@papinianus88:
1. Ln az arányosság követelményét tartottam szem előtt, aminek a végrehajtási eljárásban is érvényesülni kell.
Azzal nincs semmi baj, ha vagyontárgy kutatásba kezd a végrehajtó a felszólítás "postázásval" egyidejűleg, de azt már nem érzem helytállónak és arányosnak, hogy azzal egyidejűleg foglal is.
Nálam ez a józan ész követelményével sem egyezi, melyre - tök más jellegű ügyben - alkotmányellenességet megállapító, bírói döntést megsemmisítő határozatot hirdetett ki az Alkotmánybíróság, pont most olvatam.
Ha egyszer felhívja az adóst a végrehajtó a teljesítésre - oké, hogy korábban már lehetett volna teljesíteni módja, de a végrehajtó, ha nem vizsgálja a megelőző eljárást, akkor azt ne csak a saját javára, hanem a saját terhére is "hangoztassa", jelen esetben tehát akkor ez nem menti fel Őt és figyelmen kívül esik -, akkor a józan ész azt diktálja, hogy az általa szabott szubjektív "határidőt várja ki"...
Jelen esetben épp ezutóbbiból adódóan sérült jogi álláspontom szerint az arányosság és a józan ész alkotmányos követelménye, s ennek folytán a végrehajtási eljárás szabályainak a sérelme is megvalósult, mely az adós lényeges jogát is sértette súlyosan. Tehát a kifogásnak helyt kellene adni, mivel annak a feltételei maradéktalan fennállnak. Egyébként, ha ugyanazon napon került sor a felszólítás közlésére, a foglalásra és a befizetésre, akkor meg pláne nem lehet vitás a foglalás törvénysértő volta.. Hiszen akkor már a foglalás napján befejezési ok állt fenn..
És ebben semmi rosszindulat nincs és Én bizony erre kifogással élnék saját ügyben is, sőt, meghatalmnazott (nem jogi) képviselőként édesanyám ügyében csak a foglalás kísérlete miatt is kifogással éltem. Amit nem bíráltak el, mondván, hogy a kifogás elbírálása előtt végrehajtási lap visszavonása folytán "befejezett lett" az ügy..
Egyébként szerintem a munkabérből letiltás kevésbé sért adósi érdeket, jogot, mint valamely - jelentős értékű vagy tárgyi súlyú - vagyontárgy legfoglalása..
2. Nem értem, miben és mitől más a munkabér letiltására alapított kifogás e tekintetben...
3. KBS stílusát Én is nagyon bírom, nagyon jól leírtad, hogy miért is. :) Gerbera tanulhatna is Tőle, de nem hajlandó ugyebár változtatni a modorán, mely ezúttal már a minősíthetetlen kategóriát is alulról súrolta, a "belécsimpaszkodó" alsóvonalról nem is beszélve...
Ha költözök - nem szokásom - nekem is evidens bejelenteni, ahova csak tudom, vagy ha bármilyen lényeges adatom változik..
4. Kivétel erősíti a szabályt. :)
drbjozsef véleményével általában nincs is baj, jelen esetre nézve azonban nem fog helyt...