Szakvizsga - "A " rész (polgár)


doboa # 2016.08.16. 10:28

Sziasztok!

Eladnám a szakvizsga "A" részéhez kapcsolódóan összegyűjtött jegyzeteimet, amely az alábbiakat tartalmazza:

  • Nagy Éva-Pecze Dóra Polgári jog I-II. könyv (a II. rész fénymásolt),
  • Czoboly-Kengyel: Polgári eljárásjog könyv
  • a különböző tételeknél előírt anyagok tételek szerint kigyűjtve és rendszerezve
  • kb. másfél évre visszamenőleg kigyűjtve az előfordult kérdések.
  • rgyéb anyagok

Ár: 12.000 Ft
Érdeklődni: drdoboandrea@gmail.com

Dobó Andrea

Cygnett86 # 2016.08.10. 07:36

Sziasztok!

Kérném szíves segítségeteket: a közös jogi szakvizsgás e-mail címre és jelszóra lenne szükségem...

Köszi szépen előre is!

era1989 # 2016.08.03. 13:10

A korábban eladásra meghirdetetett könyvek elkeltek!

Evi85 # 2016.08.03. 12:48

Sziasztok! Polgári jogi szakvizsgához kapcsolódó könyveket vennék használtan. Nem gond, ha ki van húzva vagy színezve.

Santorino # 2016.07.23. 20:40

Sziasztok!

Kérdéseim az alábbiak voltak:

Gt-ből írtam. A jogeset az irat kézbesítéséhez kapcsolódott, azaz, hogy ki veheti át az iratot szabályosan a postaszabályok alapján (szomszéd nem).

Kérdezték a kisebbségvédelem jelentőségét, szabályait, és a gt bevezető szabályait (milyen társasági formákban hozható létre cég, mi a kötöttség a tevékenységvégzésnél...), valamint azt, hogy bt. kültagja lehet-e ügyvezető. A szövetkezetek döntési rendjét (egy tag egy szavazat) is megkérdezték.

Pp-ből a kontradiktórius eljárás elvét, azután a bizonyítás szabályait (bizonyítási indítvány közlése a keresetlevélben, elvek, eszközök stb. (mindenhol a főbb szabályokat)) kérdezte, majd a keresetlevél kellékeire volt kíváncsi a vizsgáztató.

Általános részből az elbirtoklás szabályait, az elővásárlási jogot és a kártérítés - veszélyes üzemi felelősség szabályait kérdezték.

Remélem segítettem!

Mindenkinek sikeres vizsgát kívánok!

HZsuzsi # 2016.07.20. 08:11

Kedves Szakvizsgázók!

A tegnapi napon frissítették az A és B részvizsgák tételsorait.

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-tananyag

Jó felkészülést kívánok mindenkinek!

Lifi # 2016.07.01. 05:15

Jogi személy névviselésére vonatkozó szabályok.

Lifi # 2016.07.01. 05:04

Csődeljárás,felszámolási eljárás - lényege,különbségek
Alapítvány átalakulhat-e Kft.-vé,non-profit társaság for-profit tevékenységet végezhet-e,gyorsított cégbejegyzésre milyen esetekben kerül sor,mi a határideje.
Ezek még lemaradtak. :)

Lifi # 2016.06.30. 20:02

Sziasztok!

Ma szóbeliztem az IM-ben.A bizottság nagyon korrekt volt,kedves,segítőkész.Anyagi jogból és eljárásjogból alapvetően önállóan kellett beszélni az adott témáról,de ha valahol megakadtam,kérdésekkel segítettek,gazdaságiból több kis kérdés volt.

Az alábbiakra emlékszem:

anyagi jog:jogképesség,cselekvőképesség ( + mi az újdonság az új Ptk-ban),szóbeli végrendelet
eljárásjog:bizonyítás,teljesítési határidő
gazdasági jog:milyen esetekben nem érvényesül a diszpozivitás,mikor nem lehet eltérni a Ptk. szabályaitól;különleges törvényességi felügyeleti eljárások;Bt.-ben lehet-e "vének tanácsa" :) (ha nem vonja el a taggyűlés hatáskörét,persze);lehet-e valami távoli,egzotikus szigeten közgyűlést tartani (a nyugdíjasokból álló kisebbség érdekeivel ellentétes,így nem);még pár apróbb,hasonló jellegű kérdés

