végrehajtási ügyben kérdés


julish # 2014.04.06. 17:26

Tisztelt fórumozók
A következő ügyben lenne szükségem segítségre. A párom 2012. okt. 25-én végrehajtási végzést kapott. Az abban szereplő összeget nem fizettük be, mely az előző házasságából született gyermekeknek járó iskolakezdési támogatás. Azóta az ügyben felszólítás, értesítés stb. nem érkezett, egészen 2014. ápr. 04-ig, miszerint 2014. márc. 28-án foglalási jegyzőkönyv készült lakcímünkön. Kérdésem, hogy ha több hónapon keresztül nem történt intézkedés, akkor most jogos-e a végrehajtó tevékenysége.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.07. 06:09

Azért annyira nem rövid az elévülési idő.

Sugi71 # 2014.04.07. 19:41

Kedves "gerbera" !

Köszönöm szépen a segítséget! A hétvégén előző lakóhelyemen voltam ( több mint 5 éve nem lakom ott) és a volt szomszéd szólt, oda kaptam levelet,ami ugyan jól megázott,gyűrött is. A Telenor küldte az egyiket, amiben leírták,a tartozás kiegyenlítődött és töröltek a nyílvántartásból.A másik levelet a behajtást elindító ügyvédi iroda írta,hogy elévülés miatt megszüntették az eljárást.Ha ezek a levelek,amik még a márciusi letiltás előtt érkeztek,a jelenlegi bejelentett lakcímemre jönnek, ahonnan a levelezést folytattam,akkor a márciusi letiltást már el tudtam volna kerülni. A leveleket bevittem a végrehajtóhoz,ahol a kezembe adták a letiltás feloldását.

További jó munkát kívánok minden segítőnek!

kpax # 2014.04.08. 10:49

Kedves Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy,ha végrehajtási kifogás miatt a Bíróság megsemmisíti a díjjegyzéket, és az rám nézve több végrehajtási költséget jelent, akkor utólag levonhatja-e tőlem a végrehajtó a különbözetet? Közöstuladon megszüntetése történt árverés útján, és az egyik tulajdonos nyújtott be végrehajtási kifogást, mert tőle több végrehajtási költséget vontak le, mint tőlem, egyenlő tulajdoni hányad mellett.(én voltam a vh.kérő, a többiek az adósok, de határozatban ki volt mondva, hogy a költségeket egyenlő arányban, a tulhányadaink alapján kell fizetnünk. Novemberben volt az ügy lezárva, pénz kifizetve, a végrehajtási kifogást benyújtó tegnap kapta a levelet a Bíróságtól, a díjjegyzék megsemmisítéséről, a végrehajtóra pénzbírságot szabott ki, de arról nem ír, hogy ő, a különbözetet visszakapja-e, illetve, hogy nekem utólag kell-e még fizetnem.
Bocsi a hosszadalmas írásért, ha valaki tud, légyszi válaszoljon.
Köszi, Becher.

thhthh # 2014.04.09. 11:35

Tisztelt Ügyvéd Úr, kedves Fórumozók!
Segítségre, tanácsra lenne szükségem! A történet a következő: hárman vagyunk testvérek, édesanyám sajnos már nem él, így a családi ház fele édesapámé, a másik fele pedig a 3 testvéré 1/6-1/6-1/6-od részben. A bátyám már nem lakik velünk. Svájci frank hitelt vett fel, amit sajnos nem tud fizetni elég régóta. Ma kaptunk kézhez egy földhivataltól érkezett levelet, miszerint bejegyezték a végrehajtási jogot a családi házunkra. Ez azért lehetséges, mert van benne 1/6-od része a bátyámnak? Ha esetleg elajándékozná nekem a bátyám a részét, tehát nem lenne többet tulajdoni hányada a házban, akkor lekerülhet-e ez a bejegyzés? Mert ha jól tudom, akkor ha ez a bejegyzés rajta van, akkor soha nem lesz a ház eladható. Vagy mit lehet ilyen esetben tenni? Nagyon kétségbe vagyunk esve!
Előre is köszönöm a segítő válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.09. 12:45

Igen; nem; rosszul tudod; sok mindent; ne legyetek.

