végrehajtási ügyben kérdés


pazs # 2014.04.23. 08:00

Igen, ugyanis az nem a volt férjed pénze, hanem bankszámlapénz, a végrehajtó nem vizsgálja, hogy honnan ered és igazából kié.

exedes # 2014.04.23. 08:27

Köszönöm a választ, igen, valahol ez sejtettem. A nagyobb problémám viszont az lenne, hogy nem tudom mit tegyek. Tudom, ez fórum, helyrehozni senki nem tudja az életem, de több szem többet lát alapon leírnám történetem. A kálváriám 2006-ban kezdődött. A fiamnak szívműtétje volt ami egy hosszadalmas dolog volt, minden fillért össze kellett kapargatni, ami azt jelentette, hogy anyagi csődbe kerültem. Ez az évek alatt teljesen elhatalmasodott rajtam.. A munkabéremből vonták a banki és más tartozásom, ami azt jelentette 60 ezer Ft.-ból éltem a két fiammal. Na most vagy ettünk és iskoláztattam őket vagy a rezsit fizettem. A lényeg, hogy nagyon csúnyán megcsúsztam a közüzemikkel. Pont egy éve a Távhő Szolgáltató felajánlotta, hogy az adósságom fejében átveszi a lakásom, ha kiköltözöm. Ez csak szóbeli megegyezés volt.Tavaly májusban kiköltöztem, egy pici lyukat bérelek, itt élünk. A végrehajtó azt mondja, nem tud mit tenni, még nem tart ott a dolog, hogy árverezzen. Egy éve a régi lakásnak gyűlik a rezsije, a béreltet is fizetnem kell, mert kitesznek ha nem. A munkám megszünt, fizetésem nincs csak adósságom. Mit tegyek? Köszönöm a meghallgatást. Tisztelettel.

zsopapesz # 2014.04.25. 08:01

Tisztelt fórumozók és joghoz értők!!!
Senkinek nincs tapasztalata vagy szakvéleménye az általam felvázolt üggyel kapcsolatban?
Voltunk ügyvédnél de ő nem tudott segiteni... esetleg vki aki jártasabb végrehajtási ügyekben???

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.25. 08:20

A végrehajtás során csak az adós tulajdoni hányadát lehet árverezni, a nem adós tulajdonostárs értelemszerűen nem köteles kiköltözni. De a tulajdonostársat birtokba bocsátani igen!
Az is igaz, hogy ha a férj azt a tartozást a házassági életközösség alatt vállalta, akkor valóban felel érte a feleség is. Tehát bár külön perre van szükség vele szemben, de végső soron valóban elárverezhető az ő tulajdoni hányada is.

zsopapesz # 2014.04.25. 08:44

Köszönöm a választ... a tartozást már a válás után szerezte.. igy gondolom csak az első rész érvényes, hogy a férj tulajdon részét árverezik..

pazs # 2014.04.25. 08:53

Ha rendezte a tartozást, akkor miért árvereznek?

zsopapesz # 2014.04.25. 10:40

pont ez az hogy nem rendezte... évekkel korábban elváltak, azóta nem is lakik ott, csak meg maradt a tulajdonjoga, pedig a váláskor lemondott róla, csak nem lett kellően lepapirozva.. legalábbis az ügyvéd szerint... és most évekkel később jött a végrehajtó hogy a volt férj nem fizette a hitelt és a tulajdonrészére végrehajtást kértek azaz el árverezik ha nem rendezik a tartozást.... az ügyvéd egyetlen ötlete az volt hogy az ismerősöm vegye meg az árverezett tulajdonrészt.. csak hát az több millió forint ami neki persze nincs... a volt férj meg sz..k rá magasról (elnézést a kifejezésért) de nem lehet vele komunikálni, semmilyen megkeresésre nem reagál..
Azért köszönöm a hozzászólásokat!

Angelicasol # 2014.04.25. 10:54

ha a váláskor lemondott róla, azt milyen formában és kinek a javára tette, na meg persze mikor és miért nem lett átírva a földhivatalnál?

zsopapesz # 2014.04.25. 11:03

Úgy tudom, hogy a válást kimondó bírósági határozatban szerepel hogy lemond a tulajdonjogáról a gyermek javára.. de majd rákérdezek... külön vagyon megosztási szerződés nem készült, ha jól tudom..

kaente # 2014.04.26. 16:08

Szabályos e, hogy egy 7 éves banki tartozásból fenn maradt összeget,amelyet a Fakthorn Zrt-követelt, azt átadták egy önálló bírósági behajtónak, de mivel munkanélküli és lakás nélküli,vagyon nélküli vagyok, nem tudták behajtani,most egy másiknak az Instrum Justitiának adták át,erről egy bírósági végzést kaptam ma postán..Hogyan lehetséges ez? Adják veszik a tartozásokat az ember háta mögött?

jusstis # 2014.05.08. 18:29

Ha az adós tartózkodási helye ismeretlen (idegen állampolgár), miért nincs kiadva ellene körözés?

