végrehajtási ügyben kérdés


Heparin # 2011.06.06. 13:21

Haragszotok rám valamiért, hogy senki nem segít?:-(

ObudaFan # 2011.06.06. 13:48

Meg lehet próbálni. Kérj igazolást a háziorvosodtól.

ágika777 # 2011.06.06. 15:57

Tisztelt Végrehajtó!
Sürgősen segítségét szeretném kérni a következőkben:
1.) Anyósom fizetési meghagyást adott be (illeték: 5.000,- Ft) amely ellen a kötelezett nem mondott ellent a rendelkezésre álló határidőn belül, így az jogerőre emelkedett, de nem fizetett.
2.) Ezt követően végrehajtási eljárást kezdeményezett (illeték: 5.000,- Ft). A közjegyző átadta neki a "végrehajtó okirat nyomtatványt", hogy (mint laikus) töltse ki! Segítséggel (bírósági vh. irodában dolgozó személlyel)kitöltötte, majd visszavitte a közjegyzőnek. Kérte, hogy nézze át a nyomtatványt, melyre az volt a válasza, hogy: "Nem ér rá, dobja be a ládába".
Most kapott egy levelet a közjegyzőtől, hogy hibásan lett kitöltve a nyomtatvány, ezért újból fizessen 5.000,- Ft illetéket és adja be újból.

A kérdésem az lenne, hogy ez így a megfelelő eljárás? Mit lehet ilyenkor tenni? (Véleményem szerint a közjegyző feladata lett volna, hogy a végrehajtó okirat nyomtatványt átnézze, vagy segítsen kitölteni, ha már az illetéket a végrehajtást kérő lerótta.) Az illetéket ilyenkor újból meg kell fizetni, és ha újból nem ér rá a közjegyző? A közjegyzőt nem terheli ilyenkor semmilyen felelősség? Ha anyósom most eláll az egész végrehajtástól, akkor a vh-ra lerótt illetéket vissza lehet kérni (mert akkor más közjegyzőt keres)? Mit tanácsol, mit tegyen?

Válaszát előre is köszönöm!

brigitta67 # 2011.06.09. 10:10

Tisztelt Obudafan!

A többiektől nem érkezett válasz a kérdésemre, abban reménykedem, hogy Öntől hátha... Már régebben is kérdeztem Öntöl ebben az ügyben és akkor sokat segített a válasza!

Voltférjem ingatlana túl van a második sikertelen árverésen. Végrehajtásijog van bejegyezve hitel felvétel miatt a bank részéről, gyerektartás miatt az én részemről, adótartozások miatt apeh részéről és egy magánszemély részéről nem tudom mi miatt.
Jelenleg a vh. kérőknek lehetőségük van átvenni az ingatlant.
Kérdésem az lenne, hogy amennyiben olyan vh. kérő jelentkezik be erre az átvételre akinek követelése meghaladja a becsérték 70%-át és így készpénzmozgás nem történik, a törvény szerint egyébként előre sorolt
gyerektartásbeli tartozás hogyan tud kifizetésre kerülni?

Válaszát előre is hálásán köszönöm!
Brigitta

fannyka68 # 2011.06.09. 15:38

Tisztelt válaszoló!
Kérdésem az lenne, van egy kölcsönöm amit 4.-hónapja nem tudtam fizetni. Mivel nem tudok rá megoldást így kértem a bankot nincs más tiltsák le. Ők azzal ijesztgetnek, hogy jön a végre hajtó és "összeszed párdolgot". De a letiltás után is emlegették,ha dolgozom akkor foglalnak egyből vagy le tiltják a fizetésem?- és mennyi az letiltás %-ban?
Másik kérdésem az lenne, hogy a kölcsön az Én nevemen van a férjemnek semmi köze hozzá. Ő tőle is letilthatják?
Éveken keresztül kiemelt ügyfél voltam, ez az év nem jól kezdődött és ez lett a vége, mindennel ijesztget a bank ezért szeretném ha valaki felvilágosítana és nem vagyok rá büszke, hogy ide jutottam. Üdvözlettel és előre köszönöm a választ.

végrehajtó1 # 2011.06.09. 20:08

brigitta67

Ahhoz hogy átvegye kell a többi vh kérő beleegyezése is.
Tehát gyakorlatilag nulla az esély.