(A végrehajtási jog csak az adós illetőségét terheli.)

keba64 # 2014.04.09. 12:49

Segítséget szeretnék kapni egy empatikus hozzáértőtől.
1999-ben az (akkor még nem) férjem építési vállalkozóként kölcsönt vett fel az OTP-től. Annak visszafizetése meghiúsult, mert csődbe ment a cég. A felszámoló mindent vitt. aztán felszívódott. 2001-ben páromat elítélték csődbűntett miatt, mivel szabálytalanul előbb az alkalmazottait fizette ki. Ezután 2007-ben feltűnt egy végrehajtó, aki az OTP Faktoring nevében 64 milliót, majd, 180 milliót stb. akart behajtani-általában mezítlábas levelekkel. Inkasszót tetetett a bankszámlára, fizetésletiltást kezdeményezett. Fellebbeztünk a Pesti Kerületi Bíróságnál, amelyik 1999-ben jogosnak ítélte az OTP követelését. Nekünk már semmilyen papírunk nincs meg, mert azt hittük, rég elévült az ügy. A bíróság a hivatalos ügyvédi megkeresésre és fellebbezésre még nem reagált, előtte az ügy papírjait kérte be, de azok-mint írtam-már nem állnak rendelkezésre. 2001 óta párom hivatalosan ide, egy másik vároba van bejelentve állandó lakcímre. Ide 2007-ig semmi nem érkezett. Tegnap a végrehajtó (Dienes és Tsa) közölte, hogy lefoglalta és forgalomból kivonatta a kocsinkat. Az ügyvéd javaslatára most kifogással élünk (újabb 15000 forint) de nem tudom, mire. Elegem van. Mi próbálunk egy másik cégtől munkabért behajtani, ő viszont csak széttárja a kezét és nem ér el semmit. Így a munkabér alaphoz sem férünk hozzá. Milyen világ ez? ( Jelzem, Dienesék most éppen 38 milliót követelnek. Hogy ez mitől változik állandóan, fogalmam sincs.) Párom hónapok óta nem dolgozott, de vállalkozóként semmi juttatást nem kapott. Most végre elhelyezkedett, a napokban kapja az első fizetését-ha az el nem viszi a végrehajtó...MIT TEHETÜNK????

linda85 # 2014.04.09. 18:21

Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, az alábbi ügyben.
Nekem és volt barátomnak van egy közös családi házunk. A házon jelzálog van, ami már végrehajtás alatt van. A követelt összeg 16 m.Ft, ebből a pénzintézet felé fennálló tőketartozás 12,5 m Ft. +2 m.kamat. A ház kb.5-6 m.Ft-ot ér.
Volt barátom az ingatlannal kapcsolatban mindentől elzárkózik, jelenleg külföldön él, ott bejelentett jövedelemmel rendelkezik.
Én mindent megtettem annak érdekében, hogy az ingatlan eladásra kerüljön, de mivel 1/2 rész a tulajdonom, egyedül nem rendelkezhetek az eladásról.
Mindezt a végrehajtóval közöltem is.

Kérdéseim az alábbiak lennének:

  • Ha jövedelemből letiltásra kerül a tartozás, akkor csak tőlem vonják, vagy a külföldön élő személytől is?
  • Az ingatlant hogy tudom egyedül értékesíteni, ezzel csökkentve a tartozás összegét?
  • Az ingatlan értékesítése után fennmaradó tartozást egy összegben kell kifizetnem, vagy tiltják a jövedelemből?
  • A fennálló tartozás elévül e valamikor?

