Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Mattim # 2016.10.25. 13:00

Sziasztok,

Tudna esetleg valaki segíteni abban, hogy hol találom meg az írásbeli vizsgán eddig szereplő kérdéséket?

segítségeteket előre is köszönöm!

Cygnett # 2016.10.17. 11:37

Kedves Sorstársak!

Az alábbi jogeseten gondolkoztatok-e már?

Q Kft. 2014. március 15. napja után megalakul 6 taggal. A tagoknak egyenként 500.000,-Ft-os törzsbetétük van. A társasági szerződés 6.2. pontja értelmében, ha valamelyik tag el kívánja adni az üzletrészét, akkor ezt a szándékot be kell jelentenie az ügyvezetőnek, aki a bejelentéstől számított legkésőbb 15. napra köteles összehívni a taggyűlést, melynek napirendi pontja az üzletrészről való döntés. A taggyűlés dönti el, hogy a felajánlott üzletrészt a tagok veszik-e meg, úgy, hogy köztük felosztják, vagy a társaság veszi meg saját üzletrészként. A döntés meghozatalához a taggyűlés egyhangú szavazata szükséges.
Az egyik tag bejelentette az ügyvezetőnek, hogy el kívánja adni az üzletrészét. Az ügyvezető a társasági szerződésnek megfelelően összehívta a taggyűlést. A taggyűlés határozatképes volt. A taggyűlésen megszületett az az egyhangú határozat, hogy az üzletrészt a tagok veszik meg névértéken, közöttük egyenlő arányban felosztásra került, tehát az üzletrészük az átruházást követően egyenként 100.000,- Ft-tal nő. A vételárat a vevők a taggyűléstől számított 15 napon belül kötelesek átutalással megfizetni az eladó által megjelölt bankszámlára. A vevők nyilatkoztak, hogy a társasági szerződést ismerik, azt magukra nézve kötelezőnek fogadják el. A határozatban rögzítették azt is, hogy a társasági szerződés rendelkezéseinek megfelelően nem kötnek külön üzletrész adásvételi szerződést, hanem a vevők alávetik magukat a taggyűlési határozat rendelkezéseinek. A taggyűlési határozatot a társaság jogi képviselője ellenjegyzésével látta el.
A Cégbíróság a tagváltozást bejegyezte.
Az üzletrészét átruházó tag keresetet nyújtott be és kérte a változásbejegyzést elrendelő végzés hatályon kívül helyezését arra hivatkozással, hogy a Ptk. értelmében az üzletrész átruházását írásba kell foglalni és ez jelen esetben nem történt meg, mert a tagok nem kötöttek a taggyűlést követően üzletrész adásvételi szerződést, ezért az üzletrész tulajdonjoga nem szállt át a vevőkre. Továbbá hivatkozott arra, hogy a vevők két tag kivételével a vételárat nem fizették meg. Alperesi társaság a kereset elutasítását kérte arra hivatkozással, hogy a taggyűlési jegyzőkönyv és a jelenléti ív a kívánt joghatás kiváltására alkalmas.

Feladat: milyen döntést hoz a bíróság és mivel indokolja azt?

Már régebben volt feltéve, de aztán senki nem reagált rá... Ötletekre lennék kíváncsi :)

Geri87 # 2016.10.14. 08:29

bkristof!

Próbáltál e-mailt írni vagy hívni őket? Én is szeretnék idén menni, nem tudom, hogy lehetséges-e a helyek bővítése...

szandrak87 # 2016.10.13. 18:53

Kedves Sorstársak!

Tegnap vizsgáztam polgári jogból és szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.

Írásbeli gazdasági jogból:

Jogeset: egy kft változásbejegyzés iránti kérelmet nyújt be, székhely módosítás és üzletrész átruházása miatt. A tag egyidejűleg bejelentette a cégbíróságnak, hogy pert indított a törvényszéken és megtámadta a változásbejegyzés alapjául szolgáló határozatot, és kérte, hogy a cégbíróság függessze fel az eljárást. A cégbíróság ennek eleget tett. A kft fellebbezést nyújtott be és kérte, hogy folytassa az eljárást a cégbíróság. Milyen döntést hoz a másodfokú bíróság?

