Szakvizsga - "A " rész (polgár)


MacskaMalvin # 2013.08.26. 13:48

nekem is az utolsó, legnehezebbnek tűnő, de én mind3nak nekimegyek....

rally # 2013.08.26. 13:14

Sziasztok, MacskaMalvin és Laudee, és a többi sorstárs! Rosszul állok, nagyon rosszul.. nekem kb. 12 napom lesz tisztán, úgy, hogy szerintem a gazdasági részt akkor fogom először olvasni, no comment. De lehet, hogy bevállalom, hogy csak két tárgyból megyek, talán az ésszerűbb, mint mindenből csak keveset tudni. Mit gondoltok? Nekem ez az utolsó, egyben a legnehezebbnek igérkező vizsga.

MacskaMalvin # 2013.08.26. 11:38

Azért az a 2 hét nem hangzik olyan rosszul, érdekes, nekem ez tűnik a legtöbbnek anyagmennyiség szempontjából!

és még van 2 heted:) azért azalatt sok mindenre képes az ember

többiek hogy álltok?

Laudee # 2013.08.26. 08:42

MacskaMalvin!

Ez a második - munkajogos vagyok, úgyhogy a "C" már megvolt (nekem az könnyebbnek tűnt, mint ez még ha 10x több is az anyag).
2 hete vagyok "otthoni munkavégzéssel" itthon, de előtte sajnos hétvégén sem volt időm tanulni - most látok sokmindent először.. :S
Hááát majd kiderül.
Majd jelentkezem :)

MacskaMalvin # 2013.08.25. 15:49

Szia!

Laudee: neked ez hanyadik vizsga? mennyit készültél rá? egyetértek veled,bár totál lutri, hogy milyen bizottsághoz kerül az ember...

azért majd okvetlenül jelentkezz, hogy mi történt Veled :)
addigis kitartás és egy kalappal

Laudee # 2013.08.25. 12:58

Sziasztok!
Én szept. 6-án megyek, de nem sok reményt fűzök a dologhoz.. Egyetlen reményem a kedves és engedékeny bizottság! Sztem elég csak a törvényekből készülni, hiszen úgyis vagy szó szerint azt kérik vagy jogeseten keresztül, amire ugye nem lehet készülni. Van még valaki aki 6-án jön?
Kitartást mindenkinek!

MacskaMalvin # 2013.08.24. 12:23

alig megy ez az oldal mindenki ennyire tanul, vagy még mindenki ennyire nyaral? :) Szakvizsga könyveket vettetek? Szerintetek mennyire naprakészek? A közös fiókban lévő anyagokat mennyire tanuljátok vagy csak jogszabályszöveg??? ki mikor megy szeptemberben?

MacskaMalvin # 2013.08.23. 06:50

Juramentum, az ami a közös mail fiókban van? arra gondolsz? igen elég hosszú, én azt is nézem meg a törvényt.

juramentum # 2013.08.22. 16:08

Sziasztok!

Pp-ből ti miből tanulnátok? Elég a törvény? Van egy közkézen forgó kidolgozott anyagom, de iszonyú hosszú. Jól van kidolgozva, de sztem sok.

MacskaMalvin # 2013.08.22. 08:34

Szia rally!
szept 25. meló mellett készülgetek,de már egyszer átnéztem mindent, ami nem jelent semmit:)

És most próbálok mindent rögzíteni, mert szabim nem sok lesz, előtte egy hét max.

Ja, na meg az új tételsorból még nem tudom, hogy mi változott, mert persze én előre nyomtattam le őket:)

rally # 2013.08.21. 16:14

Szia MacskaMalvin!
Kérdésedre válaszolva: rosszul (vajon lehetséges erre a kérdésre másként válaszolni? : ), és csak a törvényekre koncentrálok, egyúttal szelektálok.. Te mikor mész? Mennyi időd lesz "tisztán"? Jó készülést!

MacskaMalvin # 2013.08.21. 12:44

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy aki szeptemberben jön vizsgázni hogy áll, miből készül, mennyi ideje van rá, illetve van-e a 2012esnél frissebb anyaga?
Visszaolvastam és itt korábban napi írogatás ment, remélem csak a nyári szünet miatt halt meg ez az oldal kicsit, és egymás segítségére lehetünk, kitartás mindenkinek :)

Euro Eugen # 2013.08.16. 10:40

Helló Evri Bódi Guszti!