Köszönöm!
-
-

julish # 2014.04.10. 03:49

Itt szinte mindenki kap választ. Nekem nem sikerült. Azért köszönöm!

vKitti # 2014.04.10. 07:58

Tisztelet hozzáértő Urak és Hölgyek!
Segítségeteket kérném, sajnos jogi ügyekben nagyon kuka vagyok! Néhány éve egy Bt.-nél dolgoztam és nem kaptam meg a fizetésem. Négy kollégámmal egyetemben! A céget azóta kényszer törölték, de most a volt tulajdonos és igazgató úr ellen van jogerős fizetési meghagyásunk. Most tartunk a végrehajtás kérésénél. Az igazgató úr tulajdonában van egy nyaraló, ezen már van végrehajtás (NAV, magánkölcsön és mobilszámla) és árverezve is volt, igaz sikertelenül.
A közjegyző úgy tájékoztatott bennünket, hogy a munkabér követelés megelőzi ezeket a követeléseket kivéve a végrehajtó iroda költségeit. Az a tervünk, hogy ha nem lesz érdeklődés árverésen, megvásároljuk mi a követelésünk beszámításával. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a végrehajtó irodának az eddigi összes költségét is ki kell fizetni vagy csak a ránk tartozó részt? (Ha igen ez mekkora tétel lehet egy több éve húzódó végrehajtási eljárásban?)
Illetve, hogy van-e értelme másik végrehajtói irodához kérni az ügyet? Az adós lakhely szerinti helyett a nyaraló helye szerintihez? Így esetleg nem kell a lakhely szerinti végrehajtó iroda költségeit kifizetnünk?
Remélem érthető voltam :)
Segítségetek, tanácsaitokat előre is megköszönve, Kitti

keba64 # 2014.04.10. 08:28

Úgy látszik, én sem jártam sikerrel...

gerbera317 # 2014.04.10. 08:45

MIT TEHETÜNK???

Semmit. Adósnak lenni annyi, mint fizetni vagy megnyúzatni.

keba64 # 2014.04.10. 11:05

Kedves Gerbera, köszönöm, hogy reagáltál, de talán egy érdemi hozzászólás jobban jött volna..Még egyszer mondom, egy 1999-es ügyről van szó, amit 2007-ben vett elő valaki. A párom leülte a csődbüntetti fél évét-mi kell még?

gerbera317 # 2014.04.10. 12:50

Annyi kell még, hogy a tartozását is megfizesse. Hogy a követelés elévült-e vagy sem, azt innen nem lehet megítélni. De miért itt kérdezel, ha egyébként van ügyvédetek? (Megjegyzem, ha neki az (egyébként alaptalan) végrehajtási kifogás az egyetlen érdemi ötlete, akkor nem csodálom, hogy nem bíztok benne).

gerbera317 # 2014.04.10. 12:53

Julish,

Vedd észre, hogy KBS válasza közvetlenül a kérdésed után, az neked szól!

keba64 # 2014.04.10. 13:12

Határozottan más ügyvédet szeretnék...Más: a felszámoló mindent lenyúlt, amit csak lehetett, ennek értéke felette van az OTP-s tartozásnak. Azóta viszont felszívódott minden papírral együtt. Mi abban a hiszemben voltunk, hogy tartozás már nincs is. Ezután kerül elő a végrehajtó 8 évvel később, miközben folyamatosan elérhető volt a párom új, állandó lakcíme, ami már nem Pesten van. Ezért nem tudom, hogy mi mi a fenét tehetünk, ha semmi nincs a kezünkben. Az akkori bírósági papírokat kikértük, de a felszámoló híján mit csináljunk?

ius latratus # 2014.04.10. 13:33

Megírták: keress egy ügyvédet.
Szigorúan csak mellékszálként: azért csődbcs. miatt nem azért (pontosabban: nem csak azért)kellett ülnie, mert először az alkalmazottjait fizette ki a férjed, ne maszatoljunk már...
Jóval súlyosabb esetekre is felfüggesztettet szab ki a bíróság, de hát vannak itt ügyvédek is, ők talán jobban tudják. (s most abból indulok ki, hogy eleve ügyvéd képviseli a cégvezetőt)

keba64 # 2014.04.10. 13:40

Valóban amiatt felfüggesztettet kapott. Egy ittas vezetés "segítsége" kellett a letöltendő 6 hónaphoz...Ügyvédet pedig ha innen keresek, ugyanolyan balfék lesz Pesten, ha onnan, arra nem futja a büdzsémből. A csőd óta mondjuk vegetálunk és az én tanári fizetésem a fix pont...