Hajrá mindenkinek!

balogk5 # 2016.06.23. 10:10

Sziasztok!
Az alábbi hirdetés a négy Patrocinium kiadós könyvvel már nem aktuális.
Sok sikert mindenkinek a tanuláshoz, vizsgához!

balogk5 # 2016.06.21. 15:11

Sziasztok!
Négy vadonatúj szakvizsga felkészítő könyvet kínálok nektek a Patrocinium kiadótól (ld. lent). Csak a Polgári Jog I. kötetben húztam alá ceruzával és elvétve egy-egy kiemelőtollas jelölést ejtettem. A többi három kötet teljesen érintetlen.
Próbáltam a Dialog Campusos felkészítő könyveket is, de nekem a Patrocinium sokkal emészthetőbb, összeszedettebb volt és pontosan követi a tételsort is.
A négy kötetet együtt 16 ezerért odaadnám, de külön-külön is szívesen megválok tőlük megegyezés szerint, budapesti átadással.
Sok sikert a vizsgához mindenkinek!
Kata
Érdeklődni: +36-20-5221226

JOGI SZEMÉLYEK, GAZDASÁGI JOG – Jogi szakvizsga felkészítő kötet ÚJ A kézirat lezárva: 2016. március 31.
Bolti ár: 5 400 Ft

POLGÁRi JOG I. Polgári jog alapelvei, az ember, mint jogalany, a személyiségi jogok, a dologi jog
Szerkesztés lezárásának dátuma: 2015. augusztus 31.
Bolti ár: 4 200 Ft

POLGÁRi JOG II.
A kötelmi jog, A Ptk.-ban foglalt egyes szerződések
A kézirat lezárva: 2015. szeptember 1.
Bolti ár: 4 400 Ft

POLGÁRi JOG III.
Az öröklési jog, A családi jog
A kézirat lezárva: 2015. szeptember 1.
Bolti ár: 4 400 Ft

hanna-jo # 2016.06.17. 13:32

Kedves Sorstársak!

A tegnapi napon vizsgáztam polgárból, és mivel én is nagyon hasznosnak találtam az itt olvasottakat, megosztom veletek benyomásaimat.

A Legfőbb Ügyészségen vizsgáztunk, 334-es szoba. Heten voltunk beosztva, én voltam az utolsó. Nem részletezném, hogy éreztem magam, mire végre sorra kerültem, de biztos el tudjátok képzelni...pont úgy :)

Az első srác újrázott PPből, és megint jönnie kell majd. Még ketten buktak tegnap (mindketten előttem), a többiek jegyei 3-4-es tartományban mozogtak. Az általános vélekedés az volt, hogy gyakorlatot kérdeztek és elvárták az önálló gondolkodást. Vagyis magyarul az, hogy az ember kívülről-belülről tudja a ptk-t, pp-t és a gt-t, az alapelvárás volt, mert innen indultak a trükkös kis kérdések. Nem kell tudni véget nem érő felsorolásokat, de tudja a jelölt, hogy mi a különbség a tárgyalás elhalasztása - felfüggesztése között, vagy hogy a kontraktuális vagy a deliktuális felelősség-e a szigorúbb.

A kérdéseim kb. a követezők voltak (persze csak amire emlékszem :) )

PJ -
hol jelenik meg az ügyész a ptk-ban (felsorolás szintjén minden, ami eszembejut), mikor kerülhet alperesi, mikor felperesi pozícióba. Mikor kerülhet a Legfőbb Ügyészség alperesi pozícióba?
közérdekű keresetnél az ügyész szerepe hogyan alakul, mit kérhet, mit nem. (második könyv utolsó paragrafusai, ha jól emlékszem)
Személyiségi jogok felsorolása, melyik a legszélesebb terjedelmű, hogyan alkalmazható jogi személyekre, melyek a megsértése esetén alkalmazható szankciók (felróhatóságtól független, sérelemdíj, kártérítés részletesen).
Szerződésen kívüli felelősség feltételei, mit kell megtéríteni, ez hogyan viszonyul a szerződésszegéssel való felelősséghez.
Utána mi a különbség a közös végrendelet és a közvégrendelet között? Melyek a végrendelet fajtái, ki tehet közvégrendeletet, kik tehetnek közös végrendeletet, mikor lehet ez hatálytalan. (itt a házastársi közös végrendeletre volt kíváncsi)
Melyek az apaság vélelme keletkezésének lehetséges esetei? Van-e jelentősége annak, hogy milyen sorrendben jelennek meg a ptk-ban. (itt azt akarta hallani, hogy a sorrendben előrébb álló ok kizárja, hogy a következő ok alapján vizsgáljuk a vélelem fennállását.) Megtámadás, határidők, ki perelhet?
Ezek jól mentek.