Nagy örömömre szolgálna, ha valaki a polgár vizsgához némi anyaggal el tudna látni.

Fizetni nem tudok, de fűnyírást, favágást vagy öntözést szívesen vállalok.

Üdv!


Ajró Özsén

rally # 2013.08.05. 16:38

Sziasztok! Jön valaki szeptemberben vizsgázni? Hogy álltok? Akinek van kedve "együtt" készülni, jelentkezzen! Jó tanulást!

vizsgázó2013 # 2013.08.05. 12:02

Sziasztok! Novemberben szeretnék A részből szakvizsgázni, segítséget szeretnék kérni h ki miből tanult van-e közös email cím illetve a Novissimás könyveket érdemes-e megvenni?
Minden hasznos infót előre is köszönöm!

zoolee80 # 2013.07.30. 14:22

Polgári jogból készülő szakvizsgázok!

Szeretném figyelmetekbe ajánlani a polgári jogból készült egyetemi kidolgozott jegyzeteimet kb. 1700 oldal ) van benne polgári jog, gazdasági jog, polgári eljárásjog) a tételek kidolgozása teljesen jól használható a szakvizsga felkészülésnél. ( én is használtam) Az ára 6.000 Ft.

rally # 2013.07.10. 20:29

Sziasztok! Még januárban nyomtattam ki a jogszabályokat, de csak most kezdem a tanulást. Óriási segítség lenne, ha valaki megírná, hogy mik a lényeges változások. Gondolom, van egy néhány.. Köszönöm előre is.

Mókusok # 2013.06.28. 09:19

Köszönöm a biztatást, kedvesek vagytok, igazából nem az érdekel, hogy bukás, hanem a rengeteg idő, "betegszabadság"meg rendes szabadság, rengeteg, de rengeteg energia, a baromi magas vizsgadíj, és az, hogy mindent megteszel és még meghallgatod, hogy kvázi debill vagy, csoda, hogy eddig éltél valahogy.....de mindent el fogok követni, és megyek tovább, kb. a körülöttem lévők mind azt mondják, hogy azonnal jelentkezzek, de a szeptemberi időpontok nem látszódnak az elektronikus rendszerben, bár kizártnak tartom, hogy mind betelt volna.... mondjuk ez is érdekes

dr.hajnal # 2013.06.28. 07:31

Mókusok!
Sajnos ez a szakvizsga nem feltétlenül csak arról szól ki mennyit tud. A legtöbben felkészülten megyünk el vizsgázni, és ha kapunk egy korrekt bizottságot sikerül, egyébként meg bármennyit is tudsz, ha buktatni akarnak tudnak majd olyat kérdezni, tudnak rá okot találni. Ez elég szomorú.
Tudom, nehéz egy ilyen vizsgát megemészteni és túltenni magad rajta...én azért sok kitartást kívánok Neked, és őszintén kívánom, hogy legközelebb sikerüljön, és sikerülni is fog!

Mókusok # 2013.06.28. 06:36

már bocs, de nem hinném, hogy mi vizsgázók hibáztunk akkorát, mint amiket a fejünkhöz vágtak....
az előttem lévőnek nem tudom, hogy mit mondtak, de a papírját se várta meg úgy kiakasztották!!!
köszi a biztatást, nem is értem , hogy miért gondolná bárki is, hogy feladom...
az élet igazságairól meg annyit, hogy a sok csókostól már a hajam hullik.... a többit majd kifejtem ha befejeztem!

malefides # 2013.06.28. 05:40

Mókusok!
Biztosan nem túl pozitív a kedved, de ne törj le (nagyon)! Az élet nem mindig igazságos. Az emberi nagyság ott kezdődik, ha valaki saját hibáit be tudja látni, és ott folytatódik, ha a kudarc után is talpra tud állni. Meglátod, legközelebb menni fog!!!