A megoldás a másodfokú bíróság helyt ad a fellebbezésnek, megváltoztatja az első fokú döntést és utasítja a cégbíróságot, hogy folytassa az eljárást. Én egyébként hatályon kívül helyezést írtam és új eljárásra utasítást, de a szóbelin azt mondta a vizsgáztató, hogy ez bizony megváltoztatás.

A szóbeli:

Kúrián voltam, szuper kedves bizottságnál, pk kollégiumvezető volt az elnök, egy szintén kúrián dolgozó bírónő eljárási részből és egy ügyvéd a gt-ből. Mivel gt-t írtam, azzal kezdtünk, ahogy írtam egy apró eljárásjogi hibám volt, erről beszéltünk.

Kérdések:

gt: előtársaság, saját részvény, részvényfajták, milyen elsőbbségi részvények vannak, egyéni céget és az egyéni vállalkozót hol tartják nyilván?

pp: teljesen gyakorlati volt, perfüggőség, bizonyítási eszközök, jogeseteken keresztül

anyagi jog: személyiségi jog vagy személyhez fűződő jog, melyik a helyes? Felróhatóságtól független szakciók, sérelmdíj, jogcímes elbirtoklás, mikor lehet nem tulajdonostól tulajdont szerezni? Kellékszavatosság határidők és mi a különbség a kellékszavatosság és a jótállás között (itt a bizonyításra gondolt), kontraktuális felelősség és szóbeli végrendelet tanúja és írásbeli magánvégrendelet tanúja.

Mindenből jelesre vizsgáztam, annak ellenére, hogy nem mindent tudtam. Nagyon rendes és segítőkész volt a bizottság, mindenki átment és akit kellett átrugdostak. Ahhoz képest, hogy mennyire szenvedtem a 3 hét tanulás alatt, annyira volt jó élmény ez a vizsga.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

bkristof # 2016.10.13. 11:46

Sziasztok!

Ha esetleg valaki lenne olyan figyelmes, hogy jelezné, amennyiben halasztani kívánna a még az idei évre felvett polgár vizsgája kapcsán,azt nagyon megköszönném.

70 459 4307

szakvizsga2015 # 2016.10.12. 14:31

Sziasztok!

Nagyon nagy szükségem lenne a legfrissebb Novissima kiadású Polgári Törvénykönyvre, amely most szeptemberben jelent meg, csak már elfogyott, nem rendelhető. Az utánnyomás hetek múlva lesz. Ha bárkinek van és bármi okból nem kell neki, kérem írjon!

2008marcius6@gmail.com

zséer # 2016.10.06. 13:20

Sziasztok!

Én múlt héten abszolváltam az "A" vizsgarészt, röviden leírom a tapasztalataimat, hátha valakinek segítséget nyújt a felkészülésben.

Írásbeli (polgári jog és családjog): alapvetően személyiségi jog megsértése miatt indított polgári peres eljárás során kellett állást foglalnom abban a kérdésben, hogy a Kúria hogyan döntene a keresetet elutasító jogerős ítélet felülvizsgálata során (nem alakszerű határozatot vártak, hanem csupán a döntés tartalmi elemeit). A tényállás röviden a következő volt: a kereset a képmás- és hangfelvételhez fűződő személyiségi jog megsértésére vonatkozott tekintettel arra, hogy a politikus (!) felperesről korábban készült portrét eltorzítva, a karikatúra elemeivel megmásítva címlapképként felhasználta egy nyomtatott hetilap; vagyis sokkal inkább a becsülethez fűződő jog megsértése, semmint a fénykép felhasználása miatti jogsérelem merült fel az ügyben, amely kérdést a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos alapjogával összevetve kellett megítélni, a szükségesség-arányosság szempontrendszerének, illetve a közéleti szereplő személyiségi jogainak bővebb korlátozhatósága (Ptk. 2:44. §) mint jogelv alkalmazásával. Figyelemmel ezekre a szempontokra, a Kúriának a jogerős ítéletet hatályában fenntartó döntést kellett hoznia megoldásként.