A bíróság a büntetőperben polgári peres útra utasította a jóvátételt, a bűncselekményt elkövető vagyontalanságának tudatában.
A bíróság olyan kártérítési határozatot adott, ami mögött nincs elérhető személy (tartózkodási helye ismeretlen), és (életelles bűncselekménnyel okozott) kár kompenzálására alkalmas dolog sincs (vagyontalan).
Ebben az esetben van e felelőssége annak, aki ezt a jogviszonyt lehetővé tette, vagyis illik e a Magyar Államnak a jogokkal felruházott, eltüntetett, harmadik világbeli késelő által okozott károkat megtéríteni honfitársunknak?

gerbera317 # 2014.05.09. 19:09

Ha az adós tartózkodási helye ismeretlen (idegen állampolgár), miért nincs kiadva ellene körözés?

Mert polgári ügyben nincs helye körözésnek.

van e felelőssége annak, aki ezt a jogviszonyt lehetővé tette

Ha van rá ítélet, akkor igen. Egyébként nem.

edus10 # 2014.05.22. 11:01

Tisztelt Fórumozók!
Abban kérnék segítséget, hogy hol lehet utána nézni annak, hogy végrehajtási eljrás során árverezés útján szerezett ingatlan esetében ki garantálja azt, hogy a lakást a megtekintett állapotban adja át az adós?Mi van akkor, ha a megtekintés után az adós szétveri a házat vagy leszereli a radiátort, kazánt, stb?Az árverezés nyertese a végrehajtón követelheti a megtekintett állapotot vagy az adóstól?a végrehajtónál kell-e lenni valamilyen leltárnak a csapokról meg az egyéb tárgyakról?
köszönöm a segítséget előre is...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 11:38

Senki nem garantálja.

edus10 # 2014.05.22. 14:02

így akkor csupán az adós jóindulatán múlik, hogy egy beköltözhető ház helyett a végén csupán egy romhalmazra licitáltam????mindenki ekkorát kockáztatna?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 16:18

Van némi hajlamod a túlzásokra, ugye?

ius latratus # 2014.06.11. 15:54

Járásbíróság végrehajtási csoportja hozott egy végzést, melyben az adós által benyújtott végrehajtási kifogás (becsérték-kifogás) tárgyában indított eljárást megszünteti.
(az adós ugyanis visszavonta a kifogást, s mivel ezt a fajta eljárást a vht. nem szabályozza, így a Pp. 1952. évi III. tv. az irányadó, - de ez most mindegy is)
A probléma: a Törvényszék Gazdasági Hivatalának közlése szerint érdemes lenne a titkárt noszogatni, hogy ugyan a jogerőre emelkedésről tájékoztassa már a Gazdasági Hivatalt is, mert addig az adós által elnöki letétbe befizetett összeget (díjelőleget) nem tudja visszautalni.

  1. Ha a végzés jogerős, akkor ez miért nem megy magától?
  2. Ha a végzés még nem jogerős -pedig már az átvételtől számított 25. napnál járunk-, akkor mit tehet az adós, vagy a szerencsétlen meghatalmazottja? (ez én lennék)

Igen, tudom, kellett volna egy ügyvéd, de azt hittem, hogy ez menni fog.

gerbera317 # 2014.06.11. 19:05

A bíróság gyakorlatában egy végzés nem az időmúlással válik jogerőssé, hanem azzal, hogy ráütik a jogerősítő záradékot, vagy rosszabb esetben jogerősítő végzést hoznak ami ellen már nincs jogorvoslat. Hónapok is eltelhetnek egy ilyen megszületéséig. És akkor még mindig kérdés, hogy a lajstromiroda mindenkinek kiküldte-e az iratot, aki érintett a végzéssel.

ius latratus # 2014.06.12. 17:21

Igen.
Ma már kiderült: jogerős, csak a GH nem tud róla. Menjek a bírónőhöz.
Che? (...)
Nem maradt más, mint ügyvédet megcsörgetni, hogy ismeri-e, s ha igen, mennyire a bírót?
Ismeri, s nagyon.
:)
Hétfőn menjek be, ott lesz a GH előtt a jogerős végzés.
Ilyet...

