Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Lilianne # 2008.11.27. 14:33

Sziasztok!

Tegnap voltam szóbelizni a Fővárosi Ítélőtáblán, vegyes érzelmekkel, de sikeresen túlvagyok a vizsgán:

Gt. törvényességi felügyeleti elj., tagi határozat bírósági felülvizsgálata, tagkizárás, kisebbségvédelem, hitelezővédelem
(Az írásbeli a törvényességi felügyeleti eljáráshoz és a határozat felülvizsgálatához kapcsolódott, fenntartottam, jó lett, de a vizsgáztató (FB Gazd. Koll. vez) kérte, hogy akkor ezt a két eljárást mondjam el, majd ideadta a tételsort és az ezzel kapcsolatos 4. tételt kompletten mondjam el. Szóval ez nem egy kérdezgetős vizsga volt, hanem én beszéltem végig.) - 5,5
Pp. kifogások az eljárás során, beszámítási kifogás, viszontkereset, az első tárgyalás fogalma (!), a bíróság feladatai a tárgyalás kitűzését megelőzően, kézbesítés szabályai, okiratok
(A vizsgáztató, az Ítélőtábla egyik kollégiumvezetője, nagyon normális volt, ha valami nem jutott eszembe egyből, akkor tovább kérdezett, amitől egyből világos lett minden.)- 3
Ptk. dologi jog - tulajdonszerzés módjai részletesen, kivesézve, majd ehhez kapcsolódóan rengeteg kérdés, kötelmi jog - szerződés érvénytelensége, hatálytalansága, létre nem jött szerződés, bírósági úton nem érvényesíthető szerződés (mindegyiknél fogalmak, példák és kapcsolódó kérdések + összehasonlítás), öröklési jog - végintézkedések fajtái, szóbeli végrendelet részletesen, majd kapcsoljam össze a szerződés érvénytelenségével és hatálytalanságával (összességében emiatt a vizsgarész miatt nem éreztem igazán feldobottnak magam, egy szegedi bíró volt a vizsgáztató, nagyon elméleti kérdéseket tett fel és főként egy-egy szóra kérdezett rá (amire persze nem igazán jöttem rá hogy mit akar). Azért is volt csalódás mert direkt a végére hagytam, mert úgy éreztem hogy jól megy a Ptk). - 2

Összességében a bizottság (a Ptk kivételével) korrekt volt. Szóval a Ptk. miatt nincs meg az a nagy katarzis élmény, de a lényeg, hogy túlvagyok rajta és jelentkezhetek a következőre.

Kitartást mindenkinek!

kgkiss # 2008.11.28. 09:17

Túlvagyok az A-részen, LB-n voltam.Vegyes érzelmekkel, de "végre vége ennek a résznek"-gondolatokkal teli vágok neki a köv., egyben utolsó vizsgának.

Ptk.
állami ktsv szerv fogalma, felelőssége, képviseleti jogai, honnan tudja a másik fél, hogy ki a képviselője, jogi személy fogalma, mi a korlátozása a jogi személynek (nem házasodhat, fogadhat örökbe) tuljog fennt. eladás fogalma, mihez hasonlít (elid. és terh. tilalom), szerződésszegést mikor lehet kizárni (ha van ellentételezése), hibás teljesítés, semmisség.
3-as lett, leginkább az állami ktsv szervvel totojáztam sokat, mert azt én alig, de leginkább nem tanultam meg, mondván, mekkora egy hülyeség, hát pechem volt.

Pp.
bs-ok fajtái, ugró fellebbezés, cégbíróság és munkaügyi bs helye a rendszerben, hány cégbíróság és munkaügyi bs van az országban,mi dönti el, melyik bs jár el, ítélet esetén mikortól van jogerő (itt én belebonyolódtam...),ítéletet és végzsét felekkel hogyan közölnek,mikor jár el elsőfokon és jogerősen az LB (orszgy.választások), LB feladatai.
3-as lett.

Gt.
milyen engedélyeket kell beszerezni cégalapításhoz( 3db-ot akart hallani, hát a hatósági engedélyen kívül nem tudtam mi kell még, működési kell még a harmadikat nem jegyeztem meg), jogutóddal való megszűnés eseteit felsorolni, kihez fordulok engedélyért, ha magánynomozó akarok lenni (rendőrség), ha egészségügyi centrumot akarok nyitni (ÁNTSZ), csődeljárás és felszámolási elj. eltérése, mi lest a tvnyességi felügyelet eljárás szankciói, végső szankciója.
3-as lett.