Szóbeli (péntek, Kúria 296. szoba): egy rendkívül segítőkész és korrektül kérdező bizottság előtt vizsgáztam, bár a kérdések nem feltétlenül voltak a legegyszerűbbek:

  • PJ: társasház fogalma, alapításának módja (kicsit belemenve a társasházi törvénybe is), ennek körében a közös tulajdon néhány sajátossága; a közös végrendelet témaköre (milyen esetekben lehet), ennek körében annak eldöntése, hogy házassági vagyonjogi szerződésbe foglaltan lehet-e közösen végrendelkezni (új Ptk. alatt igen, a régi még ezt nem ismerte);
  • PP: a tisztességes eljárás elvének kivesézése; közbenső ítélet és részítélet definíciója és összevetése; ítélet kijavítása és kiegészítése, lehet-e fellebbezni a kijavító végzés ellen (igen, ha a rendelkező részre vonatkozik);

GT: átalakulás végigbeszélése, a folyamat minden elemére kiterjedően (részben az átalakulási törvényt is kérdezték); ki minősül hitelezőnek a felszámolás kezdő időpontját megelőzően és azt követően?

Kitartást és sok sikert mindenkinek!

ZSR

dzsi # 2016.10.06. 12:43

Sziasztok!

Október 3-án voltam írni gazdasági jogból és 5-én mentem szóbelizni. Finom felszámolási jogesetet kaptam, amit meg is osztok veletek, alatta pedig a szóbelin feltett kérdéseket, témaköröket láthatjátok. Szóbelin rendesek voltak, nem terjeszkedtek egyik témakörben sem túl az általánosnak mondható témaköröktől, egyáltalán nem a szívatásra mentek.
Jogeset:

Adós gazdálkodó szervezet felszámolását jogerősen elrendelte a bíróság, a végzés cégközlönyben történő közzététele megtörtént. A felszámolás kezdő időpontját követő 5 napon belül a bérbeadó az adós gazdálkodó szervezettel fennálló bérleti szerződését bérleti díj meg nem fizetése miatt felmondta. 10 nappal a felmondást követően a bérlemény bérbeadó részére történő visszaadására megtörtént (amelyről a felek jegyzőkönyvet vettek fel). A bérbeadó állítása szerint kára keletkezett, ami abból fakadt, hogy a szerződés 2.4. pontja ellenére az adós nem olyan állapotban adta vissza az ingatlant, ahogy azt a szerződés megkötésekor átvette (festési, kijavítási, stb. költségek).
A bérbeadó mint hitelező határidőben bejelentette hitelezői igényét, amely - a bérleti díjkövetelésen felül – a kártérítési összegre is kiterjedt. A hitelező kérte, hogy a felszámoló a kártérítési igényét felszámolási költségként vegye nyilvántartásba. A felszámoló nyilvántartásba vette a nem vitatott összegű kártérítési követelést, azonban nem mint felszámolási költséget, hanem a Cstv. 57.§ (1) f) pontja szerinti egyéb követelésként.
A hitelező kifogást nyújtott be a felszámoló igénybesorolásával szemben és kérte a bíróságot, hogy a Cstv. 57.§ (1) a) pontja alapján felszámolási költségként vegye nyilvántartásba a kártérítési követelését. Álláspontja szerint a szerződés megszüntetése és az ingatlan visszaadása az adós gazdasági tevékenységének a Cstv. 57.§ (2) b) pontja szerinti ésszerű lezárására irányult, és a kár az ingatlan visszaadásával keletkezett, tehát az felszámolási költségnek minősül.
(Milyen döntést hoz a bíróság? Indokolja!)
rendelkező rész: a kifogást mint megalapozatlant el kell utasítani
indokolás: 2064/2009. számú gazdasági elvi határozat (http://www.kuria-birosag.hu/…vi-hatarozat)

szóbeli:
gt: egyszerűsített végelszámolás (pár szóban a lényege) ügyfél megkéri az ügyvédet, hogy készítsen aláírás-mintát, mert azonnal kell a banknak (mit tesz az ügyvéd? - elküldi közjegyzőhöz, mert ügyvéd csak a létesítő okirat benyújtásával egyidejűleg készíthet aláírás-mintát és csak akkor, ha ő szerkeszti és ellenjegyzi a létesítő okiratot)
egyszerűsített cégalapítás pár szóban, mintás társasági szerződés
bt beltag kültaggá válik - felelőssége?

pp: perújítás szakaszai,
kézbesítés, kézbesítési vélelem megdöntése,
fellebbezési ellenkérelem benyújtásának határideje,
még volt egy-két kisebb kérdés, de azok nem maradtak meg.

pj: alapelvek (különösen a joggal való visszaélés tilalma),
személyiségi jogok (különösen szankciók, különösen sérelemdíj),
meddig terjed az ingatlan tulajdonjoga,
ajánlatot meddig lehet visszavonni

Nagyjából ennyi, sok sikert mindenkinek!

dzsi

Koko987 # 2016.10.05. 12:15

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni Polgári könyvpakkot, ha valaki esetleg túl van a vizsgán és soha többet nem szeretné látni a őket írjon.

koko987@freemail.hu

fkriszta777 # 2016.09.28. 18:12

Sziasztok!