Pedig én azt hittem, ugyanazokat tudom, mint az ügyvédek, csak azok együtt kávéznak azokkal, akikkel én nem. De hát úgy néz ki, nem csak ez a különbség...
:))

Gerbera317

Köszönöm a választ!

bogi_ka # 2014.06.12. 18:40

Tisztelt Fórumozók!
Ma kaptam egy Bírósági Végrehajtói felhívásról szóló levelet. Az apám nem fizette a közös költséget, a számla is az ő nevén van. Én vagyok a lakás tulaja,soha nem laktam fizikailag a lakásban, állandó lakosnak is csak pár évig voltam oda bejelentve, apám a haszonélvező.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel én biztosan nem fogom ezt befizetni, a bíróság milyen következő lépést tehet?
Én 8 éve külföldön élek, vonhatnak-e le az itteni fizetésemből? Illetve, mivel lakástulajdonos szigorúan csak papíron vagyok, tehát én nem bánom ha elárverezik a lakást az mint megoldás szóba jöhet-e? Milyen egyéb jogi lépést tehet ellenem a bíróság?
A segítséget előre is köszönöm.

gerbera317 # 2014.06.13. 09:43

bíróság milyen következő lépést tehet?

Már megtette: elrendelte a végrehajtást. A többi a végrehajtó dolga, és ő tenni is fogja a dolgát.

bogi_ka # 2014.06.13. 10:01

Kedves Gerbera,

Mivel nem vagyok jártas ilyen ügyekben, a kérdés akkor úgy szól,hogy ebben az esetben a végrehajtó,hogy is végzi a dolgát? Elkezd engem hajkurászni, és az én fizetésemet,vagy az otthoni bejelentett lakcímemen akar ingóságot foglalni( abban csak bejelentve vagyok, az anyósomék tulajdona,pár kis bútorom van ott)vagy mivel az összeg közel fél millió forint, ezért a lakást fogja árverezni? Nekem ebben az esetben érdemes-e ügyvédet fogadnom, vagy az már túl késő? Egyáltalán mi közöm nekem egy teljesen más felnőtt személy tartozásához?Bocsi de kétségbe vagyok esve,főleg mivel ennek semmilyen előjele számomra nem volt, ez az első levél ebben az ügyben amit kaptam,ami előtt szintén értetlenül állok.

bogi_ka # 2014.06.16. 05:35

Tudnátok válaszolni az alább feltett kérdéseimre? Akárki aki ért hozzá.
Előre is köszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.16. 07:48

én biztosan nem fogom ezt befizetni
Írtad. Akkor pedig se több kérdés, se több válasz nem maradt.

Iberius # 2014.06.16. 08:58

Szép napot mindenkinek!Keresgettem, de nem találtam a megfelelő topicot, így itt tenném fel a kérdést! Olvasgattam már eleget behajtásról, adósság kezelésről, követelésekről stb...Mint minden második embert, engem is fenyegetnek ezek a dolgok, és itt jönne a kérdésem!Legutolsó információim szerint, NEM ADHATNAK KI a mobilszolgáltatók sem semmilyen adatot velem kapcsolatban!Értem ez alatt telefonszám!Teljesen új számom lett, és a kedves IJ megtudakolta a Telekomnál, aminek nem igazán örülök!Akarok úgy is megoldom, hogy többet ne tudják meg, de azért számomra ez dühítő, hogy csak úgy megérdeklődik a Telekomtól, az meg kiadja nekik!Holott én tisztán megmondtam a nőnek mikor vettem a kártyát, hogy SENKINEK nem adhatják ki!A hivatalos szervek, mint pl rendőrség, persze hozzáférhet, ezzel nincs is gond, de egy IJ megkaphatja a számom?És ha igen, milyen alapon?Ráadásul mint a legtöbb esetben itt sem lett aláírva harmadik személlyel, céggel szerződés az esetleges adósság kezeléséről és legjobb tudomásom szerint, amennyiben ilyen szerződés nem született, nem jogos a követelés, valamint megsértették az adatkezelésre vonatkozó szabályokat!Vagy esetleg én vagyok lemaradva, mint a borravaló? Szereznék ezekben a kérdésekben kielégítő választ kapni, mert nem az az ember vagyok, ki szereti és hagyja, hogy szórakozzanak vele!Adósságom van, fizetnem kell, ez világos is, de nem hinném, hogy ez a helyes eljárás...