brigitta67 # 2011.06.10. 18:33

Tisztelt Végrehajtó1!
Köszönöm válaszát, de sajnos nem igazán értem.
Szóval nem járulok hozzá. És akkor mi jön azután?
Kérem, ha ideje engedi válaszoljon!
Brigitta

végrehajtó1 # 2011.06.10. 19:20

Nem baj hogy nem érti:)
Mert nem jót írtam

Helyesen:

Ha a megtartott második árverés is sikertelen volt, úgy a végrehajtást kérő veheti át az ingatlant.
Ha több végrehajtást kérő van, a végrehajtó megállapítja a becsérték felét meghaladó legmagasabb árajánlatot az ingatlant az veheti át, aki a becsérték felét meghaladó legmagasabb árajánlatot tette. Ha a becsérték felének megfelelően vagy azt meghaladóan több egyenlő árajánlatot tettek, az átvételi jogosultság a 165. §-ban meghatározott sorrend szerint alakul.
A becsérték felének, illetőleg az azt meghaladó átvételi árnak megfelelő összeget be kell számítani a végrehajtást kérő követelésébe.
Ha a végrehajtást kérő követelésének összege nem éri el az ingatlan becsértékének felét, a különbözetet a végrehajtást kérő köteles az árverési vevőre nézve irányadó szabályok szerint befizetni.
Ha az árverésen a kikiáltási ár csak a becsérték 70%-ának megfelelő összegig szállítható le, az ingatlant ennél alacsonyabb összeg fejében nem lehet átvenni

marax # 2011.06.10. 20:46

Tisztelt Végrehajtó1!

2,5 éve vásároltam egy lakást, melynek a földhivatali bejegyzés szerint 2008. okt. 28-án hivatalosan is az 1/1 arányú tulajdonosa lettem. A mai napon (06. 10.) kaptam egy levelet (és ebben a tárgykörben az elsőt!!!) az egyik pesti ügyvédi irodától (természetesen nem tértivevényeset, mert az drága, a keltezése pedig 05. 25. volt) fizetési felszólítás bírósági végrehajtás előtt tárgymegjelöléssel, valamint mellékletként egy végrehajtási lapot és 1 db rózsaszín postautalványt. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy bár a lakcím stimmel, a címzett nem, az ugyanis az előző tulajdonossal azonos. A levél szerint a parkolásidíj-hátralék miatti fizetési meghagyás a Pesti Központi Kerületi bíróság határozatával jogerőssé vált, és a végrehajtó végrehajtási jogot fog bejegyeztetni az ingatlanra - amelynek immár én vagyok a tulajdonosa. A kérdésem, hogy ez a tulajdonos adatainak ellenőrzése nélkül is lehetséges-e? A lakást ugyanis banki hitelre vettem, és amennyiben ez történik, a bank felmondja a hitelszerződést (és nem felmondHATtja).

Válaszát előre is köszönöm:

mara

brigitta67 # 2011.06.10. 21:57

Tisztelt Vh1!

Egy végrehajtástkérő kívánja átvenni, de az ő követelése több mint a becsérték 70%-a.
Pont ezért nem lesz pénzmozgás! A kérdésem az volt, hogy ebben az esetben mi történik az amúgy első helyre sorolt gyerektartás kifizetésével.

"Ha az árverésen a kikiáltási ár csak a becsérték 70%-ának megfelelő összegig szállítható le, az ingatlant ennél alacsonyabb összeg fejében nem lehet átvenni"

De akinek ennyi (vagy több) követelése van az elviheti fizetés nélkül. És akkor a többi csak nézhet..!!! Mit lehet ilyenkor tenni?

Brigitta

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.11. 06:03

A többi is átveheti a követelése beszámításával. Ha magasabb vételárat ajánl.