Eladó Ptk. Fordítókulcs (második, hatályosított utánnyomás) teljesen új állapotban 5000,-Ft-ért (bolti ár: 6990,-Ft).
Érdeklődni lehet: 0620/422-4249 vagy ferenczikrisz@index.hu

Üdv, Kriszta

jogijogi # 2016.09.19. 06:54

Sziasztok! Még mindig eladók vadiúj, érintetlen állapotban(mivel kaptam máshonnan használtat, mire az új megérkezett)frissen ropogósan Dialóg Kiadós, Nochta Tibor: A gazdaság jogi szabályozása I-II. 9500,- Ft, Zalaegerszeg-Körmend-Szombathely térségében személyesen is átvehető.
érdeklődni:
agnes.liker@gmail.com

internettike # 2016.09.17. 15:54

Sziasztok
polgarszakvizsga2013@gmail.com e-mail cím jelszavát módosították, és mivel az újat nem találtam meg én sem, ezért éltem a felajánlott módosítási lehetőséggel. Az új jelszó VIZSGA2016

ciklohexan # 2016.09.13. 09:18

Sziasztok!
Köszönöm az érdeklődést, de az általam hirdetett Patrociniumos könyvcsomag ELKELT.
Sok sikert mindenkinek.

Pandi87 # 2016.09.13. 08:38

Sziasztok! Aki megváltoztatta a közös e-mail jelszavát, szíveskedjen már kiírni! Köszi!

Vizsgázó wg # 2016.09.08. 09:41

Sziasztok! Nekem is sokat segítettek a kérdések, igy leirom en is! Az igazságügyi minisztériumban vizsgáztam,nagyon kedves jóindulatú bizottságnál! Segítőkészek voltak! Az alábbi kérdéseket kaptam:
Anyagi: végintézkedés fajtái, végrendelet fajtái, öröklési szerződés, mi kell hozzá ha ingatlan a tárgya (2 tanú aláírása), mikor szerzi meg a vagyontárgyat (az örökhagyó halálakor), elévülés, nyugvása, megszakadása,

PP: gondnoksági perek, hány fajta van (gond alá helyezés, megszüntetés, módosítás és a gyámhatóság által kezdeményezett a kötelező felülvizsgálat esetén), kötelező felülvizsg mikor van, mi az, ki indíthat ilyen pert, ki ellen kell, mit kell keresetlevélhez csatolni, akkor mit kell, ha a gyámhatóság indítja a pert, választójogból kizárásra van lehetőség gondnokság alá helyezési perben? (van) kell külön kérni (igen), keresethalmazat (tárgyi a pertársaság, a másik fajtája amikor több keresetet indít egy személy, ennek nincs korlátja bármennyit lehet, mégis egy korlát: nem kapcsolhatók egyes perek össze más perekkel), pertársaság fajtái (egységes, egyszerű), mondjak példát arra, milyen pert lehet összekapcsolni mivel és mit nem lehet semmivel (pl lehet gond alá helyezésit szülői fü jog megszüntetése iránti perrel, nem lehet semmivel a sajtóhelyreigazítási pert)
mi a fizetési meghagyás, kinek a hatásköre?

Gazdasági: alapítvány kuratóriuma, ki lehet tag, mikor szűnik meg az alapítvány, egyesületnél mikor kötelező felügyelő bizottság, audit bizottság hol van, ki lehet tagja, mi a plusz feltétele (nyilvánosan működő rt, plusz feltétel a pénzügyi-számviteli végzettség) mit lehet tenni ha a kuratórium elherdálja az alapítvány vagyonát (ügyész törvényességi ellenőrzési eljárás keretében felléphet).

Mindenkinek sok sikert kivanok!

ciklohexan # 2016.09.07. 07:21

Sziasztok!

