Sziasztok!
Tegnap voltam szóbelizni a Fővárosi Ítélőtáblán, vegyes érzelmekkel, de sikeresen túlvagyok a vizsgán:
Gt. törvényességi felügyeleti elj., tagi határozat bírósági felülvizsgálata, tagkizárás, kisebbségvédelem, hitelezővédelem
(Az írásbeli a törvényességi felügyeleti eljáráshoz és a határozat felülvizsgálatához kapcsolódott, fenntartottam, jó lett, de a vizsgáztató (FB Gazd. Koll. vez) kérte, hogy akkor ezt a két eljárást mondjam el, majd ideadta a tételsort és az ezzel kapcsolatos 4. tételt kompletten mondjam el. Szóval ez nem egy kérdezgetős vizsga volt, hanem én beszéltem végig.) - 5,5
Pp. kifogások az eljárás során, beszámítási kifogás, viszontkereset, az első tárgyalás fogalma (!), a bíróság feladatai a tárgyalás kitűzését megelőzően, kézbesítés szabályai, okiratok
(A vizsgáztató, az Ítélőtábla egyik kollégiumvezetője, nagyon normális volt, ha valami nem jutott eszembe egyből, akkor tovább kérdezett, amitől egyből világos lett minden.)- 3
Ptk. dologi jog - tulajdonszerzés módjai részletesen, kivesézve, majd ehhez kapcsolódóan rengeteg kérdés, kötelmi jog - szerződés érvénytelensége, hatálytalansága, létre nem jött szerződés, bírósági úton nem érvényesíthető szerződés (mindegyiknél fogalmak, példák és kapcsolódó kérdések + összehasonlítás), öröklési jog - végintézkedések fajtái, szóbeli végrendelet részletesen, majd kapcsoljam össze a szerződés érvénytelenségével és hatálytalanságával (összességében emiatt a vizsgarész miatt nem éreztem igazán feldobottnak magam, egy szegedi bíró volt a vizsgáztató, nagyon elméleti kérdéseket tett fel és főként egy-egy szóra kérdezett rá (amire persze nem igazán jöttem rá hogy mit akar). Azért is volt csalódás mert direkt a végére hagytam, mert úgy éreztem hogy jól megy a Ptk). - 2
Összességében a bizottság (a Ptk kivételével) korrekt volt. Szóval a Ptk. miatt nincs meg az a nagy katarzis élmény, de a lényeg, hogy túlvagyok rajta és jelentkezhetek a következőre.
Kitartást mindenkinek!