ObudaFan # 2011.06.11. 08:20

Vagy rangsorban előrébb álló követelés esetén azonosat. Ha viszont nem teszi meg, ebből az ingatlanból nem lesz kielégítve a követelése. Akkor sem, ha a rangsorban egyébként előrébb lenne.

adminspgy # 2012.08.26. 07:21

T. Fórumozók!

Egy ingatlan hitelre történő vásárlásánál adóstárs nevében kérdezném a következőket:
A bank felmondta a hitelt, az ingatlanra végrehajtást írtak ki. Többszöri sikertelen árverés után a végrehajtó most az adós és az adóstárs munkabérének 33%-át el kezdte tiltani (jelenleg 14 millió forint a tartozás). Az adóstársnak vállalkozása is van (három alkalmazottal). Kérdésem az lenne, hogy az adóstárs vállalkozási számlájára érkező bevételt is letilthatja-e a végrehajtó? Teljes összegben vagy részben? (ha igen, akkor hogy tudja majd kifizetni az alkalmazottak bérét, a járulékokat?)
köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.26. 07:43

Egyéni vállalkozás? Akkor igen. Ha társaság, akkor meg foglalhatja a betétet, üzletrészt, részvényt.

gerbera317 # 2012.08.26. 13:06

Már éppen ideje volt a letiltás kiadásának.

adminspgy # 2012.08.26. 18:42

Kovács_Béla_Sándor - köszönöm a gyors választ!

moko # 2012.08.27. 07:41

Tiszteletem!

Az lenne a kérdésem,hogy tulajdonosa vagyok egy KFT-nek ami ellen felszámolás folyik.A KFT-nek természetesen van vagyona ingó és ingatlan ,amit fel is értékeltek .Az árverés már többször megismétlődött de nem volt jelentkező így a felszámoló folyamatosan csökkenti az árát a KFT tulajdonában lévő ipari ingatlannak.A kérdésem az lenne meddig viheti le az árat ,mivel a követelés a menekülő érték egynegyede -csak-.Ha továbbra se lesz érdeklődő akkor hogy folytatódik az ügymenet??A menekülő érték alá mehet az árverési érték??Előre is köszönöm a segítséget a válaszadónak.

C a s a b l a n c a # 2012.08.27. 12:58

Legegyszerűbb, ha megnézed a végrehajtási törvényt, a 150. § körül lehet...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.27. 13:50

Nem végrehajtás, felszámolás. Addig viszi lefelé, amíg nem talál vevőt vagy amíg valamelyik hitelező el nem fogadja fizetségként.

egubacsi # 2012.08.27. 14:10

Tisztelt Fórumozók!
Ingatlanfedezetes, szabad-felhasználású svájci frank alapú hitelemet felmondta a bank (már nem tudtuk fizetni). Végrehajtásra került, de közben egyesség született a bankkal, hogy tartozásunkat havi 80 e. Ft részletben fizetjük, melyet 4 hónap óta teljesítünk. A végrehajtási eljárás mégis folytatódik. Négyen vagyunk hitel felvevők, már minden vagyonunkat lefoglalták. A végrehajtó azt a választ adta, hogy a végrehajtás kérőnek vagyis a banknak kellene leállítani a végrehajtást. A bank viszont azt közölte, hogy ő nem állítják le az eljárást. Szeretném a végrehajtás alá vont vagyontárgyak egy részét mentesíteni ezen eljárás alól. 9,6 m. a tartozásom, erre lefoglaltak két ingatlant (10 és 7 m értékben), két autót és egy 2 milliós betétet. Valamint a továbbiakban még foglalni akarnak 3db szántót is. Kérem, ha valaki tud segítsen, hogy mire hivatkozzak és hova írhatok levelet? Ügyvédre sajnos egyikünknek sincs pénze. Előre is köszönöm!