PP -
tárgyalás felfüggesztésének esetei - különös tekintettel a közvetítői eljárásra és az EB előzetes döntéshozatali eljárására, van-e ellene fellebbezés? költségmentességről szinte mindent, mit tartalmaz a pp ezzel kapcsolatban, melyik alapelvhez sorolnám be a költségmentességet, melyek a háttérjogszabályok, milyen típusai vannak, melyik mit takar, mi illeti meg a természetes személyeket, mi csak a jogi személyeket..de ezeket nem így konkrétan kérdezte, hanem mondott egy példát és az alapján próbáltuk kibogozni, hogy most akkor ebben az esetben épp kit mi illet meg. Szóval érdekes volt :) Milyen döntést hoznék bíróként, ha a peres fél kijelentené, hogy egy okiraton az aláírás nem tőle származik, de rögtön utána azt is hozzá tenné, hogy ha mégis tőle származik, akkor meg ellenkérelemmel él. (rosszhiszeműség, pénzbírság) Ez nagyon tetszett neki, de teljesen belekeveredtem a költségmentességbe.

Gt-
A Gt vizsgáztató ezek után annyit mondott, hogy csak egy kérdést fog feltenni, amire neki még soha senki nem tudott válaszolni. A felszámolásból kérdezte
az adós fedezetelvonó szerződéseit (vhol a cstv. 40§ környékén van, 4 fajtája van 5év-2év, 90-60 nap, ott keressétek, ezeket beszéltük át.) Szerencsére tudtam, így többet tényleg nem kérdezett.

Nagyon boldog vagyok, mert két kisgyerek mellett tanulva, két éven keresztül folytatott nagyon hosszú időszakot zártam le a tegnapi napon: PJ-5, PP-4, Gt-5.
El nem tudom mondani milyen jó érzés volt utána kijönni és sírni egy kicsit :) Ezzel befejeztem a szakvizsgázgatást :)))

Nehéz lehet munka mellett is tanulni, de én például egy nap szabadságot se tudtam kivenni, amikor elvonulhattam volna tanulni egyedül..úgyhogy nagyon nagy kő esett le a szívemről.

Tanulni törvényből tanultam és a Dialóg Campus Kiadó könyveiből, ezek nekem sokat segítettek. A Nagy Éva-Pecze Dóra könyv jó, sok gyakorlati példa van benne, de elég furcsán van szerkesztve, az apró betűs rész inkább a lényeg, erre figyeljetek!
A PP könyv a Kengyel-féle, ezt felüdülés volt olvasni, összeszedett volt, nagyon hasznosnak találtam.
A Gt-s könyvet nem igazán forgattam, mert javarészt a törvényszöveget ismételte, nem sok magyarázattal.

Amit még el szeretnék mondani: nem vagyunk egyformák, nem egyforma szemmel tekintünk ezekre a vizsgákra sem. Nyilván ez a szakvizsga mindenkinek csak egy púp a hátán, és a jelenlegi keretek között nem is sok értelme van...de én a tegnapi napon két olyan vizsgázóval is találkoztam, aki OTT A FOLYOSÓN olvasta el a cégtörvényt és utána csodálkozott, hogy megbukott. Én tisztességesen felkészültem, nem egy hónapot tanultam, de nem is kettőt, mert ahogy mondtam, kisgyerekek mellett ez öngyilkosság lett volna. Óva intenék mindenkit attól, hogy pl. május elején eldöntse, hogy június 16-án jó lesz vizsgázni polgárból és bejelentkezik...tanulás közben nagyon kellemetlen meglepetések érhetik majd, vagy ha nem akkor, akkor majd a vizsgán. Mert ezt tényleg komolyan megkérdezgetik... Nyilván olyan is van, akinek szivacsból van az agya, meg akik tündérbizottságot fognak ki...de én egyik csoportba sem tartoztam soha :)

