam magam. Ezekből a tételekből nem szívesen vállalok kidolgozást, mert épp ezek a részek nekem teljesen ismeretlenek, így fogalmam sincs róla, hogy mi mire van, mire jó, pont az a háttértudásom hiányzik, amivel ezeket a nagyon részletekben kiragadott témák értelmet nyernek, beilleszkednek valamifajta összefüggésrendszerbe. Nem is értem amúgy, hogy ezeket hogy válogatták ki, hogy az értékpapírból csak a forgalomba hozatal kell, közbeszerzésből meg csak a jogorvoslat... De azért mégsem lobbiznék, hogy inkább a teljes közbeszerzés kelljen... :)
Amúgy nem igazán gázosak a tételek, csak nagyon speciális joganyag, szerintem. Lehet, hogy más átszalad rajtuk, én megkínlódtam, ebben a tételsorban ezek lettek a "mumus-tételek". :)

Tullup # 2010.10.07. 07:06

B.Beata, gratulálok!
Bubu2, a legutolsó tételnek már neki is láttam. Vasárnap felteszem a web.atu -ra amim van.

kondidori # 2010.10.07. 10:41

Bubu2!

Egy szövetkezeti jog minimum 10 perce elérhető a jog.webatu-n.

Thetys # 2010.10.07. 14:42

Sziasztok!
Aki a közeljövőben menne vizsgázni, és nem kapott behívót, akkor kezdje el a szakvizsga bizottságot hívogatni, vagy ha megteheti személyesen zaklatni! Ma volt egy kisebb "botrány" a büntis szekcióban, jó pár embert tegnapra értesítettek ki, és mára lettek beosztva, így sokan halasztottak. Vagy voltak, akik behívót sem kaptak, csak tel/személyes bemenetel útján tudták meg az időpontot.

Beáta gratulálok! Kondidori köszönjük!!!

dr. Juci # 2010.10.07. 17:02

Beáta, én is gratulálok! Az illetékeseknek pedig köszönjük a szöv.jogot :) Az értesítések meg, pff... Szerintem elég jól tervezhető a folyamat, amit meg kellene oldaniuk, mégsem megy évek óta, illetve talán nem is akarják, mert sokkal jobb móka szegény vizsgázókat szívatni, mint normálisan elvégezni a munkájukat...

Bubu2 # 2010.10.07. 18:12

Kösz, kösz, kösz. :)

dr.beata.beres # 2010.10.07. 20:10

Köszönöm a sok gratulációt! Jól esik!

De hogy egy kicsit én is " szidjam" a szakvizsga bizottságot, nekem pl a tegnapi vizsgán kapott ideiglenes bizonyítványon mai dátum szerepel!! ja és a nevemben is elírtak egy betűt. Persze szóltam miatta, de azt mondták, ne foglalkozzak vele, ez a papír! csak arra szolgál,hogy bizonyítsam,hogy sikerült a vizsga de máshova nem kell. A jegyzőkönyvben jól szerepel,és ez a lényeg. Különösebben nem izgat, de azért rosszul esik,hogy átkereszteltek! Persze egy kicsit szokatlan a nevem,mert kötőjellel vettem fel a férjem vezetéknevét és már máskor is előfordult,hogy elírták.

Dehát ez legyen a legkevesebb bajom. de ezt leszámítva én csak jót tudok mondani róluk,velem telefonban mindig kedvesek voltak,amikor érdeklődtem

Babszi09 # 2010.10.07. 21:30

A vizsgabeosztást végző OIT-os hölgyek védelmére kell keljek, velem iszonyat kedves és rendes volt az egyikük egyszer, azóta ha valami nyűgöm van, csak azt a melléket hívom. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legelső próbálkozásomnál úgy kioktattak (biztos más volt), hogy nem tudtam szó nélkül hagyni. Visszaszóltam, hogy ügyfélfogadási időben telefonáltam, legyen szíves emberi hangnemet megütni, mert ez a dolga. Na, rögtön máshogy fújt a szél... De ez csak 1x volt, azóta csupa jó tapasztalatom van.

hunfrakk # 2010.10.08. 06:18

Babszi esetleg meg tudod privátban adni a számát a kedves hölgynek? Köszönöm.

Tullup # 2010.10.09. 12:04

Ha van valakinek rt -s anyaga, örömmel venném. Más tételt tudok küldeni cserébe. Nincs kedvem a fél gt -t átnézni. Kösz

Bubu2 # 2010.10.09. 16:40

Az élettársi kapcsolatos tételhez van egy vázlatom, amit egy családjoggal foglalkozó barátnőm rakott össze. Picit több, mint két oldal. Holnap megpróbálom a webatura feltenni. Öhm, a részvénytársaságos részt én is csak nagy léptekkel néztem át, és bízom benne, hogy annyi tétel van, csak tudnak másra bökni. :)

Tullup # 2010.10.09. 17:30

Én a család-, öröklési jogot és a pp -t complexes kidolgozott tételekből próbálom... de természetesen első a törvény. Az rt -t viszont feladtam, és megnéztem az államvizsgára készült szuper jegyzeteimet, 1847 -ből :), nem hatályos viszont rövid... :S. Majd szakvizsga előtti napon elolvasom a részletes rt -t és a zálogjogot... Mindkettőtől ráz a hideg, és remélem nem ezt kérdezik, ha igen, majd kreatív leszek.

Bubu2 # 2010.10.10. 13:44

LOL! Akkor mostantól mindenki azon szurkol, hogy csak rt.-t ne kérdezzenek senkitől. :)
A zálogjogtól én is fáztam, és könnyebb volt átverekedni magam rajta, mint gondoltam, és amennyire szörnyűnek rémlett az egyetemről. Kitartás mindenkinek. :)

adventure # 2010.10.11. 09:59

Én 2 hete voltam, tőlem az Rt.-t alaposan kérdezték, alaptőke emelés+leszállítást is, bár hozzátartozik az igazsághoz, hogy az írásbelim is rt.-s kérdés volt.

dr.beata.beres # 2010.10.11. 10:49

Én egy hete voltam, és tőlem meg az egyszemélyes rt-t kérdezték, akartak volna mást is, de látták rajtam,hogy nem a kedvenc területem és azt mondta a censor, jó akkor maradjunk inkább a kft-nél.

Tullup # 2010.10.11. 12:58

Jujj! köszi az infót. Közben a hétvégén rájöttem, hogy a g, még hagyján, de a ctv és a felszámolás még dúrvább... Nem gondoltam volna, hogy visszasírom a pp -t.... :s