anna76 # 2012.08.28. 06:16

T. Fòrumozók!

Tanácsot szeretnék kérni (hátha volt vagy van valaki még rajtam kívül, aki ilyen helyzetben van) milyen lehetõségeim vannak!
8 éve (második gyermekem születése után) a VIII. kerületi kis lakásunk eladása után egy Pest környéki nyugodt kis faluban vettünk egy 2 szobás házat). A ház 15 millió forint volt , önerõnk 9 millió, hitelt vettünk fel férjemmel 6 millió forintot. Nem volt gond a törlesztõrészletek kifizetésével, mivel férjem vállalkozóként dolgozott. Négy éve egyre stresszesebb lett a munkája (több alkalommal nem fizették ki - építõipar!) három éve, 40 évesen infarktust kapott, és meghalt. Itt maradtam két pici gyermekemmel szülök, rokonok nélkül. Tartalékunkból még fél évig tudtam fizetni a megnövekedett svájci frank alapú hitelünket - közben már jeleztem a banknak, hogy mi történt családommal - hogy fizetésembõl nem fogom tudni törleszteni a részleteket, keressünk valamilyen megoldást. Megoldás helyett két évvel ezelõtt közjegyzõi okirat érkezett - felmondták a hitelem, bírósági végrehajtásra került sor. Végrehajtót is megkerestem, mi lehet a megoldás - azt ajánlotta, ha tudom, adjam el a házat. (ekkor már a 6 milliós hitel - annak ellenére, hogy fizettük négy és fél évig már 11 millió lett). Megfogadtam a végrehajtó tanácsát, elkezdtem hirdetni a házam elõszõr 13 mill-ért (ennyi volt a becsértéke is), majd lassan csökkentettem 11 millióig, intalanirodákkal is felvettem a kapcsolatot. Közben a végrehajtó a fizetésem is letiltotta. A tartozásom hónapról-hónapra növekszik - fizetésem harmada, ami a végrehajtóhoz megy, cseppnek tünik a tengerben. A házra ez alatt az idõ alatt több érdeklõdõ is akadt, de komoly nem (ingatlanosok sem bíztatnak, teljesen áll a piac).
Azóta vállaltam másodállást is (aminek a harmadát vonják) hogy a rezsit is minden hónapban ki tudjam fizetni, és enni is tudjunk. Jelenleg a tartozásom már több, mint 13 millió forint. Végrehajtó szerint tartozás összegénél kevesebbért viszont nem adhatom el, így csapdába estem. Mert hiába is vonnak két munkahelyemrõl, a tartozás sokkal gyorsabb ütemben nõ, a házam viszont csak ennél sokkal kevesebbért kelne el - ha egyáltalán akadna rá vevõ. Közben a végrehajtó kiírt két árverést is, de érdeklõdõ ott sem jelentkezett.
Próbáltam egy éve ismét felvenni a bankkal a kapcsolatot, hogy valahogy egyezzünk meg, de mereven elzárkóztak, mivel már végrehajtás alatt van ügyem.
Kérdésem az lenne: mit tegyek, hogy tudnék kiszakadni ebbõl a lehetetlen helyzetbõl? Tehetetlenül nézem, ahogy tartozásom majdhogynem duplázódik! Sok helyre fordultam segítségért, de mindenhol széttárták a kezüket. Anyagi segítséget sehonnan nem remélhetek, de ennyit nem is tud senki áldozni. Szívesen megszabadulnék a házamtól, de már ez is lehetetlen. Mégha valaki megvenné is az árverésen, akkor is a plusz tartozást még életem végéig vonnák a fizetéseimbõl, igy még esélyem sem maradna arra, hogy valaha is újra tudnám kezdeni az életem két gyermekemmel - még albérletet sem tudnék fizetni abból, ami a fizetéseimbõl megmarad. Arra már nem is merek gondolni - mi lenne, ha lebetegednék.
Köszönöm elõre is, ha valaki tanáccsal segítene!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.28. 07:02

Eszközkezelő?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.28. 07:06

A végrehajtó azt a választ adta, hogy a végrehajtás kérőnek vagyis a banknak kellene leállítani a végrehajtást. A bank viszont azt közölte, hogy ő nem állítják le az eljárást.
Ez igaz is. Csakhogy nem "leállítani" kell az eljárást, hanem szüneteltetni kell. Azt pedig a végrehajtó megteheti a Vht. 52. § f) alapján.
De ez tényleg nem fog a foglalás feloldásával járni. Azt csak a végrehajtást kérő kérhetné. Ha nem akarja, akkor nem akarja. Nem az adós az ügy ura. Nagyon nem.

anna76 # 2012.08.28. 07:41

az eszközkezelõ jelenlegi formájában kiesik, mivel 10 milliónál nagyobb az érték, és nem vagyok hátrányos helyzetü (mivel két munkahelyen is dolgozom, és nem a segélyért állok sorba)

Gabyka35 # 2012.08.28. 09:53

Arra lennék kíváncsi,hogy párom előző kapcsolatából származó letiltásokat csak neki vagy esetleg közösen az ex-el kell állniuk?(9 évet éltek együtt!)Igaz minden hitel párom nevén van-volt!