Iustina33 # 2013.06.27. 16:19

Mókusok! Nagyon sajnálom, hogy egy ilyen bizottságot fogtál ki. Én is így jártam - korábban - mint Te, tőlem is megkérdezték, hogy három egyes vagy vegyük úgy, hogy nem jöttem el. (Hozzáteszem nálam jogos volt a kérdés, nálad biztos nem, olvastam, hogy sokat készültél...) Nem értettem a kérdést, elmagyarázták, hogy ha három egyest "kérek", az beszámít az átlagba, míg a meg nem jelenésnél nincs jegy, nem számít bele, csak a következő vizsga kerül többe. Most az a lényeg, hogy ne foglalkozz velük, pihenj egy nagyot, a meglévő tudásodat már nem veszik el tőled! Legközelebb sikerülni fog nekünk is :)

Mókusok # 2013.06.27. 15:24

Sziasztok, nem sikerült, ugyan azt állították állati rendes a bizottság, de azért az előttem lévő 2 is megbukott, a részleteket majd holnap leírom.

De annyit azért hozzátennék, hogy megtudtam, hogy felkészületlen vagyok, és nem értem a kérdést, vagy nem jól tanulok és hát vegyük úgy, hogy nem jelentem meg!mi??????? bár nekik mint mondták az a legegyszerűbb ha beírják az egyest, de ha akarom akkor még kérdeznek....mondtam vizsgázni jöttem kérdezzenek, kérdeztek....de persze gondolhatjátok, ezek után hiába volt jó válaszom...

Ja és nehogy azt higgyem, hogy direkt ezért nem sikerült....mondták a végén.

Persze azt azért hozzátenném, hogy én is vizsgáztatok, ilyeneket nem csinálok a hallgatókkal, és nekem van fogam, de ha nem lenne is látogatnám a fogorvost valami megoldásért!

dr.hajnal # 2013.06.27. 09:00

Sziasztok!

Tegnap voltam vizsgázni a KIM-ben. A bizottság nagyon korrekt volt, és mind a három vizsgáztató rendkívül jóindulatú volt. Az anyagi jog az szinte csak jogeseteken keresztül volt, ennél én néha nehezen értettem, hogy mire irányul a kérdés, ez a rész kicsit nehézkesen ment, de végülis nem volt probléma. Az eljárás jognál és Gt-nél rövid lényegre törő kérdések voltak, és ugyanilyen rövid, tömör válaszokat vártak. Összességében nagyon pozitív volt a vizsga hangulata.
Nem emlékszem már minden kérdésre, de azért megpróbáltam összegyűjteni őket.

anyagi jog: jogeseteken keresztül
korlátozottan cselekvőképes törvényes képviselője jóváhagyásával adásvételi szerződés előtt előszerződést köt, majd visszalép
államigazgatási jogkörben okozott kár
örökhagyó végrendelkezik majd öröklési szerződést is köt, mi van ilyenkor
családjogból: házasság létrejötte, gyermektartásdíj

Pp: bírósági meghagyásról minden (eljárási illetéke is), fellebbezésnek mikor van helye, végzéssel szemben mikor lehet, rendőrség közreműködése a végrehajtási eljárásban

Gt: gazdasági társaság megszűnésének esetei, mi van ha a Bt-ből kilép a kültag és csak 1 beltag marad, végelszámolás, felszámoló milyen papírokat iratokat kérhet a társaságtól a kirendelését követően, OBA kártalanítás max összege

Mókusok!
Szorítok érted, és kívánom, hogy Te is egy hasonlóan jóindulatú bizottsághoz kerüljél. Menni fog! Hajrá!!!!

FoxCruel # 2013.06.26. 19:13

Sziasztok !

Én ma vizsgáztam, a KIM-ben, nagyon jó bizottság volt, korrekt kérdéseket tettek fel.

Csak néhány kérdés ami most hirtelen eszembe jut:

Polgári anyagi jog: Közös tulajdonnal kapcsolatban minden, elévülésről minden, öröklési szerződés, tartási szerződés. Minden részletesen kellett de nagyon korrekt volt a vizsgáztató.

Pp: Keresetlevél idézés kibocsátása nélküli elutasítás, a per megszüntetése, elévülésről minden.

Gazdasági jog: Csődeljárás, hitelezői választmány, egyezség, kényszeregyezség.

Csak ismételni tudom, hogy nagyon korrektek voltak a vizsgáztatók, igaz tanulni kell és tudni az anyagot.

Én 3 db 5-öst kaptam, megérte felkészülni.

A többieknek sok sikert !