Sikeres vizsgát követően (4-5-5) eladóvá vált egy komplett Patrocinium Kiadós felkészítő csomag az alábbi tartalommal:

POLGÁRI JOG I. Polgári jog alapelvei, az ember, mint jogalany, a személyiségi jogok, a dologi jog
A kézirat lezárva: 2015. augusztus 31.
Bolti ár: 4.200 Ft

POLGÁRI JOG II.
A kötelmi jog, A Ptk.-ban foglalt egyes szerződések
A kézirat lezárva: 2015. szeptember 1.
Bolti ár: 4.400 Ft

POLGÁRI JOG III.
Az öröklési jog, A családi jog
A kézirat lezárva: 2015. szeptember 1.
Bolti ár: 4.400 Ft

JOGI SZEMÉLYEK, GAZDASÁGI JOG
A kézirat lezárva: 2016. március 31.
Bolti ár: 5.400 Ft

POLGÁRI ELJÁRÁSJOG I-II.
A kézirat lezárva: 2015. július 15.
Bolti ár: 5.400 Ft

A könyvekben ceruzás aláhúzások, továbbá a lényegi részeknél filces kijelölések találhatóak (a gazd. jog könyv csak ceruzás), illetve több helyen hatályosítottak.

A teljes csomagot (bolti ár: 23.800 Ft) 15.000 Ft-ért továbbadnám, illetve igény esetén adom hozzá a kinyomtatott PK-kat is.

A könyvek egyesével is átvehetőek, ár megegyezés szerint.

Átvételi lehetőség Budapesten vagy Zalaegerszegen, illetve akár a posta is megoldható.

Érdeklődni: kondorkatalin@gmail.com

SicGloria # 2016.09.05. 15:21

Sziasztok!

Szakvizsga A részhez az alábbi szakkönyveket keresem:
Polgári jog I-II. Dialog Campus,
Polgári perrendtartás

Ti melyik kiadást tartjátok legjobbnak a szakvizsgára való felkészüléshez?

jogijogi # 2016.09.02. 10:20

Sziasztok! Még mindig eladók vadiúj, érintetlen állapotban(mivel kaptam máshonnan használtat, mire az új megérkezett)frissen ropogósan Dialóg Kiadós, Nochta Tibor: A gazdaság jogi szabályozása I-II.
A bolti áruk összesen 11e,- Ft, nálam 9500,- Ft-ért megkapod!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.01. 05:11

Az írásbelin? :)

Korábban szinte minden írásbeli egy kihirdetett BH-val lezárt eset volt.

katah # 2016.08.31. 22:09

Tapasztalat: gyakran kérdeznek rá a jogszabályváltozásokra (pl. az új Ptk. újdonságai) és a vizsgázó munkaköréhez kapcsolódó témákra.

katah # 2016.08.31. 20:35

Közös email!!!

kbarbus # 2016.08.29. 14:14

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy PP írásbeliből milyen feladatok szoktak lenni? Ha esetleg valaki tudna valami gyűjteményt, feladattárat vagy bármi hasznosat megosztani velem, azt nagyon megköszönném.
Erre a címre várom: barbi_kovacs@yahoo.com.
Nagyon köszönöm, Barbi

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.27. 15:25

Nem föltétlenül a Ptk. fogalommeghatározására kíváncsi - szerintem nincs is olyan.
Inkább talán valami olyasmit szeretett volna hallani, hogy „a jogi személy a társadalom által elismert és a jogrendszer által önálló jogalanyisággal felruházott célvagyon vagy szervezet”. Esetleg kifejtve, hogy ez tulajdonképpen fikció, hiszen a jogi személy valójában nem személy, és természetes személy nélkül nem is létezik (akkor sem, ha célvagyon).

Aithra # 2016.08.27. 14:13

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy vizsgán amikor a Ptkbeli jogi személy fogalmári kíváncsi a vizsgáztató akkor mire gondol. A hármas könyv elején találhatókkal nem volt megelégedve, a ptkban máshol talalható fogalom meghatározásra lett volna kíváncsi...

Köszi a válaszokat!

sünix # 2016.08.26. 12:30

Szaisztok!

ELADÓ:
Dialóg Campus Jogi szakvizsga Segédkönyvek - Polgári jog I. és II.(Nagy Éva - Pecze Dóra)

Az I. kötetben kb. 40 oldal kihúzva, a II. rész teljesen tiszta, kihúzásmentes.

Érdeklődni: hedgehogxb@gmail.com.