Szerintem polgárból a jó bizottságban ne nagyon bízzon az ember. Hozzánk külön kijött a jegyzőkönyvvezető, hogy nagyon kedves, rendes bizottságunk van, mindenki nyugodjon meg...aztán 7-ből buktak 3-an...de rögtön hozzáteszem, hogy biztos vagyok benne, hogy a felkészületlenségük miatt, mert a bizottság tényleg kedvesen próbált terelgetni. Hálásan "ráharaptak" mindenre, ami esetleg eszébe jut abban a szituációban az embernek, de nyilván ha nincs mit kihozni a jelöltből, akkor ők sem erőlködhetnek napestig.

Mindenkinek a legjobbakat kívánom, sok szerencsét egy jó bizottsághoz és kitartást!
Én megyek végre a játszótérre...mert én is megérdemlem :)
Hanna

sagi.orsi # 2016.06.16. 20:56

Sziasztok!

Eladóvá váltak Dialog Campusos szakvizsga felkészítő könyveim, nagyjából csak olvastam őket, minimális kihúzás van Gt-s és a Pp-s könyvben.

Nagy-Pecze: Polgári jog 1-2 - 9 000 Ft/2 db
Kengyel: Polgári eljárásjog - 5 000 Ft
Nochta: Gazdasági jog 1-2 - 7 000 Ft/2 db
Reiderné: Családi jog - 2 500 Ft

Csomagban az összes könyv 20 000 Ft.

Üdv: Orsi

Gamora # 2016.06.13. 13:13

Sziasztok!

Eladóvá váltak polgári anyagi jogból "Nagy Éva-Pecze Dóra Polgári jog I-II." könyveim. Nagyon szép állapotban vannak, szolidan kiemelve bennük a sommás gondolatok.
A két könyv együtt a bolti ár feléért, azaz 7000.- Ft ellenében elvihető. Igény szerint postázom is.
Érdeklődni: tulipfelver@gmail.com

doboa # 2016.06.12. 12:41

Sziasztok!

Eladnám a szakvizsga "A" részéhez kapcsolódó, általam összegyűjtött jegyzeteimet, amely az alábbiakat tartalmazza:

Nagy Éva-Pecze Dóra Polgári jog I-II. könyv (a II. rész fénymásolt),
Czoboly-Kengyel: Polgári eljárásjog könyv

Továbbá összegyűjtve rengeteg anyag + a különböző tételeknél előírt anyagok tételek szerint kigyűjtve és rendszerezve + kb. másfél évre visszamenőleg kigyűjtve az előfordult kérdések.

Ár: 12.000 Ft

Érdeklődni: drdoboandrea@gmail.com

Dobó Andrea

era1989 # 2016.06.05. 21:29

SZiasztok!

Kúrián voltam, jóindulatú bizottság előtt.
Kérdések:
pp: pertárgyérték, részítélet, itv, mulasztás, több kisebb kérdés
ptk: mikortól hatályos a ptk, ptké-t mire használom, szerződések megtámadhatósága, h.vagyonjogi szerződés, végrendelet
gt: kft sok kis kérdés, minősített befolyás, gazdasági összefonódás

Eladó: Patrocinium Eljárásjog I-II.kötet(kihúzásmentes-sokat segített)a 2db könyv 3000-Ft, postázom szívesen, érdeklődni: 0630 572 8909

TurkeyDinner # 2016.06.04. 22:01

Egyébként a fogyasztói szerződés kérdése kapcsán: nem fogyasztói szerződés, mivel annak ellenére, hogy magánszemélyként köti meg, üzletrészt vásárol, ezzel pedig üzletszerű gazdasági tevékenységet akar folytatni - így a magyar bírói gyakorlat nem fogadja el fogyasztói szerződésnek. Legalábbis Osztovits szerint :)

TurkeyDinner # 2016.06.04. 21:27

Sziasztok,

én tegnap voltam polgárból szóbelizni.

Osztovits Andráshoz kerültem (LB), ő végtelenül rendes! A másik két tag egy pécsi törvényszéki bírónő volt Pp-ből és egy ügyvédnő Gt-ből.