Összességében korrektek nagyon, nem akartak buktatni, sőt segítőkészek voltak, igazán ami problémát okozott, hogy marha soká kerültem be, addigra el is fáradtam és hát nekem a Ptk. elszúrta agyban az egészet, mert az járt a fejemben,hogy na megbuktam, és hiába voltak a Pp és Gt. kérdései korrektek és egy-két kérdéstől eltekintve egyszerűek, az agyam már rég nem ott volt sajnos.
DE sikerült és rettentő jó érzés!!!!!!!!!!

kgkiss # 2008.11.28. 09:29

Pp. ami kimaradt:
viszontkereset a fellebbezésben, beszámítási kifágás a fellebbezésben.

Papiniana # 2008.12.02. 14:57

Sziasztok!
A DE-ÁJK hajdan, majdan és most topikból már lehet, hogy ismertek. Végzős debreceni joghallgató vagyok, azonban most nem a saját nevemben írok.
Segítséget szeretnék kérni a barátnőm számára, aki február elején megy polgári jogból szakvizsgázni. Az illető hölgy kismama, egy édes, de annál több figyelmet igénylő csöpp lánya van, aki mellett próbál tanulgatni a szakvizsgakönyvekből, hatályos jogszabályokból. Azonban nagyon kevés ideje marad a kicsi mellett a tanulásra. Ezért kérném a segítségeteket.
Ha lenne bármilyen emailen átküldhető segédanyagokot, jegyzetetek, akár hatályos jogszabályszövegetek, kérlek, küldjétek át az emailcímemre. (m.papiniana@gmail.com)
Illetve bármilyen tanácsnak, javaslatnak (miből, mit érdemes megtanulni, mennyire kérik számon, stb.) nagyon örülnék.
Köszönöm a segítségeteket előre is!


Papiniana

progcic # 2008.12.02. 15:43

Papiniana:

ajánlom figyelmedbe - illetve a barátnőd figyelmébe - a szakvizsgazok@gmail.com e-mail címet. /jelszó:szakvizsga/ Itt hasznos anyagokat találhat/tok/.

Üdv

drmmoni # 2008.12.05. 09:52

Sziaszok!
Tudja valaki, hogy mostanában mikorra adnak vizsgaidőpontot? Van értelme még tavaszra bejelentkezni?
A Szakvizsga Titkárságot képtelenség elérni.
Köszi

Csipke # 2008.12.05. 09:59

Kedves drmmoni,

értelmbe biztos van, legfeljebb későbbre osztanak be. Azzal mindenképpen számolhatsz, hogy jó esetben a tavasz második felére osztogatják már az időpontokat.


Csipke

Csipke # 2008.12.05. 10:00

ez azt jelenti, hogy mostanában március-áprilisra osztják az időpontokat. :)


Csipke

drmmoni # 2008.12.05. 21:26

CSipke!

Köszi az infót. Nekem nem mindegy, hogy még tavasszal belefér-e az utolsó vizsgám, mert a legkisebb gyerkőcömmel lehet, hogy csak szeptemberig lehetek itthon (lejár a GYED).
Köszi a segítséget még egyszer.

Papiniana # 2008.12.06. 23:11

Kedves progcic,
Köszi a segítséget és a javaslatot, élni fogunk vele!


Papiniana

Impossible # 2008.12.07. 00:44

Na, én azt tanácsolom, hogy kezdjék el időben a tanulást, tankönyvekből! Rövidítményellenes vagyok, a rövidítmények gyatrák és hiányosak, arra jók, hogy elvegyék az ember kedvét, felidegesítsék, és elmenjen velük az idő. Van kivétel, de az nagyon ritka, és még az sem pótolhatja a tankönyvek elolvasását. Szóval akár kismama, akár nem, ne panaszkodjék, ha erre vállalkozott, akkor tessék csinálni! Könnyen megúszni nem lehet, a sikerért szenvedni kell, mindig szenvedni kell!

progcic # 2008.12.07. 10:11

Papiniana:

SZIVESEN :)

drmmoni # 2008.12.07. 20:17

Impossible!
Ki vagy te, hogy így kioktatod a másikat!!!!
Ez a fórum szerintem főként arról szól, hogy hogyan tudunk egymásnak segíteni. (Akár jól összeszerkesztett rövidítésekkel is!)
A te hozzászólásod szerintem inkább az egódról és arról szólt, hogy csak magaddal vagy elfoglalva. Esetleg kérdezd meg a szüleidet, milyen könnyen boldogultak amikor csecsemő voltál...
Inkább akkor szólj hozzá a témához, ha az segítő jellegű és nem mások piszkálása a célja!!!

Ja és csak sírjon mindenki, hogy alig születnek gyerekek ebben az országban ilyen hozzáállás mellett!!!