keba64 # 2014.04.10. 13:59

De ha tudsz ügyvédet pro bono, akkor máris váltok.

julish # 2014.04.10. 17:21

Gerbera317 és KBS!
Köszönöm! Figyelmetlen voltam!

Süti29 # 2014.04.10. 18:11

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban:
Párom egyéni vállakozóként dolgozott, jelenleg vállalkozása szünetel, alkalmazottként dolgozik, fizetésén NAV letiltás van. Kérdésem az lenne, ha felmond és külföldön vállal munkát, akkor a NAV hogyan hajtja be a fennmaradt tartozást, külföldről szerzett jövedelemből történő levonás is lehetséges?
Választ előre is köszönöm!!!

MnéK # 2014.04.22. 18:22

Tisztelt Fórum!
Tavaly nyár óta bérelünk egy lakást hivatalos szerződéssel, számlákkal igazoltan. A tulajdonosoknak átutalással fizettünk, ők küldték az áfás számlát, mivel külföldön élnek. A lakásban van az állandó lakcímük, mi is állandóra vagyunk bejelentkezve. A tulajok leveleit én vettem át a postán meghatalmazással, és az engedélyükkel felbontottam, hogy ha fontos, jelezni tudjam feléjük emailben. Pár hete jött levelük végrehajtótól, hogy 54 milliós banki és egyéb tartozásra visznek mindent. Jeleztünk a tulajoknak, és jeleztük hivatalosan írásban a végrehajtónak, hogy a lakásban mi élünk hivatalos bérleti szerződéssel, a saját ingóságunkkal, azt le ne foglalja. Ma újabb levél jött a tulaj nevére, melyben a végrehajtó, úgy veszem ki, hogy a havi bérleti díjakat követeli részére megfizetni. A kérdésem az, hogy ha mi már nem fogunk bérleti díjat fizetni a tulajoknak, mert ők véglegesen leléptek az országból, itthagyva mindent, mi pedig a kauciót lakjuk le éppen, mit tehet velünk a végrehajtó? Vele, a hitelezőkkel nem szerződtünk le semmire, követelhetnek tőlünk bérleti díj címén pénzt, amíg a tulajok nevén van a lakás és nem árverezték el?
Köszönöm a válaszokat.

Blackywhite # 2014.04.22. 21:23

MnéK

A bérleti díj lefoglalható. Ezt történt most. Te emiatt nem károsulsz.

zsopapesz # 2014.04.23. 06:04

Üdv, szintén végre hajtással kapcsolatos kérdésem volna... egy hölgy ismerősöm válása után (érthetetlen módon) megmaradt a közös vagyon a ház 50 -50 %-a a volt férjével egyetemben... most sok évvel később jelentkezett a végrehajtó hogy a volt férj adóstárs volt egy hitelben amit nem fizetnek és a volt férj 50%-ára végrehajtást foganatosítanak nem kis összegre... és a végrehajtó álláspontja szerint az ismerősömet ki is lakoltathatják és elárverezhetik az egész ingatlant, pedig neki semmi köze nincs a volt férj ügyeihez.. tényleg fenn áll a veszélye, hogy az utcára kerülnek a gyerekkel?
Köszönöm a mielőbbi választ!!

exedes # 2014.04.23. 07:24

Üdvözlet!
A volt férjem külföldi keresete, napi díja az én bankszámlámra érkezik még, viszont a végrehajtó ezt a pénzt is lekapta a számlámról a tartozásom miatt. Az lenne a kérdésem, hogy ez jogszerű volt.?