Kérdéseim:

polgár anyagiból: 1. öröklési és tartási szerződés közötti különbség 2. végrendelet fajtái 3. magánszemély banki kölcsönszerződése Kft. üzletrész megvásárlásra irányul - fogyasztói szerződés-e vagy sem, indokolással (erre mondjuk Osztovits előre jelezte, hogy ezt az 5-ösért kérdezi, mert amúgy nem kell tudni)

Pp: 1. a magyar bizonyítási rendszer, minden (elvek, ki mit bizonyít, mit fogad el a bíróság - teljes részletességgel) 2. határidők 3. igazolási kérelem

Gazdasági jog: 1. Előtársaság bocsáthat-e ki számlát 2. Kft. apportról minden 3. Reorganináziós terv - milyen eljárásban, miket kell belerakni (itt arra figyeljetek, hogy megkövetelik, hogy bele legyen rakva a hitelezők felé irányuló részlet -vagy haladék iránti kérelem)
4. Változásbejegyzési kérelem - kötelező és fakultatív csatolandó iratok, ki mit ír alá. Eset: székhelyhasználati hozzájárulás, a bejegyzendő ingatlannak haszonélvezője is van, kell-e az ő hozzájárulása is? (Igen)

Nekem mindháromból ötöst adott Osztovits és ezzel be is fejeztem.

Hajrá!

Üdv: Éva

jogijogi # 2016.06.01. 07:39

Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy kb. mennyi idő alatt küldik ki postán a bizonyítványt? Már negyedik hete lesem a postaládát hiába...

sünix # 2016.05.30. 12:26

Szaisztok!
ELADÓ: Dialóg Campus Jogi szakvizsga Segédkönyvek - Polgári jog I. és II.(Nagy Éva - Pecze Dóra)
Az I. kötetben kb. 40 oldal kihúzva, a II. rész teljesen tiszta, kihúzásmentes.
Érdeklődni: hedgehogxb@gmail.com.

anemon # 2016.05.29. 09:43

Sziasztok!Ha valaki lejelentkezne a júni 29. vagy 30. időpontjáról kifizetném a halasztás díját ha cserébe megkaphatom az időpontot. 06304485911

Lizzy31 # 2016.05.28. 19:44

Polgári eljárásjog I-II. ( szerk.: Udvardy Sándor) szakvizsga felkészítő könyvek eladók, ehhez adom még az összes PK-t Ped- et kinyomtatva ami a tételsorban szerepel. Ár : 4000 ft plusz posta költség, illetve Miskolcon és környékén átvehetők.
Nekem nagyon sokat segítettek a felkészülésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.28. 07:18

Gratulálok!

sagi.orsi # 2016.05.27. 21:18

Sziasztok!

Hétfőn írásbeliztem, a 204-es feladatot húztam. Tényállás az ideiglenes intézkedéshez kapcsolódott, aminek a lényege, hogy nem csak elsőfokú eljárás, hanem akár másodfokon is lehet kérni. Így a feladatom megoldása: ítélőtábla hat. kívül helyező végzését kellett megírnom. (Feladatban a másodfokú bíróság elutasította érdemi határozathozatal nélkül elutasította alperes indeiglenes intézkedés iránti kérelmét, mondván, hogy ezt máspdfokon nem lehet előterjeszteni.)

Ma pedig sikerült a szóbelim. Szalay utcában voltam, jófej bizottságnál.
Miskolci Tvszéki bírónő kérdezte a Pp-t.

  • ideiglenes intézkedésről beszéltünk,
  • perköltségről,
  • vh per,
  • egyezség ( mikor hagyja jóvá a bíróság, mikor nem)

OBH elnökhelyettese volt a bizottság elnöke, anyagi jogból kérdezett:

  • közös tulajdon, ill. annak megszüntetése, ezt részletesen végigbeszéltük
  • biztosítás ( mivel ezzel foglalkozom)
  • cselekvőképesség, jogképesség

Egy volt államtitkár volt Gt-ből, ő 3 kérdést tett fel, kb, minimálisat tudtam hozzászólni, de az eredmény görbült :)

  • zárgondok, a tvssségi felügyelet köréből
  • közbeszerzés,
  • tényleges vállalatcsoport

Mindenkinek kitartást, és sok erőt, szerencsét a felkészüléshez, és a vizsgához!

szezso5 # 2016.05.27. 09:21

Sziasztok!
Ki milyen tankönyvet ajánlana a Gt. részhez?
Köszi