Egy 3 gyerekes, boldog és szakvizsgázó anya.

bojtar_bojtar_bojtar # 2008.12.08. 17:46

Impossible!
A tankönyveket nyugodtan felejtheted, a szakvizsga a gyakorlatról szól.
Mi a véleménye arról...?
Mit tenne abban az esetben...?
Szóval aki tankönyvekből készül, annak igen nehéz jó eredményt elérni, már ha egyáltalán értékelik.

b_b

Legislator # 2008.12.08. 19:09

Látom, zajlik az élet.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.12.08. 20:14

Impossible nem lesz népszerű ebben a topic-ban a rövidítményellenességével...:)

Kedves Impossible,

nem minden rövidítmény rossz...;)
tk-ból nem lehet szakvizsgázni...;)


Kacsa11

progcic # 2008.12.08. 20:39

áááááááááááááááááááááááááááá.....

Impossible nem is szakvizsgázott még soha :D

Csak beszéli a semmit :D

drmmoni # 2008.12.08. 22:32

Megnyugodtam olvasva a hozzászólásaitokat!
Nekem ez lesz az utolsó vizsgám, szóval van némi tapasztalatom.
Jöhetnek a szakvizsgazok@gmail.com-ra a használható anyagok, felnőttek vagyunk, mindenki mérlegelheti, hogy mit milyen mértékben használ!

Ki tanul szakvizsga könyvből?
Én az előző kettőhöz használtam őket, de az A részhez egy vagyon lenne megvenni őket.
Kinek melyik vált be, kommentár elég szerintetek?

Köszi a segítséget!

doris # 2008.12.09. 08:50

Szia drmmoni!
Szerintem felesleges A-hoz szakvizsga könyveket venni, elég, ha jogszabályból (+ PK, stb.)tanulsz és ha vmi nem világos vagy úgy érzed, át kell ismételni rendszertanilag, fogalmilag is, mellé el lehet olvasni a kommentárt vagy esetleg egyetemi könyvet, jegyzetet. Én így készültem. (Csak a kötelmi joghoz vettem meg a Novissimás könyvet, nem rossz, de annyira nem is jó, hogy érdemes lenne az összeset megvenni az A-hoz.)

guba # 2008.12.09. 08:56

Impossible nem is szakvizsgázott még soha :D

Csak beszéli a semmit :D

:-))
De van kiváló érzéke a joghoz, és igaz hogy még csak másodikos hallagató, de már a szakviszgára készül. Kiváló ember, csak nem veszitek észre, pedig Legislator is megmondta. Milyen gonoszok vagytok, szegény Impit ne bántsátok már, mert szinte nekem fáj. Erkölcstelen jogászok akartok lenni? Ejnye már!!

progcic # 2008.12.09. 14:48

Kedves Guba Kolléga,

javaslom, vitassuk meg ezt akkor, amikor Impi cimbid ténylegesen szakvizsgázni fog :D

egyébként Te ismered őt? :D

Impossible # 2008.12.19. 06:28

Jómultkorjában javaslatot tettem arra nézvést, hogy miből érdemes tanulni; ez senkire nézve sem sértő, és építő jellegű. Csodálkozom a számos felháborodáson és rosszalló megjegyzésen, amely személyemben nem bánt, sőt megdöbbenve veszem tudomásul, hogy egyesek helytelen önértékelése oly mélypontra zuhant, hogy vélt sérelmek okán lépten-nyomon kifakadnak a tiszteletet érdemlő hivatás tiszteletlen művelői.

Kacsa,

én csak azt mondom, hogy a tankönyv jó alap, általában sokkal jobb alap mint a rövidítmény. Akinek jó alapja van, annak elegendő lehet a jogszabályból tanulás, de akinek nincs jó alapja, annak általában nem válhat javára a rövidítmény.

guba # 2008.12.19. 08:17

Jómultkorjában javaslatot tettem arra nézvést, hogy miből érdemes tanulni; ez senkire nézve sem sértő, és építő jellegű.

Ez a nevelő, segítő szándék persze nagyon tiszteletre méltó, csak az a kérdés, hogy kinek van erre szüksége. Hidd el, hogy aki (veled ellentétben) már eljutott a szakvizsgáig, az elég vizsgarutinnal rendelkezik ahhoz, hogy meg tudja ítélni, milyen anyagokból célszerű felkészülnie. Nem biztos, hogy egy gimnazista élettapasztalatával rendelkezve célszerű neki olyan színvonalú felkészülési tanácsokat adni, amelyekkel vélhetően már rég tele van a padlás.

Impossible # 2008.12.19. 12:23

Ha tele lenne a padlás, akkor nem itt nyávogna, miből készüljön, ennyit erről. Az alaptalan feltételezéseid pedig teljesen felesleges szófecsérlések, de ha nincs jobb szórakozásod, felőlem csináld, csak ne csodálkozz, ha senki sem fog rá reagálni az értelmesebbje közül.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.19. 14:06

Mission Impossible